Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Minden széttörött, de feltámasztatunk erőben

2013. április 28. 03:00 - zsófi68

"Tudjuk, hogy minden teremtmény sóhajtozik és fájdalmat hordoz..." (Róm 8,22a CEV fordítás)  

Semmi sem működik tökéletesen. Mert az egész emberiség rossz döntéseket hozott....

Minden széttörött, és ezen a bolygón semmi sem működik tökéletesen. A bűn mindent tönkretett.

A bűn mindent lerombolt. A bűn mindent elpusztított. A bűn megrontott és elrontott mindent. A bűn mindent megsebzett - minden kapcsolatot, elképzelést, álmot és emberi testet. Mindent érintett a rombolás.

A Prédikátor könyvében Salamon leírja az élet hat területét, amit a bűn tönkretett. Az elkövetkező pár napban megvizsgáljuk ezt a hat területet.

1. Az első következmény a természeti katasztrófák és természetellenes változások. - Már nem az Édenben élünk. Ahogy John Milton írta híres költeményében, a Paradicsom elveszett. Egy megtört bolygón élünk. És ennek következményeképpen hurrikánok, tájfunok, kiszámíthatatlan időjárás, földrengések, aszályok és árvizek, amiket tapasztalhatunk.

Elképesztő számomra, hogy a biztosító mindezekben Isten cselekedetét látja (angolul "act of God" = vis major, előre nem látható körülmény - ford.), de egy gyermek születését senki nem nevezi Isten cselekedetének. Vagyis, Isten cselekedete csakis a rossz dolgokat takarja, amik történnek. Pedig Isten nem akarja, hogy ezek a dolgok megtörténjenek a világban. A természeti katasztrófák Őt is éppúgy feldúlják, mint minket. A világ megtört, mikor a bűn mindent tönkretett.

A rómaiakhoz írt levélben azt olvassuk, hogy a "teremtett világ összezavarodott" (Róm 8,20 CEV fordítás). Minden ezen a bolygón elvesztette eredeti rendeltetését. A világon minden sérült, beleértve a DNS-edet, a szüleid DNS-ét, az ő szüleik DNS-ét. Észrevetted már, hogy a tested sem működik helyesen? Ha mindenki szervezete tökéletesen működne, nem lenne szükség orvosokra.

2. A második következmény a fizikai hanyatlás és a halál. - Míg a bűn nem jelent meg a világban, addig nem volt halál bolygónkon. A Prédikátor könyve azt írja: "Az ember nem tudja hatalmában tartani a szelet, ... és senkinek sincs hatalma a halál napja fölött." (Préd 8,8) Tudjuk, hogy a halál elkerülhetetlen, mégis meg akarjuk akadályozni. Sokat teszünk azért is, hogy a testi hanyatlást elhalasszuk.

De van tulajdonképpen jó hír is: Isten nem akarja, hogy örökké éljünk ezen a földön. Azt akarja, hogy egy tökéletes helyen éljünk örökké, nem egy olyan bolygón, amit bűn tett tönkre.

"Földi testünk a földbe kerül, mikor meghalunk, de feltámasztatik, hogy örökké éljen. Testünk eltemettetik megtörten, de feltámasztatik dicsőségben. Eltemettetik gyengeségben, de feltámasztatik erőben." (1Kor 15,42-43 NLT fordítás)

Beszéljetek róla

  • Miért olyan nehéz nekünk, hívőknek is, elfogadni a testi hanyatlás és a halál gondolatát?
  • Milyen felelősséggel tartoznak a keresztények a természeti környezet felé?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.04.21.)

Szólj hozzá!

Miért olyan nehéz az élet?

2013. április 27. 03:00 - *Agota*

"Mindnyájan tévelyegtünk, mint a juhok, mindenki a maga útját járta. De az Úr őt sújtotta mindnyájunk bűnéért." (Ézsaiás 53:6)

Minden úgy tűnik mintha harc lenne. Semmi sem könnyű. Tény, hogy az élet nehéz. 

Miért olyan nehéz az élet ezen a földön?

A Biblia azt mondja, hogy az Isten ellen irányuló lázadás mindent megváltoztatott. 

Az egész az első párral kezdődött, Ádámmal és Évával az Éden kertben. Amikor Isten megteremtette a földet, minden tökéletes volt. Paradicsom volt. Ádámnak és Évának nem volt semmi gondja, nem szenvedtek, nem voltak bánatosak, nem voltak kísértéseik, problémáik. 

Egy nap viszont Ádám és Éva úgy döntött, hogy azt akarják csinálni, amit ők akarnak. Isten azt mondta nekik, hogy bármit megtehetnek a paradicsomban, kivéve egyet. És mit tett Ádám és Éva? Pont azt az egy dolgot, amit Isten megtiltott nekik. 

Miért adott Isten nekik választási lehetőséget? Mert anélkül, hogy döntöttek volna, nem tudták azt választani, hogy szeretik Istent. Ha kényszerítve vagy arra, hogy Istent szeresd, akkor az nem igazi szeretet. 

Róma 5:12 azt mondja: "Ahogyan tehát egy ember által jött a bűn a világba, és a bűn által a halál...". A bűnbeesés előtt nem volt halál a földön. Nem volt szomorúság a földön. Nem volt keserűség. Nem volt nehézség a földön. Az emberek nem haltak volna meg. Ádám és Éva örökké élhettek volna, tökéletes környezetben. A bűn csak akkor hozott halált a földre, amikor ez a tökéletesség megtört.

Nem csak Ádám és Éva hozta meg ezt a döntést. Én is meghoztam, te is meghoztad, mint ahogy mindenki más a földön. Mindannyian mondtuk, hogy "Nem akarom a jó dolgot tenni, a könnyebb utat akarom választani." Mindannyian mondtuk már, hogy "Nem akarom az igazat mondani, azt akarom mondani, ami épp kényelmes." Mindannyian mondtuk, hogy "Nem akarok az lenni, amit Isten akar, az akarok lenni, amit én akarok." Mind megtettük már ezt.  

A Biblia ezt mondja Ézsaiás 53:6-ban, "Mindnyájan tévelyegtünk, mint a juhok, mindenki a maga útját járta".

Mindannyian megszegtük Isten törvényét. Mi mind fellázadtunk bűnnel, vétkezéssel és gonoszsággal. Ezért van az, hogy semmi sem működik megfelelően - a házasságod, az egészséged, a pénzügyeid, a tested, a kapcsolataid. Semmi sem működik rendesen, mert a bűn összetört mindent. 

Ha végre megérted, hogy miért olyan nehéz az élet, nem leszel meglepődve tőle többet. Nem leszel meglepődve, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogy elképzeled. Nem lepődsz meg, ha a terveid nem az elképzelésed szerint alakulnak. Nem fogsz meglepődni, ha dolgok igazán rosszul mennek. Sokkal könnyebben fogod tudni kezelni az élet nehézségeit. 

Miért is olyan nehéz az élet? Miért szenvedünk? Miért kell mindenért harcolni? A válasz az, hogy az Isten ellen való fellázadás mindent megtört. 


Beszéljünk róla

  • Miért van az, hogy ez a föld problémáira való válasz hitetleneknek és meg pár hívőnek sem elég?

  • Gondolj egy olyan helyzetre, amikor a saját fejed után mentél, nem Istent követted. Mit eredményezett?

Daily Hope by Rick Warren (2013.04.20.)

Szólj hozzá!

A változásokhoz őszinte közösség kell

2013. április 26. 03:00 - kohutnemarti

“Mivel hallottatok Jézusról és az igazságról, ami rajta keresztül jött el, vessétek el a régi bűnös természeteteket és a korábbi életformátokat, amely kényelemmel és megtévesztéssel van megfertőzve. Helyette hagyjátok, hogy a Szentlélek megújítsa a gondolkozásotokat és hozzáállásotokat. Vegyétek fel az új természetet magatokra, amellyel hasonlóvá lehettek Istenhez - őszinte, igazságos és szent. Ne hazudjatok többé, hanem hagyjátok, hogy a körülöttünk lévőknek igazat mondhassunk, hiszen ugyanannak a testnek vagyunk a részei. “(Efézusi levél 4: 21-25 NLT)

Ahhoz, hogy az életedben jelenlévő hibákat kijavítsd, kell, hogy legyenek az életedben olyan emberek, akik megmondják neked az igazat. Magadtól nem fogsz javulni, mások is kellenek hozzá. Támogatásra van szükséged. Egy kis csoportra, egy őszinte közösségre van szükséged.

Van pár dolog az életben, amin nem fogsz tudni változtatni egyedül, általában ezek a legbonyolultabb élethelyzeteid és nem akarod, hogy más is tudjon róla.

Azok a dolgok, amelyeken nem fogsz túljutni, amíg el nem mondod valakinek. Nem kell mindenkinek elmondanod, csak találnod kell egy embert, aki megbízik benned és akiben megbízol - valaki, aki bizalmasod lesz, aki feltétel nélkül szeret, nem ítélget, és imádkozik érted. Az érzéseid felfedése az első lépés a gyógyulás útján.

Ez nem egy olyan kis csoportot jelent, ahol az emberek felületesek, és mindenki mindig “jól van” és “ragyogóan”. Olyan érett kiscsoportra van szükséged ahol azt mondhatod: “Ez a hét nagyon nehéz volt. Az élet fájdalmas. Hát ez történt velem.”

“Tehát ne hazudjatok többé, hanem hagyjátok, hogy a körülöttünk lévőknek igazat mondhassunk, hiszen ugyanannak a testnek vagyunk a részei.” (Efézusi levél 4:25 NLT)

Ha hívő vagy, akkor tartozol is valahova. Az Isten családjába tartozol, és minden más hívő is hozzád tartozik. Nem válhatsz azzá, akivé Isten akar formálni, amíg nem tartozol egy olyan megfelelő mélységű kiscsoportba, ahol őszinte lehetsz. Tedd félre a hazugságokat. Beszélj a körülötted lévőkkel. Mondd el a barátodnak az igazságot, mert egymáshoz tartoztok.

Ha komolyan gondolod, hogy a szíved legmélyebb dolgaiban akarsz változni, életed legnagyobb hibáit is szeretnéd kijavítani, szembe kell nézned az őszinteségtől való félelmeddel. Nem szabad megjátszanod magadat. Tedd félre a hamisságot. Légy igazi, légy őszinte!

Leélheted az életedet úgy is, hogy mindig azt tetteted, minden rendben. De addig nem lesz minden rendben, amíg azt megjátszod. És soha nem leszel jobban, nem gyógyulsz meg, nem és törsz ki abból a helyzetből, ami lehúz, amíg nem beszélsz róla valakinek.

Beszéljünk róla:
Hogyan írnád le a kicsoportod átláthatóságát? Őszinték vagytok egymással?

Mi volt az eredménye, amikor tetteted, hogy minden rendben? Most hogy érzel?

Daily Hope by Rick Warren, 2013. 04. 19.

Szólj hozzá!

A változáshoz Szentlélekre van szükség

2013. április 25. 03:00 - Lilla:)

"Ha valóban úgy hallottatok róla, és kaptatok felőle tanítást, ahogyan az megvalósult Jézusban. Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett."

(Efézus 4:21-24.)

tanaman2.png

Az akaraterőnél több erőre van szükséged az életedben. Isten erejére van szükséged.

A "Lélek gyümölcsei" olyan tulajdonságok, amiket Isten helyez az életedbe, amikor a Szentlélek rajtad keresztül működik. Ezek a szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.

Hogy termel Isten gyümölcsöket az életedben? Nem akaraterővel. Nem mehetsz ki és mondhatod: "Sokkal türelmesebb ember leszek!" Ez nem működik.

A Szentlélek neveli ezt benned. Azt mondod: "Sokkal türelmesebb leszek. Sokkal szeretetteljesebb leszek." Ez olyan, mintha odakötöznél néhány narancsot egy eukaliptuszfához és narancsfának neveznéd. Ez nem így működik. A gyümölcsök csak belülről jöhetnek - az ő Lelke rajtad keresztül él.

Hogyan dolgozik a Szentlélek benned? A válasz az, hogy fokozatosan: "Mi pedig, miközben fedetlen arccal, mint egy tükörben szemléljük az Úr dicsőségét mindnyájan, ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Lelke által dicsőségről dicsőségre." (2. Korinthus 3:18.)

Amikor Isten egy gombát akar készíteni, hat órát szán rá. Amikor Isten egy tölgyfát akar készíteni, hatvan évet szán rá. A kérdés az: Mit szeretnél, az életed egy gomba legyen vagy egy tölgyfa?

Nem egy éjszaka alatt gyűjtötted a sebeidet, szokásaidat és csalódásaidat. Sok időbe telt, mire ilyen zűrös helyzetbe jutottál. Egyszer valaki odajött hozzám, és azt mondta: "Rick pásztor, szeretném, ha megoldanád a házassági problémám." Azt kérdeztem: "Mióta vagy házas?" Tizenöt éve. "Mióta áll fenn ez a probléma?" Tíz éve.

Te meg egy öt másodperces választ akarsz? Ez nem fog megtörténni. Meg kell hámoznod azt a hagymát rétegről rétegre.

A Szentlélek munkálkodik bennünk, hogy fokozatosan egyre inkább olyanná váljunk mint ő. A jellemed a szokásaidból áll össze. A te felelősséged az, hogy új szokásokat fejlessz ki a változáshoz.

Beszéljünk róla:

- Milyen új szokásokat akarsz kialakítani, hogy a Szentlélek munkálkodni tudjon az életedben, és így egyre inkább Krisztushoz hasonlatossá tehessen?

- Kérd meg a kiscsoportodat, hogy imádkozzanak érted, ahogy ezeken az új szokásokon dolgozol.

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 04. 18.)

4 komment

A változás új gondolkozásmódot kíván

2013. április 24. 03:00 - rorsy

"Hallottatok tehát Jézusról és megtanultátok az igazságot, amely tőle jön, vessétek le a régi bűnös természeteteket és a korábbi életformátokat, amely megromlott a csalás és a kívánságok miatt. Ehelyett engedjétek a Léleknek, hogy megújítsa gondolatotokat és viselkedéseteket. Vegyétek fel az új embert, amelyet Isten valóságos igazságban és szentségben teremtett." (Ef 4,21-24, NLT fordítás)

bible.jpg

A változás új gondolkozásmódot kíván. A harc, amin keresztül az életed hibáit küszöbölöd ki, mindig szellemi harc. Az elmédben kezdődik, és itt is dől el.

Az Efézus 4,23 azt írja: "Engedd a Szentléleknek, hogy megújítsa a gondolkodásod és hozzáállásod." (NLT) Nem fogsz addig változni, amíg a gondolkodásod és a viselkedésed nem változik. Ezért olyan fontos a napi csendesség. Ez az idő, amit tudatosan Isten Igéjének tanulmányozására és imádkozásra fordítasz, az lesz az értelmed megújulásának ideje. Ha ezt nem teszed meg, nem lesz erőd a változáshoz.

Tudod, hogy mit jelent az a teológiai fogalom, hogy az "értelem megváltozása"? Itt a "bűnbánat" szó szerepel. Tehát a bűnbánat a szó szoros értelmében azt jelenti, hogy megváltozik az értelmed.

A bűnvallás szó tulajdonképpeni görög megfelelője a "metanoia". A "metanoia" azt jelenti, hogy megváltoztatod a gondolkodásod, hogy a halál felől az élethez fordulsz, a bűntől a megbocsátás felé, a bűntudattól a lelki békesség felé, a pokoltól a mennyország irányába, a saját útjaidtól Isten útjai felé. A legfontosabb változás az életedben az lesz, amikor megvallod bűnödet Istennek, és elfordulsz az sajnálkozástól a lélek békességéhez és a megbocsátáshoz.

Meg kell tanulnod másként gondolnod a hibáidra. A hibák gyakran olyan erősségek, amit helytelenül használunk. Ez egy új gondolkodásmód! Lehet, hogy soha nem gondoltál rá így, de ez a bűnbánat. Ez a gondolkodás megváltozása. A hibáid gyakran olyan erősségek, amelyeket Isten adott neked, és amelyeket rosszul használsz.

Meg kell változtasd a gondolkodásmódodat. A Filippi 2,5 azt mondja: "Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt..." (NIV)

Isten azt akarja, hogy tanulj meg úgy gondolkodni, ahogyan Jézus tette. Hogyan? Ismét mondom, ez választás kérdése. Választanod kell, majd ezt kérdezni: "Uram, hogy gondolkodna erről Jézus?" Minél inkább megtöltöd az elméd Isten Igéjével, ez annál könnyebb lesz.

Beszéljetek róla:


- Hogyan hátráltatják vagy segítik a hibáid megváltoztatását azok a gondolatok, amelyekkel megtöltöd az elmédet?

- Milyen változásokat tehetsz a mai napon a naptáradban, a kapcsolataidban, vagy a hozzáállásodban, ami befolyással lehet az elméd megújulására?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.04.17.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása