Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten következetes Apa

2010. szeptember 19. 01:00 - BManka

"...minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása." (Jakab 1:17)

Számíthatsz Istenre. Ő megbízható és szavahihető. Megérdemli, hogy bízz benne.

Néhányan közületek, ismernek olyan apákat, akik kiszámíthatatlanok, nem megbízhatók vagy ingatagok. Mindig változnak annak függvényében, hogy éppen milyen a hangulatuk. A nem következetes apák gyerekei bizonytalanok.

De a Biblia azt mondja, hogy Istennek sosincs rossz napja. Nem ébred ingerlékenyen. Ő nem szeszélyes. Nem kel fel bal lábbal. Ő szilárd és hűséges.

A 2Timóteus 2:13 azt mondja: "Ha hűtlenek vagyunk, ő hű marad, mert ő magát meg nem tagadhatja." Még ha én hűtlen vagyok is, Isten akkor is hű marad. Ha én nem vagyok következetes, Isten akkor is következetes, szilárd. Még ha én megbízhatatlan vagyok is, Isten akkor is megbízható. Nem számít, mi minden változik a világon, egy valamiben biztos lehetek: Isten mindig ugyanúgy fog hozzám viszonyulni. Ő szeret, és ő szilárd, függetlenül a hangulatomtól. Ugyanúgy szeret engem a rossz napjaimon, mint a jó napjaimon.

Isten maga mondja a Malakiás 3:6-ban: "Én, az ÚR, nem változtam meg". Ez aztán az örömhír!

Az első számú probléma a gyermekekkel és szülőkkel- ami miatt egyre több gyerek lázad, és amiért egyre több sérelem van a gyerek-szülő kapcsolatban- az első számú oka a szülők és gyerekek közötti megbántódásnak, neheztelésnek, a be nem tartott ígéretek. "Egyszer majd..., megígérem." És az "egyszer majd" sosem jön el.

De Isten szilárd. "Az Isten útja tökéletes, az ÚR beszéde színigaz." (Zsolt.18:31a) Ha Isten ezt mondja, akkor számíts is erre! Ő mindig hű. Ő mindig ugyanaz.

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2010.szeptember 12.)

Szólj hozzá!
Címkék: hűség bizalom

Isten közeli Apa

2010. szeptember 18. 03:00 - Sonki

"... hogy keressék az Istent, hátha kitapinthatják és megtalálhatják, hiszen nincs is messzire egyikünktől sem..." (ApCsel 17,27)

Az Apostolok Cselekedetei 17. fejezetében Pál egy prédikációt mondott el az athéniaknak. Arról beszélt, hogy Isten nem lakik templomban vagy egy kis házban. Nem korlátozza magát, ő az egész világon él. Isten mindenhol ott van. Miért? Erről szól a mai igevers: hogy az emberek keressék az Istent, hiszen nincs messze egyikünktől sem. Isten közel van, és mindenki által elérhető.

Sok gyerek nő fel manapság állandóan távollévő apával. Olyannal, aki soha nincs otthon, mindig távol van, kihagyja a fontos eseményeket. Sőt, még ha otthon is van, akkor sincs ott igazán. Teljesen lekapcsol, újságot olvas, tévét néz, vagy dolgozik. Fizikailag ugyan ott van, de agyilag és érzelmileg nincs otthon.

Ezért fontos emlékezni három bíztató tényre Isten közelségével kapcsolatban:

1. Isten soha nem túl elfoglalt ahhoz, hogy törődjön velem.

A Zsoltárok 145,18 szerint "Közel van az ÚR mindenkihez, aki hívja...". Ő soha nem túl elfoglalt ahhoz, hogy beszéljen velem. Amikor imádkozni akarok Istenhez, akkor nem egy telefonközpont foglalt jelzése fog várni azért, mert éppen mindenki más is imádkozik: "A hívott vonal foglalt. Kérjük próbálkozzon később." Istennek nem jelent gondot, hogy minden imádságra egyszerre odafigyeljen, hiszen ő Isten. Mindig közel van. Soha nem mondja, hogy "Inkább majd máskor."

2. Isten szeretne nekem segíteni.

Őt nem untatják a kéréseim. "Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad jókat a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérik tőle?" (Máté 7,11) Ha te, tökéletlen apaként is tudod, hogy hogyan adj jó ajándékokat a gyerekeidnek, akkor nem gondolod, hogy Isten, aki a tökéletes Apa, tudja, hogy hogyan adjon neked jó ajándékokat? Isten szeretne megadni neked minden olyat, amire szükséged van.

3. Isten együttérez a fájdalmaimmal.

"Akik az ÚRhoz kiáltanak, azokat meghallgatja, és kimenti őket minden bajból." (Zsoltárok 34,18) Ha fáj neked valami, akkor Istennek is fáj. Ha szomorkodsz, Isten is szomorkodik. Amikor megszakad a szíved, össze vagy törve, és úgy érzed, hogy még az ágyból sem fogsz tudni reggel felkelni, Isten együttérez veled. Akkor vagy legközelebb Istenhez, amikor szenvedsz.

Isten ott van veled. Törődik veled. Segíteni akar neked, gondoskodik rólad, kitart melletted, közel van hozzád. Ez annyira jó hír!

Szólj hozzá!

Isten gondoskodó Apa

2010. szeptember 17. 03:00 - FHanna

"Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok." (1Pt. 5,7)

Biztos voltál már valamikor olyan helyzetben, hogy megkérdezted: "Isten nem törődik velem?". A tanítványok kérdezték ezt Márk evangéliumának 4. részében. Egy hajón voltak a tavon, amikor feltámadt a szél és nagy vihar lett. A víz időnként átcsapott a hajó felett, ami kezdett megtelni vízzel. Jézus aludt. A tanítványok felkeltették és feltették neki a lehető legfontosabb kérdést: "Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk?". (Mk. 4,38)

Mi a helyzet veled? Vajon Istent érdekli a kifizetendő rezsid, az egészséged, hogy sikeres, vagy sikertelen vagy az életben? Érdeklik a gyerekeid és az oktatásuk, vagy hogy valaha is megházasodsz-e, vagy sem? Érdekli a vita a barátoddal, vagy, hogy hogy érzed magad ma reggel? Isten azt mondja: "Naná, hogy érdekel! Én gondoskodó Apa vagyok."

A Máté 6,31-32 írja: "Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? - vagy: Mit igyunk? - vagy: Mit öltsünk magunkra? Mindezt a pogányok kérdezgetik; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre." A következő vers így folytatja: "De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek."

Az Írás azt mondja, Istent érdekli az életed minden egyes kis részlete. Ez annyira hihetetlen, hogy fel sem bírom fogni. Isten gondoskodó Isten. Ő törődik az életed minden egyes részletével.

Nemrég  bejött egy férfi az irodámba, és azt mondta: "Én keresztény vagyok, de nem érzem, hogy bárhová is jutnék a keresztény életemben. Mintha üresjáratban ragadtam volna." Azt kérdeztem: "Mit gondolsz, mi lehet a probléma?" Azt mondta: "Szerintem az a baj, hogy nem szeretem Istent eléggé." Mire azt feleltem: "Nem ez a te problémád. Nem az a problémád, hogy nem szereted Istent eléggé. Az a problémád, hogy nem érted, Ő mennyire szeret téged."

A szeretet mindig válasz a szeretetre. A Biblia azt mondja: "Mi tehát azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket." (1 Jn. 4,19) Mikor így beszélsz: "Nem szeretem Istent", az azért van, mert nem fogtad fel, hogy ő valójában mennyire szeret téged. Ő az életed minden apró részletével törődik. Ő irgalmas és gondoskodó Apa.

(Daily Hope by Rick Warren, 2010.szeptember 10.)

Szólj hozzá!

Isten mindenható Apa

2010. szeptember 16. 00:01 - jletti

 "Mert az Istennek semmi sem lehetetlen." Luk.1,37
 

Isten meg tud oldani minden helyzetet, amelyet elé hozol. Nincs olyan probléma, amely túl nehéz lenne a számára. Semmi sem múlja felül a képességeit. De az első dolog, amit tenned kell, az az, hogy hozzá fordulsz.

Milyen döntéssel szembesülsz ezen a héten? Milyen hegyet kell elmozdítani? Rák? Csőd? A gyermekeidnek vannak problémái? Nem tudsz lemondani egy rossz szokásodról?

"...Mert az Istennek semmi sem lehetetlen."

A Jeremiás 32,27-ben Isten azt mondja: "Én vagyok az Úr, minden élőnek az Istene. Van-e számomra lehetetlen?"
Ez majdnem ugyanolyan, minha Isten ledobná eléd a kesztyűt és azt mondaná: "Kihívlak. Gondolj egy olyan problémára, amit ne tudtam megoldani. Van olyan, ami túl nehéz számomra?"
 
A legtöbben közülünk, míg gyerekek voltunk, azt mondtuk: "Az én papám bármit megtehet! Az én papám meg tudja verni a te papádat!" Én tényleg ezt hittem. De ahogy felnőttem, egyre jobban kinyílt a szemem. Rájöttem, hogy ha a zsebpénzemről volt szó, az apám is korlátozva volt anyagilag. Amikor tanácsra került sor, ő is csak találgatott. Az én feltevésem ugyanannyira volt jó, mint az övé, mivel ő sem  volt tökéletes apa.

Az Efézus 3,20 azt mondja: "Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint". Nekem elég élénk a fantáziám. Elég nagy álmokra tudok néha gondolni. Igen nagy célokat tudok felállítani. Isten azt mondja: "Fiam, gondolj a legnagyobb dologra amit szerinted megtehetek az életedben, és én meg tudom azt tenni. Én felül tudom múlni azt." Ő olyan apa, aki képes erre. 

Mit várhatok az én mennyei Atyámtól? "Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdasága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban." (Filippi 4,19). Neki kimeríthetetlenek a forrásai, kimeríthetetlen az energiája, végtelen a tudása, végtelen az ideje. Azt mondja, be tudom tölteni minden szükségeteket.

Isten azt mondja, hogy neked megbocsáttatott. Ő azt mondja, hogy gondoskodni fog rólad.  Azt mondja, hogy nem kell félnünk. Más szavakkal kifejezve, Isten ezt mondja az Ő igéjében: "Gondoskodom a tegnap kudarcairól, a ma reményvesztettségéről és a holnap félelmeiről, mert én mindenható apa vagyok."

(Daily Hope by Rick Warren, 2010. szeptember 9.)

Szólj hozzá!
Címkék: mindenható

Ne engedd, hogy a könnyelműség legyengítse életed

2010. szeptember 15. 00:00 - BrightGirl


„Amikor mindennap zaklatta és gyötörte szavaival, halálosan megunta a dolgot.  Feltárta előtte egészen a szívét…” Bírák 16:16-17

A Biblia legerősebb embere, Sámson, könnyelműen fogadkozott az Úrnak. Megesküdött, hogy Istenért fog élni. Megígérte, hogy nem vágatja le a haját, ezzel emlékeztetve magát az Úrnak tett ígéretére.

A baj abból származott, hogy nem vette komolyan sem önmagát, sem Istenét. Azt gondolta, hogy az élet egy nagy játék, ahol lehet a bűnnel kacérkodni. „Milyen közel lehet menni a tűzhöz, anélkül, hogy megégetném magam?”

Ez egyértelműen látszik Delilával való kapcsolatából (Bírák 16). Delila szünet nélkül csábítgatta Sámsont, és arra kérte, árulja el ereje titkát. Sámson ahelyett, hogy menekült volna a kísértés elől, belement Delila játékába, nemcsak egyszer, hanem egymás után négyszer; minden alkalommal jobban engedve a kísértésnek.

„Milyen közel lehet menni a tűzhöz, anélkül, hogy megégetném magam?”

Mivel Sámson belement a játékba, alig vette észre az a lépést, ami a tűz közeléből egyenesen a közepére vitte.

„Ekkor elaltatta Sámsont a térdén, hívott egy embert, és levágott hét hajfürtöt a fejéről. Azután elkezdte szólongatni, de azt már elhagyta az ereje. Ezt mondta Delila: Jönnek a filiszteusok, Sámson! Ő felébredt álmából, de azt gondolta: Kiszabadulok most is, mint máskor, csak megrázom magam! - mert még nem tudta, hogy elhagyta őt az ÚR.” Bírák 16:19-20
 

A Biblia legszomorúbb mondata az utóbbi: „mert még nem tudta, hogy elhagyta őt az ÚR”. Sámsonnak fogalma sem volt arról, hogy mi történik. Nem vette észre, hogy az életvitele fokozatosan legyengítette. Mindez egy folyamat eredménye volt, hiába gondolta azt, hogy örökre erős lesz.

Senki nem tervezi a bukást. Szép lassan szokott bekövetkezni. Senki nem akar drogos, vagy elvált lenni, vagy károsítani az egészségét. Mindez egy kis dologgal kezdődik, és tovább gyűrűzik, amíg így ébredünk egy napon: „Mi történt? Ez nem az az élet, amit Istenért akartam élni.”

Mi a tanulság Sámson történetéből? Az erős emberek megtartják fogadásaikat. Vigyáznak, mit ígérnek meg, és nem űznek játékot vele.

 Jegyezd meg: Az életed olyan erős, mint a leggyengébb elhatározásod.

Mire szántad oda magad? Elhatároztad magad az Úrnak? Elkötelezted magad egy gyülekezetnek, családodnak? Innen jön az erőd!
 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása