Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Imádkozz másokért

2010. október 03. 02:11 - Lenard J


"és mindenkor minden könyörgésemben örömmel imádkozom mindnyájatokért" Filippi 1,4.

Számodra is bátorító, ha tudod, hogy mások imádkoznak érted, nem igaz?

Ha ma küzködsz egy bizonyos kapcsolattal, hagy mondjak neked valamit: A leggyorsabb módja annak, hogy egy egy rossz kapcsolat jó kapcsolattá váljon az, hogy ha imában elkezded megköszönni Istennek azt a személyt.

Az hogy imádkozol valakiért két dolgot fog megváltoztatni: megváltoztatja a hozzáállásodat az emberek felé, és megváltoztatja azokat az embereket is, akikért imádkozol. A pozitív, helyeslő ima sokkal erőteljesebb mint a pozitív gondolkodás. Lehet, hogy az emberek ellenállnak a segítségünknek, megvetik a kéréseinket, könyörgéseinket, elutasítják a tanácsainkat és oda sem figyelnek a javaslatainkra, de az imáink ellen tehetetlenek.

Amikor valakinek azt mondod, "imádkozom érted" mit is mondasz valójában? Miért is imádkozol tulajdonkképpen? A válság és nehézségek idején a legtöbben nagyon jók vagyunk az imádkozás terén, de mi van a napi szintű dolgokkal? Olyankor hogyan imádkozol az emberekért? Azt kéred, hogy Isten áldja meg őket? Az túlságosan általános lenne. Minél specifikusabban imádkozol, annál specifikusabb választ fogsz kapni.

A Filippi 1:9-11 tartó szakaszában Pál nagyon részletesen írja le, hogy miért is imádkozik. "És azért imádkozom, hogy a szeretetet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel;hogy megítélhessétek, mi a helyes, hogy tiszták és kifogástalanok legyetek a Krisztus napjára, és gazdagon teremjétek az igazság gyümölcseit Jézus Krisztus által Isten dicsőségére és magasztalására."

Ezek az igeversek 4 dolgot írnak le, ahogy te is imádkozhatsz az emberekért:

1. Szeretetben való gazdagság- imádkozz, hogy növekedhessenek szeretetben.
2. Jó ítélőképesség- imádkozz, hogy bölcs döntéseket tudjanak hozni.
3. Tisztaság és feddhetetlenség- imádkozz, hogy helyesen tudjanak cselekedni a mindennapokban.
4. Az igazság gyümölcseivel való teljesség- imádkozz, hogy Isten dicsőségére tudjanak élni.

Rick Warren Daily Hope, 2010. szeptember 26.

Szólj hozzá!

Emlékezz a jóra, a többit felejtsd el!

2010. október 02. 02:00 - BManka

"Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok..." (Fil.1:3)

Mire emlékszel az emberekkel kapcsolatban? A jó élményekre vagy a rossz tapasztalatokra? Pál azt mondta:"szeretek az emberekkel kapcsolatos jó dolgokra emlékezni, az együtt töltött kellemes időre és jó élményekre."

Amikor Pál ezt mondta, nem volt épp egyszerű helyzetben Filippiben. Az Apostolok cselekedetei 16. fejezetéből megtudhatjuk, hogy mikor elment Filippibe illegálisan letartóztatták, nyilvánosan megbotozták, megalázták majd börtönbe vetették. Mindezek után pedig arra kérték, hogy távozzon a városból. Mégis ezt mondja: "Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok".

Pál elidőzhetett volna a negatív dolgoknál. Emlékezhetett volna a fájó emlékekre. De azt választotta, hogy nem a fájdalmas dolgokra emlékszik, hanem ehelyett arra koncentrál, hogy miért lehet hálás.

Lehet, hogy a múltban megsértett egy szülő vagy társ, és azóta is ragaszkodsz ehhez a sérelemhez. Ennek eredményeként ma már nem érzed jól magad a társaságukban. Még mindig a rosszra, a negítvra fókuszálsz. Légy hálás az emberekben rejlő jóért! A kellemes emlék döntés, választás kérdése. Eldönthetem, mi az, amire a múltból emlékezni fogok.

Nem azt mondom, hogy tagadd a téged ért sérelmeket, sebeket, vagy, hogy nézd el az emberek gyengeségeit. Ez pszichológiailag nem egészséges. De koncentrálj a jóra, és az erősségek hangsúlyozását válaszd!

Hallom, amint feleségek mondják:"Ő jó ember, de..." Bármikor, ha meghallod a "de" szócskát, az azt jelenti, hogy a hangsúly a negatívon, nem pedig a pozitívon van. Légy hálás azért, amid van! Mr. Tökéletes nem létezik! Hallottam már ugyanezt férjektől is, de Mrs. Tökéletes sem létezik!

Ha szeretnél másokat és mások társaságát élvezni, akkor az erős, nem pedig gyenge oldalukra kell koncentrálnod. Néhány embernél ez sok kreativitást igényel. De mindenkiben találhatsz valami jót.

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2010. szeptember 25.)

Szólj hozzá!

Szívből szeresd az embereket

2010. október 01. 03:00 - FHanna

"Így kell gondolkoznom mindnyájatokról, mert szívemben hordozlak titeket." (Fil. 1:7)

Felfedeztem, hogy, ha nem a szívemen viselem az embereket, akkor az idegeimre mennek. Ha nem a szíveden viseled a gyermekeidet, akor az idegeidre fognak menni. Ha nem a szíveden viseled a férjed, akkor ő is az idegeidre fog menni.

Az ok, amiért olyan sok házasság összeomlik, hogy a házastársak az eszükkel reagálnak egymásra, nem a szívükkel. Mikor a feleséged azt mondja: "Olyan lehangolt vagyok", figyelj rá, hallgasd meg; oka van annak, hogy ezt mondja. Mikor a férjed azt mondja: "Úgy érzem, nem ez a helyes lépés, nem ezt kell tennünk. Ezt valahogy másképp kell csinálnunk." Hallgasd meg, figyelj arra, amit mond.

Szívbeli szeretet a megértéssel kezdődik. Azzal, hogy megérted, hogy valaki, miért érez úgy, ahogy érez. Kérdezd meg őt, aztán hallgasd meg, mit mond. Hallgasd meg a fájdalmát, próbáld meg megérteni a problémát. Tudd meg, hogy miért viselkedik a társad úgy, ahogy viselkedik. Meg kell értsd a hozzád közel álló emberek hangulatváltozásainak okát. Meg kell tudnod érteni őket, és hogy miért viselkednek úgy az adott napon. Ha kicsit is érdekelnek ezek az emberek, akkor meg akarod tudni, hogy mi bántja őket.

Hogyan szereted azokat az embereket - még, ha meg is érted őket -, akiket nem találsz szeretetreméltónak? "Mert tanúm az Isten, mennyire vágyódom mindnyájatok után a Krisztus Jézus szeretetével" (Fil. 1:8) A görögben, a "szeretet" (affection) szót használják a belekre. A görög társadalomban a görögök úgy gondolták, hogy az érzések központja a hasunkban van, a májunkban, a belső szerveinkben.

Pál azt mondta: "Bensőmből szeretlek titeket." Ez nem a szeretet természetes típusa. Ez a szeretetnek egy természetfeletti módja, és ezért mondja Pál, hogy ez nem tőle van, hanem Jézus Krisztus szeretete ez. Az emberi szeretet kimerül, elapad és meghal a szőlőtőn. Az egyetlen szeretet, ami szívfájdalmak és nehéz körülmények közt is kitart, az Isten szeretete - "a Krisztus Jézus szeretete".

Szóval, hogy szerezheted meg ezt a belsőből eredő szeretetet? "Szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által." (Róm- 5:5) Isten szeretete nem valami olyan, amit te alakítasz ki. Ez olyan, ami a szívedbe árad a Szentlélek által, ha engeded, hogy Ő benned éljen nap mint nap.

(Daily Hope by Rick Warren, 2010.09.24.)

Szólj hozzá!

Kezeld a haragodat - most!

2010. szeptember 30. 03:00 - jletti

"A nap ne menjen le a ti haragotokkal" Ef.4,26


Azt hiszem a mai igeverset szó szerint kell értenünk. Amikor este lefekszel, bizonyosodj meg róla, hogy tiszta a lelkiismereted és hogy teljes benned az összhang.

Miért? Mert Isten tudja, hogy milyen veszélyes és ártalmas is valójában a  harag a mi testünkre nézve. Amikor a harag gyökeret ereszt benned, elkezd téged belülről emészteni.

Biztosan hallottad már, hogy néha ezt mondják "Ez engem teljesen megemészt!" Ők az igazat mondják. Ez szó szerint így van. Tudósok bebizonyították, hogy ha egy ember haragra gerjed, egy bizonyos biokémiai változás megy végbe a testében. Amikor mérges vagy, az hatással van az adrenalint termelő mirigyeidre és ettől a testedben több, különféle folyamat indul be. A tenyered el kezd izzadni, a testhőmérsékleted megemelkedik, a vércukorszinted is emlkedni fog, a szíved is gyakrabban ver ilyenkor, ideges leszel, és máris tettre kész vagy.

Ez mind felgyülemlik benned és Isten erre azt mondja " Ne engedd, hogy ezek a dolgok gyökeret eresszennek az életedben és közben te így menj aludni. Ez meg fog emészteni téged."

Isten ezt csakis a te javadra mondja. Ha magadban tartod a haragodat, az az egészségedre is káros hatással van. Nem tudsz majd aludni. Magas lesz a vérnyomásod. Depressziós leszel - ezáltal különféle betegségeket is elkaphatsz.

A harag veszélyes az életünkre. Fizikailag is veszélyes ránk nézve. Szociális tekintetben is veszélyes - tönkreteszi a kapcsolatokat, otthonokat tesz tönkre. Lelkileg is veszélyes - hatással van az Istennel való kapcsolatunkra. Erről próbál nekünk beszélni Pál az Efézusiakhoz írt levelében: " helyet se adjatok az ördögnek" EF.4, 27.

Amikor mérges leszel, próbáld meg azonnal kezelni, hogy a gonosz be se tehesse a lábát az életedbe.

(Daily Hope by Rick Warren, 2010. szeptember 23.)

Szólj hozzá!
Címkék: harag

Állj meg, nézz körül és légy figyelmes

2010. szeptember 29. 00:01 - BrightGirl

„Egész indulatát szabadjára ereszti az ostoba, de a bölcs végül is lecsendesíti.” Péld. 29:11

Miért fontos, hogy megfékezzük az indulatunkat? Azért, mert a féktelen harag egy begyakorolt válasszá válhat az élet dolgaira. Hamarosan az indulat irányíthat, és nem mi az indulatodat.

A példabeszédek könyve tele van gyakorlati tanácsokkal arról, hogy fékezzük az indulatunkat.  Hadd osszak meg ezek közül hármat. A legegyszerűbben úgy jegyezhetjük meg, ha arra gondolunk, hogy tanítottak minket átkelni az úttesten gyerekkorunkban: állj meg, nézz körül, és légy figyelmes.

1.    Állj meg, és gondolkozz mielőtt beszélni kezdenél. Nem tudom, miért könnyebb a mérges szavakat kimondani. Sok olyan embert ismerek, akik mérgükben csípősen, szarkasztikusan és elhamarkodottan reagálnak. De az éles nyelv okozza a vesztünket a legkönnyebben.

A Példabeszédek 14:7 ezt mondja: „A hirtelen haragú bolondságot követ el, és az alattomos embert gyűlölik.” A 15:1 pedig ezt mondja: „A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt”. Az első lépésünk a haraggal szemben, hogy megállunk és gondolkodunk, mielőtt beszélünk.

2.    Nézz körül. Nézzünk rá a helyzetre Isten szemszögéből, nem a mienkből. Legyünk elég érettek szemet hunyni apró sérelmek, csalódások és bizonytalanságok felett. Ha valaki kritizál minket, szóban bántalmaz, vagy elszomorít, legyünk elég érettel így reagálni: „Ez nem fog érdekelni engem!” A Példabeszédek 12:16 így szól: „A bolond bosszúsága azonnal kitudódik, az okos pedig leplezi szégyenét.”
A harag is, mint minden más érzelem, abból fakad, hogy milyennek látunk egy bizonyos helyzetet. A nézőpontunk megváltoztatatása megoldás lehet az érzelmeinken való uralkodára.

3.    Légy figyelmes. Legyünk tekintettel azok szükségeire és sérelmeire, akik kiváltják belőlünk a haragot. Egy mérges ember elkerülhetetlenül megbántott is. Valami fáj belül nekik, csalódottak. Ha meghallgatjuk a szükségeiket, akkor könnyebben tudunk reagálni harag nélkül.

„Tanuljátok meg tehát, szeretett testvéreim: legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra” Jakab 1:19.  Ha megtesszük az első kettőt, a harmadik magától jön majd. Ha gyorsak vagyunk a hallásra és késedelmes a szólásra, akkor természetes lesz az, hogy lassan gerjedünk haragra.


Daily Hope by Rick Warren 2010.09.22.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása