Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Örülj az A.L.K.A.T.-odnak!

2012. november 04. 03:00 - janosh

 „Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt. Csontjaim nem voltak rejtve előtted, amikor titkon formálódtam, mintha a föld mélyén képződtem volna. Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük.” Zsolt 139:13-16

foot_womb.jpg

Isten soha nem pazarolja el a tapasztalatot. A Róma 8:28 emlékeztet minket: „Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott.”

Mi a Saddleback-ben azon igyekszünk, hogy az embereknek segítsünk megismerni azt az öt féle tapasztalatot, amely alapján meghatározhatják, hogy a szolgálat melyik területén lehetnek a legeredményesebbek:

  • Oktatási tapasztalatok: melyek voltak a kedvenc tantárgyaid az iskolában?
  • Hivatásbeli tapasztalatok: mi volt az a munka/munkaterület, ahol a legjobban érezted magad és jó eredményeket értél el?
  • Lelki tapasztalatok: melyek voltak a jelentős, döntő pillanataid Istennel kapcsolatban?
  • Szolgálati tapasztalatok: hogyan szolgáltad Istent korábban?
  • Fájdalmas tapasztalatok: melyek azok a problémák, fájdalmak vagy nehézségek, amelyeken keresztül megtanultál valamit?

Az A.L.K.A.T.-odat egyedül Isten határozza meg az ő céljai alapján, ezért ne vedd zokon és ne utasítsd el azt. „Ugyan ki vagy te, ember, hogy perbe szállsz az Istennel? Mondhatja-e alkotójának az alkotás: "Miért formáltál engem ilyenre?" Nincs-e hatalma a fazekasnak az agyagon, hogy ugyanabból az agyagból az egyik edényt díszessé, a másikat pedig közönségessé formálja?” (Róma 9:20-21)

Ahelyett, hogy másokhoz hasonlóvá próbáljuk meg formálni önmagunkat, inkább örülnünk kellene annak az A.L.K.A.T.-nak, amelyet Isten ajándékozott nekünk.

Az A.L.K.A.T.-od megértése önbizalmat támaszt. Mai társadalmunkban ugyanis járványként terjed az önbizalomhiány. A legtöbb ember nem szereti önmagát. A kutatások kimutatták, hogy ennek egyik oka az, hogy az emberek több mint 50%-a nem a megfelelő helyen dolgozik. Azt hiszem, hogy az eredeti önbizalom – a pszichológiai önbizalom értelmezéssel ellentétben –, két bibliai igazságon alapul. Az egyik a Jézussal való kapcsolatod, a másik pedig annak az ismerete, hogy mire teremtett téged.

Beszéljünk róla:

Mit mond a Szentírás a te A.L.K.A.T.-odról?

  • „Mindenkit, akit nevemről neveznek, akit dicsőségemre teremtettem, formáltam és alkottam.” (Ézsaiás 43:7)
  • „A nép, amelyet magamnak formáltam, hogy hirdesse dicséretemet.” (Ézsaiás 43:21)
  • „Lakóhelyéből rátekint a föld minden lakójára. Ő formálta mindnyájuk szívét, ismeri minden tettüket.” (Zsoltárok 33:14-15)

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.10.28.)

Szólj hozzá!

Isten akarata és a képességeid

2012. november 03. 03:00 - FodorImi

„Legyünk találékonyak, hogyan bátoríthatjuk, szerethetjük és segíthetjük egymást! (Zsidók 10:24 – MSG fordítás)


Évekkel ezelőtt abban a kiváltságban volt részem, hogy pár órát együtt tölthettem egy igazi szupersztárral, Paradicsom Bobbal.

Valójában Phil Vischernek hívták, ő volt Paradicsom Bob hangja, az elragadó Veggie Tales megalkotója. Beszélgetésünk közben  Vischer azt mondta:  „Nincs boldogabb hely, mint mikor Isten akarata és a te képességeid találkozásában vagy.”

Rick pásztor tanítja, hogy az az A.L.K.A.T, ahogyan Isten megalkotott téged, az az ő számodra szóló akaratának lényeges része, az ő akaratának és a te képességeidnek, tehetségeidnek a közös metszetébe, találkozási pontjába hoz.

Az A.L.K.A.T. egy betűszó, egy akronim, amit Rick pásztor így magyaráz a „Céltudatos Élet” –ben:

A     A szív adománya
A Biblia azt tanítja, a szíved határozza meg az érzéseidet, a szavaidat, a cselekedeteidet.
„Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!” (Példabeszédek 4:23)
„Mert az Isten adta szívükbe, hogy végrehajtsák szándékát” (Jel 17,17)
„Mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően.” (Fil 2,13)
Mit szeretek szívből adni?

L     Lelki ajándékok
Isten lelki ajándékokat ad, hogy használd a szolgálatban. (Róma 8; 1.Korintus 12; Efézus 4)
„…viszont mindenkinek saját kegyelmi ajándéka van Istentől: kinek így, kinek amúgy” (1Kor 7,7b)
Milyen lelki ajándékot kaptam?

K     Karakter
Karaktered, személyiséged meghatározza, hogyan használod az ajándékaidat. Például lehet két embernek ugyanaz az ajándéka, az evangélizálás, de ha az egyik introvertált (befelé forduló), a másik pedig extrovertált (kifelé forduló, aktív) személyiség, az ajándék különbözőképpen fog megnyilvánulni.
„Mert ki ismerhti meg az emberek közül azt, ami az emberben van? Egyedül az emberi lélek, amely benne lakik.” (1Kor 2,11)
Hogyan lehet személyiségem, karakterem leginkább segítségemre a szolgálatban?

A     Adottságok
Ezek természetes képességek, amelyeket Isten ad, hogy képes legyél megvalósítani a célját.
„Betöltöm őt isteni lélekkel, bölcsességgel, értelemmel és képességgel mindenféle munkálatra” (2Móz 31,3)
„És különbségek vannak az isteni erő megnyilvánulásaiban is” (1Kor 12,6)
„a mi alkalmasságunk Istentől van.” (2Kor 3,5b)
Milyen természettől fogva adott képességeim vannak?

T     Tapasztalat
Van ötféle általános tapasztalat, amelyek hatással vannak a mások felé történő szolgálatodra:
   tanulmányi, oktatási tapasztalatok,
   szakmai, hivatásbeli tapasztalatok,
   lelki, szellemi tapasztalatok, 
   szolgálati, szolgálatból fakadó tapasztalatok  
   és fájdalmas megtapasztalások.
Milyen tapasztalataim vannak, amelyeket alkalmazhatok a szolgálatomban?


Kérj meg más keresztyéneket, segítsenek neked meghatározni mely területeken vagy a legjobb, és hogyan használhatnád ezeket az ajándékaidat, tehetségeidet a szolgálatban.


Beszéljetek róla és imádkozd át ezeket a kérdéseket:
•    Miben vagyok jó, amit felajánlhatok mások szolgálataként másoknak?
•    Mit tudok, amit megtaníthatok másoknak?
•    Mit adhatok másoknak áldásként?

(Daily Hope by Jon Walker – 2012.10.27)

Szólj hozzá!

Ajánld a munkád Istennek

2012. november 02. 03:00 - FHanna


"Bízd az Úrra munkádat, akkor lesznek sikeresek a terveid." (Péld. 16:3, NLT fordítás)

Ships_Sailing_Ship_008193_.jpg

Bármit is szeretnél, hogy megáldjon Isten, azt először neki kell adnod. Ajánld fel, szenteld oda neki és Isten meg fogja áldani.

Lelkipásztorként azt szeretném, hogy sikeres életed legyen. Nyilvánvalóan azt szeretném, ha sikereket érnél el lelkileg, de azt is, hogy a munkádban is sikeres légy. Szeretném, hogy tanúja legyél áldásainak a munkádban. Azt szeretném, ha a munkád Isten dicsőségére végeznéd.

Mikor Istennek ajánlod a munkád, Ő részese lesz a döntéseidnek. Elmondja, mit kell tenned. Ő lesz a fedélzeted kapitánya. Övé lesz a dicsőség.

"Mi tehát Krisztus nagykövetei vagyunk, Isten szól rajtunk keresztül hozzátok. Sürgetünk benneteket, mintha Krisztus kérne titeket: "Béküljetek ki Istennel!" (2 Kor. 5:20, NLT)

Ahogy én a Saddleback Gyülekezet szolgálatában állok, te is egy gyülekezet szolgálatában állsz - a munkahelyeden. A munkád az, hogy Krisztus nagykövete legyél a körülötted élő emberek számára. Minden áldás, amit Isten az életedre áraszt - a munkádban, a karrieredben, a pénzügyeidben, a családodban, az egészségedben -, mind Jézus Krisztus miatt árad rád.

"Adjunk hálát Istennek, az Atyának és Jézus Krisztusnak, a mi Urunknak! Mert Krisztusban megáldott bennünket minden szellemi áldással a Mennyben." (Efézus 1:3, TEV)

Beszéljetek róla

  • Szánj időt ma arra, hogy megköszönd Istennek mindazt, amivel megáldott.
  • Szánj időt ma arra, hogy Istennek ajánld a munkád és kérj tőle bátorságot és szorgalmat, hogy keményebben tudj dolgozni és Őt dicsőíthesd meg a munkáddal.

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.10.26.)

Szólj hozzá!

Tanulj meg mindent, amit csak tudsz, és emlékezz arra, amit tanultál

2012. november 01. 03:00 - zsófi68

"Tégy szívességet magadnak, és tanulj meg mindent, amit lehet; azután emlékezz arra, amit tanultál, és sikert aratsz." (angolból fordítva, Péld 19:8, TEV fordítás)

cat-reading-a-book-with-glasses-600x384.jpg

Ha sikert akarsz elérni az életben, tanulmányaid nem érhetnek véget, mikor befejezed az iskolát. Minden vezető egyben tanuló is, és a tanulást életed hátralevő részében is folytatnod kell. Mert amint félbehagyod a tanulást, a munkahelyedhez kapcsolódó közreműködésed is félbemarad.

"Ha kicsorbul a vas, és nem köszörülik ki, akkor több erőt kell kifejteni. A helyesen alkalmazott bölcsesség a hasznos!" (Préd 10:10) Fontos, hogy okosan dolgozz, köszörüld ki a vasat! Kevesebb időt fecsérelsz el, ha így teszel.

Hogyan köszörülhetjük ki a vasat? Ha tudással telítődünk. Olvass könyvet, hallgass végig egy előadást, járj iskolába, járj gyülekezetbe. Ha folyamatosan tanulsz, Isten is folyamatosan tudja látóhatárodat szélesíteni.

"Tégy szívességet magadnak, és tanulj meg mindent, amit lehet; azután emlékezz arra, amit tanultál, és sikert aratsz." (Péld. 19:8, TEV fordítás). Az élet legtöbb problémájára a megoldás a tanulás. Tanulj meg tehát mindent, amit lehet.

Ezért bátorítom a gyülekezetet is arra, hogy jegyzeteljen a prédikáció alatt. Tudtad, hogy ha nem teszed, 72 óra múlva 95%-át elfelejted annak, amit hallottál? Szóval lehet, hogy igazán lelki embernek nézel ki, de nem vagy igazán okos.

Tanulj meg mindent, amit lehet, ne felejtsd el, amit tanulsz, és figyeld, Isten mint áldja meg munkád.

Beszéljetek róla

  • Milyen lehetőségeid vannak a munkahelyeden arra, hogy tovább fejleszd képességeidet? És az gyülekezetben? Otthon?
  • Kijelentheted, hogy vágysz arra, hogy tanulj? Ha nem, hogyan ébresztheted fel ezt a vágyat magadban?

(Daily Hope by Rick Warren, 2012. 10. 25.)

Szólj hozzá!

Isten megáldja, amikor a legjobbat adod magadból

2012. október 31. 03:00 - szateri

"Szolgák, tegyétek, amit földi gazdátok kér tőletek. Ne csak a szükséges minimumot teljesítsétek, hanem a legjobbat adjátok, amire képesek vagytok." (Kolossé 3:22, MSG fordítás)

Ha azt szeretnéd, hogy Isten megáldja a munkádat, felül kell múlnod azt, amit elvárnak tőled. Mindegy, mi a munkád, lehetsz teherautó-sofőr, ügyvéd, szakács, vagy tanár: tegyél többet a minimumnál! Ne elégedj meg a szükségessel.

Isten azt várja tőled, hogy felülemelkedj az átlagon és felülmúld azt, amit elvárnak tőled. A mai igeversünk is arra szólít fel, hogy múljuk felül a főnökünk vagy a vásárlóink által támasztott elvárásokat. Ez az a jó munka, amit Isten megáld.

A középszerűség kultúrájában élünk. Hányszor panaszkodunk igénytelen kivitelezésről, rossz kiszolgálásról vagy közepes minőségről? Az amerikaiak régen még büszkék voltak a kezük munkájára, manapság azonban már csak a túlélésre hajtanak. Ma már a legtöbb ember csak igyekszik kitölteni a munkaidőt, teljesíti az elvárt minimumot, és ahol lehet, lerövidíti az utat, hogy minél kevesebb erőfeszítéssel jusson el az eredményhez.

Ez a rossz hír. A jó hír viszont az, hogy ezáltal nagyon könnyűvé válik kitűnni a munkahelyen. Bármikor, amikor büszkén vállalod a munkát és többet fektetsz bele, mint amennyit elvárnának tőled, ki fogsz tűnni a tömegből.

A másik okunk arra, hogy jeleskedjünk a munkánkban az, hogy mi Jézus Krisztust képviseljük. Jézus pedig ezt mondta: "Ha pedig valaki egy mérföldnyi útra kényszerít, menj el vele kettőre." (Máté 5:41) Múld felül azt, amit elvárnak tőled, és figyeld, ahogy Isten megáldja az erőfeszítésedet!

Beszéljünk róla!

  • Milyen eredményeket tudsz felmutatni, amikor a munkádban a szükséges minimum a mércéd?
  • Mit gondolsz, a kollégáid hogyan jellemeznék a munkamorálodat?

(Daily Hope by Rick Warren, 2012.10.24.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása