Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Igényt tartasz az örökségedre?

2013. június 16. 03:00 - FodorImi

„Most pedig az Istennek és kegyelme igéjének ajánllak titeket, aki felépíthet benneteket, és örökséget adhat nektek a szentek között.” (ApCsel 20:32)

Van egy örökséged, ami el fog érkezni hozzád. Ha olvasod Isten Igéjét, a Biblia ígér neked egy örökséget.

ApCsel 20:32-ben azt mondja a Biblia: „Most pedig az Istennek és kegyelme igéjének ajánllak titeket, aki felépíthet benneteket, és örökséget adhat nektek a szentek között.”

Az örökség, amit egy család tagjaként kapsz, jogosan a tied.

Tegyük fel, hogy Warren Buffet (Most 82 éves amerikai üzletember, befektető és jótékonykodó személy. Széles körben úgy tekintenek rá, mint a XX.század legsikeresebb befektetőjére, vagyonát jelenleg mintegy 53 milliárd USD-ra becsülik  - WikipediA) az édesapád, és meghal. Ha sosem szánnál időt rá, hogy elolvasd a végrendeletét, akkor bolond lennél. Nem kapnád meg azt, ami jogosan a tied. Nem lenne hasznod abból, ami Warren Buffet gyermekeként téged illet.

Mikor Jézus követője lettél, nem csak hívővé váltál, hanem hozzátartozóvá is. Része lettél Isten családjának. A családi kiváltságok együtt járnak a döntéseddel. Szellemi örökséged van.

Ha leélted egész életedet, és nem tudtad, hogy Isten gyermekeként milyen előnyök voltak elérhetők a számodra, ez szomorú dolog lenne – sőt bolondság. Isten azt akarja, hogy növekedj, és ismerd meg, mit érhetsz el, mit nyerhetsz meg tőle. Ehhez a Bibliát kell olvasnod.

2.Timótheus 3:16-17-ben azt mondja a Biblia: „A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre [angolban: az igazság gyakoroltatására]; hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített.”

A Biblia célja, hogy segítsen megélned Istennek életedre vonatkozó célját. Ez az örökséged Istentől, ez illet meg téged. Isten azt akarja, hogy tökéletesen felkészített légy arra, amire teremtve lettél. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, Ő négy dolgot tesz a Biblián keresztül:

  • Tanít téged. Isten megmutatja az utat, melyen járnod kell.
  • Fedd, int. Isten megmutatja, amikor letértél az útról.
  • Helyreigazít. Isten megmutatja, hogyan térhetsz vissza a helyes útra.
  • Kiképez, gyakorlatoztat. Isten megmutatja, hogyan maradhatsz az úton.


Isten Igéje így segít, hogy növekedj és elnyerd az örökséged, melyet Isten készített számodra.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan változna az életed, ha visszatükrözné azt az igazságot, hogy örökséged van a Királyok Királyától?
  • Milyen javak vannak még az örökségedből, amit nem vettél át?
  • A Biblia hasznos eszköz számodra minden nap? Kihasználod-e minden lehetőségét az útmutatásainak?


(Daily Hope by Rick Warren – 2013.06.09)

Szólj hozzá!
Címkék: örökség

A hit Isten Szava mozgósítva

2013. június 15. 03:00 - FHanna

"A hit tehát hallásból van, a hallás pedig a Krisztus beszéde által." Róma 10:17

Legtöbbünk nem magabiztos vagy bátor. A legtöbb ember halálra van rémülve. Félünk kockázatokat vállalni, félünk a bukástól és a haláltól. Nem járkálunk magabiztosan, mert nem a hit emberei vagyunk.

Szeretnél a hit embere lenni? A hit Isten Szava cselekedetekben. A Biblia azt írja a Római levél 10. részében: "A hit tehát hallásból van, a hallás pedig a Krisztus beszéde által."

Ha valaha is olvastál egy igeverset a Bibliából, ami után azt gondoltad, "Ezt meg tudom tenni! Ezt meg tudom tenni!", akkor abban a pillanatban Isten Szava hitet ébresztett benned.

Ez a különbség a Biblia és az önsegítő könyvek közt. Az önsegítő könyvek rálátást adnak arra, hogy miként segíthetsz magadon. Meg tudják mondani, mi a helyes, amit tenned kell, de nem adnak erőt hozzá. Azt mondják, hogy abba kéne hagynod az aggódást és fel kéne hagynod minden rossz szokásoddal. Segítő szándékú, igen, de nincs rá erőd, hogy megfogadd a tanácsot.

Isten Szava nem csak azt mondja meg, hogy mit tegyél, hanem erőt is ad hozzá. Ami pedig növeli a hitedet, amint megteszed.

Mikor elolvastam a többezer ígéretet a Bibliából, ahol Isten azt mondja, hogy közbenjár az érdekünkben, ha engedelmeskedünk neki, az nekem magabiztosságot adott. Tudom, hogy, ha megteszem, amire Isten kér, akkor ő egy biztos eredményt ígért.

1981. nagy részében nagyon letört voltam. Előtte egy évvel költöztem Dél-Kaliforniába, hogy elindítsam a Saddleback gyülekezetet. Érzelmileg, mentálisan, fizikailag és szellemileg is ki voltam merülve. Úgy éreztem, van egy felhő a fejem felett, ami alól nem tudok szabadulni.

Soha nem fogom elfelejteni azokat a verseket, amik akkor elindították bennem a hitet: "De nem egy év alatt űzöm ki előled, hogy ne legyen pusztává a föld, és ne szaporodjék el károdra a mezei vad. Apránként űzöm ki előled, amíg megszaporodsz, és birtokba tudod venni az országot." (2 Móz.23:29-30)

Isten megígérte a zsidóknak az Ígéret Földjét. Át kellett kelniük a Jordán folyón, be Izraelbe és leigázniuk pár törzset, akik már ott éltek. Nem gondolták, hogy meg tudják tenni. Azt gondolták, túl nagy a cél.

A 2Mózes 23:29-30-nál ezt mondja Isten a zsidóknak, "Látjátok ezeket az ellenségeket? Nagyobbak nálatok. De nem fogom az első évben nektek adni, az első évben az egész földet. Apránként foglaljátok majd el - egyszerre csak egy csata. Erősödni fogtok ezáltal. Mikor elég erősek lesztek, hogy elbírjatok az egésszel, akkor meg is kapjátok az egészet."

Mikor ezt olvastam, mintha egy ígéret lett volna, kifejezetten nekem. Felfogtam, hogy nem kell mindent elérnem az első évben. A hátralevő életem Jézus Krisztus szolgálatában fogom tölteni és ezt az ő időbeosztása és lépései szerint fogom tenni.

Ez a felismerés magabiztosságot adott nekem ahhoz, hogy hatalmas célokat tűzzek ki. Az Ige mozgósította a hitemet. Isten Szava mozgósítani tudja a te hitedet is.

Beszéljetek róla:

  • Mit szeretnél, hogy Isten elérjen az életedben? Elhiszed, hogy meg fogja tenni?
  • Mit gondolsz, Isten mit szeretne elérni az életedben? Meg vagy győződve róla, hogy meg fogja adni neked, ami kell hozzá, hogy véghezvidd?
  • Isten melyik ígéretére van ma szükséged?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.06.08.)

Szólj hozzá!

Isten igazsága szabaddá tesz

2013. június 14. 03:00 - Habakuk

,,Ha engedelmeskedtek a tanításomnak, valóban az én tanítványaim vagytok. Megismeritek majd az igazságot, az igazság pedig megszabadít titeket.” (János 31b:32 egyszerű fordítás)

Semmi sem képes úgy megváltoztatni az ember életét mint a Biblia. Láttam, ahogy Isten igéje megváltoztatott önző és önimádó férfiakat akik rosszul bántak nőkkel, olyan férfivá, aki most már Isten szerinti házasságban élnek, csodálatos apukák és példás polgárok a közösségeikben.

A törvény nem tudja megváltoztatni az ember szívét. Ha azt gondolnám, hogy meg tudná tenni, akkor politikus lennék. Egyáltalán nem hiszek abban, hogy a politika meg tudná változtatni földünk legnagyobb problémáit. Létrehozhatsz törvényeket, hogy megfékezd a rasszizmust és a vakbuzgóságot, de nem a törvény fogja őket olyan emberekké tenni akik elfogadják és szeretik az emberiség más fajához tartozó embertársait. Egyedül Isten képes erre.

Jézus így mondja ezt el a János 8:31-32-ben. ,,Ha engedelmeskedtek a tanításomnak, valóban az én tanítványaim vagytok. Megismeritek majd az igazságot, az igazság pedig megszabadít titeket.”

A világon bárhol világi egyetemek a fenti versszakasznak csak a második felét aggasztják ki épületeik falára: ”Az igazság szabaddá tesz”. De ezek az egyetemek figyelmen kívül hagyták a versszakasz első felét. Saját magad és mások véleménye nem fog szabaddá tenni. Csak egyedül a Bibliáé. Még ha nehéz és kényelmetlen is engedelmeskedni a Biblia tanításának, szabaddá fog tenni téged

Mindent elhiszel, amit az interneten olvasol? Természetesen nem! Elhiszel mindent, amit a TV-ben látsz? Nem. Mindent elhiszel a hírújságnak, amit éppen olvasol, vagy a Blikk magazinnak? Nem. Miért töltünk több időt azoknak az olvasásával vagy nézésével amiről tudjuk hogy hazugság, ahelyett hogy azt olvasnánk amiről tudjuk hogy igaz?

Az alapvető kérdés az, hogy mivel fogsz szemben állni az életedben: Mi a te elhívásod? Ez Isten akarata vajon, vagy a világ sodort oda? Ez lesz az, ami az Isten szerinti igazság, vagy csak egy közvélemény? Döntést kell hoznod és a te érdekedben ezt minél hamarabb meg kell tenned.

Ha a Biblia nem csalhatatlan, tévedhetetlen és hibátlan akkor  nagy bajban vagy. A Biblia elmondja, hogyan menekülhetsz meg. Elmondja, hogy a te életed nem véletlen. Azt is elmondja, hogyan lehet megbocsátani, és hogy hogyan tud Isten téged jó dolgokra használni ezen a földön.

Ha a Biblia nem igaz – pedig kétséget kizáróan igaz – akkor az élet értelmetlen lenne.

Beszéljétek meg:

  • Minek van nagyobb hatalma az életedben? A Biblia vagy a világ?
  • Ha valaki mások véleményére hagyatkozva formálja az életét, akkor milyen lesz az élete?
  • Ha valaki arra alapozva formálja az életét, hogy mit tart Isten igaznak, akkor milyen lesz az élete?

Daily Hope by Rick Warren, 2013-06-07

Szólj hozzá!

Jézus mindent kifizetett

2013. június 13. 03:00 - Á. Bözse

„Krisztus szerette az egyházat és önmagát adta érte, hogy a víz fürdőjével az ige által megtisztítva megszentelje.” (Efézus 5,25-26)

 jesus paid all sins.jpg

Nem kell, hogy továbbra is bűntudattal, megbánással vagy szégyennel élj együtt. Túl sok emberben maradtak meg a régi emlékek, amelyeken nem tudnak túllépni. Akár azon, hogy megbántottak és ezért harag van benned, akár azon, hogy te bántottál meg valakit és bűntudatot van miatta.

Isten nem akarja, hogy ezt a nehéz terhet hordozd egész életeden át. Ő azt akarja, hogy szabad legyél. Ezért is adta nekünk a Bibliát Isten. Az Ő igéjét használja, hogy kiírtsa a bűntudatot az életünkből.

Emlékszem sok évvel ezelőtt prédikáltam, és egy nő jött oda hozzám sírva. Elkezdte kiönteni a szívét, egy nagyon szomorú történetet mesélt, amiben minden rossz hibát elmondott, amit valaha tett. Kétségbe volt esve és keservesen sírt. Folyamatosan azt ismételgette, hogy mennyire bűntudata van.

Aztán felolvastam neki az I. János 1,9-et „Ha megvalljuk a bűneinket, ő hű és igaz és megbocsátja nekünk azokat, és megtisztít minket minden gonoszságtól.” Ez a szappantartó ige. Isten azt mondja, hogy megfürdet téged, megszabadít minden mocsoktól az életedben, megbocsát neked, és eltörli a bűneidet.

Aztán a Róma 8,1-et mutattam neki: „Most már nincs kárhoztatás azok ellen, akik Jézus Krisztusban vannak.” Azt kérdezte: „Azt mondja, hogy egyetlen dologért, amit valaha rosszul tettem az életemben sem fog Isten megbüntetni?” „Nem.” „Miért?” kérdezte. Azért, mert Jézus már kifizette azoknak az árát. „És mi van azokkal, amiket holnap fogok elköteveni?” kérdezte. Jézus már azokat is kifizette.

Isten igéje lemossa a mocskot, kitisztítja az elmém, és megmossa a testem. Minden koszt, a szemetet, a szennyet, a tisztátalanságot, a szégyent, és a bűnöket kiszedi az életemből.

A Biblia azt mondja az Efézusiakhoz írott levél 5,25-26-ban „Krisztus szerette az egyházat és önmagát adta érte, hogy a víz fürdőjével az ige által megtisztítva megszentelje.”

Beszéljünk róla:

  • Isten azt ígérte, hogy megbocsátja a bűneidet. Megkérted már rá, hogy megbocsásson?
  • Mit gondolsz, hogyan változna az életed, ha elfogadnád Isten kegyelmét és megbocsátását és elengednéd a megbánást?
Szólj hozzá!

Isten igéje képes a lehetetlenre

2013. június 12. 03:00 - zsófi68

"Kiválasztott minket arra, hogy újjászülessünk az igazság igéje által." (Jak 1,18a NIV fordítás)

Isten az Igét használva kíván életednek friss kezdetet adni.

Isten igéje nélkül nem nyerhetnénk el az üdvösséget. Nem tartanánk a mennyország felé. Nem tudnánk Jézus kereszthaláláról. Nem ismernénk Isten célját életünkkel kapcsolatban.

A Biblia nélkül nem ismerhetnénk meg Istent.

Isten mindezt neked akarja adni - de minden az Ő igéjével kezdődik. A Biblián keresztül Isten felfrissíti életünket. Valahányszor úgy érzem, hogy erőm fogytán van, Isten a Bibliát használja, hogy friss löketet adjon, hogy megújítson. A Biblia ezt úgy hívja "újjászületés". A Jak 1,18-ban ezt olvassuk: "Kiválasztott minket arra, hogy újjászülessünk az igazság igéje által." (NIV fordítás)

A Bibliát gyakran hasonlítják egy maghoz. Ha egyszer a Biblia gyökeret ver a szívedben, elkezd csírázni, növekedni és termést hozni. Ahogy Isten igéje ezt teszi, Isten jobbít az életeden.

Jézus azt mondja az igéről: "Azok a beszédek, amelyeket én mondtam nektek: lélek és élet." (Jn 6,63) Isten igéje nemcsak pár papírra vetett szó, hanem lélek és élet. Lelki erő. Az ige átalakíthatja a társadalmat és átalakíthatja a történelmet. Képes a lehetetlenre. Megváltoztathatja az életed.

D.L.Moody, 100 évvel ezelőtt élt híres Chicago-i lelkipásztor mondta: "A Bibliát nem azért kaptuk, hogy tudásunkat növelje; a Bibliát azért kaptuk, hogy megváltoztassa életünket."

Hogyan szükséges életeden változtatni? Életed mely területe erőtlen a változásra?

A Biblia szerint Isten igéje képes megváltoztatni olyasmit, amire te magad nem vagy képes.

Tegyed Isten igéjét életed rendszeres részévé, és készülj fel a lehetetlenre!

Beszéljetek róla

  • Régóta vagy keresztény? Miként termett gyümölcsöt kapcsolatod Jézussal?
  • Miért hiszed, hogy Isten igéje megváltoztathat életeket?
  • Mi az a lehetetlen dolog, amit Isten meg tud változtatni az életedben?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.06.05.)

3 komment
süti beállítások módosítása