Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szelídség nem gyengeség

2012. július 22. 03:00 - sema22

"Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét." (2Tim. 1:7)

tame-lion.jpg

Egy kereszténynek nem kellene szelídnek lennie? Dehogynem, de a szelídség nem gyengeség. Ez nagy különbség. A szelídség azt jelenti, hogy kontroll alatt tartjuk az erőnket. Olyan, mint amikor egy vad csődört betörnek, és már szelíd. Ugyanakkora ereje van, mint amikor még vad volt, csak most ezt az erőt alárendeli mesterének.

A Biblia csak két személyt nevez szelídnek: Jézust és Mózest. De egyikük sem volt gyenge, félénk. A meggyőzés erős emberei voltak. Isten nem azt várja, hogy mindig bújj el a barlangodba amikor valaki ellenőrizni, vagy befolyásolni akar téged. Mit mondanál, ha valaki erkölcstelen, illegális, vagy illogikus dologra kérne? Természetesen nemet mondanál.

Egy kereszténynek nem piszkos szó a "nem". Teljesen rendben van, ha "nem"-et mondasz. Valójában időről időre szükség van erre. A Biblia azt mondja, hogy mondjunk igent, amikor igent értünk alatta, és nemet, amikor nemet értünk alatta. Nem mondja, hogy érezzük magunkat bűnösnek emiatt. Nem mondja, hogy magyarázkodjunk a döntéseink miatt.

Nem telik úgy el az életedet, nem beszélve a szolgálatról, hogy ne lenne valaki a közeledben, aki ne próbálna meg félemlíteni, ellenőrizni, vagy manipulálni. Isten mit szeretne, hogyan viselkedjünk, amikor valaki megpróbál megfélemlíteni?

A 2 Timóteus 1:7 megadja a választ: "Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét."

Ezt akarja Isten, hogy így viselkedjünk másokkal - erővel (magabiztosan), szeretettel (mások szükségére figyelve), és józanul. Isten lelke nem a gyávaság lelke. Nem tesz minket gyengévé.

Mégis ismerek keresztényeket, akik felelőtlenül azt gondolják: "Ahhoz, hogy elég lelki legyek, félnem kell másoktól. Hagynom kell, hogy azt tegyék mások, amit szeretnének." Amikor azonban belenézünk a Bibliába, azt látjuk, hogy ez nem ez a helyzet.

Nem tudsz mindenkinek megfelelni. Ez tény. Ne is próbálkozz vele. Amikor azok a nehéz esetű emberek jönnek, maradj talpon, imádkozz azokért, akik üldöznek, a többit pedig hagyd Istenre.

Beszéljünk róla:

  • Miért nehéz nemet mondanod másoknak? Milyen hatással van ez rád?

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.07.15)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása