Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit tegyek az igazsággal?

2013. december 01. 03:00 - magyarosijulia

„Továbbra is hinned kell az igazságot és szilárdan állj meg benne. Ne térj el attól a bizonyosságtól, amelyet akkor kaptál, amikor először hallottad a jó hírt.” Kol 1,23 (NLT fordítás)

14 2013.12.01.jpg

Miután megtudtad az igazságot, négy dolgot kell tenned:

  1. Hidd el! A Kolossé 1,23-ban ez áll: „Továbbra is hinned kell az igazságot és szilárdan állj meg benne. Ne térj el attól a bizonyosságtól, amelyet akkor kaptál, amikor először hallottad a jó hírt.” (NLT fordítás) A Biblia arra tanít, hogy higgyük el az igazságot és szilárdan álljunk meg benne.
  1. Cselekedd meg! Az igazságot nem csak az értelmünkkel kell tudni, hanem meg is kell tenni. Az igazságot gyakorolni kell, alkalmazni, megélni és engedelmeskedni neki. Mielőtt még több igazságot megtudnál, kezdd el alkalmazni mindazokat, amelyeket már tudsz! A Biblia azt írja a Filippi 3,16-ban: „ellenben amire eljutottunk, aszerint járjunk.”
  1. Állj ki mellette! A Biblia arra tanít, hogy „semmit nem tehetünk az igazság ellen, hanem csak az igazságért.” (2Kor 13,8) Ne szégyelld magad egy olyan posztmodern világban, amely azt hirdeti, hogy nem is számít. Te állj ki az igazság mellett! A Biblia azt mondja, hogy felelősségünk mindig kiállni az igazság mellett és nem ellenszegülni neki. Ma, amikor sokan tagadják az abszolút igazság és értékek létezését, mi kell, hogy legyünk az igazság emberei!
  1. Terjeszd! A János 1,8-ban ez áll: „támogatnunk kell azokat a híveket, akik ilyen utakra mennek, hogy együtt tudjunk dolgozni az igazság terjesztésén.”  (GW fordítás) Mit jelen ez? Azt, hogy meglátod, hol munkálkodik épp Isten és ott csatlakozol Hozzá. Azt jelenti, hogy oda mész, ahova Ő küld és ott szolgálsz, ahova Ő helyez. Milyen missziós utak vannak a gyülekezetedben, amelyeket támogathatnál? Milyen szolgálatra hívott el téged Isten? Engedelmeskedj Istennek ebben, hogy segíts az igazság terjesztésében.

„Mindent úgy tegyél, hogy az igazság iránti szeretetet tükrözze és azt a tényt, hogy komolyan is gondolod.” (Titusz 2,7- LB fordítás) Őszinte leszek: nagyon sok minden van a Bibliában, amit nem értek, és nagyon sok minden kényelmetlenül érint. De tény az, hogy az igazság van benne! Mindig abba az irányba fog vezetni, amerre mennem kell, és mindig meg fogja mutatni nekem, hogy mi a helyes.

Most már te is tudod mindezt. A kérdés az, hogy mit fogsz kezdeni vele?

Mondd el ezt az imát: „Istenem, ma átlépem a határt. Jézus Krisztus, én akarom hinni, hogy Te vagy az út, az igazság és az élet. Tudni akarom az igazságot, hogy az igazság szabaddá tegyen. Hinni akarom, meg akarom tenni, és ki akarok állni mellette! Terjeszteni akarom az igazságot! Beléd helyezem a bizalmamat! A Te nevedben imádkoztam. Ámen!”

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.11.24)

Szólj hozzá!

A gyülekezeti család hitelesít téged, mint hívőt

2013. november 30. 03:00 - angie.keyr

Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást. János 13:35

A Biblia azt mondja, a keresztény gyülekezet nélkül olyan, mint egy szerv test nélkül, egy bárány nyáj nélkül, vagy egy gyermek család nélkül. Ez egy természetellenes állapot. Az Efézus 2:19-ben az áll: "Ezért tehát nem vagytok többé idegenek és jövevények, hanem polgártársai a szenteknek és háza népe Istennek."

A mai kultúra független individualizmusa sok lelkileg árva ember létéért felelős. "Nyuszi keresztények" ők, akik egyik gyülekezetből a másikba ugranak identitás, felelősség vagy elkötelezettség nélkül. Sokan azt hiszik, hogy "jó keresztények" lehetnek anélkül, hogy csatlakoznának (vagy egyáltalán látogatnának) egy helyi gyülekezetet. Isten ezzel egyáltalán nem ért egyet.

A gyülekezet annyira fontos, hogy Jézus meghalt érte a kereszten. "Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte" (Efézus 5:25)

Néhány fontos kivételtől eltekintve, amikor a történelem folyamán élő összes hívőről beszélünk, a "gyülekezet" szó majdnem mindig egy helyi, látható közösségre utal a Bibliában. Az Újszövetség feltételezi a közösséghez való tartozást.

A gyülekezeti családod hitelesít téged, mint valódi hívőt. Nem mondhatom, hogy Jézust követem, ha nem vagyok elkötelezett egyetlen követőiből álló közösséghez sem. Jézus azt mondta: "Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást" (János 13:35)

Amikor összegyűlünk szeretetben, mint gyülekezeti család, különböző háttérrel, más rasszokból, más szociális státusszal rendelkezve, ez ugyanúgy bizonyság a világnak. (Galata 3:28)

 

Beszéljetek róla:

  • Mit mond rólad az, hogy gyülekezeti tag vagy?
  • Nem csak azáltal vagy hívőként meghatározva, hogy egy gyülekezethez tartozol, vagy oda jársz, hanem az ottani munkáddal is. Hogyan szolgálsz a gyülekezetben és a közösségben?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.11.23)

Szólj hozzá!

Cseréld le a kísértést az igazságra

2013. november 29. 03:00 - Robin85

“Fogadd Isten üdvösségét a sisakodként, és vedd a Lélek kardját, amely Isten Igéje.” (Efézus 6:17, NCV fordítás)

14 2013.11.29.jpg

Amennyiben le akarod győzni a kísértést, úgy Isten igéreteire kell alapoznod, melyekben szavát adja a kísértéssel kapcsolatosan. Mindenkinek meg kellene tanulnia kívülről az 1Kor 10:13-at: “Emberi erőt meghaladó kísértés még nem ért titeket. Isten pedig hűséges, és nem hagy titeket erőtökön felül kísérteni; sőt a kísértéssel együtt el fogja készíteni a szabadulás útját is, hogy el bírjátok azt viselni.” Sokan mondták már nekem: “Nem tudtam megállni. Lehetetlen volt ellenállni. Nem volt más lehetőségem, csak feladni a küzdelmet ellene.” Amikor ezt mondod, Istenről azt állítod, hogy hazudik! Isten azt mondja, hogy mindig elkészíti a szabadulás útját a kísértésből. Lehet, hogy kemény és fájdalmas lesz. Még az is lehet, hogy zavarba ejtő lesz. De mindig lesz egy kiút. Isten biztosítja számodra! Ez az Ő ígérete.

A Sátán folyamatosan az elmédért küzd. Itt zajlik a csata. Amikor Isten ad egy ötletet, az inspiráló. Amikor az ördög ad egy ötletet, az csábító. Minden nap te döntöd el, hogy melyikre építesz. Arra van szükséged, hogy az elmédben lecseréld a kísértést igazságra, és az igazságot a Bibliában találod.

A Biblia azt mondja, hogy ellen kell állni az ördögnek. Hogyan csináld? Úgy, hogy felkészülsz a kísértésre. Az Efézus 6:17 azt mondja: “Fogadd Isten üdvösségét a sisakodként, és vedd a Lélek kardját, amely Isten Igéje.” (NCV fordítás)

Két dolgot kell tenned, hogy kezeld a kísértést. Az üdvösség az első lépés: “Fogadd Isten üdvösségét a sisakodként". Mit csinál egy sisak? Megvédi a fejedet és a gondolataidat, a helyet, ahol a harc folyik. Mielőtt nemet tudnál mondani az ördögnek, meg kell tanulnod igent mondani Jézus Krisztusnak. Szükséged van a megváltás erejére.

A második lépés, hogy befogadd Isten igéjét, hogy kardként használhasd. Az igazság a kísértés ellenszere. Otthon az asztalon tarthatod a Bibliádat, de amikor a munkahelyeden kísértésbe kerülsz, milyen hasznát fogod venni ott? Semmi hasznát nem veszed! Arra van szükséged, hogy ebből a könyvből a fejedbe kerüljenek át az igazságok.

Semmi kétség, a leghatásosabb eszköz, amivel a kísértések elleni harcot felveheted, hogy kívülről megtanulod az Igét. Ha nem tanulsz meg egyet sem kívülről, nem lesznek töltények a fegyveredben! Amikor az ördög a közeledben jár, mivel fogod szembesíteni őt? Nem fél a véleményedtől, de tiszteli az igazságot. Isten kardja maga Isten igazsága, de csak akkor válik fegyverré a kezedben, ha benned él.

Beszéljünk róla:

  • Milyen célokat tudsz kitűzni erre a hétre az igetanulással kapcsolatban?
  • Ki tud számon kérni, miközben tanulod az igeverseket? Miért fontos, hogy legyen ilyen ember az életedben?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.11.22)

Szólj hozzá!

Kísértés idején

2013. november 28. 03:00 - gyanus

"A bölcs ember óvatos, és elfordul a rossztól, de a bolond erőszakos, és gondatlan" (Példabeszédek 14:16. - NASB, Angolból szabadon fordítva).

fool.jpg

Mindenki tudja, hogy ha nem akarja, hogy egy méh megcsípje, akkor jobb, ha távol marad tőlük. Ha nem akarsz megégni, akkor ne menj közel a tűzhöz. Ha nem akarsz leesni a szikláról, akkor ne álldogálj a szikla szélén.

Nem az a cél, hogy megnézd, mennyire mehetsz közel a kísértéshez, hanem hogy mennyire tudsz távol maradni tőle.

Példabeszédek 14:16 azt mondja: "A bölcs ember óvatos, és elfordul a rossztól, de a bolond erőszakos, és gondatlan" (NASB fordítása). A bolond azt gondolja, hogy tudja kezelni a kísértést, de kit akar átverni? Nem azért mész egy bárba, hogy csak perecet egyél. Csinálnod kell egy őszinte értékelést. Fel kell derítened, hogy mikor és hol vagy a leginkább kísérthető és a legsérülékenyebb. Azután amennyire csak tudod, távol kell magadat tartani azoktól a helyzetektől.

A Biblia mondja, hogy fuss el a kísértésektől: "Megfontoltam útjaimat, és lépteimet intelmeidhez igazítom" (Zsoltárok 119:59). Ha fizikailag kell magadat távol tartani, akkor tedd azt! Amikor Potifár felesége kísértésbe hozta Józsefet, ő otthagyta a kabátját, ami közben elszakadt. Néha lehet, hogy ott kell hagynod a kabátodat. Csak tűnj el az adott helyzetből. Fuss el előle! Ne ragadj ott! Ha kísértést jelent neked valami, állj fel és válts csatornát! Vagy zuhanyozz le. Vagy kapcsolj be zenét. Menj el sétálni. Olvassd a Bibliát. Hívj fel egy keresztény barátodat a támogató csoportodból! Csinálj valamit, hogy megtörd a varázserejét.

Itt van pár gyakorlati tanács: Soha ne próbálj meg vitatkozni a gonosszal. Minden alkalommal veszíteni fogsz. Több ezer éve volt arra, hogy kigondoljon dolgokat, amikkel visszavághat a próbálkozásaidra. Ne racionalizáld. Ne ítéld meg. Ne vitatkozz vele. A kulcsa az egésznek az, ha eltereled a figyelmedet az adott dologról. Ne nézz a sütikre azt mondva: "Nem akarom őket, nem akarom őket!" Kit akarsz átverni? Fordulj meg! Minél jobban harcolsz egy érzés ellen, annál intenzívebben tör rád. Ha a kísértés hív téged telefonon, ne próbálj vitatkozni vele. Csak rakd le, és menj, csinálj valami mást!

Beszéljük róla:

  • Hol vagy a leginkább kísérthető? Reptereken? Üzleti utakon? Otthon, amikor egyedül vagy és a gyerekek iskolában? Hétvégén? Ha tévét nézel?
  • Milyen változtatásokat kell tenned az ütemtervedben vagy az életviteledben, hogy minél kevésbé legyél kitéve ezeknek a szituációknak? 

(Rick Warren, Daily Hope, 2013.11.21.)

Szólj hozzá!

Válaszd a szentséget a boldogság helyett!

2013. november 27. 03:00 - eflidi

„Mert mindenki saját kívánságától vonzva és csalogatva esik kísértésbe. Azután a kívánság megfoganva bűnt szül, a bűn pedig kiteljesedve halált nemz.” (Jak 1,14-15)

holy_living.jpg

A felelőtlenség korában élünk: sokszor nem akarjuk beismerni, hogy problémáink a saját hibáinkból fakadnak. Mindannyian áldozatokká váltunk. Nem gondolunk arra, hogy nehézségeinket saját magunknak okozzuk, annak mindig más az oka. Másokat hibáztatunk. Hibáztatjuk a kormányt, a médiát, a szüleinket, az iskolákat, a genetikát, a környezetet – bármi mást, csak nem saját magunkat.

Az az igazság, hogy valójában saját magunk okozzuk magunknak a legtöbb gondot. Inkább felelősen kellene gondolkodnunk és abbahagynunk mások hibáztatását! Minden alkalommal, amikor valaki mást vádolunk, voltaképpen nem ismerjük be az igazi problémát.

Ha most kísértéssel nézel szembe, soha sem fogod átélni a szabadulást, amíg elégtételt követelsz, és nem kezdesz el a megoldáson dolgozni. Hagyd abba mások hibáztatását! Még akkor is, ha valaki rosszat tett ellened, mert a te reagálásod okozza a problémát.

Döbbenetes, hogy sokan magát Istent is hibáztatják az életükben uralkodó zűrzavarért. De Isten akarata sosem áll ellentétben saját szavával. Ha Isten azt mondja a Bibliában, hogy „ne tedd meg”, akkor nem fogja egy érzésen keresztül azt üzenni, hogy „nyugodtan tedd meg”. Nem számít, mennyire jó az az érzés: ha inkább az érzelmeidre hallgatsz, mint Isten szavára, akkor egyenesen a csapdába sétálsz.

Az egyik leggyakoribb kifogás a bűnök igazolására, amit hallottam, ez: „Isten azt akarja, hogy boldog legyek, és ez boldoggá tesz majd.”

Isten tényleg szeretné, hogy boldog légy. De ennél még jobban szeretné, hogy szent legyél. Azt akarja, hogy engedelmeskedj neki. Sosem leszel igazán boldog, ha figyelmen kívül hagyod Isten akaratát. Ekkor igazából a pusztulás felé tartasz. A Bibliában levő szabályok és elvek nem azért állnak ott, hogy megkeserítsék az életedet, hanem hogy a javadra váljanak.

Azok a legboldogabbak a világon, akik ragaszkodnak Isten szavához, és érzelmeiktől függetlenül követik Őt.

Beszéljünk róla:

  • Mik azok a problémák az életedben, amikért másokat hibáztatsz?
  • Boldoggá tett már valaha az, hogy mást vádoltál? Milyen érzést kelt ez benned valójában?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.11.20)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása