Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Válasszd a kegyelmet, és ne a keserűséget!

2013. október 27. 03:00 - gyanus

 "vigyázva arra, hogy az Isten kegyelmétől ne szakadjon el senki, nehogy a keserűség bármely gyökere fölnövekedve zavart keltsen, és ez sokakat megfertőzzön" (Zsidók 12:15 - Revideált Károli fordítás).

Ha a neheztelést nem tudod elengedni, akkor valaki az irányítása alatt tart. Mondtad már valaha ezt: "Dühbe jövök tőled"? Amit ezen a ponton beismersz, az az, hogy "Az irányításod alatt tartasz". Az egyetlen módja, hogy ennek az embernek az irányítása alól megszabaduljon az agyad és a szíved az, hogy ha meggyógyítod kegyelemmel - Isten kegyelmével.

A zsidók 12:15 azt mondja: "Vigyázva arra, hogy az Isten kegyelmétől ne szakadjon el senki, nehogy a keserűség bármely gyökere fölnövekedve zavart keltsen, és ez sokakat megfertőzzön."

Ismertél olyan családot, ahol az anya keserűsége megmérgezte az egész családot? Ismertél olyan családot, ahol az apa keserűsége megmérgezett mindenkit? A keserűség ragályos, és igazából generációs problémává válhat. Valakinek meg kell törnie ezt a láncot, és jobb, ha te leszel az. Ha szüleid keserűek, mert az ő szüleik is azok voltak, és az ő szüleik is azok voltak, akkor neked kell megtörni ezt a láncot. És egyetlen módja van annak, hogy megtörd: gyógyítsd meg kegyelemmel.

Barátaim, ha nem veszitek be Isten kegyelmét az életetekbe, akkor az élet keserűvé tesz titeket. Mert az élet nem igazságos. Miért? Mert bűn van a világban. Egy romlott bolygón élünk. Ez nem a menny. A gonosz emberek gonosz dolgokkal ússzák meg mindig. Az élet nem igazságos.

És ha nem engeded be a kegyelmet a szívedbe, keserűvé fog tenni.

A megbocsátás igazságos? Egyáltalán nem.

De ez nem a fair dolgokról vagy az igazságosságról szól. Ez a kegyelemről szól. Nem azért bocsátasz meg egy embernek, mert akkor igazságos dolgot teszel. Azért bocsátasz meg egy embernek, mert ez a helyes dolog és nem akarod, hogy a szíved tele legyen keserűséggel. Nem akarod, hogy a szíved tele legyen fájdalommal és utálattal.

A megbocsátás ingyenes, de nem olcsó. Jézus életébe került. Istennek a Fiába került. És amikor Jézus haldoklott a kereszten, kinyújtott kézzel, a vére csepegése közben, azt mondta: "Atyám bocsáss meg nekik! Nem tudják mit cselekszenek.Ezzel azt mondta: "Szeretlek, szeretlek, szeretlek, szeretlek." Azt mondta: "Nem érdemlik meg. Még azt sem tudják mit tesznek. De Atyám, bocsáss meg nekik."

Hagyd az igazságszolgáltatást Istenre. Gyógyítsd a keserűségedet a kegyelmével.

 

Beszéljünk róla: 

  • Tapasztaltál már keserűséget valakivel szemben? Mi volt a következménye az életedben?
  • Mit gondolsz miért olyan fontos nekünk, hogy minden igazságos legyen?

(Rick Warren, Daily Hope, 2013.10.20.)

Szólj hozzá!

A megbocsátás nem a bizalom helyreállása

2013. október 26. 03:00 - eflidi

„Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: „Enyém a bosszúállás, én megfizetek” - így szól az Úr.” (Róm 12,19 UF)

Kinek van több fegyvere a bosszúálláshoz, neked vagy Istennek? Ki tudja jobban kiegyenlíteni a számlát, te vagy Ő? Szerintem Isten! Ha választanom kell aközül, hogy megfizetek-e az engem ért sérelemért vagy hagyom Istent igazságosan ítélni, akkor az utóbbit választom. Inkább Istenre bízom az ügyemet.

Hadd mondjam el, mit nem jelent a megbocsátás. Nem jelenti a bizalom azonnali helyreállását. A megbocsátás azonnali, de a bizalmat időbe telik újra felépíteni. A megbocsátás alapja a kegyelem, de a bizalomért meg kell dolgozni. A bizalmat ki kell érdemelni, a kegyelmet viszont nem lehet.

Sokan azért nem akarnak megbocsátani valakinek, mert azt hiszik, hogy akkor újra bízniuk kell benne. Nem. Ez egészen más téma. Hadd mondjam el újra: ha megbocsátasz valakinek, az nem azt jelenti, hogy újra bíznod kell benne. Az azt jelenti, hogy ki kell érdemelniük a bizalmat.

Ha egy párkapcsolatban az egyik fél drogozik, iszik vagy bántalmazza a másikat, aztán talán megkérdezi: „Megbocsátasz?” Igen, megbocsát neki. „Folytathatjuk onnan, ahogy volt?” Nem. Egyáltalán nem kell ezt tennünk.

Megbocsátani és újjáépíteni a kapcsolatot két teljesen különböző dolog. A megbocsátás egyedül a te részed, függetlenül attól, hogy válaszolnak-e rá, kérik-e, észreveszik-e, hogy szükségük van rá, vagy sem. Magadért bocsátasz meg nekik. A kapcsolat helyreállításához sokkal többre van szükség, mint megbocsátásra. Megbánásra, kárpótlásra és a bizalom helyreállítására. Ez gyakran sokkal tovább is tart.

Sokan azt gondolják, hogy nem bocsáthatnak meg, mert az azt jelentené, hogy minden a régiben marad. Ez egyáltalán nem így van. De Istenre kell bíznod a dolgot.

Hogyan engedheted el a sérelmedet? Úgy, hogy Istenre bízod.

 

Beszéljünk róla:

  • Kinek kell megbocsátanod?
  • Kivel kell helyreállítanod a kapcsolatot?
  • Milyen módon állíthatja helyre valaki a benne való bizalmadat?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.10.19.)

Szólj hozzá!

Miért kell(ene) megbocsátanod?

2013. október 25. 03:00 - FodorImi

„Az úr pedig megszánta a szolgát, elbocsátotta, és elengedte az adósságát” (Máté 18:27)

Isten Igéje három okot is ad, amiért kell elengednünk a sérelmeinket, megbántódásunkat, haragunkat, amiért meg kell bocsátanunk. El kell engednünk, ahelyett, hogy újra és újra felsorolnánk. Íme három ok, miért kell megbocsátanunk:

1.    Mert Isten megbocsát neked
Máté 18-ban Jézus elmond egy történetet egy királyról, aki megbocsát a szolgájának. A 27. vers ezt mondja: „Az úr pedig megszánta a szolgát, elbocsátotta, és elengedte az adósságát.” Éppen úgy, ahogy a király elengedte ennek a szolgának az adósságát, Isten elküldte Jézust, hogy kifizesse a te adósságodat. Minden, amit valaha rosszul tettél az életedben, már ki van fizetve. Jézus kifizette az utolsó fillérig. Letöltötte a börtönbüntetésed. Elvette a vétkeidet, és megfizette a bűn büntetését. Jézus Krisztus meghalt mindannyiunk bűneit.

2.    Mert a neheztelés önkínzás
Ez egy önmagad okozta seb. Valahányszor neheztelsz, megsértődsz, haragszol, ez téged jobban megsebez, mint azt a személyt, akivel szemben keserű vagy. Tény, hogy mialatt még mindig gyötrődsz valamin, ami évekkel ezelőtt történt, a többiek már elfelejtették. A múltad már elmúlt, és többé már nem bánthat téged, kivéve, ha te nem engeded el.

3.    Mert szükséged van megbocsátásra minden nap
A Biblia nagyon világosan tanítja, hogy nem kaphatjuk meg azt, amit nem vagyunk hajlandóak adni. Akarod, hogy neked megbocsássanak? A Biblia azt mondja, akkor neked is meg kell bocsátanod.


A megbocsátás életstílus. Nem olyan dolog, amit egyszer megteszel. Életed minden napján szükséged van rá. Bocsánatot kell kérned. El kell fogadnod a megbocsátást Istentől és másoktól, és neked is fel kell kínálnod a megbocsátásodat. A megbocsátásnak folyamatosnak kell lennie. Tenned kell, és szívesen kell tenned!

Beszéljetek róla:

  • Ki az a személy, aki elsőként jut eszedbe, ha életed legnagyobb fájdalmáról, sérüléséről kérdeznek?
  • Megtörtént-e veled, hogy azért reagáltál úgy valakire, mert az valaki másra emlékeztetett téged?


(Daily Hope by Rick Warren – 2013.10.18)

Szólj hozzá!

Ha meg akarsz gyógyulni, el kell kezdened beszélni

2013. október 24. 03:00 - FHanna

"Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok." Jakab 5:16

A gyógyulás ott kezdődik, hogy kimutatod a fájdalmad. A Biblia azt írja: "Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok." Ezért hadd kérdezzelek meg: Azt szeretnéd, hogy megbocsáttassanak a bűneid vagy, hogy érzelmileg meggyógyulj?

Ha csak azt akarod, hogy megbocsáttassanak a bűneid, akkor valld meg Istennek őket. De, ha túl akarsz lendülni rajta és vinni előre az életed, akkor meg kell, hogy gyógyulj. El kell mondanod valaki másnak is.

Azt kérdezed, "Miért? Miért tesszük ezt? Miért akarja Isten, hogy mást is belerángassak?" Elmondom miért. Mert Isten tudja, hogy a problémád gyökere kapcsolati. Te észre sem veszed ezt. A másokkal való elrontott kapcsolataid adják a problémáid gyökerét.

Amikor nincs egy olyan ember az életünkben, akivel teljesen őszinték vagyunk, akkor maszkokat viselünk. Megjátszunk és színlelünk dolgokat, nem vagyunk őszinték egymással, játszadozunk egymással és képmutatóak vagyunk. Úgy teszünk, mintha mindent a kezünkben tartanánk, de mindenki tudja, hogy nem így van. Úgy teszünk, mintha rendben lenne, pedig nincs.

Mi lesz a következménye? Elszigetelődsz másoktól. Ez a helyzet megelőzi a bizalmasságot. Távol tart a szeretet legmélyebb szintjétől. Nem tudsz teljes szívből szeretni, ha bűn van a szívedben.

Olyan beteg vagy mint a titkaid. Az a helyzet, hogy minél többet rejtegetsz, annál betegebb leszel. Másrészről, az érzelmeid kinyilvánításával kezdődik a gyógyulás. Mikor találsz valakit, akiben megbízol, aki figyel rád és megosztja veled az érzéseit, tudod mi történik? Rájössz, hogy másoknak is vannak nagy problémái - gyakran ugyanazok, mint a tiéd.

Van valami abban, hogy megvallanak dolgokat egymásnak az emberek, ami kinyitja a zárat. Mikor kiengeded a mumust a szekrényből, akkor hirtelen már nem is tűnik olyan nagynak az a mumus.

Ha meg akarsz gyógyulni, akkor nem rejtegethetsz tovább. Az, amiről azt szeretnéd, hogy senki meg ne tudja, az a terület, ahol Isten a legnagyobb kegyelmet, irgalmat és gyógyulást akarja neked hozni.

Beszéljetek róla:

  • Kivel oszthatnád meg a bűneidet és érzéseidet?
  • Ki bízik meg benned annyira, hogy ezt ő veled tegye me?
  • Jó hallgatónak tartod magad? Hogy fejlődhetnél ebben?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.10.24.)

Szólj hozzá!

Mintha sosem vétkeztél volna

2013. október 23. 03:00 - BélaPéter

"Bátran menjünk kegyelmes Istenünk trónjához. Ott megkapjuk irgalmát és kegyelmet találunk ami akkor lesz a leginkább segítségünkre amikor szükségünk van rá.” (Zsid 4:16 NLT fordítás)

Nem szabad tétovának vagy félénknek lenned, amikor Istenhez mész megbocsátásért. A Biblia azt mondja, hogy „Bátran menjünk kegyelmes Istenünk trónjához. Ott megkapjuk irgalmát és kegyelmet találunk ami akkor lesz a leginkább segítségünkre amikor szükségünk van rá” (Zsid 4:16 NLT fordítás) A kegyelem trónjánál nem szidalmat, büntetést vagy elutasítást fogsz találni. Amikor Isten elé járulunk bűneinkkel, az Ő irgalmában és kegyelmében részesülünk.
Mi a különbség az irgalom és a kegyelem között? Az irgalom megbocsátás mindenért, amit a múltban tettél. A kegyelem pedig erő a jövőbeli változáshoz. Mindkettőre szükséged van. Szükséged van a könyörületességre az összes olyan dologért, amit a múltban rosszul csináltál. És szükséged van a kegyelemre is, hogy változhass a jövőben. Isten azt mondja, hogy ha őszintén és alázatosan jössz Hozzá, meg fogod kapni a megbocsátását.
Engedd meg, hogy elmondjam neked, hogyan nem kaphatod meg Isten bocsánatát!
Ne könyörögj Istenhez! Ő jobban meg akar bocsátani neked, mint ahogy te azt szeretnéd. Ezért nem szükséges könyörögnöd.
Ne alkudozz Vele vagy vesztegesd Őt meg! „Istenem, sose teszem még egyszer ezt.” „Ilyen és olyan életet fogok élni.” „A tizedem ezentúl 20% lesz.” Ne alkudozz! Ne vesztegesd meg Őt! Ne könyörögj!
Csak higgy!
Mit hiszel? Hiszel Isten ígéretében a Zsidókhoz írt levél 4:16 szerint?
Hogy tedd meg? Csak valld meg! Ebben a beismerésben azonban ne azt mondd, hogy „Istenem, sosem fogom még egyszer ezt tenni”, hanem azt, hogy „Igazad van, Istenem, ez rossz volt”.
A Biblia azt mondja a Rómaiakhoz írt levél 5:1-ben, „Mivel tehát megigazultunk (az lett kijelentve rólunk, hogy igaz, és jogosan állhatunk Isten etőtt) a hit által, ragadjuk meg azt a tényt, hogy békességünk van Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által” (AMP fordítás)
Mit jelent megigazultnak lenni? Azt, mintha sosem vétkeztél volna.
Nem szeretnéd, hogy a szíved olyan tiszta legyen, mint a frissen hullott hó? Mindegy, milyen mély a bűnöd foltja, Isten ki tudja szedni azt. Ez nem azt jelenti, hogy tökéletes lettél, hanem azt, hogy megbocsátottak neked.

Beszéljünk róla

  • Elhiszed, hogy Isten meg tudja bocsátani a legrosszabb bűnödet is? Miért vagy miért nem?
  • Milyen változások kellenek ahhoz, hogy megvalld bűneidet Istennek?


(Daily Hope Rick Warren, 2013. Október 16.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása