Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Csendben táplál, miközben imádkozol

2011. április 10. 03:00 - Lilla:)

„Zarándokének. Dávidé. URam, nem fuvalkodik fel a szívem, nem kevély a tekintetem. Nem törekszem arra, ami túl nagy és elérhetetlen nekem. Inkább csitítottam, csendesítettem lelkemet, mint anya a gyermekét. Mint a gyermek, olyan most a lelkem. Bízzál, Izráel, az ÚRban most és mindörökké!” (Zsolt. 131: 1-3.)

A Zsoltárok 131. része arra tanít minket, hogy:

Legyünk alázatos szívűek. Az alázatos szív azt jelenti, hogy tudjuk hol a helyünk Krisztusban.  Ezért nem kell többé olyan dolgokért felelősséget éreznünk, amelyekért Isten nem nekünk szánta a felelősséget. Ez felszabadít minket, hogy úgy éljünk, ahogy Isten megtervezte, és engedi, hogy zavartalanul hozzunk meg olyan döntéseket, amelyek közelebb visznek minket Istenhez.

Legyünk érettek. Csendesen helyezzük Istent a középpontba, békésen, nyugtalanság és aggodalom nélkül, bízva Isten támogatásában. Bízzunk Istenben, még akkor is, ha hosszú időbe telik, hogy megkapjuk a választ imáinkra. A szoptatós kisbaba mindig azonnali figyelmet igényel, míg az anyjától már elválasztott gyermek bízik, és képes várni.

Reménykedjünk az Úrban bizakodó várakozással. Isten Igéje azt mondja, hogy Isten válaszol imáinkra, reagál a szükségeinkre, kikövezi az ösvényt, amelyen járnunk kell most és mindörökké. (Zsoltárok 18:36.)

(Daily Hope by Jon Walker, 2011. 04. 03.)

Szólj hozzá!

Adj hálát Istennek, amikor válaszol az imádságodra!

2011. április 09. 03:00 - Sanyee

"Uram, hallottam, amit hirdettél, félelem fog el attól, amit teszel, Uram." Habakuk 3:2

Az elmúlt néhány napban azt tanulmányoztuk, hogy hogyan hallhatjuk meg Istent az imáinkban. Az egyik utolsó, de kulcsfontosságú pont ebben a következő: Ha akarod hallani, hogy Isten szól hozzád, akkor dicsőítsd őt.
 
Más szóval, adj hálát neki, hogy az életed része, és hogy minden apró részlet érdekli veled kapcsolatban. Adj hálát neki azért, hogy válaszol az imádságodra: "Uram, hallottam, amit hirdettél, félelem fog el attól, amit teszel, Uram." Isten látást ad számodra, vagy egy álmot helyez a szívedre. Így már tudod, hogy mit vár tőled, tehát megköszönheted neki, hogy válaszolt az imádra. Ez is hozzá tartozik Isten dicsőítéséhez.
 
Szeretném, ha ezen túl az imádságaidat nem monológnak tekintenéd, hanem elkezdenéd akként látni, ami valójában: párbeszédként. Az imádság beszélgetés Istennel. Ő meghallgat, amikor imádkozol, és válaszol, amikor kérdezed. Szeretne veled minden nap beszélni. Ha hűségesen, minden egyes nap minden órájában Istennel beszélgetsz, az gyökeresen meg fogja változtatni az életedet.
 
Azonban addig nem fogod meghallani Istent, ameddig nem ismered őt eléggé. Isten megismerésének három szintje van: felismerés, ismeretség, barátság. Lehet, hogy a felismerés szintjén vagy, tudod Istenről, hogy létezik, de nem igazán ismered. Az is lehet, hogy azon a szinten állsz, hogy már ismered őt, de csak egy kicsit, még nem túl mélyen.
 
Isten ezzel szemben azt szeretné, hogy a barátság szintjén legyetek. Szeretné, ha a barátság kölcsönösen kialakulna köztetek. Szeretné, ha folyamatosan beszélgetnétek egymással.
 
Így imádkozz: "Drága Istenem, csodálattal tölt el, hogy a barátodnak akarsz engem látni. Igazán meg szeretném tanulni, hogyan tudok veled beszélgetni. Segíts, hogy minden nap tudjak veled időt tölteni. Úr Jézus, szeretnélek napról napra egyre jobban megismerni téged, és szeretnék a te vezetésedre támaszkodni a munkámmal, a családommal, a jövőmmel kapcsolatban és az életem minden más területén. Hívlak, hogy legyél az életem irányítója, Uram és Megváltóm, hogy bizalommal követhesselek téged. A nevedben imádkozom. Ámen.
 
(Daily Hope by Rick Warren, 2011. április 2.)
Szólj hozzá!

Vedd fel azt a lelki szokást, hogy jegyzetelsz

2011. április 08. 03:00 - husztin

 

„Az Úr szólt is, és ezt mondta: Írd le ezt a kijelentést, vésd táblákra, hogy könnyen el lehessen olvasni!” Habakukk 2:2   
„A Zsoltárokban, Dávid azt írta le, amit őszintén érzett. Nekünk is ilyen őszintének kellene lennünk, amikor Istennel beszélgetünk egy problémánkról.” (Rick Warren)
  
Tekintsük át. Ha azt akarom, hogy Isten szóljon hozzám, az első dolgom az, hogy kifejezem, amit akarok. Azt mondom, ’Istenem, azt akarom, hogy szólj hozzám. Hallgatni téged, nem csak valami kedves dolog, ez a legalapvetőbb.’
 
Amikor visszahúzódok és egyedüllétben, csendben vagyok:
„Nyugodjatok meg és ismerjétek fel, hogy én Isten vagyok.”
Amikor csöndben és türelmesen várok az eljövendő Istenre. Egy jellegzetes kérdést kérdezek, az Ő szavát figyelem és ha felfedezem Isten válaszát, akkor azt lejegyzetelem.
Habakukk azt mondja:
„ Az Úr adta nekem ezt a választ, Írd le hamisítatlanul, amit én megmutattam neked.” Habakukk 2:2
Jegyezzük fel, amit Isten mutat nekünk, ez a jegyzetelésnek egy szellemi módja. Ez nem ugyanaz, mintha naplót vezetnénk. A napló valahogy így néz ki: ’Kedves naplóm, ez az…, amit ma tettem…’. A jegyzetelés az: Amit ma tanultam.’ Szóval ez nem valami olyasmiről szól, amit megtettél, sokkal inkább azt fejezi ki, mit tanultál, imádkoztál és mit mondott Isten neked. 
 
Dávid fogta a Biblia első öt könyvét (Mózes könyveit) és meditált rajtuk éjjel – nappal. Leírta az imádságait, és ezáltal olvashatjuk mi a Zsoltárokat.
Ahogy olvasod a Zsoltárokat, látni fogod, hogy az olyan érzelmeket tartalmaz, melyek az egész emberiség számára ismerősek:
irigység, féltékenység, nemi vágyak, kapzsiság.
 
Miért rögzítette le mindezt? Mert ő őszinte volt. Nem azt írta le, amiről úgy gondolta, hogy érdemes lenne leírni, hanem nyíltan az érzéseit.
Nekünk is ilyen őszintének kellene lennünk, amikor Istennel együtt egy nehéz időszakon megyünk át.
 
Itt van néhány javaslat a jegyzeteléshez --
 
Kérés és válasz – Minden oldalon készíts két oszlopot. Az elsőbe írd be azokat a dolgokat, amiket Istennek mondasz: ’ Istenem, szükségem van ezekre. Aggódom ezek miatt,’ és így tovább. A második oszlopba írd le azokat a válaszokat, amiket Isten adott neked.
 
Mit tanultam ma – Egy másik megoldás az, ha fogsz egy lapot és leírod, ’ Ezeket tanultam tegnap az élettel, vagy Istennel kapcsolatban.’ Ez segíteni fog neked abban, hogy a gondolataidat egy irányba összpontosítsd és segít visszaemlékezni arra, amit Isten mondott.
 
A Biblia azt üzeni nekünk:
„Meg kell ezt írni a jövő nemzedéknek, hogy dícsérje az Urat az újjáteremtett nép.” (Zsoltárok 102:18)

(Daily Hope by Rick Warren, 2011.04.01.)
Szólj hozzá!

Figyeld, hogy mit mond Isten

2011. április 07. 02:20 - Kingdom

" ...figyelek, várva, hogy mit szól hozzám..." Hab 2,1

 

Isten hangja gyakran képi formában jelentkezik. Ha hallani akarjuk Istent, meg kell tanulnunk a szemeinkkel hallani. Isten gyakran úgy válaszolja meg imáinkat, hogy egy képet ültet az elménkbe. Ezt nevezik látomásnak.

Tulajdonképpen a Bibliában száz meg száz példát találunk arra, hogy Isten egy képet vagy egy elképzelést ültetett valaki elméjébe. Néha látomásnak, néha álomnak nevezi ezt. Ézsaiás megkapta. Jeremiás megkapta. Ezékiel, Dániel, Hóseás, Joel, Ámosz, Abdiás, Jónás, Mikeás, Náhum - mind kaptak egy látást Istentől.

A 73. Zsoltárban ezt olvassuk:"Elgondolkoztam rajta, meg akartam érteni, de túl nehéznek tűnt nekem.Végül elmentem Isten szent helyére, és megértettem, hogy milyen végük lesz."

Ha rövidtávú változást szeretnél, akkor a viselkedésre összpontosítasz. Ha azonban hosszútávú változást akarsz, akkor egy egészen új elméleti mintára kell koncentrálnod, egy teljesen új képre, egészen új módon kell magadat nézned, az életet, Istent, a jövődet, a problémáidat.

Ez az amiről a következő évtizeded szól, új módon látni a pénzed, az ennivalód, a családod, a karriered, és amikor mindez megtörténik, eljön a változás.

Hogyan vesszük át Istentől a látást?

  • Kérdezd Istent: "Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja."  (Jak1,5-6). Legyél konkrét abban amit kérdezel.
  • Tanulmányozd Isten Igéjét. Miután feltettél Istennek egy kérdést, olvasd újra a Bibliát. Közben meg imádkozd ezt az imát:"Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsolt 119,18)

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2011.03.31.)

Szólj hozzá!
Címkék: látás

Várakozás Isten válaszára

2011. április 06. 03:50 - Lenard J

 "Őrhelyemre állok, odaállok a bástyára..." Habakuk 2:1.

 
Ha tényleg szeretnéd megtudni, hogy mi Isten elképzelése az életedről, ehhez szívedben ott kell lennie annak a vágynak, hogy tényleg meg akarod  hallani, hogy mit mond Ő. Ehhez pedig kicsit el kell vonulnod a világtól. Ha mindez megvan, akkor már csak várnod kell. Ahhoz, hogy megtudjam Isten tervét az életemre, karrieremre, családomra, kapcsolataimra, stb. vissza kell vonulnom, és úgy kell várnom Istenre. 
 
Az igeszakaszunk azt mondja: "Őrhelyemre állok, odaállok a bástyára..." Mit jelent az, hogy őrhelyre állok, odaállok a bástyára Isten elé? Azt jelenti, hogy odateszem magam, és ott is maradok, nem mozdulok. Azt jelenti, hogy csendben, mozdulatlan állok. Azt jelenti, hogy addig ülök ott, ameddig meg nem hallom Istent.
 
A sietség az imádság halála. Ha nem hallod Istent, annak oka lehet az, hogy nem vársz eléggé Rá. Isten nem fog hozzád szólni, ha csak egyszerűen kiszaladsz az ajtón. Azt szeretné, ha figyelnél is Rá.
 
Legtöbbször mi csak rohangálunk, mint egy mérgezett egér, nem tudunk lelassítani annyira, hogy Istenre hangolódjunk. Hogyan lehet lelassítani? Úgy, hogy lecsendesíted az elmédet, megpihenteted a tested, mély levegőt veszel, ellazítod az izmaidat, és kiengeded a feszültséget.
 
A Biblia azt mondja, hogy Dávid Isten előtt ült. Néhányan úgy gondolják, hogy térdelni kell imádság közben, és hogy ez a legalkalmasabb testtartás az imádsághoz. Az igazság az, hogy a Bibliában nem épp ez a leggyakoribb mód az imára. A leggyakoribb módja az, hogy megállsz, felfelé, a mennyre tekintesz, és hangosan szólsz Istenhez.
 
Nem kell beszéddel készülnöd, még költőinek sem kell lenned. Sőt, még az sem szükséges, hogy kerek egész mondatokban beszélj. Csak beszélj, ahogy normálisan, bármely más személlyel tennéd. De, a többi beszélgetéssel ellentétben, egy idő után csak maradj csendben, és figyelj- várj arra, hogy megszólaljon Isten.
 
Dávid szerint három dolgot kell tenned:
  • Várj csendben! "Csak Istennél csendesül el lelkem, tőle kapok reménységet." Zsoltárok 62:6.
  • Várj türelmesen! "Légy csendben, és várj az Úrra!" Zsoltárok 37:7.
  • Elvárásokkal a szívedben várj Istenre! Az angol Living Bible (Eleven, élő Biblia) fordítása szerint "Elvárásokkal menj Isten elé, bízz Istenben, hogy Ő megsegít, megígérte." (Zsoltárok 105:5)
 
Nagyon lényeges: vágyakoznod kell arra, hogy meghalld Istent. Elvárással telve hinned kell, hogy Ő ad egy álmot, bepillantást az eseményekbe. Ez az a hitbeli együttható vagy tényező, ahol várakozással telve kell megállnod. Istenre várni sosem időpocsékolás. Sőt, a lehető legjobb befektetés az életben. 
 
 
Rick Warren, Daily Hope 2011. március 30.
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása