Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Csendesség Istennel - ilyen egyszerű

2013. június 27. 03:00 - Á. Bözse

"A szorgalmasnak a tervei minden bizonnyal bőséghez vezetnek, de mindenki, aki elsieti a dolgát, csak szegénységbe jut." (Példabeszédek 21:5, ESV ford.)

 f78983adb335473388d198411e02c15e.jpg

Csendességet tartani olyan, mint bármilyen más tevékenység, amit teszel az életben - legalábbis egy szempontból. Ahhoz, hogy sikert érj el, jó, ha előre tervet készítesz. A Biblia azt mondja: "A szorgalmasnak a tervei minden bizonnyal bőséghez vezetnek, de mindenki, aki elsieti a dolgát, csak szegénységbe jut." (Példabeszédek 21:5, ESV ford.)

Ha még sosem tartottál csendességet, akkor lehet, hogy nem tudod jól és egyszerűen megtervezni, hogyan is kellene ezt megtenni. Az egyszerűség nagyon fontos, bármilyen tervről legyen is szó. Ha bonyolult a terved, könnyen eltérsz attól, amit elterveztél. Ha hatékonyan szeretnél időt tölteni Istennel, ehhez a csendességhez mindössze egy Bibliára, egy jegyzetfüzetre, és talán egy dicséretes füzetre van szükséged.

 Szóval, hogyan töltünk időt Istennel? Hogy is néz ki egy napi csendesség?

Először is, legyél csendben Isten előtt. A Biblia úgy hívja ezt, várni az Úrra. Úgy kezded, hogy egyszerűen leülsz, és csöndben maradsz. Amikor ezt teszed, azt fogod észrevenni, hogy kisebb fordulatszámon működsz és lenyugszol.  

Másodszor, imádkozz röviden. Mondj el egy rövid imát. Kérd Istent, hogy nyissa meg az elméd és vezessen téged. Kérd, hogy tisztítsa meg a gondolataidat.

Olvass egy részletet az Igéből lassan. Ez az, amikor elkezdődik a beszélgetésed Istennel. Ő elkezd beszélni hozzád az Igéjén keresztül, aztán te válaszolsz neki imában. Olvasd a Bibliát lassan. Ne próbálj meg gyorsan vagy túl sokat olvasni. Minél lassabban olvasod az Igét, annál jobban rá leszel kényszerítve, hogy elgondolkozz azon, amit olvasol.

Gondolkozz az Igén. Szánj időt arra, hogy elgondolkozol azon, amit Isten mond. "Kérődzünk" az Igén, mint ahogy a tehenek is újra és újra megrágják, amit megesznek. Mérlegeld az igerészt az elméddel, és küzdj meg vele a gondolataidban. Nagyon sok jó módszer van arra, hogyan tudsz elmélkedni az Igén. Konkrét ötleteket találsz erről például az egyik könyvemben (Rick Warren Bibliatanulmányozó módszerei, Rick Warren’s Bible Study Methods).

Írd le, amit felfedezel vagy amire rájössz. Amikor Isten beszél hozzád az Igéjén keresztül, azt tartsd fontosnak, és írd le, amit mond neked. Ha leírjuk, jobban emlékezünk majd, mit mondott Isten, és arra is, hogy mi mit fedeztünk fel vagy mire jöttünk rá az adott igerésszel kapcsolatban. 

Imádkozz újra. Legyél csendben. Kérd meg Istent, hogy mutasson meg dolgokat neked az Ő Igéjéből. Beszélj Istennek arról, amit Ő mondott neked. Mondd el neki, hogy mit gondolsz arról, amit mondott neked. És mondj el neki bármi mást, ami foglalkoztat.

Nem csak egyféle módon lehet Istennel csendességet tartani, de ha egy ehhez hasonló tervet követsz, akkor nagyon eredményes és gyümölcsöző lesz az az idő, amit Istennel töltesz.  

Beszéljünk róla

  • Gondoltál valaha a csendességedre úgy, hogy az egy bensőséges beszélgetés Istennel?
  • Milyen zavaró tényezőket kell megszüntetned, hogy csendességet tudj tartani Istennel?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 06. 20.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása