Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Veszteség idején szabadulj fel a gyász alól

2013. november 14. 03:00 - angie.keyr

"Öntsétek ki előtte szíveteket, Isten a mi oltalmunk!" (Zsoltárok 62:9b)

Jesus-Heals.jpg

A Biblia azt mondja, hogy amikor veszteségek érnek, az első dolog, amit tenned kell, hogy elengeded a gyászodat.

Egy tragédia mindig erős érzelmeket vált ki: dühöt, félelmet, depressziót, aggódást és néha bűntudatot. Ezek az érzelmek félelmetesek, és nem tudjuk mit kezdjünk velük. Amikor nagy veszteség ér bennünket, ezek az érzelmek felkavarodnak bennünk. Ha nem rendezed el őket most, sokkal tovább fog tartani a felépülés.

Vannak közöttetek olyanok, akik sohasem rendezték le a bánatukat, gyászukat. Ti vagytok azok, akik elnyomják magukban ezeket az érzelmeket. Úgy tesztek, mintha nem lennének ott. Eljátszátok, hogy nem is léteznek. Ezért okoznak érzelmileg nehézséget olyan veszteségek, amik 20 vagy 30 éve értek benneteket.

Van egy legenda, ami azt mondja, Isten azt akarja, hogy állandóan mosolyogva járj, mondván: "Dicsőség Istennek!". A Biblia ilyet sehol sem állít.

Sőt, a Biblia az ellenkezőjét tanítja. A Máté 5:4-ben ez áll: "Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak." Nincs semmi baj azzal, ha gyászolsz. Amikor valaki keresztény, tudjuk, hogy a mennybe megy, emiatt nem úgy gyászoljuk, mint a világ. Nem miattuk gyászolunk, hanem magunk miatt, mert hiányozni fognak nekünk.

Mit teszel az érzelmeiddel? Le kell őket rendezned. El kell engedned a gyászodat. Nem tartod vissza vagy nyomod el őket. Nem játszod le újra és újra a fejedben. Elengeded, vagyis odaadod Istennek. Kiáltasz hozzá: "Istenem, ez fáj! Gyászban vagyok! Ezt nagyon nehéz elviselnem!" Ha jó példát akarsz látni, olvasd el a zsoltárok könyvét, ahol Dávid sokszor kifakad, és azt mondja: "Istenem, nehéz időszakon megyek keresztül. Tényleg nagyon fáj". Kiáltasz Istenhez, akárcsak Dávid tette.

A Zsoltárok 62:9b azt mondja: "Öntsétek ki előtte szíveteket, Isten a mi oltalmunk!" Akik most veszítettetek el valakit, meg kell értenetek, ha nem szabadultok fel a gyász alól, az előbb-utóbb ki fog törni belőletek. Az elnyomott érzelmek felgyülemlenek, és végül egy sokkal rosszabb helyzet alakul ki, mikor kirobbannak.

Először engedd el a gyászt, hogy Isten elkezdhesse meggyógyítani a szíved.

Beszéljünk róla:

  • Mik azok a téves értelmezések a világban, amik visszatartanak bennünket attól, hogy elengedjük a gyászunkat, bánatunkat?
  • Mi az a gyász vagy veszteség az életedben, amit még nem rendeztél le? Mit gondolsz, ez hogyan hat rád?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.11.10)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása