Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nevelés az Úrtól tanult imádsággal: Isten tisztelete

2011. május 10. 03:00 - Noori

"... szenteltessék meg a te neved..." Máté 6:9

A bibliai időkben a név a jellemet mutatta meg. Ahogy a Bibliát tanulmányozod, látni fogod, hogy Istennek sok neve van, s ezek mindegyike egy olyan jótéteményt mutat be, amit Isten ígér, hogy megtesz az életedben.

Például a Jehovah Jireh azt jelenti, hogy "Isten gondoskodni fog mindenről, amire szükségem van. A Jehovah Shalom azt jelenti, hogy "Isten lesz az én békém." A Jehovah Tsidkenu pedig azt, hogy "Isten lesz az én igazságom."

A Szentírásban újra és újra azt látjuk, hogy Istennek minden neve egy alapvető problémát ábrázol: fenyegetést vagy az életedben lévő érzelmi betegséget, amiről Isten képes gondoskodni. Ő mindentudó és mindenható  és "méltó, hogy övé legyen a dicsőség és a tisztesség..." (Jel. 4:11).

Mai társadalmunkban az egyik leginkább megszegett parancsolat a negyedik parancsolat: "Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét" (2 Mózes 20:7). Társadalmunk folyamatosan hiába veszi a szájára az Úrnak nevét. Olyan gyakran halljuk, hogy már nem is bántja a fülünket. Pedig kellene! Istent ez zavarja.

Olyan családban nőttem fel, ahol nem volt szabad Isten nevét hiába a szánkra vennünk, sőt azt sem engedték meg nekünk, hogy annak gyakorta használt, enyhébb származékait kimondjuk. Ilyen például az "úristen!", vagy a  "jesszusom!" Lefogadom, hogy sokszor nem is esik le, hogy ezek az "Isten" és a "Jézus" szavak a származékai. A szüleim nagyon szigorúak voltak a tekintetben, hogy Isten nevét nehogy hiába a szánkra vegyük, vagy annak akár csak a közelében is járjunk, mert ők tudták, hogy ez milyen komoly tiszteletlenség Istennel szemben.

Ha azt tanítjuk a gyermekeinknek, hogy Isten képes arra, hogy betöltse minden szükségletünket, akkor nem kellene azt is megtanítanunk nekik, hogy tiszteljék Őt? Az Ő nevét is beleértve. Ő nem csak megparancsolja ezt, de meg is érdemli.

(Daily Hope by Rick Warren, 2011.05.03)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása