Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Néha Istennek van egy jobb ötlete

2010. október 10. 03:00 - PokéManó

"Sokféle szándék van az ember szívében, de csak az ÚR tanácsa valósul meg." (Példabeszédek 19:21) 

"Inkább ezt kellene mondanotok: Ha az Úr akarja és élünk, és ezt vagy azt fogjuk cselekedni." (Jakab 4:15)

Neked is feltűnt már, hogy a dolgok nem mindig úgy alakulnak, ahogyan azt elvárnád? Hogy néha Istennek van egy jobb ötlete? A Biblia ezt mondja a Példabeszédek 27:1-ben: "Ne dicsekedj a holnapi nappal, mert nem tudod, mit hoz az a nap!"

Semmi gond nincs azzal, ha terveket kovácsolsz. De mindig jusson az eszedbe, hogy az élet kiszámíthatatlan. Isten azt mondja, hogy ne vedd biztosra, hogy minden a terveid szerint alakul. Viszont aggódnunk sem kell emiatt, hiszen Ő mindig a kezében tartja az irányítást.

A Jakab levelének 4. része megmutatja számunkra a helyes hozzáállást: "Tehát akik azt mondjátok: Ma vagy holnap elmegyünk abba a városba, és ott töltünk egy esztendőt, kereskedünk és nyereséget szerzünk; azt sem tudjátok, mit hoz a holnap! Mert a ti életetek olyan, mint a lehelet, amely egy kis ideig látszik, aztán eltűnik. Inkább ezt kellene mondanotok: Ha az Úr akarja és élünk, és ezt vagy azt fogjuk cselekedni." (Jakab 4:13-15) Ezzel azt mondja Jakab, hogy teljesen normális dolog tervezni, de tudatosuljon benned, hogy végül mindig Isten mondja ki az utolsó szót.

A helyes hozzáállás az, ha a terveidet mindig Isten elé viszed. Amikor tervezgetsz, tedd hozzá: "Uram, ha ez a Te akaratod, akkor ebbe az irányba fogok menni. Formálható, rugalmas hittel fogok cselekedni."

A Példabeszédek 16:9-ben azt olvassuk, hogy "Az embernek az értelme terveli ki útját, de az ÚR irányítja járását". Hogyan élhetjük ezt át? Az imádságon keresztül. Amikor reggelente felkelsz és csendességet tartasz, kérdezd meg Istentől: "Uram, mi a terved a mai nappal?"

Ha ezek után váratlan akadályokba ütközöl, eszedbe fog jutni, hogy Isten az, aki irányít. Ez hihetetlen mértékben lecsökkenti majd a szorongást és a frusztrációt az életedben, hiszen tudhatod, hogy nem minden rajtad múlik.
 

(Daily Hope by Rick Warren, 2010. október 3.)

Szólj hozzá!

Isten befejezi, amit elkezdett bennünk

2010. október 09. 00:03 - TKrisztina

 ”Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára..” Fil 1:6

Mi, emberek nagyon értünk ahhoz, hogy belekezdjünk dolgokba, de gyakran nem fejezzük be, amit elkezdünk. Sokszor egy-egy befejezetlen zeneművet, épületet, könyvet vagy projektet hagyunk magunk mögött. Lehet, hogy mi nem fejezzük be, amit elkezdünk, de Isten mindig befejezi, amit Ő kezd el.

Isten nem félszárnyú madarat teremt. Amikor megteremti a virágot vagy a csillagokat,  azok tökéletes és befejezett művek, és amikor elkészül valamivel, azt mondja, hogy „az jó”.

A Biblia azt tanítja, hogy amikor Jézus elkezd munkálkodni az életünkben, Ő be is fejezi, amit elkezdett minden probléma, hiba, rossz döntés, bűn vagy bármilyen körülmény ellenére is. Egy nap, amikor a Mennybe jutunk, olyanok leszünk, mint Jézus, és meglátjuk Őt úgy, amint van. És ez a cél.

Addig pedig, ha örömöt akarunk találni azokban az emberekben, akik életünk részei, türelmesnek kell lennünk velük. Vegyük figyelembe, hogy ők is fejlődnek és növekednek. Pál azt mondta, hogy „nem vagyok az, aki voltam, Istennek hála. De hála Istennek, hogy nem vagyok az, aki leszek. Növekszem és változom.”

Ha élvezni akarjuk a házasságunkat, meg kell tanulnunk örülni a férjünknek vagy a feleségünknek úgy, ahogy van és most, vegyük figyelembe azt is, hogy ő is növekszik és fejlődik. Máskülönben, mire megfelel az elvárásainknak, addigra mi újakat támasztunk vele szemben.

Ha szülőként örömöt akarunk találni a gyermekeinkben, meg kell tanulnunk örülni nekik folyamatos növekedésük közben is, hiszen egyik gyerek sem tökéletes.

És nincs tökéletes felnőtt sem. Ha a körülötted élő emberektől azt várod el, hogy tökéletesek legyenek, mert csak akkor jelentenek számodra örömöt, akkor egész életedben szerencsétlennek és nyomorultnak fogod érezni magad. Ugyanis senki sem tökéletes.
 
(Daily Hope by Rick Warren, 2010. október 2.)

Szólj hozzá!

Rosszból jót kihozni – ebben Isten szakértő

2010. október 08. 03:00 - FodorImi

 

„Lehet, hogy pillanatnyilag különféle próbák terhe alatt szenvedtek. Ez nem véletlen szerencsétlenség. Azért történik, hogy bizonyítsa a hiteteket, ami sokkal-sokkal értékesebb az aranynál” 1 Péter 1:6-7 (fordítás – Phillips)

Az élet nem véletlen, szeszélyes szerencsétlenségek sorozata. Az élet nem abszolút tervezetlen. Az élet nem értelem nélküli. Isten tudja, hogyan mennek a dolgok. Ő szövi a szövetet az életedben, és a kárpitban vannak világos és sötét szálak – vidám és szomorú idők – ezek adják a gazdagságot, a mintázatot, a színt az életedben. Semmi sem történhet az Isten gyermekeinek életében az Isten engedélye, jóváhagyása nélkül. Minden át megy az Atya "szűrőjén”.

Ne értsd félre. Nem azt mondom, hogy minden, ami történik az életedben, az Isten tökéletes akarata. Ez nem igaz. Van rengeteg olyan dolog, ami nem Isten akarata. Ha bűnt követsz el, az nem Isten akarata. Ha valaki ellened követ el bűnt, az nem Isten tökéletes akarata.

Van azonban Istennek megengedő akarata. Ha túl sokat eszem, nekem kell megfizetnem az árát. Ha nem vigyázok a testi épségemre, nekem kell viselni a következményeit. Isten nem tesz nekem rosszat, és nem okoz nekem fájdalmat, de igenis megengedi ezeket, mert célja van velük. Isten megengedi, aztán pedig használja.

Isten szakértője annak, hogy jót hozzon ki a rosszból. Megőrizhette volna Pált a börtöntől Filippiben, ehelyett engedte, hogy Pál börtönbe kerüljön. Ennek eredményeként a börtönőr megtért. Isten megőrizhette volna Jézust a kereszttől, de ő engedte neki – a saját Fiának – hogy keresztre menjen. Engedte neki, hogy szenvedjen, hogy meghaljon. Ebből hozott ki bármi jó dolgot? Azt kell mondanom, hogy igen!

Isten úgy látta jónak, hogy a keresztre feszítést a feltámadásra fordítsa. Azok a dolgok, amiket legjobban szeretnél eltávolítani az életedből, gyakran épp azok, amiket Isten használni akar a formálásodra, hogy olyan hívővé válj, amilyennek ő akar téged, hogy legyél. Használni akarja a problémákat a jó dolgokhoz az életedben. Van valami, ami sokkal fontosabb a szenvedésednél. Az, hogy mit tanulsz a szenvedésekből. Isten ellenőrzése alatt tart.

Akkor hát mi a kulcs? Mi a válaszunk? A válaszunk túllátni a fájdalmakon. „Ezért tehát soha nem csüggedünk. Ezek a pillanatnyi szenvedések örök, dicsőséges, biztos jutalmat hoznak, ami messze nincs arányban a szenvedéseinkkel. Így tehát nem a pillanatnyi helyzetre nézünk, hanem sokkal messzebb, az örökkévaló jót látjuk.” 2 Korintus 4:16-18 (fordítás – Philips)

(Daily Hope by Rick Warren – 2010.10.01)

 

Szólj hozzá!

Négy hallókészülék, hogy meghalljuk Isten Szavát

2010. október 07. 03:00 - Lilla:)

„Szelíden fogadjátok a belétek oltott igét” Jakab 1:21.

 
Ha Isten szava megáld minket, fogékonynak kell lennünk. A Szentíráson keresztül Isten Szava hasonló a maghoz. Amikor Jézus a magvető példázatáról beszélt, azt mondta „A mag az Isten igéje.” (Lukács 8:11.)
 
Akkor miért lehetséges venni két magot, amik teljesen egyformák, elültetni őket két különböző helyre, aztán pedig az egyik magból sokkal több gyümölcshöz jutni, mint a másikból? Mert az egyik olyan termőföldbe került, ami kész volt befogadni a magot, a másik pedig olyan földbe került, ami nem állt készen.
 
Tehát miért van, hogy fogsz két embert, berakod őket ugyanabba a gyülekezeti szolgálatba – ahol mindketten ugyanazt az üzenetet hallják – aztán az egyik személy áldást nyer ezáltal, a másik pedig azt mondja, hogy ő nem kapott semmit belőle. Ez azért van, mert az egyik szív készen állt, a másik pedig nem.
 
Jakab azt mondja van négy „hallókészülék”, ami segít befogadni Isten Szavát:
 
1. Légy óvatos! „Legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra” (Jakab 1:19) Óvatos hozzáállásra van szükségem. Sok problémánk azért van, mert elhamarkodottan szólalunk meg, ahelyett, hogy inkább „gyorsak lennénk a hallásra”. Állj készen! Törekedj befogadni Isten Szavát!
 
2. Légy nyugodt! „késedelmes a haragra” (Jakab 1:19) Légy nyugodt, ha be akarod fogadni Isten Szavát és áldást nyerni belőle. A nyugodt hozzáállás növeli a befogadóképességet. Ha nyugodt vagy, az emberek könnyebben beszélgetnek veled. Nem hallunk sokat, ha mérgesek, feldúltak, keserűek, sértődöttek vagyunk. A keserűség egy akadály, egy érzelmi gát, ami visszatart minket attól, hogy meghalljuk Isten Szavát. Néhányan kérdezhetik: „Hogy lehet, hogy nem szól hozzám sosem Isten?” Lehet, hogy van néhány neheztelés az életedben, amitől meg kéne szabadulnod.
 
3.Légy tiszta! „Ezért tehát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és a gonoszság utolsó maradványát is…” (Jakab 1:21) Amikor bűn van az életedben, gátolja a hallás és megakadályozza, hogy Isten Szava a szívedbe jusson. Jakab azt mondja, szabaduljunk meg a gonosztól, mindentől, amiről tudjuk, hogy nem helyes az életünkben.
 
Hogyan lehetünk tiszták? Beismerés által. „Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól.” (1.János 1:9)
 
4. Légy szolgálatkész! „És szelíden fogadjátok a belétek oltott igét” (Jakab 1:21) Légy tanulékony, engedékeny, alázatos, akarj változni. Ne játszd meg, hogy te ezt mind jól tudod. Ha tudnád, akkor Isten szava nem tudna átmenni rajtad.
 
(Daily Hope by Rick Warren, 2010. szeptember 30.)
 
Szólj hozzá!

Három válasz Isten szavára

2010. október 06. 03:00 - dlkyra

 

Mert ha valaki csak hallgatója az igének, de nem cselekszi, olyan, mint az az ember, aki a tükörben nézi meg az arcát. Megnézi ugyan magát, de elmegy, és nyomban el is felejti, hogy milyen volt. Jakab 1:23-24
 
Isten igéje olyan, mint egy tükör. A tükör arra való, hogy megfigyeljük benne önmagunkat. Tükörbe nézünk, hogy felmérjük milyen nyomokat hagyott az előző éjszaka. Aztán valahogyan megpróbáljuk eltüntetni azokat. Mire jó egy tükör, hogyha semmit nem kezdünk azzal, amit meglátunk benne? Isten arról beszél, hogy a tükör megmutatja, milyenek vagyunk kívülről, az ő igéje pedig azt, hogy milyenek vagyunk belülről.
 
Jakab három gyakorlati lehetőséget mutat be arra nézve, hogy miként foglalkozhatsz Isten igéjével.
 
1. Olvasd! „De aki a szabadság tökéletes törvényébe tekint bele…” (Jakab 1:25). A görögben az a szó, hogy beletekint, azt jelenti, hogy „lehajol és belebámul valamibe.” Jakab azt tanácsolja, hogy összpontosítsd a figyelmedet Isten szavára. Tekintsd át alaposan, részletesen.
 
Kilenc dolgot keress:
Bűn - amit meg kell vallanod.
Ígéret – amit elkérhetsz.
Hozzáállás – amin változtatnod kell.
Parancsolat – aminek engedelmeskedni kellene.
Példa – ami követhető.
Imádság – amit elmondhatsz.
Hiba – amit elkerülhetnél.
Igazság – amiben hinned kell.
Bármi – amiért hálát adhatsz Istennek.
 
2. Tanulmányozd! „… és megmarad mellette…” (Jakab 1:25) Vagyis ez azt jelenti, hogy újra és újra előveszi. A Biblia ezt elmélkedésnek nevezi. Olvasd és tanulmányozd folyamatosan. Maradj mellette és legyél hűséges ehhez a könyvhöz. Ismerek olyanokat, akik sokkal hűebbek a Facebook-hoz vagy a sport oldalakhoz, mint Isten szavához.
 
3. Jegyezd meg! „… úgyhogy nem feledékeny hallgatója…” (Jakab 1:25) Semmi sincs, ami annyira jót tehet a lelki életednek, mint ha bevezeted azt a szokást, hogy memorizálod a Szentírást. „Szívembe zártam beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened.” (Zsoltárok 119:11) 
 
Daily Hope by Rick Warren (29/09/2010)
 
 
 
Szólj hozzá!
Címkék: ige
süti beállítások módosítása