Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Egészséged érdekében valld meg bűneidet

2013. január 13. 03:00 - zsófi68

"Míg nem voltam hajlandó megvallani bűnömet, gyenge voltam és nyomorult, egész nap jajgattam." (Zsolt. 32:3, NLT fordítás)

man-in-prayer.jpg

Tegnap megnéztük, mennyire fontos az egészségünk érdekében Istenben bízni és megszabadulni a sértődöttségtől, aggodalomtól és félelemtől. Ez egyenesen a jó egészség másik  bibliai alapfeltételéhez vezet.

Bűnöm megvallása jót tesz az egészségemnek. Bármelyik pszichológus megmondhatja: Jót tesz tisztázni lelkiismeretünket és kibeszélni magunkból a dolgokat. Nem arra való a testünk, hogy bent tartsuk azokat. Mikor a bűnt magunkban tartogatjuk, az olyan, mint amikor felrázunk egy szénsavas palackot. Gyakorlatilag felrobban.

Dávid így fogalmaz a Zsoltárokban: "Míg nem voltam hajlandó megvallani bűnömet, gyenge voltam és nyomorult, egész nap jajgattam. ... erőm elpárolgott, mint víz a nyári hőségben. Végül megvallottam Neked vétkemet, bűnömet nem takargattam. ... és Te megbocsátottál! Minden bűnöm elszállt." (Zsolt. 32:3-5, NLT fordítás)

Dávid magába zárta bűnét és az hatással volt a testére. Ha nem beszéled el Istennek a problémáidat, bűnödet, keserűségedet, a tested fogja megsínyleni.

A Columbo sorozat egyik epizódjára emlékeztet ez engem, amikor a komikus Johnny Carson játszotta a rossz fiút. Mikor végül elkapták, így szólt: "Tudja, igazán örülök, hogy elfogtak, mert a bűnöm már szinte megölt."

Orvosok szerint sok beteg már ma elhagyhatná a kórházat, ha tudnák, hogyan szabaduljanak meg bűntudatuktól vagy sértettségüktől azok miatt a dolgok miatt, amelyeket ők okoztak másoknak, vagy amelyeket mások okoztak nekik.

Beszéljetek róla

  • Tölts el néhány percet imádságban, kérve Istent, hogy bocsásson meg azokért a dolgokért, amelyeket mások kárára elkövettél.
  • Ezután imádkozz a sértettség vagy keserűségért, amit érzel mások iránt, akik téged bántottak. Kérd Isten segítségét, hogy meg tudj bocsátani azoknak az embereknek, hogy tovább léphess, az egészséged érdekében.

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 01. 06.)

Szólj hozzá!

Jót tesz az egészségednek, ha Istenben bízol

2013. január 12. 03:00 - *Agota*

"Azt mondtam magamnak: 'Nyugodj meg, az Úr gondot visel rólad." (Zsolt. 116:7, TEV fordítás)

ez.jpg

Isten ajándékként adta neked a tested, használati utasítással, a Bibliával együtt. Tartalmazza az összes tudnivalót, amelyre szükséged van ahhoz, hogy vigyázhass magadra és hosszú életet élj. 

Az alapokat már tudod: megfelelő táplálkozás, mozgás és a jól megérdemelt pihenés. A négy egészségfaktorból, ma az elsőt fogjuk közelebbről megnézni, amiről lehet, hogy nem gondoltad, hogy fontos a hosszú és jó élethez. 

Jót tesz az egézségednek, ha Istenben bízol. "Bízzál az ÚRban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj!" (Péld 3:5). Miért jó az egészségednek, ha bízol Istenben? Mert amikor bízol benne, nem aggódsz. 

A Zsoltárok 116:7 azt írja, "Azt mondtam magamnak: 'Nyugodj meg, az Úr gondot visel rólad.'" Ha igazán bízol Istenben, kevésebb stressz fog érni. 

A Biblia ezt mondja a Példabeszédek 14:30-ban: "A szelíd szív élteti a testet, az indulat viszont rothasztja a csontokat." Nem csak az számít, hogy mit eszel, mit emésztesz, hanem az is, hogy téged mi emészt. Lehet, hogy az életedben jelen van minden szükséges életmeghosszabbító és organikus étel, de ha tele vagy nehezteléssel, aggodalommal, félelemmel, vágyakozással, bűnnel, méreggel, megkeseredettséggel, vagy egyéb érzelmi betegséggel, az megrövidíti az életedet. 

Van választási lehetőséged:

  • Aggódsz vagy dicsőítesz;
  • Imádkozol vagy pánikolsz. 


Minél többet imádkozol, annál kevesebbet pánikolsz. Nyugodj meg, mert Isten gondot fog rólad viselni!

Beszéljetek róla

  • Milyen nehéz helyzettel, körülménnyel kapcsolatban kell ma Istenben bíznod?
  • Mi jelent az, ha "magad eszére támaszkodsz"?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.01.05.)

Szólj hozzá!

Isten receptje az egészséges élethez

2013. január 11. 03:00 - sema22

Bejegyzés alcíme...

help_1.jpg"...vésd szívedbe parancsaimat, mert megszaporítják napjaidat és életed éveit, jólétet és békességet hoznak neked!" (Péld. 3:1-2, EFO)

Bibel.jpg

Ha lenne egy olyan tablettám, ami évekkel meghosszabbítaná az életedet, akkor valószínűleg sok pénzt fizetnél érte. De mi lenne ha azt mondanám neked, keresztényként már kezedben van a kulcs a hosszú élethez és ez ráadásul ingyen van!

Isten minden alapelvet  megadott az ő Igéjében, a Bibliában az egészséges életmódhoz. A Biblia a használati utasítás a testedhez. Ahogy Dávid mondja: "Te készítetted testemet Uram, most adj értelmet, hogy a törvényeddel foglalkozzak" (Zsolt. 119:73, LB fordítás). Mózes ötödik könyvében ezt olvassuk: "Ezek az utasítások nem csak szavak - ezek a te életed. Ezeknek engedelmeskedve hosszú ideig élhetsz a földön" (5. Móz. 32:47, NLT fordítás). Isten ezt mondja: ha szívből megteszed, amit mondok, akkor hosszú életed lesz.

Mai igénk ezt mondja: "...vésd szívedbe parancsaimat, mert megszaporítják napjaidat és életed éveit, jólétet és békességet hoznak neked!" (Péld. 3:1-2, EFO) Milyen parancsokról van itt szó? "Bízz az Úrban teljes szívedből és ne a magad eszére támaszkodjál, minden utadat rendeld az Úr alá, és ő egyengeti ösvényeidet. Ne légy bölcs a magad szemében, hanem féld az Urat és kerüld a gonoszt. Ez hoz a testednek egészséget és csontjaidnak táplálékot.Tiszteld az Urat a te vagyonodból, minden terményed első gyümölcséből, akkor a csűrjeid túláradóak lesznek." (Péld. 3:5-10)

Ezek az igék kiemelnek néhány olyan tényezőt, amelyekre eddig talán nem gondoltál, de ezek a tényezők segítenek neked abban, hogy egészséges maradj: nyugalom, bizalom az Úrban, becsületesség, alázatosság, nagylelkűség. Ezek a dolgok javíthatják egészségedet, mert a testi egészséget a lelki egészség befolyásolja.

A következő pár napban áttekintünk pár dolgot, amiről a Biblia azt mondja, meg kellene tennnünk az egészségünk érdekében. Szánj ma arra, hogy elmélkedj a Példabeszédek 3:5-10 szakaszán, kérd Istent, hogy mutassa meg hogyan növekedhetsz a nyugalomban, bizalomban, becsületben, alázatban, nagylelkűségben.

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.01.04)

1 komment

A lelki növekedés épitőkockái

2013. január 10. 03:00 - Lilla:)

"Továbbra is a Krisztusról prédikálunk mindenkinek, teljes bölcsességgel intve és tanítva minden embert, azért hogy Krisztusban érett emberként állíthassuk Isten jelenléte elé." (Kol 1:28 NCV)

look-through-god-colored-glasses.jpg

Úgy hiszem van egy logikus sorrendje a tudás, perspektíva, meggyőződés, készségek és a jellem felépítésének. Először meg kell alapozni a tudást. Mivel a lelki növekedés Isten szaván alapszik, a tanulás első fázisa a Biblia ismerete. A meggyőződésünknek és látásmódunknak a Biblián kell alapulnia.

Az Ige ismeretén kívül látásmódra is szükséged van. Minél jobban megismered Isten szavát, annál inkább kezded Isten szemszögéből látni az életet. A meggyőződés általában a látásmódból nő ki. Ha egyszer elkezded Isten szemszögéből nézni a dolgokat, biblikus meggyőződés kezd fejlődni benned. Isten céljainak és terveinek megértése megváltoztatja a motivációdat.

A meggyőződés aztán motivációt ad a lelki szokások fenntartására. Az ismétléseken keresztül, ezekből a szokásokból készségek vállnak. Már nem kell többé tudatosan oda figyelned rájuk. Amikor valamit megtenni könnyűvé válik, azt nevezik készségnek.

Ha az Ige ismeretére, a látásmódot, meggyőződést és a hozzáuk illő képességeket tesszük, akkor végeredménye a jellem! Először tudod, aztán megérted, utána elhiszed teljes szíveddel, később cselekszed. Az eredmény a jellem.

Itt van öt kérdés, amit meg kell kérdezz magadtól a közösséged keresztényi tanításával kapcsolatban:

  • Megtanulják az emberek a Biblia tartalmát és jelentését?

  • Tisztábban látják magukat, az életet és másokat Isten látószögéből?

  • Az emberek értékrendje jobban összehangolt Istenével?

  • Készségesebbekké váltak Isten szolgálatában?

  • Jobban kezdenek hasonlítani Krisztushoz?

Ahogy Pál mondja a Kolossé 1:28.-ban "Továbbra is a Krisztusról prédikálunk mindenkinek, teljes bölcsességgel intve és tanítva minden embert, azért hogy Krisztusban érett emberként állíthassuk Isten jelenléte elé."

A Saddleback gyülekezetben a lelki érettséget illető célunk nagyon tiszta: dicsőséget hozni Istennek azzal, hogy Jézus Krisztusnak -míg vissza nem tér- annyi krisztusi jellemmel rendelkező tanítványt adunk amennyit csak tudunk!

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.01.03.)

Szólj hozzá!

Jézus jellemének kifejlesztése...

2013. január 09. 03:00 - rorsy

"Továbbra is a Krisztusról prédikálunk mindenkinek, teljes bölcsességgel intve és tanítva minden embert, azért hogy Krisztusban érett emberként állíthassuk Isten jelenléte elé." (Kol 1:28 NCV)

PersonalityDevelopmentTraining.jpg

A lelki növekedés ötödik foka a jellem. A keresztyén tanítás végső célja a Jézuséhoz hasonló személyiség. A szellemi növekedés lényegét mulasztjuk el, ha kevesebbel is megelégszünk. Mert arra rendeltettünk, hogy "éretté váljunk és elérjük egészen a Krisztus teljességét." (Ef 4,13 TEV)

Jézus jellemének kifejlesztése az élet legfontosabb feladata, mert ez az egyetlen dolog, amelyet az örökkévalóságba magunkkal viszünk. Jézus világosan megmondta a Hegyi Beszédben, hogy az örökkévaló, mennyei jutalom a földön kimunkált és bemutatott jellemünkön fog alapulni.

Ez azt jelenti, hogy egyik tanításunk sem pusztán csak az információközlést szolgálja, hanem tárgyuk életeket kell formáljon. Pál azt mondta Timóteusnak, hogy a tanításai a személyiség fejlődését kell segítse: "A tanításom célja az, hogy minden hívő betöltekezzen szeretettel, mely teljes szívéből, tiszta lelkiismeretből és valódi hitből fakad." (1 Tim 1,5 TEV) Pál Titusznak is ugyanazt mondja: "Most neked kell beszélned nekik erről a jellemről, amely a megbízható tanításból kell fakadjon." (Tit 2,1 TEV)

A személyiség nem az osztálytermekben alakul ki, mert a jellemet az élet körülményei formálják. A tantermi bibliatanulmányozás egyszerűen annak a helye, hogy azonosítsuk a személyiség tulajdonságait és megtanítsuk, hogy azok miként fejleszthetőek. Amikor megértjük, hogyan használja Isten a körülményeket a jellemünk fejlődésében, képesek leszünk helyesen válaszolni Isten személyiség-fejlesztő kihívásaira.

A jellemünket az Úr azzal is építi, amikor megengedi az életben azoknak a helyzeteknek a megtapasztalását, amikor elcsábulunk, hogy valami olyasmit tegyünk, ami a jó jellemtulajdonság totális ellentéte. A jellemfejlődés mindig egy döntést is magában foglal. Ha helyesen döntünk, a személyiségünk fejlődik egyre inkább a Krisztuséhoz hasonlóvá.

Ha tudni akarod, milyen a Krisztusi jellem, segítségedre lehet az a kilenc személyiség jegy, amit Pál a Galata 5,22-23-ban felsorol: "De a Lélek gyümölcse a szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, gyengédség és önmegtartóztatás." (TEV)

A Lélek gyümölcse tökéletes képet mutat Jézusról. Ő mind a kilenc tulajdonságot egyszerre magában hordozta. Ha szeretnéd, hogy a jellemed Krisztuséhoz hasonló legyen, ezek a jegyek a te életedben is meg kell jelenjenek.

Ha bármikor azt választjuk, hogy egy helyzetben nem a természetes hajlamunk szerint hanem Isten útját választva válaszolunk, akkor fejlődik a jellemünk. Ezért mindenféle jellemformáló körülménnyel szembe találhatjuk magunkat: konfliktus, csalódottság, nehézség, kísértés, szárazság időszaka és késedelem.

Beszéljetek róla:

  • Milyen nehéz körülményen keresztül próbálhat meg Isten az életedben építeni a jellemeden?
  • Ezt megértve, hogyan változik a magatartásod és a szemléleted a saját helyzetedre nézve?

Daily Hope by Rick Warren, 2013. 01. 02.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása