Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A Biblia értelmezése hitet kíván

2013. június 30. 00:00 - FodorImi

„Senki sem ismerheti az Isten gondolatait, csak az Isten Lelke.” (1Korinthus 2:11b – NIV fordítás)

Hallottál már valakit így beszélni: „Rendben van, de ez csak a te bibliaértelmezésed”? Ez, olyan, mintha egy kicsi szó megcáfolna mindent, amit előzőleg mondtak. Valójában azonban semmit sem cáfolt meg.

A Szentírás magyarázatának, értelmezésének vannak helyes és helytelen módjai. Van néhány módszer a Biblia magyarázatára, amelyik mindig rossz értelmezést ad.

És itt van hat elfogadott bibliaértelmezési elv, amely mindenhol alkalmazható:

1. Hitre és Szent Lélekre van szükséged a Biblia értelmezéséhez. A Bibliának nincs semmi értelme a hitetlenek számára, de Isten „szerelmes levele” a hívőknek. Mikor egy nem hívő olvassa az Igét, az olyan, mintha egy másvalakinek szóló levelet olvasna. A Biblia egy szellemi könyv, melyet csak szellemi emberek érthetnek meg. A Biblia azt mondja az 1Korinthus 2:11-ben: „Senki sem ismerheti az Isten gondolatait, csak az Isten Lelke.” (NIV fordítás)

2. A Biblia önmagának a legjobb szövegmagyarázata. A Szentírás értelmezi a Szentírást. Gyakorold ezt az elvet úgy, hogy szerezz egy Bibliát, melyben kereszthivatkozások vannak a lap szélén (vagy a versek után). Ha fellapozod és elolvasod a kereszthivatkozásokat, akkor sokkal átfogóbb és tisztább képed lesz arról, mit mondott Isten, a teljes Igéjében, nem pedig csak abban az egy szövegrészletben.

3. Olvasd az Ószövetséget az Újszövetségre gondolva, és viszont, mikor az Újszövetséget olvasod, tartsd szem előtt az Ószövetséget. Az Újszövetség el van rejtve az Ószövetségben, az Ószövetség pedig az Újszövetségben tárul fel.

4. Azokat a szakaszokat, melyek nem tiszták számodra, mindig az egyértelmű, világos szakaszok fényében értelmezd. Vedd figyelembe Istennek a Szentírásban kijelentett teljes bölcsességét, hogy helyes megértést nyerj, mikor olyan szakaszokat találsz, melyek látszólag ellentmondásban vannak, vagy cáfolják egymást. Például 1Korinthus 15:29 egy nagyon homályos utalást ad a halottakért való megkeresztelkedésre. Ez az egyetlen hely a Szentírásban, ahol ez a gondolat említve van. Pál nem beszél róla többet és a Szentírás sem. Hadd magyarázzák az üdvösségről és a bemerítésről szóló világos igehelyek ezt a homályos verset, és nem fordítva.

5. Ne állíts fel doktrínákat egyetlen történelmi esemény alapján. Tekintsd úgy a Biblia történelmi szakaszait, amiért azok meg lettek örökítve: tanulságként. Ne építs ezekre hitelveket. Például Márk 1:35-ben a Biblia azt mondja, hogy Jézus nagyon korán felkelt, elment egy magányos helyre, és imádkozott. Ez azt jelenti, hogy neked is fel kell kelned hajnali négykor, el kell menned valahova otthonról, és így kell imádkoznod? Természetesen nem! Isten meggyőzhet téged, hogy ez egy jó gondolat, de ez nem parancs. A doktrinális szakaszokat használd a hittételek alapjául, a történeteket pedig használd a leckék megtanításához.

6. Soha ne értelmezd a Bibliát a saját tapasztalatod alapján. A bibliatanulmányozás célja nem az, hogy a Szentírást a te szubjektív, személyes véleményedhez vagy tapasztalatodhoz alakítsd. Az érzések megcsalnak. Helyettük inkább fedezd fel Isten örök időkre érvényes igazságát, és engedd, hogy ez formálja az életedet. Tanulmányozd a Bibliát nyitott szívvel. és hívd meg Istent, hogy az ő akaratával hozza összhangba az életedet.

Isten nem akar sötétségben hagyni téged, mikor a Szentírást tanulmányozod. Ha követed ezeket, a bibliatanulmányozás fenti alapvető szabályai segíthetnek, hogy megbizonyosodj, Isten nézőpontjából olvasod az Igét.

Beszéljetek róla:

  • Mit gondolsz, mit jelent ez az állítás: „Az Újszövetség el van rejtve az Ószövetségben”?
  • Nyitott vagy a Szent Lélek munkájára az életedben? Mikor a Szentírást értelmezed, nyitott-e az elméd, hogy a Szent Lélek vezesse a gondolataidat?


(Daily Hope by Rick Warren – 2013.06.23)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása