Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Békülj meg másokkal mielőtt Istent magasztalod!

2013. december 03. 03:00 - rorsy

"Ha tehát áldozatodat a templomba az oltárhoz viszed és hirtelen eszedbe jut valaki, akinek panasza lehet ellened, hagyd ott az áldozatod az oltárnál. Menj és békülj ki azzal az emberrel. Aztán gyere és ajánld fel áldozatodat." Máté 5,23-24 (NLT fordítás)

15 kibekules (4).JPG

A mondás szerint "az idő begyógyítja a sebeket." Pedig ez tévhit! Az idő semmilyen sebet nem gyógyít be. Az egyetlen megoldás a konfliktusok kezelésére az, ha szembenézünk velük.

Amikor szeretsz valakit, igyekeztek elsimítani a problémákat. Mi "béketárgyalásnak" hívjuk ezt, hiszen ilyenkor leülünk és szemtől-szemben megbeszéljük a gondokat.

Lehet, hogy most azt gondolod, "rendben, ha ide jönnek hozzám, akkor szembenézek velük és megbeszélhetjük a problémákat."

Nem! Isten azt várja el az övéitől, Tőled is, hogy mi tegyük meg az első lépést. Azt akarja, hogy béketeremtő legyél. Neked kell először lépni! Nem számít, hogy téged sértett meg valaki vagy te bántottad meg a másikat. Isten azt mondja, mindig Neked kell kezdeményezni.

A Máté 5,23-24 így szól: "Ha tehát áldozatodat a templomba az oltárhoz viszed és hirtelen eszedbe jut valaki, akinek panasza lehet ellened, hagyd ott az áldozatod az oltárnál. Menj és békülj ki azzal az emberrel. Aztán gyere és ajánld fel áldozatodat." (NLT)

A megbékélésnek mindig meg kell előznie azt, hogy Istent magasztaljuk. Először helyre kell állítanod a kapcsolataidat, és csak azután dicsérheted Istent.

Itt olvashatsz néhány jó tanácsot azzal kapcsolatban, hogyan békülhetsz meg valakivel:

  1. Válaszd ki a megfelelő időpontot. A legjobb az, amikor mind a kettőtöknek a leginkább megfelel. Várj addig, amíg mind a ketten nyugodtak vagytok és készen álltok rá!
  2. Válaszd ki a megfelelő helyet. Ne egy étteremben találkozzatok, ahol bárki megzavarhat, és ne is ott, ahol a gyerekek folyton körülöttetek zsonganak.
  3. Imádkozz a találkozás előtt! Mindig beszélj Istennel, mielőtt azzal a bizonyos személlyel beszélnél, akivel problémád akadt!
  4. Pozitív hozzáállással kezdj neki! Légy készen a megbocsátásra és a kompromisszumra!

Miért kell ezt csinálnod? Miért kell neked kezdeményezned a békülést? Először is azért, mert Jézus akarja így!  Másodszor azért, mert a dicsőítésed hiábavaló lesz, hogyha egy konfliktus kellős közepében vagy éppen. Harmadszor pedig azért, mert nem fogja meghallgatni az imáidat, amíg ki nem békültél a haragosoddal és Vele is.

Talán ez meglepő számodra, de a Biblia azt írja az 1Péter 3,7-ben, hogy "Férfiak, bánjatok tisztességgel feleségetekkel. Ha nem úgy bánsz vele, ahogy kellene, nem fognak meghallgattatni a ti imáitok." Ezek a versek bármely emberi kapcsolatra ugyanúgy vonatkoznak. Isten azt akarja, hogy rendezett kapcsolatok között éljünk. Azt akarja, hogy te kezdeményezd a megbocsátást. Ezután Istennel is megfelelő lesz a kapcsolatod.

Beszéljünk róla:

  • Miért okoz problémát az Isten dicsőítésében az, ha valakivel konfliktusban vagy?
  • Kivel kellene "béketárgyalást" tartanod?
  • Ma milyen lépéseket fogsz megtenni annak érdekében, hogy a kibékülést előremozdítsd a kapcsolataidban?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.11.26)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása