Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az önzetlen házasság

2013. október 03. 03:00 - *Agota*

”Ne csak a magad hasznát keresd, hanem a másokét is.” (Fil 2,4 NLT fordítás)

A házasság számos lehetőséget nyújt arra, hogy módosíts az életeden. A változás állandóan jelen van: a gyermekek felnőnek, el kell költözzetek, megváltozik a munkahelyed, megbetegszel. Ha életed körülményei megváltoznak, neked és párodnak is alakulnotok kell, hogy a házasságotok jó úton maradjon. Ha belegondolunk, hogy két tökéletlen ember építi együtt az életét, már az egymáshoz való alakulással jár. 

A növekedő házasságok mindig szemléltetik az egymásért való változás képességét. Igazából, ez azt jelenti, hogy önzetlenek vagyunk. Megtanulni kevésbé önzőnek lenni az élet egyik legnagyobb leckéje. Lehetséges, hogy éppen ez a legfontosabb lecke, amit Isten a házasságodon keresztül akar megtanítani. 

Hogyan lehetnél kevésbé önző és hogyan tudnál pozitívan megváltozni a házastársadért?

  1. Gondolkodj el, hogy  mire van a házastársadnak leginkább szüksége. A Biblia azt mondja, hogy ”ne csak a magad hasznát keresd, hanem a másokét is.” (Fil 2,4 NLT fordítás) Sajnos gyakran előfordul, hogy minél régebb vagyunk házasok, annál kevesebbet gondolunk arra, hogy mire van szüksége a házastársunknak. A Biblia azt mondja, hogy mindenki más szüksége jobban kell érdekeljen, mint a sajátunk. Ez különösen igaz kell legyen az otthonunkban.

  2. Engedelmeskedjetek egymásnak. Ahhoz, hogy hozzá tudj alakulni a házastársadhoz, engedelmeskedned kell neki. Vagyis ez azt jelenti, hogy feladod amit nagyon szeretnél, azért, hogy a társad szükségletét betöltsd. Az Efézus 5:21-ben azt írja, hogy "Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében." Vannak olyan férfiak, akik azt hiszik, hogy a feleségüknek kell engedelmeskedni és hozzájuk alakulni, mert ők a lelki vezetők a családban. De vezetőnek lenni azt jelenti, hogy a férj példát mutatva szolgál otthonában.

  3. Változtass a kis dolgokon. Lehet, hogy azt jelenti, hogy kicsit hamarabb érkezel, vagy kicsit később indulsz. Lehet, hogy azt jelenti, hogy kicsit hamarabb, vagy kicsit később fekszel le. Lehet, hogy abban valósul meg, hogy azt a filmet nézed meg, abba az étterembe mész, melybe a párod szeretne menni. Lehet, hogy azt jelenti, hogy igazán figyelsz, mikor párodnak szüksége van arra, hogy figyelj, nem csak akkor amikor te akarsz figyelni. Az igazi szeretet ezekben a mindennapi kicsi változtatásokban látszik meg, amikor egymás szükségére figyeltek.

Nem az a szeretet próbája, ahogyan a házastársadról beszélsz, hanem ahogy az iránta érzett szeretetet kimutatod. Úgy bánj a pároddal, ahogyan Jézus tenné. Ha meghozod ezt a döntést, minden megváltozik. Az érett szeretet definíciója az, hogy úgy bánsz másokkal, ahogyan Jézus bánna. Jézus a tökéletes példa, amikor a szeretetről beszélünk. "Így tudjuk meg, hogy mi a szeretetet: Krisztus az életét adta értünk." (1Jn 3:16a GNT fordítás).

Egész életedet töltheted azzal, hogy próbálod a fentieket alkalmazni, de a házasságod már attól is jobb lesz, hogy próbálkozol. 

Beszéljünk róla:

  • Milyen áldozatot hozott a házastársad, ami nagyon sokat jelentett neked? Megmondtad a párodnak, hogy mennyire jól esett neked ez a áldozat?
  • Milyen áldozatot tudnál hozni a házastársadért szereteted jeléül?
  • Hogyan változna a házasságod, ha úgy bánnál a házastársaddal, ahogy Jézus bánna?

 Daily Hope by Rick Warren, 2013.09.26

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása