Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A hűséges emberek nagylelkűek

2013. május 05. 03:00 - gyanus

 "Ezért ha nem vagytok megbízhatóak azon a téren, ahogy a világi vagyonnal bántok, ki fog rátok bízni igazi javakat? Ha nem vagytok megbízhatóak mások tulajdonával, ki ad nektek saját tulajdont? Senki sem szolgálhat két úrnak. Vagy gyűlöli az egyiket és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok egyszerre Istennek és a pénznek” (Lukács 16:11-13, egyszerű fordítás)

giveplant.jpg

A hűséges emberek nagylelkűek még akkor is, amikor semmijük sincs, amit adhatnának. Mindenki nagylelkű tud lenni, ha van fölöslege. Lehetek nagylelkű az időmmel, ha van sok időm. Lehetek nagylelkű a pénzemmel is, ha van sok fölösleges pénzem. Nagylelkű lehetek az energiámmal is, ha sok plusz energiám van. De a mikor nincs elég időm, nincs elég energiám, nincs elég pénzem és nincs elég tehetségem, akkor történik az, hogy Isten azt mondja: "Ez egy próba. Figyellek, és megnézem, hűséges vagy-e. Hűséges leszel-e, és bízol-e majd bennem?"

Most elmondok öt elvet, és ezeken a területeken Isten meg fog próbálni téged, és azután meg fog áldani:

1. Isten a nagylelkű embereknek ad.

Miért akarja Isten, hogy nagylelkű legyek? Mert azt szeretné, hogy olyan legyek, mint Ő.

2. Az Isten látásának való engedelmesség, elhozza az Ő gondoskodását.

Ha azt teszed, amit Isten mond, Ő megnyitja neked a kellő időben azokat a forrásokat, amelyekre szükséged van. Ha látást ad neked valamiről, gondoskodni fog arról is, ami ahhoz vagy annak elvégzéséhez szükséges.

3. Amikor megteszem mindazt, amiről Isten azt mondja, hogy megtegyem, Ő megteszi azt, amit én nem tudok megtenni.

Isten gyakran kér arra, hogy tedd meg a lehetetlent, hogy erősítse a hitedet. Ha odaadod azt a keveset, amid van, Isten megsokszorozza azt, és vissza is ad neked abból.

4. Ha szükséget szenvedek, elvetek egy magot.

Bármire is van szükséged az életben, vesd el, mint egy magot, és vissza fog térni hozzád.

5. Az aratás mindig később van, mint a vetés.

Van egy időszak a vetés és aratás között. Mi történik ez alatt az idő alatt? Ez a hited próbája.

Hűséges leszel és adsz, amikor neked is csak kevés van? Továbbra is azt teszed, ami helyes? Megteszed, amire Isten kér, nem nézve az árát, hogy aztán meglásd, hogy Isten mit tesz?

Beszéljünk róla:

  • Hogyan és milyen területen vagy nagylelkű az időddel, a pénzeddel és a tehetségeddel?
  • Hogyan szoktál adni abból, amiből neked is csak kevés van? 

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 04. 28.)

Szólj hozzá!

Ezért nem adjuk fel soha!

2013. május 04. 03:00 - magyarosijulia

„Ezért nem adjuk fel soha. Noha a testünk öregszik, a lelkünk naponta megújul. Mert a jelenlegi problémáink kicsik és nem tartanak nagyon sokáig, de mégis olyan dicsőséget szereznek nekünk, amely sokkal nagyobb ezeknél, és amely örökké fog tartani.” (2Kor 4,15-17, NLT fordítás)

lol.jpg

Annyi a különbség a hűséges és a nem hűséges ember között, hogy a nem hűséges ember már az első nehézségnél feladja. A hűséges ember folyamatosan kitart. A hűséges ember elszánt. A hűséges ember szorgalmas. A hűséges ember kitartó. A hűséges emberek nem adják fel. Tudod, hogyan lesz egy kicsi makkból tölgyfa? A tölgyfa valójában csak egy olyan makk, amely nem adta fel.

Nem vagyok nagyon okos, de egy dolgot biztosan tudok: mindig túl korán van ahhoz, hogy feladd. Soha nem vagy vesztes, amíg fel nem adod, és mindig túl korán van ahhoz, hogy feladj valamit. Isten arra használja fel a nehéz időket, hogy próbára tegye az állhatatosságunkat.

Amikor elindult a Saddleback-i gyölekezet, az első prédikációmat egyetlen egy ember hallgatta - a feleségem. Szerinte túl hosszú volt. Még most, 31 év után is azt mondja, még mindig túl hosszúak a prédikációim!

Azt hittem, miután megalapítottuk a gyülekezetet, hamarosan meg is lesz a saját gyülekezeti épületünk. 15 év telt el, és még mindig nem volt. A gyülekezet indulása óta eltelt 13 évben 79 épületet használtunk. El tudod képzelni, hányszor éreztem azt, hogy feladom? Mondjuk, minden hétfő reggel! De nem tudtam feladni. Aztán Isten megkérdezte tőlem: - Rick, ha soha nem adok neked egy saját épületet, akkor is fogsz szolgálni engem? - Hát persze, hogy szolgállak, Uram! - válaszoltam.

A Saddleback-i gyülekezetnek több mint 10.000 tagja volt már, és csak akkor épült fel az első saját épületünk. Mit szólnál ahhoz, ha hetente kellene be- és kirendezned egy helyiséget 10.000 emberre? Semmi dicsőség nincs egy ilyen feladatban, inkább csak kemény munkával jár. Isten a nehéz időket használja fel, hogy próbára tegye az állhatatosságunkat.

Ha épp most nehéz időkön mész át, akkor ez az igevers neked szól: „Ezért nem adjuk fel soha. Noha a testünk öregszik, a lelkünk naponta megújul. Mert a jelenlegi problémáink kicsik és nem tartanak nagyon sokáig, de mégis olyan dicsőséget szereznek nekünk, amely sokkal nagyobb ezeknél, és amely örökké fog tartani.” (2Kor 4,15-17, NLT fordítás)

Istent sokkal jobban érdekli az, hogy mivé válsz, mint az, hogy éppen mi történik veled. Ezért sokszor megengedi az életünkben a megpróbáltatásokat, a gondokat, a szenvedéseket és a problémákat, hogy szorgalomra és elszántságra tanítson, és hogy formálja a jellemünket. Az a megpróbáltatás, amin most mész keresztül, a hűséged és kitartásod próbája. Akkor is fogod követni Istent, ha minden a feje tetején áll körülötted az életben?

„Ne fáradjunk bele abba, hogy jót teszünk, mert a megfelelő időben learatjuk majd a gyümölcsét annak, ha nem adjuk fel.” (Gal 6,9, NLT fordítás)

Beszéljünk róla:

  • Milyen helyzetekben jutsz közel ahhoz, hogy feladd?
  • Hogyan tudsz megújulni szellemben, hogy elég erőd legyen kitartani egy-egy ilyen helyzetben?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 04. 27.)

Szólj hozzá!
Címkék: kitartás jellem

A hívő emberek másokat szolgálnak

2013. május 03. 03:00 - FodorImi

Isten közületek mindenkinek adott ajándékot az Ő sokféle szellemi ajándékaiból. Használjátok ezeket jól, egymást szolgálva.” (1Péter 4:10, NLT fordítás)

Serve-Like-Jesus-Presentation-Transcript-38177.jpg

Isten a tálentumainkkal próbára teszi az önzetlenségünket. El kell döntened az életben, miért vagy kiért élsz. Élhetsz önközpontú, szűkmarkú életet, vagy élhetsz valami nálad nagyobbért, Isten országáért.

Azok az emberek, akik hisznek és hűségesek, nem önmagukért élnek. Felismerik, hogy az ajándékaikat nem saját hasznukra kapták Istentől, hanem hogy a világot egy jobb hellyé tegyék.

Mikor Isten megalkotott téged, adott neked mindenféle ajándékot, talentumot és képességet. Mi úgy hívjuk, ez a te ALKATod: A szíved, a Lelki (vagy szellemi) ajándékaid, a Karaktered (vagy jellemed), az Adottságaid (vagy képességeid) és a Tapasztalataid. Ez az öt dolog határoz meg téged. És Isten olyannak teremtett, amilyen vagy. Az egész világon nincs még egy olyan ember, mint te, és Isten azt várja tőled, hogy az legyél, akinek Ő teremtett az ő dicsőségére.

Isten azért formált téged ilyenre, hogy Őt szolgáld, ezt pedig csak egyetlen módon teheted: úgy, ha másokat szolgálsz.

Azok az emberek, akik hisznek és hűségesek, felismerik, hogy ajándékaikat nem saját hasznukra kapták. Lehet, hogy a művészetekhez van tehetséged, és azt mondod, hogy csak  azért csinálod, mert szereted. Ez jó, de ez nem elég jó motiváció. Isten nem azért ad művészi képességeket, hogy te azt nagyon szeresd csinálni. Azért adja neked, hogy valamilyen módon arra használd a művészetedet, hogy más embereknek segíts.

Van, akinek olyan képességei vannak, hogy meg tud javítani dolgokat, van, aki matematikából jó, van, aki jó üzleteket tud kötni, van, aki tehetséges a zenében, mások a szervezésben, van, akinek jó érzéke van a díszítéshez, mások meg ügyes kertészek…

Isten mindannyiunkat különbözővé teremtett, így a világon mindent el tudunk végezni. Ha mindannyian ugyanazt a dolgot szeretnénk csinálni, akkor nagyon sok feladat elvégezetlenül maradna.

Ajándékaidnak te vagy a sáfára, te gazdálkodsz azokkal, és Isten figyeli, hogy hatékonyan használod-e a Földön azt, amit neked adott. Ha a Földön hatékonyan használod, a Mennyben még nagyobb felelősséget fog rád bízni.

Elgondolkoztál már azon, hogy Isten miért nem vitt minket rögtön a Mennybe a teremtésünk után? Miért helyez minket ide, erre a tönkretett bolygóra 80 vagy 90 évre? Azért, mert az élet nem más, mint próba, felelősség és ideiglenes megbízatás. Isten figyeli, hogy vajon hűségesen, mások áldására használod-e a Földön, amit kaptál Tőle.

A Biblia azt mondja az 1Péter 4:10-ben: „Isten közületek mindenkinek adott ajándékot az Ő sokféle szellemi ajándékaiból. Használjátok ezeket jól, egymást szolgálva” (NLT fordítás). Isten adta neked az ajándékaidat, és Ő figyeli, hogy hűséges vagy-e azokban.

Beszélgessetek róla:

  • Hogyan használod az ajándékaidat mások szolgálatában?
  • Vizsgáld meg a motivációidat mindenben, amit teszel. Például ha valahol szolgálsz, azért teszed, hogy másoknak segíts és ezzel Istent dicsőítsd, vagy azért, hogy magadra hívd fel a figyelmet, és magadnak szerezz dicsőséget?


(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 04. 26.)

Szólj hozzá!

Isten kis dolgokon teszteli a becsületességed

2013. május 02. 03:00 - FHanna

"Aki hű a kevesen, a sokon is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az. " (Lk. 16:10)

Azt hisszük, a nagy dolgok tesznek valakit vezetővé - de nem. Az élet nagy krízisei hívják elő a vezető szerepet, ám a vezető képességet nem az élet nagy dolgai építik, hanem a kis dolgok. Ott bukkan fel a becsületesség - olyan helyzetekben, mikor senki más nem lát, a kulisszák mögött. A kicsi, nem látott, nem várt döntések az életben, mikor helyesen cselekszel, pedig soha senki nem fogja megtudni.

A hűség becsületességet követel és Isten a kis dolgokban teszteli a becsületességedet.

A Lukács 16:10-ben Jézus azt mondja, "Aki hű a kevesen, a sokon is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az." Azt mondja, hogy a nyilvános áldásaidat meghatározza a kis dolgokban való becsületességed.

Minden alkalommal, mikor egy politikus botrányba keveredik, számíthatsz rá, hogy a védői előállnak azt mondva: "Nem kéne számítania annak, hogy milyen egy ember magánélete!" Hallottál már ilyet? "Nem számít, milyen egy ember a magánéletében, ennek semmi köze ahhoz, hogy milyen vezető."

Ennek hatalmas köze van hozzá! Mert, ha egy ember hazudik a feleségének, hazudni fog az alárendeltjeinek is. Higgy nekem! Ha hazudik a legjobb barátjának, akinek azt mondta, "Míg a halál el nem választ", hazudni fog neked is, kedves szavazó! Erre számíthatsz!

A nyilvános áldásaim mint vezető, onnan fakadnak, ha becsületes vagyok a magánéletemben, amit senki nem lát. A nyilvános áldásaid mint ember, abból fakadnak, ha becsületes vagy a magánéletedben, mikor senki nem lát. Isten kis dolgokat használ, hogy tesztelje a becsületességünket.

Beszéljetek róla:

  • Milyen kis dolgokat bízott rád Isten mostanában, hogy fejlessze a becsületed?
  • Hogy kezeled ezeket a "kis dolgokat" és a "nagy dolgokat" különböző módon? Hogy szeretné Isten, hogy kezeld őket?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.04.24.)

Szólj hozzá!

Nehéz hűséges embereket találni

2013. május 01. 03:00 - BélaPéter

"Az Úr szemei az egész világot átkutatják, hogy megerősítse azok szíveit akik teljes szívvel átadják magukat neki." (2Krón 16:9a NLT fordítás)

A Biblia három dolgot mond el a hit fontosságáról.

Isten hűséges embereket keres. Isten fizikailag, láthatóan és aktívan kezdeményezve keres olyan hűséges embereket akiket megáldhat. 2Krón 16:9a szerint "Az Úr szemei az egész világot átkutatják, hogy megerősítse azok szíveit akik teljes szívvel átadják magukat neki."

Ez az ige az életem egyik kulcsfontosságú verse és megtanultam, hogy ha használhatóvá válsz, akkor Isten kifulladásig fel is használ. Ha nyitottá teszed magad az áldásokra, akkor még a zoknit is leáldja rólad! (Na ezért nem hordok zoknit.) Isten olyan hűséges embereket keres akiket használni tud.

Nehéz hűséges embereket találni - a Biblia azt mondja a Példabeszédek 20:6-ban, hogy "Mindenki arról beszél, hogy milyen hűségesek, de próbálj olyat találni aki tényleg az!" (GNT fordítás). Sok ember csak beszél róla, de nem igazán bíznak Istenben. Inkább a hitelkártyájukban bíznak. Azt mondják, hogy hisznek Istenben de nem igazán bíznak benne amikor a pénzügyeikről, az egészségükről vagy a munkájukról van szó.

Az 53 Zsoltár 2-3 versei a következőt mondják: "Isten letekint a mennyből az egész emberi fajra, körülnéz, hogy lát-e olyat aki igazán bölcs, olyat aki keresné Istent. De nem, mindenki elfordult. Mindenki korrupt lett. Senki nem tesz jót, még egy sem!" (NLT fordítás)

A hűség a kulcs az áldásokhoz és a győzelemhez - 1Jn 5:4-5 azt mondja, hogy "mivel hogy Isten minden gyermeke legyőzi a gonosz világot és ezt a győzelmet hit által érjük el. És ki tudja megnyerni ezt a harcot a világ ellen? Csak azok akik hiszik, hogy Jézus az Isten Fia." A Biblia azt mondja a Példabeszédek könyve 28:20-ban, hogy "A hűséges embert sok áldás éri" (HCSB fordítás). Azt akarom, hogy sok áldásban részesülj! De csak akkor kaphatsz áldásokat ha megtanulsz hűségesnek lenni! Isten különböző módon teszteli a hűségedet. Hagyod, hogy ezen a területen is építsen, hogy ezáltal legyél a hit embere?

Beszéljünk róla:

  • Szerinted Isten hogyan teszi próbára a hűségünket?
  • Kik azok az emberek akikre felnézel mert hűségesnek tartod őket? Kik azok akik tele vannak az Úr iránti hittel? Milyen közös vonást fedezel fel bennük?

Daily Hope by Rick Warren, 2013. 04. 24.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása