Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyha tisztelsz másokat, az mindenkinek áldás

2010. november 14. 03:00 - Sanyee

Akarsz -e egészséges, erőteljes és növekedő gyülekezetet? Szerinted mit kell tennünk ehhez? Le kell váltani a pásztort? Új énekeket kell énekelni? Új épületre van szükség? Lehet, hogy nem ezek a legfontosabb részei a megújulásnak. Hogyha vágysz egy olyan közösségre, amiben dinamizmus van, többek között arra van szükség, hogy valóban megváltozzon az emberek élete, akik odajárnak, és azoké, akik betévednek, barátkoznak a gyülekezettel.

Nagyon lényeges, hogy igazi szeretet égjen a szívekben, ami képes áthidalni társadalmi,  korosztálybeli, nemi, faji, és mindenféle ellentétet. Hogyha Isten ereje, és jelenléte nyilvánvalóvá válik csodák és a lelki ajándékok működésén keresztül, az dinamizmust hoz. A tiszta szívű, igazi keresztények szent életben járnak, és ez a szentség, ez a tisztaság jelentheti az alapját a kapcsolati légkörnek, és bárminek, ami közöttük történik.

Ez csupán néhány terület, amiken elgondolkozhatunk, a kérdés viszont az, hogy mit jelentenek ezek a nagy szavak a mindennapjainkban? Hogyan lehet mindezt elkezdeni, praktikus szemszögből?

 

Alapvetően fontos alapelv, hogy amikor munkálkodni kezdesz, ugyan bízhatsz benne, hogy Isten mások szívét is elindítja, elsősorban azonban a fókuszt (emberi szinten) önmagadon kell tartanod. Legyél Te példa, legyél Te magad a változás – és nem csupán szavakban, hanem tettekben is!

 

Egy fontos terület lehet például a tisztelet kérdése. Hogyha másokat értékelsz, szeretsz és tisztelsz, az örömöt, áldást jelent Neked és másoknak is.

Gondolj most 3 emberre, akit igazán tisztelsz! Miért tekintesz így rájuk? Van olyan személy, akit nehéz tisztelned?

Korunkban a tisztelet és a tekintély válságát éljük. Könnyen lehet, hogy nem új keletű a probléma, mégis lépten-nyomon találkozhatunk vele. Tisztelni valakit annyit tesz, mint elismerni az értékét. Más iránt érzett elismerésünknek, megbecsülésünknek magatartásunkban és cselekedeteinkben kinyilvánított érzése.

 

Fontos meglátnunk, hogy középponti szerepe van annak, kit tisztelünk és milyen módon! Tiszteled Istent? Hogyha Őt tiszteled, ebből mi fakad számodra? Tiszteled a tanárodat, főnöködet, lelkipásztorodat, vagy azt a vezetőt, aki más miatt „feletted van”?

Hogyha másokat értékelsz, szeretsz és tisztelsz, az örömöt, áldást jelent Neked és másoknak is.

 (Mivel a purposedriven.com anyaoldalunkról 2 napi anyag hiányzik, ezért ez egy "eredeti magyar írás" :) )

Szólj hozzá!

Tegyél félre, fektess be a jövőbe

2010. november 12. 03:00 - FHanna

Van egy kérdés, amit, ha felteszel magadnak, segíthet, hogy ne költsd el a pénzed: "Tényleg szükségem van erre?"

"Drága kincs és olaj van a bölcs hajlékában, az ostoba ember pedig eltékozolja azt." Péld. 21:20

Ha Isten áldását akarod a pénzügyeidre, akkor meg kell tanulnod félretenni és a jövőbe fektetni. A Biblia sokat beszél a pénzügyi befektetésekről.

Valójában a Péld. 21:20 Isten IQ-tesztje! Lássuk, milyen okos vagy: a bölcs emberek félretesznek, a bolondok pedig elköltik, amit kapnak.

Meglep az a tény, hogy Japánban az emberek átlagosan 25%-át félreteszik a jövedelmüknek? Az európaiak átlagosan 18%-át. Míg az amerikaiak tavaly 1%-kal többet költöttek mint amennyit keresnek. Sok ember a nyugdíjas éveiben iszonyú szegény lesz, mert nem kezdett el gyűjteni elég korán; nem fektetett a jövőbe, ami az egyik legfontosabb lett volna.

De van egy kérdés, amit, ha felteszel magadnak, segíthet, hogy ne költsd el a pénzed. Igazán egyszerű. Kérdezd meg magadtól, mikor valamit készülnél megvenni: "Tényleg szükségem van erre?". Aztán pedig légy őszinte magadhoz!

Például: Tényleg szükségem van egy új kocsira? - Hát, tudom, hogy jó lenne... De tényleg szükségem van egy új autóra? Tényleg szükségem van erre az felújításra? -Tudom, hogy jó lenne, de tényleg szükségem van rá?

A legfőbb pénzügyi igazság ez: ha elköltöd a pénzed, többé már nem a tied. Míg, ha félreteszed, a pénzed dolgozik neked. Legtöbbünkkel az a probléma, hogy mi dolgozunk a pénzünkért, ahelyett, hogy hagynánk, hogy a pénzünk dolgozzon nekünk. Ha Isten akarata szerint kezeled a pénzügyeidet, akkor kijöhetsz az adósságaidból és áldott lehetsz.

A Biblia azt tanítja, könnyen jött pénz, könnyen megy, de az apránként szerzett jövedelem, nő. "Könnyen szerzett vagyon elfogy, de aki keze munkájával gyűjt, az gyarapodik." Péld. 13:11

Sok ember azt gondolja: "Nem tudnék sokat félretenni, úgyhogy inkább nem is teszek félre semmit". De ez nem a félretett pénz mennyiségéről szól, hanem a következetességről. Szép lassan növekedni fog, amit félre teszel.

Tehát fizess először Istennek, aztán magadnak. Ha pedig félreteszed a pénzed, akkor hagyod, hogy az dolgozzon neked.

(Daily Hope by Rick Warren, 2010.11.05.)

Szólj hozzá!

Add vissza Istennek!

2010. november 11. 01:26 - jkriszti

„Tiszteld az URat vagyonodból és egész jövedelmed legjavából,
akkor bőségesen megtelnek csűreid, és must árad sajtóidból." (Péld.3:9-10)

A tized befizetésének lényege, hogy megtanuljuk Istent helyezni az első helyre az életünkben. Istennek nincs szüksége a pénzünkre. Ő azt kéri, amit a pénzt jelképez: a hálánkat, a prioritásainkat és a hitünket.

Nézd meg ezeket a verseket a Példabeszédek 3. részéből. Látsz olyan részt, ahol azt írná az ige, hogy "Tiszteld az Urat egész jövedelmed maradékából"? Láthatod, hogy az ige NEM ezt írja.

Az ige ezt mondja: "Tiszteld az Urat vagyonodból és egész jövedelmed legjavából...". Az Úrnak adunk először, mindenki előtt, rögtön a bevételünk legjavából.

És itt az ígéret:"Akkor bőségesen megtelnek csűreid és must árad sajtóidból". Sokan tudják már közületek,hogy Kay és én mindig is így éltünk, az első 10%-ot mindig az Úrnak adjuk. Ha adóságba keverednénk, akkor az emberek felé fogunk tartozni, nem pedig az Úr felé.

Az ige arra szólít fel téged és engem, hogy hálával adjuk meg az Úrnak a tizedet, de mindez egyben annak a bemutatása is, hogy mit tartunk fontosnak. Mindemellett azt is mutatja, hogy elhisszük az Ő igéreteit.

A Mal. 3,10-ben az Úr ezt mondja :" Hozzátok be a raktárba az egész tizedet...". Ez az imádat helyét jelöli. Ezután az Úr azt mondja : "...és így tegyetek próbára engem!" Lényegében ez azt jelenti, " Tégy próbára engem és én megáldalak téged az engedelmességedért." Isten azt mondja, hogy biztosítani számodra mindent, amire szükséged van. Nem azt mondja, hogy a vágyainkat fogja teljesíteni, hanem a szükségleteinket.

(Daily hope by Rick Warren, 2010. október 04.)

Szólj hozzá!

Járj Isten kedvében azzal, hogy pénzügyi nyilvántartást vezetsz

2010. november 10. 12:35 - LiliNR

Ismerd meg juhaidat egyenként, törődj gondosan a nyájakkal, mert a kincs nem marad meg örökké... (Példabeszédek 27:23-24a)

Amikor Jézus követésére gondolsz, valószínűleg nem jut eszedbe, hogy megfelelő pénzügyi nyilvántartást vezess, de Isten azt akarja, hogy tartsd szem előtt amit költesz, amivel tartozol és amit megkeresel.

Ha annyi időt töltenél el azzal, hogy írásba foglalod a pénzügyeidet, mint amennyit azzal töltesz, hogy aggódsz miattuk, akkor valószínűleg sokkal kevesebb dolog miatt kellene aggódnod.

A Biblia azt mondja, hogy szükségünk van arra, hogy gondosan figyelemmel kövessük pénzügyi érdekeltségeinket. "Ismerd meg juhaidat egyenként...". Ma azt mondanánk: 'Ismerd meg részvényeidet egyenként.' Más szóval, szükséges, hogy tudjuk, mire megy el a pénzünk. Az emberek azt mondják, hogy a pénz beszél, de igazából csak csöndben elsétál. Mi pedig csodálkozunk, hogy hová tűnt el.

Az, hogyha nem tudod hová folyik el a pénzed egyenes út a katasztrófához. Adósságba jutsz, mert nem vezetsz megfelelő nyilvántartást, ami megmutatja neked, hogy valójában mi is történik a pénzügyeid területén. Ahogy a mondás tartja, odajutsz, hogy olyan pénzt költesz el, ami nem a tied, olyan dolgokra, amelyekre nincs szükséged, azért, hogy olyan embereknek imponálj, akiket még csak nem is kedvelsz.

És ez mindenféle problémát gerjeszt az életedben. Amikor csodálkozol, hogy az összes pénzed mire ment el, akkor az egy figyelmeztető jelzés. Már bajban vagy, hogyha nem tudod, hogy a pénzed mire megy el, mert a tudatlanság és a könnyen megszerezhető hitel bajt eredményez.

Tudnod kell azt, hogy mivel tartozol, mid van és mit keresel. Hogyha a következő tíz évedet Isten elhívásának akarod szentelni, akkor megfelelő pénzügyi nyilvántartást kell vezetned, mert a vagyon nagyon gyorsan el tud tűnni.

Gondolkodj el ezen: Ha annyi időt töltenél el azzal, hogy írásba foglalod a pénzügyeidet, mint amennyit azzal töltesz, hogy aggódsz miattuk, akkor valószínűleg sokkal kevesebb dolog miatt kellene aggódnod. Megfelelő pénzügyi nyilvántartást kell, hogy vezess, ha azt akarod, hogy Isten megáldja a pénzügyeidet.

(Rick Warren, Daily Hope, 2010.11.03.)

Szólj hozzá!

A munkád, mint Isten dicsőítésének eszköze

2010. november 09. 03:00 - jkriszti

„Minden munkátokat szívvel-lélekkel végezzétek, mint akik nem embereknek, hanem az Úrnak dolgoznak." (Kolossé 3:23)


Ahogy belépsz az előtted álló, céltudatosan eltervezett évtizedbe, fontos, hogy észrevedd, hogy a munkád lehet egy olyan cselekedet, mellyel kifejezed Isten felé az imádatodat. Valójában, ha azt szeretném, hogy Isten áldása legyen a pénzügyeimen, akkor a hivatásomat mindenképp egy Istent imádó cselekedetté kell alakítanom.

 Mit is jelent ez? Arról beszélek, hogy nem számít, mit csinálsz – utcát sepersz, egy vállalat főnöke vagy épp főállású anya vagy – a munkád több, mint egyszerű munka. A Biblia azt írja, hogy amíg itt vagy a földön, használd a munkádat az imádat egy kifejeződéseként.

 Ez azt jelenti, hogy bármit is teszel, azt tedd lelkesedéssel. Ha nincs benne szíved-lelked, akkor nem a számodra megfelelő munkát végzed. Ha nem úgy végzed, hogy szíved-lelked benne van, akkor bűnt követsz el. Nem én mondom ezt, hanem a Biblia.

 Miért dolgozz teljes szívvel-lélekkel? Mert „az Úrnak” dolgozol, és „nem az embereknek”. Tegnap megtudtuk, hogy Isten a bérünk és az „ellátmányunk”. Ő a „főnökünk” is. Lehet, hogy van valaki, aki a „felügyelő” szerepét tölti be, de valójában egy magasabb hatalmat szolgálunk. Nem számít, mit teszek, legyen az egy étel elkészítése, egy számla aláírása, egy elemzés elvégzése, egy üzlet megkötése, értékesítés, kézbesítés – akármi is legyen, úgy kell elvégeznem, mintha Istennek végezném, így az imádat egy kifejeződése lesz.

 Luther Márton, aki a reformáció elindítója volt, azt vallotta, hogy akár tehenet is fejhetünk Isten dicsőségére. WC-t is pucolhatsz Isten dicsőségére. Miért? A magatartásod árulja el, hogy „Istenem, amit teszek, azt érted teszem”. Például, vegyük azt, hogy ágyakat vetsz meg egy hotelben. Mindjárt szebben veted meg azokat az ágyakat, ha arra gondolsz, hogy „úgy teszem ezt, mintha Jézus aludna azokban az ágyakban”.

 Ha mindenhez úgy viszonyulnál, mintha Istennek tennéd, és nem úgy, mintha embereknek, hogyan változna meg a munkához való viszonyod?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2010. október 02.)

Posted by Rick Warren

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása