Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A döntéseid határozzák meg az időbeosztásodat

2010. augusztus 01. 03:00 - husztin

 

Ugyanis (az ítélet napján) mindenki a maga terhét hordozza majd.(Gal.6.5 Budai)

A döntéseid határozzák meg az időbeosztásodat, és ennek eredményeként, az életviteledet is. A döntéseid messze meghatározóbbak, mint a körülményeid. Néha talán már eleged van abból, hogy az életed mennyire komplikálttá vált mostanra, de néhány kivételtől eltekintve senki nem kényszerít téged, hogy túlbonyolítsd azt.

Minden lehetőséged megvan hozzá, hogy egyszerűbbé tedd az életedet!  
 
A Biblia szerint mindnyájan magunk vagyunk felelősek az életünkért!
 Tehát mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni az Istennek. (Róm 14:12,MBT)
Számomra ez azt jelenti, hogy Isten elvárja tőlünk, hogy vállaljuk a felelősséget a magunk életéért és gondosan válasszuk meg, hogy hogyan töltjük el az időnket.
Ezért töltöttem éveket azzal, hogy embereket tanítsak meg arra, hogy felfedezzék, miért is helyezte Isten őket erre a Földre: Mi a célja az ittlétednek?
Végtére is, az életed tartalma az, ami igazán számít, nem pedig az tartama!
Más szavakkal, nem az számít, hogy mennyi ideig élsz, vagy hogy mennyit sűrítesz bele az életedbe, valójában az a lényeg, hogy hogyan élsz!
 
Három lépés, hogy egyszerűbbé tedd az életedet:
Először is, találd meg a küldetésedet, és engedd, hogy a küldetésed jelölje ki az életcélodat
Másodszor, szervezd úgy a tevékenységeidet, hogy azok a küldetéseden alapuljanak
Harmadszor pedig hangold össze a naptáradat a küldetéseddel, hozd szinkronba a cselekedeteidet a céljaiddal.
 
Éppen elég időd van, hogy cselekedd az Úr akaratát, amíg itt, a Földön vagy. Pont elegendő időd, hogy betöltsd a küldetésed. Amikor többet próbálsz tenni annál, amit az Úr neked kijelölt, akkor ne csodálkozz azon, hogy folyton kifutsz az időből, vagy hogy állandóan az időbeosztásod miatt kell aggodalmaskodnod.
 
Ha egy dolog nem illeszkedik az életcélodhoz, Isten nem akarja, hogy azt cselekedd. Valójában Neki az okoz örömet, ha megértjük az Ő üzenetét és felhagyunk az értelmetlen dolgaink cselekvésével. Sőt még elvárja, hogy beírjuk a pihenést és az örömet is a tennivalóink közé.
 
Az én imádságom értetek az, hogy leljetek enyhülést a napi gondoktól és találjatok rá a megelégedettség egy újabb fokára, amikor csakis Isten akaratát cselekszitek. 
 
 

(Daily Hope by Rick Warren, 2010. július 25.)

Szólj hozzá!

Tedd egyszerűbbé az életed!

2010. július 31. 01:00 - Kingdom

„Megvan az ideje az ölelésnek, és megvan az ideje az öleléstől való tartózkodásnak." Préd. 3,5

Az ember azt hinné, Dél-Kaliforniában élni azt jelenti, hogy körül vagy véve semmittevő emberekkel. Az igazság azonban éppen az ellentéte: a legtöbb ismerősöm megpróbál minél többet belezsúfolni mindennapjaiba.

Néhány évvel ezelőtt pár barátommal hosszú autóútra indultunk. Egyszer arra lettem figyelmes, hogy mindannyian el vagyunk foglalva valamivel ahelyett, hogy egymással beszélgetnénk. Ketten a mobiltelefonjukkal, egyik a BlackBerry-jén dolgozott, a negyedik pedig a laptopjára koncentrált.

A játék kedvéért kijelentettem, mellőzve érzem magam. Felhívtam telefonon a közvetlen mellettem ülő vezetőt és beszélgettünk pár percet! Utazásunk célja az volt a furgonban, hogy időt szakítsunk az egymással való szemtől-szembeni beszélgetésre. Sőt mi több, sürgősen meg is akartuk ezt valósítani.

Ekkor jöttem rá az igazságra – nem tudunk mindent megtenni. Isten soha nem tervezett egy listát számunkra, melyen a „meg kell tenni” dolgok szerepelnek, mint életünk céljai.

A tény az, hogy rengeteg olyan dologról gondoljuk, hogy meg kellene tennünk, melyeket igazából nem érdemes megtenni. Az én álláspontom a következő: nem fogod leegyszerűsíteni az életed azzal, ha veszel egy elektronikus naptárat. Azzal sem sikerül, ha meggyőzöd a szomszédodat – aki mindig kifogástalanul öltözködik, gyöngysort visel, és a sikeres üzletasszonyt lustaként tünteti fel, - hogy tippeket adjon tevékenységeid koordinálására vonatkozóan.

Az egyszerűbbé tétel a döntésekről szól – a fontosabb dolgoknak elsőbbséget adunk – valamint a hozzájuk való ragaszkodásról, bármennyire is megkísért hozzáadni valamit a „meg kell tenni” listánkhoz. Inkább fogd ezeket a kísértő tevékenységeket és add hozzá egy „nem kell megtenni” listához.

Te vagy az egyetlen, aki felelősséget vállalhatsz az idődért és tisztázhatod, mi az ami igazán fontos számodra.

Most talán azt gondolod, „ de gondoskodnom kell a gyerekekről”, vagy „le kell adjam ezt a jelentést péntekre”. Tisztában vagyok a nyomással mely az emberekre nehezedik manapság, de lehet, hogy éppen ezek a dolgok – a gyerekeid, a munkád – élveznek elsőbbséget a „meg kell tenni” listádon, és fontosabb dolgokat helyezel a „nem kell megtenni” listára.

(Daily Hope by Rick Warren, 2010. július 24.)

Szólj hozzá!

Amikor új életbe lépsz

2010. július 30. 01:00 - TKrisztina

"Mire ő így szólt: "Jöjj!" Péter erre kiszállt a hajóból, elindult a vízen, és Jézus felé ment." Máté 14,29

Amikor Péter a viharban hánykolódó csónakból kilépett a vízre, hol volt nagyobb biztonságban? A csónakban vagy Jézus karjaiban?

A helyes válasz természetesen Jézus, és egy darabig Péter is így érezte. Akkor ott futólag átélte, milyen BÍZNI Jézusban, és milyen a drága kegyelem birodalmában a mennyei királyság polgáraként élni.

Mi is kapunk erről egy futó képet. Látjuk, hogy Jézust követve a látszólagos bizonytalanságba kell lépnünk, mert így találjuk meg az igazi biztonságot.

Ez a hit paradoxona: Hitben tett első lépésünk után olyan helyzetbe kerülünk, ahol lehetségessé válik a hit megélése. Engedelmességünk által megtanulunk hűségesek lenni. Ha elutasítjuk az Ő követését, soha nem tanuljuk meg, hogyan higgyünk. Leragadunk a hit sekélyes felén, saját magunkban bízunk, látás, és nem hit alapján élünk.

A tanítványság lényege, hogy Jézus állandóan olyan új helyzetekben próbál ki minket, ahol lehetővé válik, hogy még jobban bízzunk benne. "Olyan lehetetlen helyzetbe hoz, ahol mindent csakis Jézus szava határoz meg" - mondja Dietrich Bonhoeffer német teológus.

Daily Hope by Rick Warren, 2010. július 23.

írta: Jon Walker, a "Drága kegyelem: Bonhoeffer: "A tanítványság ára" c. művének kortárs áttekintése" szerzője

Szólj hozzá!

Az legyen a munkád, ami a szívedből fakad

2010. július 29. 00:05 - dlkyra

"Ha engedelmesen hallgattok parancsaimra, amelyeket ma parancsolok nektek, ha szeretni fogjátok Isteneteket, az URat, ha teljes szívvel és teljes lélekkel szolgáljátok őt, akkor esőt adok földetekre a maga idejében, korai és kései esőt, és betakaríthatod gabonádat, mustodat és olajodat." (5Mózes 11:13-14)

 „Ne vesztegesd el az idődet olyan munkában, ami nem a szívedből fakad.”

A Bibliában többször elhangzik az, hogy „szolgáld az Urat teljes szívedből”. Isten azt akarja, hogy szenvedéllyel szolgáld őt, ne pedig kötelességtudatból. Az ember ritkán teljesíti kiemelkedően azokat a feladatokat, amelyeket nem élvezettel vagy szenvedéllyel végez. Isten azt szeretné, hogy a természetes érdeklődésedtől indíttatva szolgáld őt és a környezetedet.

Miből látszik ha Istent szívből szolgálod?

Az első nyilvánvaló jel a lelkesedés. Amikor olyasmit csinálsz, amit szeretsz, nem kell senkinek sem erre ösztönöznie, vagy felszólítania, esetleg ellenőrizgetnie. Pusztán azért teszed, mert élvezed. Nincs szükséged jutalomra, vagy tapsviharra, vagy, hogy megfizessenek, mert szeretsz ilyen módon szolgálni.

Az ellenkezője is igaz: Ha nem teljes szívvel teszed azt, amit teszel, könnyen elveszíted hozzá a kedved.

A hatékonyság egyik jellemzője a szívből fakadó szolgálatnak: mindannyiszor amikor azt teszed, amit Isten beléd programozott, hogy szívesen csináld, jól fog menni. A szenvedély vezérli a tökéletességet. Ha egy feladat nem érdekel, aligha végzed el kiválóan.

Máskülönben pedig, akik bármilyen területen jelentős eredményeket érnek el, azokat a szenvedély hajtja, nem a kötelesség vagy a nyereség.

Mindannyian hallottuk már, hogy valaki így vélekedik: „Elvállaltam egy olyan állást, amit utálok, azért, hogy sok pénzt keressek. Úgyhogy egyszer majd felmondhatok és csinálhatom azt, amit igazán szeretnék.” Óriási hiba. Ne vesztegesd el az idődet olyan munkával, ami nem azt fejezi ki, ami a szívedből jön.

Jusson eszedbe, az életben a legnagyobb dolgok nem maguk a dolgok. A pénznél sokkal fontosabb a tartalom. A világ leggazdagabb embere egyszer azt mondta, „Jobb a kevés az ÚR félelmével, mint a sok kincs, ha nyugtalanság jár vele” (Péld. 15:16). 

Ne elégedj meg a „jó élet” elérésével, mert a jó élet nem az elég jó. Végeredményben nem tesz elégedetté. Lehet, hogy van sok mindened, amiből megélhetsz, viszont nincs semmid, amiért élhetnél. Inkább a „jobb életet” tűzd ki célul – szolgáld Istent teljes szíved szerint.

Gondold át, mi az, amit szeretsz csinálni – amit Isten a szívedbe ültetett – és tedd azt, az Ő dicsőségére!

Daily Hope by Rick Warren, 2010. július 22.

Szólj hozzá!
Címkék: munka szolgálat

Isten adja az érdeklődést

2010. július 28. 02:04 - Lenard J

"Szívében tükröződik az ember." (Példabeszédek 27.19.)

A Biblia a "szív" kifejezést használja, hogy kifejezze a benned lévő vágyak sorát: reményt, érdeklődést, törekvéseket, álmokat, bizonyos dolgok iránti kötődést, vonzalmat. A szívedben ábrázolódnak ki a különböző érzelmeid- hogy mit szeretsz, vagy hogy, mi foglalkoztat a legjobban. Még manapság is használjuk a következő kifejezést: "Teljes szívemből szeretlek."

A Biblia azt mondja, hogy az vagy, ami a szívedben van, s nem az, amit mások gondolnak rólad, vagy amilyenné bizonyos körülmények kényszerítenek.(Példabeszédek 27.19.) Olyan vagy, amilyen a szíved. Az határozza meg, hogy miért mondasz valamit, miért érzel vagy viselkedsz egy adott módon.

Fizikailag mindannyiunknak egyedi szívverése van. Csak úgy, ahogy egyedi az ujjlenyomatunk, vagy a retinánk és íriszünk lenyomata, vagy a hangszinünk, ugyanúgy a szívverésünket ritmusa is egyedi. Elképesztő, hogy a több milliárd ember közül, aki a világon valaha is élt, soha senkinek nem volt a tiedhez hasonló szívverése.

Ugyanígy Isten mindannyiunknak egyedi érzelmeki mozgatórugókat ad. A minket érdeklő dolgok, események, vagy kürülmények hatására szaporábbá válik a szívverésünk is. Ösztönösen foglalkozol bizonyos dolgokkal, míg más dolgokra ügyet sem vetsz. Ezek jelzések arról, hogy hol kellene szolgálnod az életedben.

A szív jellemzésére egy másik kifejezés a szenvedélyesség. Vannak témák, amelyek mély, szenvedélyes érzelmeket váltanak ki, míg más dolgok iránt nem is lehetnél közömbösebb. Bizonyos események felcsigázzák az érdeklődésedet, és megragadják a figyelmedet, míg más események egyszerűen lehervasztanak, vagy halálra untatnak. Ezek a dolgok rámutatnak a szívedre; figyelj ezekre a belső sugalmakra. Ezek rámutatnak arra, hogy milyen szolgálatot szánt neked Isten.

A felnőtté válás folyamán felfedezted magadban, hogy - talán családodban egyedüliként- bizonyos dolgok iránt ösztönösen érdeklődsz.

Honnan jött az érdeklődés ezek iránt? Istentől.

Istennek terve volt ezekkel a veleszületett érdeklődési területekkel. Ezek az érzelmi hajtóerői a szívednek kulcsfontosságú szerepet töltenek be ahhoz, hogy megérthesd szolgálatod mibenlétét.

Ne hagyd figyelmen kívül azt, ami iránt érdeklődést érzel; vizsgáld meg annak a lehetőségét, hogy hogyan használhatod fel ezeket Isten dicsőségére. Oka van annak, hogy éppen ezekben a dolgokban leled örömödet.
 

(Rick Warren, Daily Hope 2010. július 21.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása