Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne felejtsd el minden nap elmondani: Isten jó, és kézben tartja a dolgokat

2011. július 24. 01:00 - mirjam07

"Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott." (Róma 8:28)

"Miért olyan nehéz az élet?" Feltetted már magadnak ezt a kérdést amikor az életkörülményeid miatt csalódott voltál? 

A frusztráció annak az eredménye, hogy a bűn által összetört világban élünk. Nem kerülheted el a szenvedést. Lesznek fájdalmak, és ha nem vagy óvatos, ez a fájdalom megkeseredéshez vezethet.

A keserűség pedig olyan méreg, amely élve felfal téged. Olyan, mint a rák a szívednek. Amikor megkeseredsz valaki miatt, nem azt az adott embert bántod; csupán magadat.

Olyan könnyű irigynek és féltékenynek lenni másokra, amikor az életünk nem úgy megy, ahogy mi szeretnénk. Elkezdünk így gondolkodni: "Ez nem igazság. Annak az embernek miért olyan könnyű, amikor nekem meg ilyen nehéz az életem?"

Nagyon könnyű sértődöttnek lenni egy széttört világban. Az irigység és a féltékenység azonban gyorsan keserűséggé tud válni, és a keserűség elemészt.

Hogyan tudsz távol maradni a keserűségtől? Te döntesz. Fájdalmak mindig lesznek az életedben. A kérdés az, hogy mit engedsz meg a fájdalomnak, hogy jobb, vagy rosszabb emberré tegyen? Sóhajtozhatsz, siránkozhatsz, és végül megkeseredsz, vagy kedves maradhatsz egy szenvedő világban, emlékezve erre a négy dologra:

1. A Szent Szellem imádkozik érted. "Hasonlóképpen, a Szent Szellem is segítségünkre siet abban, amiben gyengék vagyunk. Hiszen sokszor még azt sem tudjuk, hogy miért és hogyan imádkozzunk. A Szent Szellem azonban maga könyörög értünk, szavakkal ki sem fejezhető sóhajtásokkal." (Róma 8:26, egyszerű fordítás)

2. Isten mindent felhasznál a javadra. "Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál" (Róma 8:28) Isten nagyobb az ellenségeidnél. Ő nagyobb a kritizálóidnál. Ő nagyobb a problémáidnál. És Ő azon dolgozik, hogy mindent jóra fordítson az életedben.

3. Isten azt akarja, hogy sikeres legyél. "Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?" (Róma 8:31) Isten azt akarja, hogy sikereket érj el az összes olyan területen, ahol gyenge vagy. Ő drukkol neked.

4. Isten megadja neked, amire szükséged van. "Hiszen még a saját Fiát sem kímélte meg, hanem odaadta értünk, mindnyájunkért! Hogyne adna akkor minden egyebet is a Fiával együtt nekünk?!" (Róma 8:32, egyszerű fordítás) Isten megoldotta a legnagyobb problémádat, amikor kifizette az árat az összes bűnödért, azokért is, amelyeket még nem követtél el. Ha Isten eléggé foglalkozott veled ahhoz, hogy megmentsen, és neked adja az örök élet ajándékát, akkor nem gondolod, hogy törődik az életed napi problémáival is? Ha a probléma elég nagy ahhoz, hogy aggódj miatta, akkor ahhoz is elég nagy, hogy imádkozz érte. És ha imádkozol érte, akkor már nem kell aggódnod miatta.

Mindezek a dolgok emlékeztessenek téged arra, hogy Isten jó, és kézben tartja a dolgokat.

(Rick Warren, Daily Hope, 2011.07.18)

Szólj hozzá!

Már ma a hosszútávú jutalmadban reménykedj!

2011. július 23. 00:01 - Adnama

"Ha pedig gyermekek, akkor örökösök is: örökösei Istennek és örököstársai Krisztusnak, ha vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt meg is dicsőüljünk. Mert azt tartom, hogy a jelen szenvedései nem hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, amely láthatóvá lesz rajtunk." /Róma 8, 17-18/

Egy harvardi kutatás szerint minél nagyobb távlatokban gondolkozol annál sikeresebb leszel az életben, és minél rövidebb távra tervezel, annál sikertelenebb.

A sikertelen emberek csak az "itt és most"-ra gondolnak- mi az, ami most jó érzés,  mi az, ami most szép és mi hoz azonnali eredményt. Azonban ha hosszabb távban gondolkozol sokkal sikeresebb leszel, mert képes leszel a rövidtávú nehézségeket elviselni és áldozatokat hozni a hosszabb távú nyereségért.

Az ok amiért Amerika ekkora gazdasági válságban van ez az "itt és most" életszemlélet, hogy képtelenek vagyunk kicsit késleltetni, kivárni az élvezeteket.  Nem tudjuk, hogyan mondjunk "nem"-et. Helyette ezt mondjuk: 'Akarom, azonnal, itt és most, akkor is ha  adósságot kell csinálnom és most nem tudom kifizetni', és az adósság már utol is ért bennünket. Ez az, amit a kisgyerekek csinálnak. Ők még nem ismerik a különbséget a "Nem" és a "Még nem" között, mindent azonnal meg szeretnének kapni.

Ha szeretnéd az életeden Isten áldásait megtapasztalni, akkor a hosszú távra kell koncentrálnod, nem pedig a rövid távra! Nem engedheted, hogy a reménytelenség, ami a rövid távú gondolkozásból táplálkozik, eluralja a szívedet, mert akkor gyorsan elcsüggedsz és ideje korán feladsz mindent.

Keresztényként a leghosszabb távú perspektíva lebeghet előttünk, az öröklét maga, mivel tudjuk, hogy az életünk nem fejeződik be a halálunkkal. Átmegyünk az örök életre, ami örökkön-örökké folytatódik majd. Tehát az öröklét fényében éljünk, ne a mai népszerűségre, a mai kényelemre és a mai körülményekre alapozva!

Ha épp reményvesztettnek érzed magad a jelenleg tapasztalt nehézségek miatt, akkor jussanak eszedbe Pál apostol szavai: "a jelen szenvedései nem hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, amely láthatóvá lesz rajtunk." /Róma 8, 18/

A mennybéli jutalom attól függ, hogy hogyan gazdálkodtál az időddel, a pénzeddel, a tálentumaiddal és minden mással amit Isten rád bízott az életben. Vajon jól gazdálkodtál velük? Bölcsen használtad fel őket? Csak a mának éltél a rövid távú gondolkodásra alapozva vagy inkább megpróbáltál hosszabb távra koncentrálni és a mennyben gyűjteni kincseket?

(Daily Hope by Rick Warren, 2011. 07. 16)

Szólj hozzá!

A szeretetben nincs félelem

2011. július 22. 01:01 - Habakuk

 "Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság Lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: 'Abbá, Atya!'" (Róma 8:14-16 )

A félelem távol tart téged attól, hogy mindazzá válj, aminek Isten szán; a félelem korlátozza a lehetőségeidet, sőt romba dönti és elpusztítja az életed. Isten nem akarja hogy olyan életet élj, amely tele van félelemmel.

Lehet, hogy véletlennek tartod, de a Bibliában 365-ször szerepel a "ne félj" parancs. Az év minden napjára jut egy. Én azt mondanám, hogy Isten utálja a félelmet.

A Biblia azt mondja, "A szeretetben nincs félelem. De a tökéletes szeretet kiűzi a félelmet..." (1János 4:18) Isten a szeretet, és minél jobban betölti Isten az életed, annál kevésbé fogsz félni.

Amikor félsz, két dolgot kell tenned amivel el tudod űzni a félelmet. Először emlékezz, hogy te az Isten családjának tagja vagy. A Róma 8:14 szerint: "Akiket pedig az Isten Lelke vezérel azok Isten fiai".

Ha valaki, vagy valami miatt félelem támad benned, meg kell állnod és emlékezned kell arra, hogy te Isten gyermeke vagy! Nem vagy árva, és nem vagy egyedül! Ő a te Atyád, és Isten mindennél nagyobb és hatalmasabb.

Bármikor felkiálthatsz Hozzá, és Ő meghallgat. "A Lélek ereje által kiáltjuk: Abbá Atyám!" (Róma 8:14-16) és Ő elküldi Lelkét, hogy jöjjön és nyugtasson meg téged.

Mitől félsz most a legjobban? A legtöbb ember számára a legnagyobb félelmet nem a nyilvánosság előtti beszéd jelenti, hanem a kontroll hiánya. Az igazság az, hogy életünk nagy részét nem tudjuk kontrollálni. De Isten tudja. Az Atya mindent a kezében tart. Neked csak emlékezned kell arra hogy kinek a gyermeke is vagy, és  arra, hogy segítségül hívhatod Őt a nap bármely percében.

(Daily Hope by Rick Warren, 2011. Július 15.)

Szólj hozzá!

Megvan az erőd, hogy nemet mondj

2011. július 21. 00:01 - szateri

"Ezért, testvéreim, adósok vagyunk, de nem a testnek, hogy test szerint éljünk." (Róma 8:12)
Nem tudom, te hogy vagy vele, de - be kell vallanom - én nagyon sok mindenre nem tudtam nemet mondani, mielőtt a Szentlélek bejött az életembe. Szerettem volna, de nem mondtam nemet.
 
Igazából mindegy, hogy minek hívjuk őket, de mindannyiunk életében vannak kényszerek, megszokások, elemi vágyak, különböző hajtóerők és kívánságok, amikkel kapcsolatban úgy érezzük, nincs választásunk: engedelmeskednünk kell nekik. Egyszerűen nem tudunk uralkodni magunkon; nem tudunk rájuk nemet mondani. 
 
Pedig ha befogadtad Krisztust az életedbe, akkor már igenis tudsz nemet mondani. A Róma 8:9 így ír erről: "Ti azonban már nem a régi emberi természet irányítása alatt éltek, hanem a Szent Szellem uralma alatt. De csak akkor, ha valóban bennetek él Isten Szelleme, mert ha nem, akkor nem is tartoztok Krisztushoz." (új fordítás)
 
A vágyak persze megmaradnak továbbra is. De a Szentlélek meg fogja adni az erőt ahhoz, hogy ellenállj nekik. Nem kell többé eleget tenned nekik. Ez az a változás, amit Isten Lelke végez benned: Isten így tesz szabaddá a kényszerektől. 
 
A legrosszabb rabszolgaság a saját természeti vágyaink rabjának lenni. Sokan a következőképpen reagálnak ezekre a vágyakra: "De hát ez egy természetes vágy, miért korlátozzam?" Sajnos nagyon sok minden tűnik természetesnek – például az énközpontúság. De ha eszerint a vágyad szerint cselekszel, nem biztos, hogy jót teszel vele a gyerekeidnek vagy a házastársadnak.
 
A "természetes" nem egyenlő a "jó"-val. Lehet, hogy nekem magától értetődő vágyam, hogy csalással megszerezzem az összes pénzedet, de attól még nem biztos, hogy meg kellene tennem. De ha befogadtam Krisztust az életembe, akkor itt van bennem a Szentlélek, hogy segítsen nemet mondani a természeti, és igent a lelki vágyaimra. 
 
Daily Hope by Rick Warren, 2011.07.14.
 
Szólj hozzá!

Harcolj a gondolataidért

2011. július 20. 00:32 - dlkyra


„Akik régi emberi természetük szerint élnek, azok egyre csak arra törekednek, amit ez a régi természet kíván. Akik azonban a Szent Szellem szerint élnek, azok arra törekednek, és azzal foglalkoznak, amit a Szent Szellem kíván.” Róma 8:5 (Egyszerű fordítás)

 

A bensődben harc folyik: a régi, bűnös természeted és a Krisztusban nyert új természeted között. Ha nyerni akarsz ebben a küzdelemben, a gondolkodásodnak meg kell változnia.

Miért? Mert az, hogy hogyan gondolkozol, meghatározza azt, hogy hogyan érzel, és az érzéseidből fakadnak a tetteid. Ha úgy érzed, magad alatt vagy, az abból következik, hogy lehúznak a gondolataid. Ha ki akarsz szabadulni ebből a depresszióból, vagy bármilyen egyéb problémából amivel küzdesz, kérned kell a Szentlelket, hogy építőbb gondolatokat adjon neked. 

A Sátántól jövő gondolatok kísértések. De jönnek gondolatok Istentől is, inspirációként. Melyiket választod? A Róma 8:6-ban található: „Régi emberi természetünk igyekezete végül is a halálhoz vezet. A Szent Szellem azonban mindig az életre és a békességre törekszik.”

Senkit sem ismerek, aki az élet és a békesség helyett a halált választaná. De az az igazság, hogy állandóan önromboló gondolataid vannak. Mit kellene ez ellen tenned?

Engem a Szentlélek  egy helyettesítő elv segítségével szokott megszabadítani a fékezhetetlen gondolataimtól: ha valamit meg akarsz változtatni az életedben, azt ne kerüld ki, hanem tegyél valamit a helyére.

Ha például tévézés közben egy olyan műsor következik, amiről tudod, hogy nem tesz jót neked, válts csatornát, keress valami hasznosabbat.  Vagy ha le szeretnél szokni a dohányzásról, de folyton a cigarettán jár az eszed, próbálj valami másra koncentrálni. A Biblia arról beszél, hogy a régi gondolkodásmódodat az újra kell cserélned.

Kérd a Szentlelket, hogy adjon olyan új ötleteket, amelyeken a régi, rossz gondolatok helyett járathatod az agyad. Meg fogod látni, hogy válaszol a kérésedre. Amikor pozitív dolgok járnak majd a fejedben a negatív helyett, jók a gonosz helyett, a régiek el fogják veszíteni a vonzerejüket és nem tűnnek olyan ellenállhatatlannak többé.

Tehát hívd az életedbe a Szentlelket, engedd, hogy szabadon formálhassa a gondolataidat, hogy újat adhasson azok helyett  a gondolatok helyett, amelyek kicsúsztak az irányításod alól. Valahogy így imádkozz: „Drága Szentlélek! Megengedem neked, hogy amikor csak akarsz, új gondolatokat adj nekem. Nyitott vagyok rájuk és elfogadom azokat. Kinyitom feléd a gondolkodásomat.”

 

(Rick Warren, Daily Hope 2011. július 13.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása