Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Jézusért megéri az út

2013. december 22. 03:00 - zsófi68

"Amikor Jézus megszületett... bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe." (Mt 2,1)

wise.jpg

Az igazság keresése nem lehet részmunkaidős feladat. Mindenünket igénybe veszi. A napkeleti bölcsek ezt tanítják meg nekünk a karácsonyi történetben.

A bölcsek hajlandóak voltak megtenni bármekkora távolságot, hogy rátaláljanak az igazságra. Máté evangéliumában azt írja: "Amikor Jézus megszületett... bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe." Feltételezhetjük, hogy a bölcsek sok mérföldet és nagy költségessel utaztak a távoli keletről a Közel-Keletre, hogy megkeressék Jézust.

Jézus Betlehemben született, ami csak hat mérföldre fekszik Jeruzsálemtől. Jézus születésekor Jeruzsálem volt a világ egyházi központja. Minden vallási tevékenység ott zajlott. A világ vallási vezetői mind Jeruzsálemben tartózkodtak, de egyikük sem indult Jézus keresésére. Csak a kívülállók - egy más kultúrából érkezett bölcsek - keresték Jézust.

Heródes király lemaradt Jézus születéséről, csakúgy, mint Betlehem vezetői. Lehet Jézus közöttünk és mégsem találkozunk vele, ha nem keressük őt.

De a bölcsek keresték Jézust. Hajlandóak voltak megtenni egy 4-5 hónapos utat a perzselő sivatagon keresztül, hogy megtalálják. Komolyan keresték az Istent, bármit képesek voltak megtenni, hogy rátaláljanak.

Ez bölcs dolog. Ezt kell nekünk is tennünk. Nem hagyhatjuk, hogy bármi is utunkba álljon Isten keresése közben. Ez a legfontosabb teljesítmény a világon.

Jézus azt mondta, hogy a mennyei királyság olyan, mint egy gyöngy, ami oly értékes, hogy az ember mindent elad, hogy megszerezze. Úgy tűnik, a keleti bölcsek már jóval azelőtt megértették ezt, mielőtt Jézus beszélt volna erről példázatában.

A bölcsek mindenüket feladták, hogy dicsőíthessék Jézust. Hajlandóak voltak lemondani otthonuk kényelméről egy hosszú és nehéz út miatt, mert helyes szándék vezette őket: imádni akarták Jézust.

Te mit adnál fel azért, hogy Jézust dicsőítsd?

Beszéljünk róla

  • Miről a legnehezebb lemondanod, hogy teljes szívedből keresd Jézust?
  • Mi tart vissza attól, hogy önfeledten keresd Jézust?
  • Mi teszi annyira értékessé a Jézussal való kapcsolatot, hogy azért érdemes feladni mindent?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.12.15)

Szólj hozzá!

A bölcs ember Jézust keresi

2013. december 21. 03:00 - *Agota*

"Hol van az a gyermek, aki azért született, hogy a zsidók királya legyen? (Máte 2,2a NCV fordítás)

23 bolcsek (10).jpgNézz meg bármilyen karácsonyi jelenetet és biztos fogsz látni legalább egy pár olyan érdekes karaktert, akik nem kifejezetten illenek az istállóba: a bölcsek. Mi már megszoktuk őket, de ha megfigyeled kicsit közelebbről, a bölcsek kilógnak a sorból a csicsás ruhájukkal és különleges ajándékaikkal.

Számomra ők a legelbűvölőbb emberek az egész karácsonyi történetben. Nem sokat tudunk róluk, nem tudjuk, hogy kik, és honnan jöttek. A Biblia mágusoknak hívja őket. A mágusok egyfajta filozófusok, tudósok és csillagászok voltak. Meglehetősen gazdagok és tanultak voltak. És ennyit tudunk róluk igazából.

De tudjuk azt is, hogy bölcsek voltak. Valójában nagyon sokat tanulhatunk a karácsonyi történet során megmutatott bölcsességük által.

Többek között megtanulhatjuk tőlük, hogy keresnünk kell az igazságot. A bölcs emberek nem elégednek meg a találgatásokkal vagy feltevésekkel. Tudni akarják az igazságot Istenről, ismerni akarjak múltjukat és jövőjüket. A napkeleti bölcsek ezt kérdezték: "Hol van az a gyermek, aki azért született, hogy a zsidók királya legyen?" (Máté 2,2a NCV)

A bölcsek Jézust keresték. A bölcs férfiak és nők ma is Őt keresik. Két fajta ember van a világon, ha az igazságra gondolunk: spekulálók és keresők. A spekulálók találgatják az igazságot, azt hiszik, hogy tudják, hogy milyen Isten.

A spekulálok szeretnek vitatkozni és Istenről beszélni, de csak találgatnak – mert valójában nem is akarják tudni az igazságot, csak beszélni akarnak róla.

Ugyanakkor, Isten szereti azokat, akik időt szánnak az igazság megismerésére. Az igazságra törekvők négy dolgot tesznek:

  • kérdeznek,
  • tanulmányoznak,
  • figyelik, hogy mi történik körülöttük és
  • mindent megtesznek, hogy megtalálják a válaszokat.

Jézust keresik minden erejükkel. Isten szereti a keresőket, ezért nekünk is ezt kell tennünk. A Biblia azt mondja: „De ha keresni fogod ott az Urat, a te Istenedet, megtalálod, ha teljes szívvel, lélekkel keresed.” (5Móz 4,19)

Ha igazán komolyan meg akarod ismerni az igazságot, akkor biztos meg is fogod! Maga Isten fog vezetni.

Beszéljünk róla

  • Miért bölcs dolog Jézust keresni?
  • Ha megnézed az életedet, inkább találgatod vagy keresed az igazságot? Miért?
  • Gondolj egy keresőre a környezetedből, akinek többet tudnál beszélni Jézusról, és akit meg tudnál hívni a gyülekezetedbe. Imádkozz ezért az emberért!

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.12.14)

Szólj hozzá!

Írd le!

2013. december 20. 03:00 - sema22

"Az Úr így válaszolt: Írd le egy táblára tisztán amiket kijelentettem neked, hogy könnyen el lehessen olvasni." (Habakuk 2,2 TEV fordítás)

Ha meg akarod hallani, hogy mit mond neked Isten, akkor vonulj vissza egy csendes helyre, várj türelmesen és bizakodóan, kérd Istent, hogy jelenítse meg neked képekben, hogy mit szeretne mondani, majd írd le a Tőle kapott válaszokat.

Habakuk könyvében az Úr ezt parancsolja a szerzőnek: Írd le egy táblára tisztán amiket kijelentettem neked, hogy könnyen el lehessen olvasni. (Habakuk 2,2 TEV fordítás)

Így olvashatjuk mi is Habakuk könyvét. Az első részben azt olvashatjuk, amit Habakuk mondott Istennek, és a második részben azt írta le, amit Isten válaszolt neki.

Így kaptuk a Zsoltárok könyvét is: Dávid csendessége alatt született. Dávid a Biblia első 5 könyvén elmélkedett, a Tórán, majd leírta a gondolatait, vagyis a zsoltárokat. Nagyon sok zsoltár az ő érzéseivel kezdődik, majd Isten válaszaival fejeződik be.

Ha az imaéleted egy kerékvágásban halad és mindig ugyanazért a dologért imádkozol újra és újra - "Uram, légy ezzel az emberrel", vagy "Uram, áldd meg ezt az ételt, hogy táplálja testünket" - akkor szükséged van arra, hogy leírd a saját imáidat.

"Micsoda? Nem kell kimondanom őket?" Így van, hiszen leírva is imádság. Isten meghallja őket a gondolataidban. Írd csak le!

Rendjén van az úgy, ha leírjuk az imáinkat és utána felolvassuk őket? Hát persze. Akkor is imádkozol, amikor leírod, és akkor is amikor felolvasod.

Ez egy lelki gyakorlat, vagyis jegyzetelés, és ezt minden keresztyénnek meg kellene érteni és gyakorolni.

A jegyzetelés nem napló: a napló a tetteidről szól, a jegyzetelés viszont a megtanult leckéidről  - a hibáidról, amiket elkövettél és arról, hogy mit tanultál belőlük.

Beszéljünk róla:

  • Hogyan tudnál kényelmesebben írni, mint papíron és tollal?
  • Mire tanított ma Isten, amit leírhatnál?
  • Kezdj el egy imádságot azzal, hogy válaszolsz a következőkre: Isten melyik tulajdonsága tetszik a legjobban? Kinek van legnagyobb szüksége Istenre a környezetedben? Milyen területen várod Isten gondviselését? Mit köszönhetsz ma meg Istennek?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.12.13)

Szólj hozzá!

Nyisd meg a szemed Isten látására

2013. december 19. 03:00 - Lilla:)

"Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed."

(Zsoltárok 119:18.)

A Biblia tele van több száz példával olyan emberekről, akik megkapták Isten látását, például Ézsaiás, Jeremiás, Dániel, Hóseás, Jónás és Mikeás. Isten látását keresni az életedben nem őrültség. Isten gyakran használ lelki képeket, hogy tisztázza a következő lépést, amit tőled vár.

Ezt sokaknak nem kell elmagyaráznom, mert vizuális típusúak vagytok. Amikor olvasol egy történetet a Bibliából, élénk színekben láthatjátok a történetet. Amikor olvasol egy könyvet, a történetről összeraksz egy képet a fejedben.

Nekünk többieknek viszont kicsit nehezebb dolgunk van. Én nem vagyok vizuális típus. Szavakban gondolkodom, nem képekben.

Tehát hogy kapod meg Isten látását ha nem vagy vizuális típus?

Először is tegyél fel egy speciális kérdést Istennek.

A csendességed alatt, miután olvastál Bibliát és imádkoztál, talán csak csendben kell maradnod és várni Istenre. Felteheted a kérdést: "Istenem, szeretnél nekem mondani valamit?" Aztán vársz. "Istenem, van valami amit tudnom kellene és nem gondoltam rá? Aztán vársz.

A Jakab 1:5 azt mondja: "Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja." Ezt a verset jó imádkozni, amikor megnyitod Isten Igéjét. Minden problémára a válaszokat megtalálod abban a könyvben. Azonban olvasnod kell, tanulmányozni, megtanulni és elmélkedni rajta, ahogy kutatod Isten látását az életedre vonatkozóan vagy csak a mai napra.

Beszéljetek róla:
- Miért gondolod, hogy nehéz nyugodtan várni Istenre és a válaszaira?
- Miért nehéz számodra várni Istenre, hogy feltehesd neki a kérdéseid és beleásd magad az ő Igéjébe?
- Milyen látást adott neked Isten? Mit gondolsz, mit kellene tenned ennek érdekében?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.12.12.)

Szólj hozzá!

Kit választasz: Jézust vagy Conant?

2013. december 18. 03:00 - rorsy

"Légy csendben Isten jelenlétében és várj türelemmel, amíg cselekszik." (Zsolt 37,7) NLT

A legtöbb ember azért nem hallja soha Isten szavát, mert soha nem lassít le eléggé, hogy az Úr beszélhessen vele. A rohanás az ima halála! Le kell lassítanod, csendben kell maradnod egy darabig, és várnod kell Istenedre!

A Zsolt 37,7 ezt mondja: "Légy csendben Isten jelenlétében és várj türelemmel, amíg cselekszik." (NLT)

Ahhoz, hogy reggel el tudj csendesedni és türelmesen tudj várni Istenre, korábban kell felkelned. Ez viszont azt jelenti, hogy 30 perccel korábban kell lefeküdnöd is. Igazából azt kell eldöntened, hogy kivel akarsz időt tölteni, Jézussal vagy valamelyik TV csatorna Conanjával? Ez a Te döntésed! Hiszen, ha nem akarsz rohanva imádkozni, és ha valóban időt akarsz szánni arra, hogy  Istennel időt tölts és Vele kezdd a napot, korábban kell felkelned!

Semmi nincs az éjféli TV adásokban, ami megváltoztatná az életed. Semmi! Az a 30 perc viszont, amit reggelente Istennel eltölthetsz, biztosan meg fogja változtatni az életed!

Ha azt mondanám Neked, hogy holnap reggel hajnali 4-kor Anglia királynője, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és a pápa akarnak Veled személyesen találkozni, valószínűleg aludni sem tudnál ma éjjel. Egész éjjel készülnél: lefürödnél, lehet, még kétszer is, aztán keresnél egy fodrászt vagy egy szépségszalont, amelyik még éjjel is nyitva tart, új ruhát vennél, és alaposan kicsípnéd magad. És persze legalább 30 perccel hamarabb meg is érkeznél a találkozó helyszínére.

A világmindenség Teremtője akar Veled holnap reggel találkozni! De ehhez még csak fel sem kell öltöznöd, mert Ővele pizsamában is találkozhatsz. Még otthonról sem kell kimozdulnod. Viszont a Vele való találkozás időpontját be kell iktatnod a napirendedbe! Ez azzal is jár, hogy fel kell hagynod valamivel, hogy elkezdhess valamit, amire Isten kér Téged. El kell döntened, mi a fontosabb: még 30 perc a TV előtt esténként, vagy a reggeli csendes pillanatok Isten jelenlétében.

Egy nap Isten meg fogja Tőled kérdezni: "Melyiket választottad?"

Beszéljünk róla:

  • Milyen változást veszel észre az életedben akkor, ha következetesen tudsz csendességet tartani és időt tölteni Istennel?
  • Kit vagy mit helyezel az Istennel csendességben eltöltött idő elé?
  • Mit kell megváltoztatnod az időbeosztásodban és az életedben felállított fontossági sorrendben ahhoz, hogy az Istennel csendességben eltöltött idő minden más előtt kapjon helyet?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 12. 11.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása