Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A lelki növekedés egy folyamat

2011. március 20. 00:10 - jletti

"És felöltöztétek az új embert, aki Teremtőjének képmására állandóan megújul, hogy egyre jobban megismerje őt." Kol.3,10

Jézus minden nap azt akarja, hogy egyre jobban hasonlíts rá: "És felöltöztétek az új embert, aki Teremtőjének képmására állandóan megújul, hogy egyre jobban megismerje őt." Kol.3,10

Manapság a gyorsaság megszállottjai vagyunk, de Istent sokkal jobban érdekli az erő és a szilárdság, mint a sebesség. Gyors ügyintézést szeretnénk, a rövidebb utat, vagy azonnali megoldást. Rögtön meg szeretnénk oldani az összes problémát, azonnal meg szeretnénk szabadulni a kísértésektől és gyors enyhülést keresünk az összes fájdalmunkra.

De meg kell tanulnunk, hogy az igazi növekedés és a maradandó változás akkor jön el, ha a céljainkra összpontosítunk nap mint nap.

Az igazi lelki érettség soha nem egyetlen tapasztalat eredménye, még akkor sem, ha az nagyon erőteljes és megindító is. A növekedés fokozatos, de ha így folytatjuk, akkor "mint egy tükörben szemléljük az Úr dicsőségét mindnyájan, ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Szelleme által dicsőségről dicsőségre." 2Kor, 3:18

(Rick Warren, Daily Hope, 2011.03.13)
 

Szólj hozzá!
Címkék: növekedés

Ahhoz, hogy Istent meghalld, Te is kellesz!

2011. március 19. 00:17 - Adnama

"Akiknél pedig a jó földbe esett, azok igaz és jó szívvel hallgatják az igét, meg is tartják, és termést hoznak állhatatossággal." Lukács 8, 15
 

Isten azokhoz az emberekhez szól, akik már előre eldöntik, hogy megteszik majd, amit mond, és nem azokhoz, akik azt mondják, hogy "Istenem, mondd meg mit tegyek, aztán majd meglátom, hogy megteszem-e vagy sem".


Ha együttműködő vagy, meg fogod hallani Isten hangját. A mai igeversben a jó föld az engedelmes szívet jelenti. Ez annyi, mint bátran kijelenteni, hogy "Istenem, bármit megteszek, amit akarsz, hogy megtegyek! Még akkor is, ha ijesztőnek, szokatlannak vagy nehéznek tűnik, kitartó leszek, amíg nem látom a gyümölcsét!"


Hogyan teremhetsz gyümölcsöt? A Lukács 8,15 szerint a kulcs az állhatatosság. Jézus ezt mondja: "Ők hallgatják az igét, meg is tartják, és állhatatosan továbbadják másoknak is, akik aztán szintén hinni fognak" (angolból fordítva).


Nagyon jó módja a gyümölcstermésnek, ha a tanultakat továbbadjuk. Taníts vagy tanítványozz valakit! Ez a növekedés titka! Bármit is tanulsz, amint megtanultad, add tovább másoknak! Mindenki, aki tanít, maga épül a legtöbbet általa, mert amikor megtanítasz valamit, bebizonyítod, hogy nem csupán hallomásból tudsz valamiről, hanem beépítetted azt,  és így képes vagy átadni másoknak is.

(Rick Warren, Daily Hope, 2011. március 12.)

Szólj hozzá!
Címkék: állhatatosság

Halld meg Isten hangját : távolítsd el a zavaró tényezőket

2011. március 18. 00:04 - Habakuk

"Némelyik (mag) a tövisek közé esett, és amikor vele együtt fölnőttek  a tövisek is, megfojtották." Lukács 8:7

Nem hallhatod Istent, amikor zsúfolásig tele van a fejed gondolatokkal, aggodalmakkal, félelemmel vagy tervek szövögetésével, de még akkor sem, ha állandóan rádiót hallgatsz vagy TV-t nézel. Ha állandóan a telefonon lógsz, amikor az Úr hívna téged, foglaltat jelez a telefon.

Ezek azok a tényezők, amelyekről Jézus a Lukács 8:7-ben beszél, amikor azt mondja, hogy a magok a tövisek közé estek. A mai igeversben az áll,  hogy a tövis együtt nőtt a magokkal, majd megfojtotta azokat.

Gondolhatjuk azt is, hogy ez még mindig valamivel jobb, mint amikor a magok sziklás talajra hulltak, hiszen itt legalább kihajtanak és növekednek. De ezeket viszont megfojtják, tehát ezek sem fognak gyümölcsöt teremni. Valamennyi ember hallja Isten beszédét, de elfoglaltságaik, mint például az élet aggodalmain vagy a gazdagságon való merengés és az élvezetek hajszolása elfojtják Isten szelíd hangját, így aztán sosem válnak érettebbé.

Ha te is folyton rohansz, nem fogod meghallani Istent, és akkor beleütközöl az elfoglaltság korlátjába. Gyakran összetévesztjük az elfoglaltságot a produktivitással, a termékeny élettel, pedig ez a kettő távolról sem ugyanazt jelenti. Ha mindig elfoglaltságot keresel, és nem újulsz meg lelkileg, akkor te sokkal inkább elfoglalt ember vagy, mint produktív és termékeny.

Jézus azt mondja, hogy ezek a zavaró tényezők olyanok, akár a tövisek, amelyek az elménkben és a szívünkben is gyökeret vernek, pont úgy, ahogyan a kertünkben a gyomok.

Háromféle tövis van, amelyek távol tartják Isten hangját tőled:

Aggodalmak - A görög szóhasználat a "merinma" szót használja az aggodalomra, melynek jelentése "különböző irányba rángat". Ha téged több irányba kényszerítenének az események, akkor aggódás kerít hatalmába. Amikor pedig aggódsz, nem hallhatod Istent.
 
Pénz - Ha azzal vagy elfoglalva, hogy mindig pénzt keresel a számlák kifizetéséhez, vagy azért, hogy kitörj egy adóssággödörből, sokszor nem tudod meghallani Istent.


Élvezetek - Isten ad az életünkben különböző dolgokat, amiket élvezhetünk, és amelyek jók. De könnyen elfoglalttá válhatsz az élvezetek és a szórakozás hajszolása miatt, és Isten követéséről ekkor megfeledkezel.

Mennyi erőfeszítés kell ahhoz, hogy a tövisek felnőjenek? Semennyi. Ezek a gyomok az elhanyagoltság jelei. Amikor elhanyagolod Istent, és nem töltesz vele időt, tövisek kezdenek növekedni az életedben. Ahhoz, hogy kiirtsd ezeket, először meg kell tanulnod úrrá lenni az elméden, amit lefoglalnak a különféle gondolatok.

A Királyok 1. könyve 19:12-ben, amikor Isten Illéssel beszélt, az Úr nem volt a szélben, sem a földrengésben, sem pedig a tűzben, hanem egy szelíd hang hallatszott.
Ha megakarod hallani az Úr halk szavát, csendben kell figyelned.

(Rick Warren, Daily Hope, 2011. március 11.)

Szólj hozzá!

Ahhoz, hogy Istent meghalld, időt kell szakítanod rá!

2011. március 17. 03:00 - kohutnemarti

"Némelyik a sziklás földre esett, és amikor kihajtott, elszáradt, mert nem kapott nedvességet." (Lukács 8:6)


Ha nem fordítasz időt Istenre, nem fogsz felőle hallani. Le kell lassítanod és csendben kell lenned, hogy meghallhasd Őt. Nem hallod a hangját, ha rohansz.

Ha repülőn ülve utazom egy ország felett, minden részletet elmulasztok. Ha vonatra szállok, kicsit többet látok. Ha autóba ülök, még többet. Ha viszont végigsétálok a vidéken, rengeteg részletet láthatok. Minél gyorsabban halad az életed, annál többet mulasztasz el.

Ha rohanó életet élünk, Istent kiszorítjuk a maradék perceinkre, ezzel becsapva, megrövidítve őt. Azt mondjuk, "Uram, beszélj hozzám, de kérlek, gyorsan tedd!". A fukarságunk az Istennel töltött idővel kapcsolatban egy olyan élethez vezet, amely egyre felszínesebbé válik. Nem megyünk mélyre, mert nem szánunk időt rá. Nem töltünk elég időt Istennel négyszemközt, még ha töltünk is valamennyit. Neki minőségi időre lenne szüksége ahhoz, hogy megváltoztasson minket.

Ezt a felszínes életmódot, ahol folyamatos rohanásban vagyunk, a sekély vagy sziklás talaj ábrázolja Jézus példázatában.

Izráel területének nagy részét vékony felső talajréteg fedi, ami alatt mészkő az alapkőzet. A talaj nem túl mély. Jézus azt mondja, hogy amikor a mag ebbe a talajba hullik, elkezd növekedni, de hamarosan elszárad, elpusztul nedvesség nélkül, mert a gyökerei nem tudnak elég mélyre hatolni.

Jézus azt mondja, hogy ez a vékony talaj egy felszínes elmét ábrázol. Akinek ilyen az elméje, valamilyen módon figyel Isten Igéjére, és talán érzelmileg hat rá, de soha nem lép tovább.

Az elmúlt 30 évben el sem tudom mondani, hányan jöttek hozzám a szolgálatom után, hogy elmondják, mennyire megmozgatta őket az üzenet. És azóta, hónapok elteltével még mindig semmi változást nem mutat az életük, mert nem hagyták mélyre jutni az üzenetet.

Hogyan lépsz tovább? Hogyan válhatsz felszínesből egy mély emberré, aki megtartja hitét még válság, betegség, munkanélküliség vagy házassági problémák ellenére is?

Két dologra lesz szükséged:

Napi csendességre. Szükséged van olyan időre, amit egyedül Istennel töltesz, amikor olvasod a Bibliát, imádkozol és feljegyzed a dolgokat, amiket tanultál.

Heti kiscsoportra. Szükséged van olyan időre, amit más hívőkkel töltesz. Olyanokkal, akik közel állnak hozzád és új nézőpontot adhatnak. Biztosíthatják azt a bátorítást és számonkérést, amire szükséged van ahhoz, hogy a kapcsolatod elmélyülhessen Istennel.
 

(Daily Hope, Rick Warren, 2011.03.10.)

Szólj hozzá!

Nyitott szív kell ahhoz, hogy meghalld Isten hangját

2011. március 16. 00:10 - PokéManó

"Kiment a magvető vetni. Vetés közben némelyik mag az útfélre esett, és eltaposták, vagy megették az égi madarak." (Lukács 8:5)

"Néha nem adunk lehetőséget Istennek arra, hogy beszéljen hozzánk. A döntésünket már meghoztuk, a szívünk kemény, és nem akarunk figyelni. A bezárt szívünk a kemény talajhoz hasonló."
 

A Lukács evangéliumának 8. részében Jézus a négyféle talaj példázatán keresztül mutatja be, hogyan hallhatjuk meg Isten hangját.

Jézus idejében a földműveseknek nem voltak traktoraik vagy vetőgépeik. Ha egy földműves vetni akart, fogott egy zsák magot, kiment és elszórta a földbe. Ahogy szórta, a magvak különböző típusú talajokra hullottak. A magvak attól függően fakadtak meg, növekedtek és hoztak termést, hogy milyen fajta földre estek.

Ebben a példázatban a földműves Istent jelképezi, a magvak az Ő szavait, a talaj pedig azt a négy különböző választ, amelyet adhatsz Istennek, amikor beszélni próbál hozzád.

Ha hallani akarod Isten szavát, először is gondoskodnod kell arról, hogy nyitott legyen a szíved. Késznek kell rá lenned, és buzgón akarnod kell, hogy meghalld az Ő hangját, csak így tudod befogadni azt, amit mondani akar.

Amikor Jézus a kemény talajról (az útfélről) beszélt a Lukács evangéliumának 8. részében, akkor valójában arról szólt, ahogy az ember ellenáll annak, hogy meghallja Isten szavát. Van olyan ismerősöd, aki tényleg olyan, mint egy ösvény - szűklátókörű és keményszívű? Nem számít, mit mondasz neki Istenről, úgysem figyel rád, mert ő már előre eldöntötte, hogy mi a véleménye erről.

Néha nem adunk lehetőséget Istennek arra, hogy beszéljen hozzánk. A döntésünket már meghoztuk, a szívünk kemény, és nem akarunk figyelni. A bezárt szívünk a kemény talajhoz hasonló.

Vajon mi okozza, hogy így bezárjuk az elménket? Három szellemi gát lehet:

1. Büszkeség. Úgy döntünk, hogy nincs szükségünk Isten segítségére, mert saját magunk is tudjuk kezelni a dolgainkat. Nem imádkozunk, mert a büszkeségünk azt mondja bennünk, hogy magunk is tudjuk kezelni a problémákat.

2. Félelem. Félünk attól, hogy vajon Isten mit akar mondani nekünk. Mi van, ha valami olyat kér, amit mi nem akarnánk megtenni?

3. Keserűség. Ha ragaszkodunk egy régi sérelmünkhöz, és nem akarunk megbocsátani, akkor a szívünk megkeményedik. Védekezővé válunk és ellenállunk Isten szeretetének, az Ő szavának és hangjának.

Mi a megkeményedett szív ellenszere? "Ezért tehát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és a gonoszság utolsó maradványát is, és szelíden fogadjátok a belétek oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket." (Jakab 1:21) Szabadulj meg minden szeméttől, azoktól a TV műsoroktól, filmektől, könyvektől, újságoktól, játékoktól és weboldalaktól, amelyeket nem lenne szabad beengedned az életedbe, és szelíden fogadd el Isten Igéjét.

Ebben az igeversben a kulcs kifejezés "a szelíden elfogadni". Imádkozz Istenhez és mondd ezt: "Uram, elismerem, hogy a magam módján próbáltam megoldani a dolgokat. Ez nem vezetett eredményre, ezért kész vagyok rád figyelni." Ez az első lépés.

 

Rick Warren, Daily Hope, 2011. 03. 09.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása