Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor a dolgok széthullanak körülötted, változásra van szükséged

2011. augusztus 27. 01:00 - mirjam07

"Inkább kutassuk, vizsgáljuk meg útjainkat, és térjünk meg az ÚRhoz!" (Jer. Sir. 3:40)

Sok olyan dolog van az életben, amit nem lehet megváltoztatni. Például, nem változtathatod meg a múltadat vagy a géneket, amelyeket örököltél. Az ilyen dolgokkal kapcsolatban csak akkor lesz lelki nyugalmad, ha elfogadod őket.

Változtass azonban azokon a dolgokon, amelyeken tudsz változtatni, amikor a világ darabokra hullik. Nem, nem tudod visszahozni a szerettedet, aki meghalt. És nem, nem tudod megváltoztatni a másik embert, mindegy, hogy mennyire szeretnéd. Az egyetlen, amit meg tudsz változtatni, az te magad vagy.

Megváltoztathatod a viselkedésedet és képességeidet. Megváltoztathatod a személyiségedet és az értékeidet. És megváltoztathatod azt, hogy hogyan használod az idődet és hogy mi a fontos neked.

Azért, hogy megváltoztathasd ezeket a dolgokat önértékelésre van szükséged, amihez az kell, hogy őszinte légy magaddal szemben. Be kell ismerned életed azon területeit, amelyek széttörtek: a kapcsolataim összetörtek; pénzügyeim összeomlottak; karrierem széthullott.

Jeremiás ezt mondja: "Inkább kutassuk, vizsgáljuk meg útjainkat, és térjünk meg az ÚRhoz!" (Jer. Sir. 3:40) Csinálj egy kapcsolati leltárt, egy lelki leltárt és egy erkölcsi leltárt.

Nézd meg kapcsolataidat és kérdezd meg magadtól: "Milyen a kapcsolatom a társammal, a barátaimmal vagy a főnökömmel ebben a pillanatban?"

Csinálj egy lelki leltárt és kérdezd meg magadtól: "Életemnek mely bűnei rombolnak?"

Amikor elkezded elvégezni ezeket az értékeléseket, rá fogsz jönni, hogy rengeteg érzelmet raktároztál el, például bűntudatot, haragot, csalódottságot, gyászt és lelkiismeret-furdalást.

Foglalkoznod kell ezekkel az érzésekkel ahhoz, hogy belsőleg talpraállj. Ne hagyd őket figyelmen kívül és ne add fel azt, hogy az életed megváltozhasson. Isten melletted van és segíteni fog legmélyebb fájdalmaidban és bántódásaidban. Add át őket Istennek és figyelj arra, hogy mit mond fog mondani, mit kell tenned.

(Daily Hope by Rick Warren, 2011.08.20)

Rick Warren, Amerika egyik legnagyobb és legismertebb gyülekezete, a kaliforniai Lake Forest-ben található Saddleback Gyülekezet alapító pásztora. Ezen felül, Rick a szerzője a New York Times bestsellerének, a Céltudatos Élet c. könyvnek ugyanúgy, ahogy a Céltudatos Gyülekezetnek is, amely felkerült a "100 Keresztény Könyv, amely megváltoztatta a 20. századot" listájára is. Ő alapította a Pastors.com-ot is, amely egy globális internet közösség a szolgálattevőkért.

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása