Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Változtass azáltal, hogy megváltozol!

2010. október 26. 01:00 - jkriszti

„Amikor látta az ÚR, hogy az emberi gonoszság mennyire elhatalmasodott a földön, és hogy az ember szívének minden szándéka és gondolata szüntelenül csak gonosz, megbánta az ÚR, hogy embert alkotott a földön, és megszomorodott szívében.(...) De Nóé kegyelmet talált az ÚR előtt."(1Mózes 6:5-6,8)

Isten látta, hogy az emberi gonoszság átlépett minden határt. Az emberek gonosz dolgokat gondoltak, képzeletüket a gonoszság, gonoszság, gonoszság, gonoszság foglalkoztatta reggeltől estig. Isten megbánta, hogy megteremttette az emberiséget; összetörték a szívét... De Nóé más volt. Istennek tetszett az, amit Nóéban látott.

Négyféle csapda vár rád azalatt az idő alatt, amíg az Isten által neked kirendelt célok felé haladsz: kulturális elterelések, a kétség hangjai, csábító kibúvók és elbizonytalanító késlekedések. Mind a négy csapda megtalálható Nóé életében és megtanulhatjuk tőle, hogy hogyan kezeljük ezeket.

Az első próba a „kulturális elterelések". Ezek alatt azokat a körülöttünk zajló dolgokat értem, amik megzavarnak bennünket abban, hogy az Isten által adott álmainkat elérjük. Például:

  • A népszerűség elterelő hatása: ha állandóan azzal vagy elfoglalva, hogy mások mit gondolnak rólad, ez elterel a célodtól.
  • Az élvezet elterelő hatása: teljesen rendben van, ha jól és kényelmesen érzed magad, de ha ez az életed fő célja, sosem fogod beteljesíteni az elhívásodat.
  • A profit elterelő hatása: semmi gond nincs azzal, ha profitot szerzel. A Biblia azt írja, hogy Isten megáld minket, ha bölcsen és becsületesen üzletelünk, de az is írja, hogy nem tudod egyszerre Istent és a pénzt szolgálni. A profitszerzés nem lehet életünk fő célja.
  • A tulajdon elterelő hatása: Ha azalapján méred a sikeredet, hogy mennyi mindened van, az arra indít, hogy megszerezz és megtarts minél több javat. Egész életedet azzal töltheted, hogy ezekkel a dolgokkal vagy elfoglalva, és közben veszni hagyod az életed célját, tervét és a sorsodat.

Ha szeretnél valami igazán fontosat véghezvinni az életedben, ez a kultúra ellenére fog történni, és nem a kultúra következményeként. A mostani kultúra a rövidtávú gondolkodásra csábít. Legtöbbünk nem gondolkodik tíz évre előre; nem nagyon gondolunk még a jövő évre vagy a jövő hónapra sem. A mában élünk.

Tudom, hogy nehéznek tűnik, hogy erőltetem, hogy tíz évre előre gondolkozz, de ahogy tegnap már megjegyezhettük, „a bölcs ember előre néz" (Példabeszédek 14:8a).

A kulturális elterelés ellenszere ez: merned kell különbözni a többiektől. Ha eléred az álmodat a következő évtizedben, ha betöltöd a végzetedet, ha eléred a céljaidat és látod a látásodat valóággá válni, merni fogsz különbözni.

Amíg rendbe nem hozod ezt az ügyet magadban, addig nem fogod betölteni a sorsodat, mert nem hajthatsz végre változásokat úgy, hogy te magad nem változol meg. Nem lehetsz az, akivé Isten akar tenni, ha másoknak akarsz megfelelni.

Nóé különbözött. Istennek teszett, amit Nóéban látott. Minden a pusztítás felé haladt, de két szó megváltoztatta a történelmet: „de Nóé". Ez egyetlen ember ereje. Ez egyetlen személy hatalma. Ez az az erő, amivel te is rendelkezel, ha úgy döntesz, hogy különbözni fogsz és Jézus tanításait követed.

Imádkozz: Istenem, bevallom, hogy sokszor azzal voltam elfoglalva, hogy mások mit gondolnak, ahelyett, hogy a helyes dolgot tettem volna. Ahogy elkezdem ezt az új évtizedet, szeretnék különbözni másoktól. Szeretnék öröm lenni számodra. Szeretnék megváltozni, hogy megváltoztathassak dolgokat.

(Daily Hope by Rick Warren, 2010. október 19.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása