Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Engedd el a fájdalmat!

2013. szeptember 30. 03:00 - rorsy

"Engedjétek el egymás hibáit, és bocsássatok meg mindenkinek, aki megbántott titeket. Emlékezzetek, hogy az Úr megbocsátott nektek, így nektek is meg kell bocsátanotok egymásnak." (Kol 3,13, NLT ford.)

Forgiveness.July12newsletter.jpg

A legtöbb ember már átélte, hogy megbántották - sőt esetleg azok az emberek bántották meg, akiket nagyon szeret. Azt gondolhatjuk ilyenkor: "Tudom, hogy egy kereszténynek meg kell bocsátania, ezért meg akarok bocsátani. Meg is teszem, ha bocsánatot kér tőlem."

A baj azonban az, hogy amíg erre vársz, a fájdalom még mindig ott dolgozik benned. Ugyanakkor lehet, hogy az a másik ember soha nem fog tőled bocsánatot kérni és soha nem fogja kimondani, hogy "Sajnálom!", mert nem érti, miért kellene bocsánatot kérnie, vagy egyszerűen nem jön rá, hogy megbántott. Te viszont tovább forrsz a saját levedben, pedig az egész dolgot a másik már rég elfelejtette. Így az ember nagyon hamar felemészti önmagát!

Soha ne tarts haragot, mert a neheztelés belülről szaggat szét. A harag olyan, mintha mérget innál és arra várnál, hogy az valaki mást öljön meg. Ez nem fog megtörténni. Döntened kell, mielőtt bármi is történne, hogy meg fogsz bocsátani annak az embernek.

Jézus - amikor ott függött a kereszten - még a legnehezebb körülmények között is ezt mondta: "Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják mit tesznek." (Lk 23,34 NIV ford.)

Azt kérdezed, mit tehetnél? Amikor nehezen tudsz valakinek megbocsátani, emlékezz Isten legnagyobb ajándékára - arra, hogy megbocsátott nekünk.

Ahogy a Kol 3,13 említi: "Engedjétek el egymás hibáit, és bocsássatok meg mindenkinek, aki megbántott titeket. Emlékezzetek, hogy az Úr megbocsátott nektek, így nektek is meg kell bocsátanotok egymásnak." (NLT ford.) Ez is egy jó igevers, amit érdemes megtanulni, mert nagyon sok alkalmad lesz gyakorolni egy-egy nap folyamán.

Az "elenged" szó görög megfelelője azt fejezi ki, hogy "elnéz, eltűr, elszenved, toleráns valakivel szemben". Azt jelenti tehát, hogy valaki elnéző másokkal szemben. Jézus azt mondja: "Áldottak az irgalmasok, mert nekik is irgalmazni fognak." (Mt 5,7 NIV ford.) Én szeretném Istennek ezt az áldását az életemben megtapasztalni, és szeretném, ha te is megtapasztalnád. Ennek az egyik módja az, hogy irgalmasok és elnézőek vagyunk mások iránt.

Beszéljünk róla:

  • Milyen sebeket őrzöl még mindig, és kitől kaptad ezeket?
  • Mit kell ma tenned, hogy ez a fájdalom ne váljon nehezteléssé?

Daily Hope by Rick Warren, 2013. 09. 23.

Szólj hozzá!
Címkék: megbocsátás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása