Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szeretet áldozaton keresztül nyer értelmet

2012. október 21. 03:00 - gyanus

 "Élj szeretetben, ahogyan Krisztus szeretett minket, és odaadta magát értünk, mint jó illatú felajánlás, és áldozat Istennek." (Efézus 5:2 - Angolból szabadon fordítva)

mary-anoints-the-feet-of-Jesus.gif

Amikor Mária arra használta a haját, hogy bedörzsölje Jézus lábaiba a parfüm-olajat, a tanítványok csak a pazarlás aromáját érezték benne: "Ezt a parfümöt nagy áron el lehetett volna adni, és a pénzt a szegényeknek adni" (Máté 26:9 - Angolból szabadon fordítva).

De Jézus szerint egy ilyen nagy áldozat óriási hatással fog bírni: "Mondom nektek, bármerre hirdettetik az evangélium a világon, ennek az asszonynak a tette is hirdettetni fog, az ő emlékezetére" (Máté 26:13 - Angolból szabadon fordítva).

Valószínű, hogy Jézus azért tudta megérezni Mária áldozatának édes illatát, mert tudta, hogy a szeretet az áldozaton keresztül nyeri el értelmét: Akkor értjük meg, mi a szeretet, amikor ráébredünk, hogy Krisztus értünk adta az életét. Ez azt jelenti, hogy oda kell szánnunk az életünket, más hívőkért" (1 János 3:16 - Angolból szabadon fordítva).

Jézus azt az illatot érezte meg Máriában, ami a "jó illatú felajánlás, és áldozat Istennek", egy olyan életet, ami "kiöntetik, mint egy ital áldozat" (Efézus 5:2; 2. Timóteus 4:6 - Angolból szabadon fordítva). Akkor válunk élő áldozattá, ha nem pazarlásnak látjuk azt, amikor másoknak adunk; ehelyett ajándéknak tekintjük, hogy adhatunk.

A Szent Szellem radikális átváltozásra akar minket ösztönözni, hogy ahelyett, hogy az áldozathozatalt látnánk, a lehetőséget lássuk arra, hogy szeressünk. Ahelyett, hogy csak a parfümöt látnánk, a földre öntve, elpazarolva, úgy kellene látnunk magunkat, mint ahogy Jézus is, aki készen volt a temetésre. Álljunk készen arra, hogy "Krisztussal együtt megfeszíttessünk", ami által "Élek többé nem én, hanem Krisztus él bennem" (Máté 26:12; Galata 2:20 -  Angolból szabadon).

Talán épp egy olyan lesújtó pillanatban vagy, amire azt mondjuk "Én nem vagyok rá képes, de Krisztus igen". De a testvérünk, Pál, emlékeztet arra, hogy Isten megadja nekünk az ahhoz szükséges kegyelmet, hogy élő áldozattá váljunk, és belénk helyezi a Szent Szellemet, hogy szentté, és Isten számára tetszővé tegyen minket.

"Élj szeretetben, ahogyan Krisztus szeretett minket, és odaadta magát értünk, mint jó illatú felajánlás, és áldozat Istennek." (Efézus 5:2 - Angolból szabadon fordítva).

Beszéljünk Róla!

  • Szerinted mit jelent az, hogy "odaadjuk az életünket más hívőkért"?
  • Milyen tetteket élsz meg áldozatként, melyeknek igazából, a szeretetkifejezés ajándékainak kellene lenniük? Hogyan változtat ez a megváltozott életcél a felelősségeddel kapcsolatos hozzállásodon?

Jon Walker, 2012.10.14.

Szólj hozzá!

Isten szeretete elfedi a hibáidat

2012. október 20. 03:00 - janosh

„Az Ige testté lett, és közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.” János 1:14

j born.jpg

Isten szeretete bensőséges és személyes. Ő közel jött hozzánk Krisztusban, és ez azt jelenti, hogy többé nem rejtegethetjük előle a tökéletlenségünket és a hibáinkat. Minden hibánkat ismeri.

Ez az Isteni példaadás azt jelenti, hogy nekünk is bensőségesen és személyesen kellene szeretnünk egymást, túllátni egymás hibáin és gyengeségein, mintegy Isten kezének munkáit látva egymásban; tudva azt, hogy nekünk is vannak hibáink és gyengeségeink, de ennek ellenére Isten még a mi életünkben is aktívan munkálkodik.

Ha tudjuk és hisszük azt, hogy Isten feltételek nélkül szeret minket, akkor nem kell többé a hibáink miatt aggódnunk; akkor nem a félelmeinkhez kell igazodnunk, hanem Krisztushoz (Róma 12:2). Ha nem hisszük el, hogy Isten feltételek nélkül szeret, akkor megpróbálunk majd olyan álarcok mögé elrejtőzni, amelyek tökéletesnek és hibátlannak mutatnak minket. De amikor álarcok mögé rejtőzünk, tulajdonképpen Isten tervét szabotáljuk – hiszen ő látni szeretne minket; azt, ahogyan szeretet-közösségben élünk.

Az igazság tehát az, hogy Isten szeretete tökéletes, és szeretné elfedni minden hibánkat Jézus Krisztusban.

Isten sokkal nagyobb annál, hogy egyszerűen csak felállítsa a diagnózist a problémáinkról, vagy éppen elítélné a hibáinkat (Zsoltárok 130:10); ehelyett közel jön hozzánk, és életünk minden elrontott területére megoldást kínál:

  • Az ürességbe teljességet és megelégedettséget hoz (Kolossé 2:9-10)
  • A szükségben támogat (Filippi 4:19)
  • A halálból életre kelt (Efézus 2:1, 5)
  • Az eltaszítottságból újra közel hoz (Róma 5:10-11)
  • A tökéletlen életbe tökéletes szeretetet hoz (1János 4:10)

Minél inkább tudatában vagyunk Isten szeretetének, annál kevésbé leszünk öntudatosak. Egyre kevesebb időt és energiát fektetünk majd abba, hogy tökéletesnek tűnjünk és az életünk olyan legyen, mint amilyennek mi szeretnénk látni. Ehelyett több energiát fektetünk abba, hogy más emberek felé szolgáljunk, létrehozva egy  - ugyan tökéletlen – közösséget, amelyet Isten szeretete jár át.

Beszéljünk róla:

  • Kérdezd meg magadtól: mi tart vissza attól, hogy egy valódi közösséghez csatlakozzak?

 

(Daily Hope by Jon Walker, 2012.10.13)

Szólj hozzá!

Isten nem lepődik meg a hibáidon

2012. október 19. 03:00 - FodorImi

„Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.” (Jeremiás 29:11)

Ostrich-man-head-in-sand.gif


Úgy teszel, mintha Isten egyáltalán nem tudna a hibáidról?

Az az igazság, hogy Isten pontosan ismeri a hibáidat, elrontott dolgaidat, Ő mégis feltétel nélkül szeret.

Isten ismeri az érzéseidet, csalódottságodat, és látja a sebeidet, jobban, mint bárki más. Isten ismeri a jövődet, így Ő meg tudja mondani, mire van szükséged, mit kell megtanulnod. Isten ismeri a félelmeidet, és azt akarja, hogy add át Neki az aggodalmaidat. Isten ismeri a hűségedet, mert ő lát mindent, amit teszel.

Az a tény, hogy Isten mindent tud, azt jelenti, hogy amivel én szembenézek, az Őt nem gátolja abban, hogy segítsen nekem. Semmi olyan dolog nem jöhet, ami őt meglepné. Semmi, amitől félek, nem lehet túl nagy Isten erejének. Amit az Ő nevében teszek, soha nem hiábavaló.

Isten azt mondja: „Tudom, mit teszek. Mindent elterveztem: Gondot viselek rólad, nem hagylak magadra, olyan jövőt adok, amely remény számodra.” (Jeremiás 29:11 – MSG fordítás)

Beszéljünk róla:

  • Az a tény, hogy Isten látja a hibáidat, mégis szeret, hogyan kellene, hogy megváltoztassa a hozzá való viszonyulásodat?

  • Add Istennek a félelmeidet, és bízz benne, hogy Ő kézben tartja a jövődet.

(Daily Hope by Rick Warren - 2012.10.12)

Szólj hozzá!

Gyakorold a helyettesítésről szóló parancsolatot

2012. október 18. 03:00 - FHanna

"Légy óvatos, hogyan gondolkodsz, mert az meghatározza az életed" (Péld.4:23, GN fordítás)

heart-in-hand1.jpg

Jóval azelőtt, hogy a pszichológia megjelent volna, Isten már megmondta, hogy a gondolataid meghatározzák az érzéseidet, azok pedig a cselekedeteidet. Ha meg akarod változtatni az életedet, akkor kontrollálnod kell a gondolataidat.

Az elménk tényleg egy csodálatok alkotás. Egy kisebb város méretű számítógép kellene ahhoz, hogy az elménk legalapvetőbb funkcióit képes legyen rekonstruálni. Az agyad több mint 100 milliárd idegsejtet tartalmaz. Minden egyes idegsejt pedig 10000 neuronhoz csatlakozik.

Az ember folyamatosan beszél magához. Kutatások kimutatták, hogy a legtöbb ember 150-200 szót mond ki egy perc alatt, de az agyunk 500-600 szóra is képes ugyanennyi idő alatt. Ezért tudsz figyelni rám és közben az esti vacsorát is megtervezni egy időben.

A probléma az, hogy sokan vannak köztünk, akik Jóbhoz hasonlóan azt mondják "Még, ha bűntelen lennék is, az ítélne el, amit mondok."(Jób 9:20, GN fordítás) Ezzel azt mondja, "Minden, amit mondok, engem ír le." Ha tipikusan így gondolkodsz, akkor te vagy önmagad legnagyobb kritikusa.

Mindig leírjuk magunkat. Mosolyogva lépünk be egy terembe, de közben azt gondoljuk, "Kövér vagyok. Béna vagyok. Csúnya vagyok. És mindig kések!"

De mikor ezeket mondod, valójában arra mutatsz, aki téged alkotott. Mikor azt mondod, "Istenem, értéktelen vagyok. Nem vagyok jó. Képtelen vagyok bármire", azzal azt mondod, "Istenem, velem jól elszúrtad." Ezért mondja Isten, hogy rossz dolog leírnod magad.

Hogy iktathatod ki a negatív önkritikát, hogy magabiztosabb ember lehess?

A Biblia a Helyettesítés parancsolatáról tanít. "Azokon a dolgokon gondolkodjatok, amelyek igazak, dicséretre méltók, igazságosak, tisztességesek, szépek, tiszteletre méltók, kiválók és dicséretesek." (Fil.4:8, TLB fordítás)

Más szavakkal, ne gondolkodj a gyengeségeiden. Összpontosíts arra, ami Isten szeretné, hogy légy és amit Isten szeretne az életedben. Nem tudok jobb ellenszert az alacsony önbecsülésre (vagy hogy szembenézz a fájdalmaiddal, rossz szokásaiddal, függőségeiddel) mint hogy olvasd Isten Igéjét minden nap - tanulmányozd, memorizáld, elmélkedj felette és alkalmazd az életedben.

A legjobb dolog amit tehetsz az önbizalmad növelése érdekében az, hogy elkezdesz hinni abban, amit Isten mond rólad. Mikor találok egy verset a Bibliában, ami hozzám beszél, leírom egy kártyára, megtanulom és megerősítem azáltal, hogy visszamondom Istennek: "Atyám, köszönöm, hogy értékes vagyok, fontos, azt hogy meg tudsz nekem bocsátani és hogy képessé teszel dolgokra". Hagyd, hogy Isten megújítsa az elméd, mert "az irányítja az életed".

Beszéljetek róla:

  • Mit tudsz, ami igaz rád, mert a Biblia azt írja?
  • Milyen "igaz, dicséretre méltó és tisztességes" dologra tudsz ma koncentrálni?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.10.11.)

Szólj hozzá!

Isten kegyelmében elpihenve

2012. október 17. 03:00 - zsófi68

"Amilyen kedves az apa fiaihoz, olyan kedves az ÚR is azokhoz, akik tisztelik őt. Tudja, hogy miből vagyunk, emlékszik rá, hogy porból lettünk." (Zsolt 103,13-14, GN fordítás)

superman_post.jpg

Isten teljes mértékben megért téged. Tudatában van emberi mivoltodnak. Ismeri hibáidat, félelmeidet, kudarcaidat és aggodalmaidat. Nem várja el tőled, hogy te légy a Szuperman.

Ha szülő vagy, gyermekeidet fejlődésük minden szakaszában ugyanúgy szereted-e, vagy vársz, amíg elég érettek lesznek ahhoz, hogy szeresd őket?

A lényeg a következő: Isten szeret téged fejlődésed minden szakaszában, tehát nem kell, hogy feloldhatatlan bűntudatot érezz és irreális elvárásaid legyenek magaddal szemben.

Figyelj!

  • Semmi, amit valaha is tenni fogsz, nem fogja Istent befolyásolni abban, hogy jobban szeressen, mint ahogy most szeret.
  • Semmi, amit valaha is tenni fogsz, nem fogja Istent befolyásolni abban, hogy kevésbé szeressen, mint ahogy most szeret.

Isten szeretete feltétel nélküli. Nem azon alapul, hogy mit teszel vagy mit nem teszel.

Szeretek erre így gondolni: van három gyermekem. Mindegyikőjüknek meg kellett tanulnia járni, és mind a három ugyanazon a fejlődésen ment keresztül: tettek egy lépést, elbotlottak. Felkeltek, megtettek két lépést, majd elbotlottak. Felkeltek, tettek egy pár lépést és újra elestek.

Mi volt erre a reakcióm apjukként? Megszidtam őket? "Mit botladoztok itt? Ti "Warren"-ek vagytok! Egy "Warren" nem botladozik! Jobban is mehetne ez nektek!" Természetesen nem mondtam ilyet! Micsoda butaság lett volna! Mégis, sokan azt hisszük, hogy Isten így bánik velünk. Azt hisszük, hogy valahányszor elbotlunk, Isten így szól: "Kelj fel! Mit csinálsz, te tökelütött?"

A Biblia azt tanítja nekünk: "Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak." (Róm 8,1) Mit jelent ez? Fogalmazunk a következőképpen: fogok egy kártyát és ráírok minden egyes dolgot, amit elrontottam - a bűneimet, hibáimat, tévedéseimet, minden elfeledni kívánt vétkemet, minden szégyenteljes cselekedetemet és gondolatomat, emlékeket és kísértéseket. Aztán beteszem a kártyát egy könyvbe, és becsukom a könyvet. Már nem látható a kártya, csak a könyv. Így lát minket is Isten, mikor Jézus jelen van életünkben. Többé nem látja a bűneinket, Jézust látja, amint életünkben munkálkodik.

Mikor Krisztussal élsz, és így imádkozol: "Istenem, íme az életem. Minden, ami rosszat tettem, minden, amit elhibáztam, az összes butaság, amit elkövettem. Életemet Jézus Krisztusnak akarom átadni." Ekkor Jézus beborít szeretetével. Isten Jézusra tekint és azt látja, hogy Jézus tökéletes; bűneidet nem látja. Elpihenve Isten kegyelmében ezt az állapotot jelenti.

Beszéljetek róla

  • Ha Isten nem látja bűneidet többé, mi az, amit engedni kell, hogy tovatűnjön az életedből, hogy te se a bűneidre koncentrálj?
  • Mit tehetnél még meg Istennek, ha elpihenhetnél kegyelmében?

(Daily Hope by Rick Warren, 2012. 10. 10.)

 

Szólj hozzá!
Címkék: szeretet kegyelem
süti beállítások módosítása