Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Új ember lettél!

2013. szeptember 15. 03:00 - Lilla:)

"Nem Jákób lesz ezután a neved, hanem Izráel" (I.Mózes 32:29)

Nem kell, hogy ugyanaz maradj! Megtéréskor egy úgy személyazonosságot kapsz. Nézd meg Jákób példáját Mózes első könyvében. Miután Jákób beismerte manipulatív viselkedését, Isten új személyazonosságot adott neki.

Figyeld meg, három dolog történik:

Isten egy teljesen új személyazonosságot adott Jákóbnak (I. Mózes 32:29). Lényegében Isten azt mondta: "Tudom, hogy elszúrtad, tudom, hogy rossz dolgot tettél, de én egy herceget látok benned. Minden érzelmi problémád, minden bizonytalanságod, minden olyan dolog mögött, amit nem akarsz, hogy mások megtudjanak, én benned egy herceget látok." Isten ma sokunknak ezt mondja: "Minden bűnöd és problémád ellenére, én egy hercegnőt/herceget látok benned. Egy kiváló személy lehetsz - az, akinek én teremtettelek."

Isten megáldja Jákóbot/Izráelt (I. Mózes 32:30). Mélyen legbelül mindannyian kétségbeesetten akarjuk Isten áldását. Ha akarjuk Isten áldását, meg kell tennünk azokat a lépéseket, amiket Isten kér tőlünk.

Isten sántává teszi Jákóbot / Izráelt (I. Mózes 32:32). Ne felejtsük el, hogy amikor küzdöttek, Isten kificamította Jákób csípőjét. Jákób azért sántít, hogy ez nap mint nap emlékeztesse őt arra, hogy Istentől függ.

Isten a legmélyebb munkáját akkor végzi az életedben, amikor a személyiségedet alakítja - formálja azt, aki vagy, és változtat azon, ahogy látod magad. Mindig az határozza meg a cselekedeteidet, hogy mit gondolsz magadról. Tehát Isten azáltal hozza a legnagyobb változásokat az életedben, hogy megváltoztatja azt, ahogy te látod magad.

Isten ezt mondja: "Hadd mutassam meg, én hogy látlak téged." Amikor úgy látod magad, ahogy Isten lát téged, meg fog változni az életed.

Beszéljünk róla:

  • Mi a különbség aközött, ahogyan Isten lát téged, és aközött, ahogy te látod magad?
  • Milyen látható változásokat hozott eddig az életedben az, hogy új személyiséged van Krisztusban?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 09. 08.)

Szólj hozzá!

"Kedves barátaim! Isten, az Atya már régen kiválasztott titeket..."

2013. szeptember 14. 00:01 - rorsy

"Kedves barátaim! Isten, az Atya már régen kiválasztott titeket és tudta, hogy az Ő gyermekei lesztek." (1Pt 1,2 LB)

Lesznek előttünk akadályok - mindig is voltak. Talán azért érzed csüggedtnek magad, mert harcolnod kell a kapcsolataidban, vagy mert akadályok állnak a karriered útjában, vagy talán mert nem vagy teljesen egészséges.

Amikor a csüggedés időszaka beköszönt, egy dologban biztos lehetsz: Isten választott téged, hogy a családja tagja légy. Már jóval azelőtt, hogy Te Őt választottad volna, Ő már kiválasztott téged!

A Biblia azt írja az 1Pt 1,2-ben: "Kedves barátaim! Isten az Atya, már régen kiválasztott titeket és tudta, hogy az Ő gyermekei lesztek." (LB)

Isten nem azért választott ki, mert tettél valamit. Mindezt azért tette, mert Ő az, Aki, és Ő így döntött. Nem azért, mert elég jó, elég okos, vagy elég szellemi ember voltál, hogy megmentsen. Azért mentett meg, mert szeret!

És ez  jó hír - az evangélium! Ez az a jó hír, amelyre az egész életedet építened kell.

Mivel semmit nem tettél, amivel kiérdemelted a helyed Isten családjában, semmit nem tehetsz azért sem, hogy elveszítsd azt. Az 1Péter 1,3 ezt írja: "Az Ő határtalan irgalma az, ami nekünk adta az újjászületés jogát, így most már Isten családjának tagjai vagyunk."

A Te helyed Isten asztalánál az Ő kegyelme révén van fenntartva, nem a teljesítményeid alapján. Régen sem érdemelted meg, most sem érdemled meg. De a világegyetem Teremtője ezt mondja: "Azt akarom, hogy része légy a családomnak."

Beszéljünk róla:

  • Az a tény, hogy Isten családjában biztos helyed van, hogyan kellene, hogy megváltoztassa a magatartásod és az életszemléleted?
  • Mit tehetnél a mai napon azért, hogy megnyugodj és megpihenj Isten szeretetében és elfogadásában?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 09. 07.)

Szólj hozzá!

Oldd meg a problémát, ne vádaskodj!

2013. szeptember 13. 03:00 - Rigeri

„most azonban vessétek el magatoktól mindezt: a haragot, a dühöt, a rosszindulatot, a rágalmazást, és ne hagyja el szátokat csúnya beszéd.” (Kol.3:8, NIV fordítás)

Csak egy bizonyos mennyiségű érzelmi energiával rendelkezel. Egy beszélgetés során, amikor konfliktust próbálsz megoldani, ezt az energiát használhatod arra, hogy hibáztass valakit, de használhatod arra is, hogy megoldod a problémát. Nincs elég energiád, hogy mind a kettőt megtedd. Tedd fel a kérdést magadnak, mi a fontosabb: más embereket vádolni, vagy megoldani a konfliktust. Inkább a problémát oldd meg, és ne vádaskodj!

Minden házaspárnak szüksége van néhány alapszabályra a „tisztességes ütközethez”, és vannak szavak, amelyeket soha nem szabad kimondanunk a házastársunknak, mert ha megtesszük, olyan hatást váltanak ki, mint a tömegpusztító fegyverek.

A Hidegháború alatt - amikor a Szovjetunió és Amerika egymás torkának estek - több ezer amerikai rakéta vette célba a Szovjetuniót, amelyek elpusztíthatták volna az egész nemzetet. És a Szovjetuniónak is több ezer ballisztikus rakétája vette célba Amerikát. Azonban még a legfeszültebb és legnehezebb hidegháborús helyzetben is mind a két oldalnak volt elég józansága arra, hogy bizonyos fegyvereket nem akartak bevetni, mert akkor mindkét nemzet elpusztult volna. Bár ellenség volt a két fél, abban egyetértettek, hogy a mindkét nemzet számára biztos pusztulást jelentő fegyverekhez nem nyúlnak.

A házasságban is van néhány olyan tömegpusztító fegyver, amit semmilyen körülmények közt nem szabad használni. Ilyen például a válással vagy a másik fél elhagyásával való fenyegetőzés, vagy amikor a házastársunk szüleit emlegetjük. Meg kell állapodnotok abban, hogy nem számít, mennyire hoz ki a másik a sodrodból, ezeket tilos felhozni, mert ez tönkreteszi a kapcsolatot - lerombolja az egymásba vetett bizalmat.

A Biblia nagyon pontosan fogalmaz a határokkal kapcsolatban. A Kolossébeliekhez írt levél 3:8 verse ezt mondja: „most azonban vessétek el magatoktól mindezt: a haragot, a dühöt, a rosszindulatot, a rágalmazást, és ne hagyja el szátokat csúnya beszéd.” (NIV ford.) Mert ezek tömegpusztító fegyverek.

Azért kell inkább a probléma megoldására figyelnünk és nem a vádaskodásra, mert a vádaskodás az ítélkezés egyik formája, és csak Isten az, akinek joga van ítélni. Te nem vagy bíró. Nem ismerheted mások indítékait. Sok esetben még a saját indítékaiddal sem vagy tisztában! Csak Isten látja ezt minden emberben, ezért engedd, hogy Isten legyen a bíró! Te csak a probléma megoldására fókuszálj.


Beszéljünk róla:
• Mik a „tömegpusztító fegyverek” a te kapcsolataidban?
• Miért fontos a határokat felállítani a „tisztességes ütközethez” egy kapcsolatban?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 09. 06.)

Szólj hozzá!

A bátor emberek megoldják a konfliktusokat

2013. szeptember 12. 03:00 - magyarosijulia

„Isten nem a félelem és a gyávaság szellemét adta nekünk, hanem az erő, a szeretet és az önfegyelem szellemét.” (2Tim 1,7 NLT fordítás)

Miért akarja Isten, hogy mindenkivel békességben élj? Mert a megoldatlan konfliktusoknak három romboló hatása van az életedre:

1. Akadályozza Istennel való kapcsolatodat. Amikor haragban vagy másokkal, nem lehetsz összhangban Istennel. Amikor konfliktusban állsz másokkal, nem lehetsz jó kapcsolatban Istennel sem. Az 1János 4,20-ban ezt olvassuk: Ha valaki azt mondja: „Szeretem Istent”, de keresztény testvérét gyűlöli, az hazug. (NLT)

2. A megoldatlan konfliktusok akadályozzák az imáidat. Sokszor írja a Biblia, hogy ha konfliktusok, bűnök vagy békétlenség van az életünkben, akkor az imáink is akadályokba ütköznek.

3. A konfliktusok miatt nem leszel boldog.  Mert nem lehetsz boldog és nem állhatsz konfliktusban másokkal egyszerre. Amikor a konfliktus bejön az egyik ajtón, a boldogság kifut a másikon.

Nos, nem akarsz megszabadulni az életedben levő konfliktusoktól? Minden konfliktus megoldásának  kezdete az, hogy mi tesszük meg a kezdő lépést. Ne várj másokra, hogy ők jöjjenek hozzád, hanem inkább te menj hozzájuk. Légy te a békeszerző.

Vegyél tudomást a konfliktusról. Ne tagadd le és ne seperd a szőnyeg alá!

Hallottad már azt a mondást, hogy az idő mindent begyógyít? Ez egy tévhit! Az idő nem gyógyít! Ha az idő valóban mindent meggyógyítana, nem is kellene orvoshoz járni.

Az igazság az, hogy ahogy telik az idő, csak egyre rosszabb lesz. Ha nyílt sebed van és nem kezeled le azonnal, idővel elgennyesedik. A haragból neheztelés, a neheztelésből pedig keserűség lesz.

A konfliktusaid nem fognak maguktól megoldódni. Meg kell oldanod őket.

Csak a bátor emberek oldják meg a konfliktusaikat. Lehet, hogy a legbátrabb dolog amit tehetsz az, hogy szembenézel egy olyan problémával,  amit régóta kerülsz és tönkreteszi a kapcsolatodat a házastársaddal, a gyermekeiddel, az alkalmazottaiddal, a főnököddel vagy bárki mással.

De honnan vehetsz bátorságot ahhoz, hogy szembenézz a problémáiddal? Istentől!

A Biblia azt írja a 2Tim 1,7-ben, hogy „Isten nem a félelem és a gyávaság szellemét adta nekünk, hanem az erő, a szeretet és az önfegyelem szellemét.” Ez azt jelenti, hogy ha megengeded, hogy Isten Szent Szelleme betöltse az életedet, akkor betelsz erővel, szeretettel és önfegyelemmel. És Isten szeretete legyőzi a félelmet.

Amikor a szeretet benned nagyobb, mint a félelmed, akkor olyan dolgokat fogsz tenni, amelyektől addig féltél. És ezt hívják bátorságnak. Amikor betölt Isten szeretete, te is szeretettel viszonyulsz ahhoz, aki idegesít vagy akivel konfliktusban állsz.

Beszéljünk róla:

  • Mi az a probléma a kapcsolataidban, amiről nem veszel tudomást? A pénz? A bizalom? A házastársad? A családod? A gyerekeid? A kommunikáció? Az értékek? A munkabeosztás?
  • Mit fogsz ma tenni azért, hogy megtedd az első lépést a konfliktusaid rendezéséért?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 09. 05.)

Szólj hozzá!

Szükséged van szívátültetésre?

2013. szeptember 11. 03:00 - angie.keyr

Az emberektől való rettegés csapdába ejt, de aki az ÚRban bízik, az oltalmat talál. (Példabeszédek 29:25)

tumblr_mn5qsjfUHF1rfd2pwo1_500.jpg

Ha uralkodni akarsz a dühödön az életedben, akkor Jézusra kell alapoznod az identitásodat, megértve, hogy ő feltétel nélkül szeret, hogy az övé vagy, értékes vagy, és hogy van célja és terve az életeddel.

Ha bármi másra építed azt, aki vagy, akkor egész életedben bizonytalansággal fogsz küzdeni. Építheted az identitásodat a munkádra, de elvesztheted a munkádat. Építheted az identitásodat arra, hogy mennyire jól nézel ki, de a külsőd negatív irányba változhat. Építheted az identitásodat a társadra, akit elvettél vagy akihez hozzámentél, de ő meg fog halni. Építheted az identitásodat a népszerűségedre, de nem leszel mindig népszerű.

Ha bármi olyan dologra építed azt, aki vagy, amit elveszíthetsz, akkor bizonytalan leszel, és a bizonytalanság a düh gyökere. Amíg nem érzed, hogy magabiztos vagy, addig az emberek hatni fognak rád. Amikor tudod, hogy ki vagy és kié vagy, akkor már független leszel másoktól. Egyszerűen nem érhetnek el. A düh és a bizonytalanság együtt jár. Minél bizonytalanabb vagy, annál dühösebb is.

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 29:25-ben: "Az emberektől való rettegés csapdába ejt, de aki az ÚRban bízik, az oltalmat talál."

Amikor dühbe gurulsz a szád felfedi, hogy mi van a szívedben. A kíméletlen, durva nyelv egy dühös szívet fed fel. A negatívan szóló száj egy félelemmel teli szívet fed fel. A hencegő nyelv egy bizonytalan szívet fed fel. Egy túl aktív száj megzavarodott szívet fed fel. Az ítélő száj egy bűnös szívet fed fel. Egy kritikus nyelv keserű szívet fed fel. A szennyes beszédet szóló száj tisztátalan szívet fed fel.

Másfelől viszont a bátorító nyelv boldog szívet fed fel, a szelíd nyelv szerető szívet fed fel, a megfékezett nyelv békés szívet fed fel.

Tudod mire van szükséged ahhoz, hogy megoldódjanak a dühvel kapcsolatos problémáid? Szívátültetésre. Hála, hogy Isten a szívátültetések specialistája. A műveletet megváltásnak hívják. Isten egy teljesen új szívet és személyiséget ad neked. Nem kell a személyiségedet a munkádban, a bankszámládban, a külsődben vagy a kapcsolataidban megtalálnod, mert az abban van, amit Isten mond rólad.

Jézus meg tudja gyógyítani azt a három dolgot, ami a dühöt kiváltja: lelki sérülés, frusztráció és félelem. Jézus meg tudja gyógyítani fájó szívedet az ő szeretetével. Jézus a frusztrált szíved helyére békét adhat. Ő képes a bizonytalan szívedet erővel megtölteni.

Ha felemelsz egy síró babát és magadhoz öleled, hogy érezze a melegséget és biztonságot, abbahagyja a sírást. Már nem lesz dühös. Ha biztonságban, Krisztus által elfogadva érzed magad, a dühöd szertefoszlik.

Mondd el ezt az imát ma: "Kedves Isten, beismerem, hogy problémám van, mert düh van bennem. Hagyom, hogy más emberek felidegesítsenek, visszaadom nekik, és nem gondolkodom mielőtt beszélek. A segítségedet kérem. Segíts, hogy gondolkodjak mielőtt reagálok. Segíts megtanulni hogyan kell helyesen elengednem a dühömet. Segíts megtalálnom a személyiségemet teljesen benned. Teljesen megnyitom magam neked. Gyere be az életembe. Ments meg. Vidd véghez a változásokat, amiket csak Te tudsz véghezvinni. A Te nevedben, ámen.

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.09.04)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása