Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tegyél kevesebbet ezen a Karácsonyon!

2013. december 28. 03:00 - gyanus

 "Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle" (Lukács 10:41-42. - Újfordítás).

Te és én szeretjük túlzsúfolni az életünket. Túl sok előjegyzést készítünk, túlköltekezzük magunkat, túlbecsüljük a dolgokat és gyakran fáradtan járkálunk körbe-körbe. Ennek eredményeként, Isten igazságának gyakran esélye sincs arra, hogy kivirágozzon az életünkben.

Nagyon sokszor Isten egy kis magnyi igazságot tanít neked - talán a reggeli bibliatanulmányod, vagy a vasárnapi Istentisztelet során - és azt gondolod, hogy kellene tenned valamit érte, de majdnem azonnal kiszorul az életedből és elfelejtődik.

Az igazság nem a gonosz dolgok miatt szorul ki az életedből. Az életünkben gyakran a jó dolgok szorítják ki az igazságot, amit Isten belénk akar ültetni. Hogy betöltsd Isten küldetését az életedre, éppen, hogy nem többet, hanem kevesebbet kell tenned.

Vegyük Jézus barátait például, Máriát és Mártát. Egy nap meghívták Jézust vacsorára. Mária azzal töltötte az estéjét, hogy Jézusra figyelt. Márta ezzel ellentétben azzal volt elfoglalva, hogy jó háziasszony legyen, és aggódott azért, hogy minden illendően történjen, minden a helyén legyen.

Márta felháborodott azon, hogy neki kell mindent csinálnia, míg a testvére Jézussal ül. Ekkor mondta neki Jézus: "Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle" (Lukács 10:41-42).

Amikor az életednek vége lesz, egy dolog fog igazán számítani: Megismerted Isten Fiát? A plusz ajándékok, amiket meg tudtál venni a hosszú munkaidőd ellenére, nem fognak számítani. A sok idő, amit a tökéletes ünnepi étel élkészítésével töltesz, szintén nem fog számítani. Ami számítani fog az az, hogy töltöttél-e időt azzal, hogy megismerd Isten Fiát, mert ez az elkövetkezendő évekre is hatással lesz.

Tehát élvezd a karácsonyi időszakot. Csomagold be az ajándékokat. Tedd ünnepivé az otthonodat. Tedd emlékezetessé a családoddal töltött időt. De ne engedd, hogy ez a karácsony úgy teljen el, hogy nem töltöttél időt Jézus lábánál. Sok idő múlva, amikor már semmi sem marad ebből a karácsonyból, Jézus dicsérete az egyetlen, ami biztosan megmarad.

 

Beszéljük róla:

  • Az életednek mely területei tudnak versenybe szállni a Jézussal való kapcsolatoddal?
  • Miért lehet az, hogy gyakran elsodródunk a Mária gyakorolta áhitattól, a Márta féle lényegtelen tevékenységekhez való túlzott ragaszkodáshoz?
  • Hogyan tudsz időt szánni a Jézussal töltött időre ezen a Karácsonyon?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.12.21.)

Szólj hozzá!

Figyelj rá, hogy mit tesz Jézus körülötted!

2013. december 27. 03:00 - eflidi

„Ha ismernéd az Isten ajándékát, és hogy ki az, aki így szól hozzád: Adj innom!, te kértél volna tőle, és ő adott volna neked élő vizet.” Jn 4,10

28 2013.12.27.jpg

Minden percben tévé és rádióhullámok sokasága vesz körül minket. Ha van olyan készüléked, amellyel a hullámokat lehet mérni, akkor azon láthatod is. De ha nem is látod őket, az még nem azt jelenti, hogy nem is léteznek, csak éppen nincs hozzá vevőkészüléked.

Ilyesmi történt Betlehemben is karácsony első éjjelén. Bár volt ott egy fogadó, hogy megszállhassanak benne az utazók, mégsem jutott benne szoba annak a családnak, amely egyértelműen a legjelentősebb volt az odautazók közül.

Vonjunk párhuzamot karácsonykor e történet és a lelkünk között! Azért teremtetett a szívünk, hogy Isten otthona legyen. Istentől és Istenért jött létre: addig nem lesz értelme az életünknek, amíg ezt meg nem értjük. Sajnos, a szívünk mással van tele, sok „vendéget” hívtunk bele: tele van különféle ötletekkel, hobbikkal, értékekkel, szerelemmel és elköteleződéssel.

Ha mindezekkel már tele van az életünk, nem is igazán vesszük észre, amikor feltűnik körülöttünk Jézus. Pedig Isten újra és újra megjelenik az életünkben; olyan lehetőségeket teremt, amelyekről még csak nem is álmodtunk, és gyakran olyan problémák kellős közepén, amelyekre egyáltalán nem számítottunk. De sokszor egyszerűen csak nem vesszük Őt észre.

Ez a Bibliában szereplő emberekkel is gyakran megtörtént. Jézus sokszor ment oda olyan személyekhez, akik nem ismerték fel őt, és beszélgetett velük. János evangéliumában egy helyen azt olvassuk, hogy egy kút mellett ült és egy asszony ment oda hozzá vízért. Nem ismerte fel Őt, sőt, valóságos hitvitába keveredett Isten egyszülött Fiával! Ekkor azt mondta neki Jézus: „Ha ismernéd az Isten ajándékát, és hogy ki az, aki így szól hozzád: Adj innom!, te kértél volna tőle, és ő adott volna neked élő vizet.” (Jn 4,10)

Az asszony nem ismerte fel Őt. Míg ezt olvasod, számtalan ember rója a közeli boltokat annak reményében, hogy megtalálja az igazi ajándékot szeretteinek, és közben nem figyel oda Istenre. Valószínűleg karácsonyi énekek szólnak a rádióban is, de jó eséllyel nem figyelnek fel azok tartalmára sem.

Isten működik körülöttünk – nem csak karácsony idején, hanem az egész év során. Lehet, hogy a te vagy a szeretteid szívében még nincs hely számára?

Beszéljünk róla:

  • Szerinted miért van az, hogy még karácsony idején sem figyelünk Istenre? Pedig – látszólag – ekkor keressük őt leginkább!
  • Miket tett Isten a környezetedben a múlt hét során?
  • Min változtatnál a karácsonyi szokásaid közül, hogy tudj Jézusra figyelni ebben az időszakban?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.12.20)

Szólj hozzá!

Készíts helyet Jézusnak

2013. december 26. 03:00 - FodorImi

„Megszülte elsőszülött fiát, bepólyálta és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely. (Lukács 2:7)

Egyik évben, mikor még a gyermekeink kicsik voltak, a feleségem azt mondta, hogy a családi nyaraláshoz nekem kell kiválasztanom a helyet. Úgy döntöttem, hogy egy teljesen spontán vakáció lesz, semmit nem tervezek. Lelkipásztorként és vezetőként az életem minden napja be van táblázva, számomra ezért egy nyaralás tervezése nem valami jól hangzik.

Amikor azonban házas vagy és gyermekeid vannak egy teljesen spontán vakáció nem túl jó  ötlet. Mivel nem volt semmi tervünk, a vakáció első öt éjszakáját öt különböző városban töltöttük, ebből négyszer az autónkban aludtunk, mert nem találtunk szabad szálláshelyet. A gyermekeim pedig nem voltak vidám kempingezők. Az ötödik éjjel elhatároztuk, hogy tervet készítünk a továbbiakra.

Ez a nyaralás segített megértenem, mit ért a Biblia azon, amikor az első karácsony történetében azt mondja, hogy „nem volt hely a szálláson” Mária és József számára.

Az örök Isten, és a megígért Messiás eljövetelét évezredekkel előre látták. Próféciák megjövendölték az igazságot, hogy a világ üdvözítője el fog jönni. Az ő születése olyan fontos, hogy kettéválasztja a történelmet Kr.e. és Kr.u. szakaszokra. A születésnapod dátuma Jézus születésnapjához van viszonyítva.

Mikor az Isten Fia eljött erre a világra, nem volt számára hely. A fogadós elszalasztott egy kitűnő lehetőséget. Ha Jézus az ő szobájában született volna, a fogadós építhetett volna egy hatalmas jelet, amilyenek Las Vegasban vannak, amely lefele mutatna: „Az Isten Fia itt született!” Megalapozhatta volna a szállodája szerencséjét. Ehelyett elszalasztotta élete legnagyobb áldását, mert nem volt helye Jézus számára.

Nem lehetünk azonban túl kemények a fogadóssal szemben, nem ítélhetjük el azért, mert nem volt szobája Jézus számára. Mi is állandóan ugyanezt tesszük.

Mindannyian elutasítjuk a lehetőséget, hogy megadjuk neki azt a figyelmet, ami az életünkben őt illeti.  Megtöltjük a naptárunkat mindenféle időpontokkal, melyek jelentősége messze eltörpül Jézus mellett. Elköltjük a pénzünket a legújabb kütyüre és nincs semmink, amit Isten munkájába adhatnánk. Azzal töltjük minden időnket, hogy egyre előrébb jussunk a ranglétrán, és azt mondjuk, hogy nincs időnk a szolgálatra, hogy nincs időnk segíteni másokat a gyülekezetben vagy a társadalomban.

Ahogy idén a karácsonyra készülsz, kérdezd meg magadtól a következőt: Maradt hely a fogadódban Jézus számára?

Beszéljetek róla:

  • Hogyan, milyen módon töltjük meg a „fogadónkat” karácsony idején, ami miatt nem marad hely Jézusnak? És az egész év során?
  • Hogy szabhatsz határt a feladataidnak a karácsonyi forgatagban, hogy tudj Jézus jelentőségére összpontosítani?
  • Milyen dolgokra kell „nem”-et mondanod, hogy „igen”-t mondhass egy izgalmas, növekvő kapcsolatra Jézussal?


(Daily Hope by Rick Warren – 2013.12.19)

Szólj hozzá!
Címkék: karácsony

Gyere haza, Isten békét ad neked

2013. december 25. 03:00 - FHanna

"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek." (Mt 11,28)

1_1.jpg

Hova mész békességért, ha Isten nincs az életedben, ha nem kapcsolódsz hozzá percről percre? Jézus Krisztusnak egy hihetetlen ajánlata van számodra. Azt mondja, "Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek."

Szeretem ezt az igeverset, mert pont az ellentétéről beszél annak, amit az emberek gondolnak, hogy mit válaszolna nekik Isten. Azt hiszik, ha Isten azt akarja, hogy jöjjenek haza ezen a karácsonyon, akkor azt fogja mondani, "Jöjjetek hozzám és én szabályokat adok nektek. Jöjjetek hozzám és vallást adok nektek. Jöjjetek hozzám és szertartásokat adok nektek." De Isten semmi ilyesmit nem mond. Azt mondja, "Jöjjetek hozzám és megnyugvást adok nektek."

Azért vagy mindig ilyen fáradt és feszült, mert a saját erődből próbálod élni az életed. Isten nem ezt szánta neked.

A Biblia azt írja, "Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi." (Ézs 40,29)

Ha egy kicsit szomorú vagy, egy kicsit mérges, egy kicsit fáradt, egy kicsit aggódsz most az ünnepek alatt, gyere haza Istenhez. Ő alkotott téged, ő formált téged, látta életed minden pillanatát, ő az aki mindent tud rólad, mégis szeret, aki megbocsát és azt mondja, "Gyere haza, én békét és erőt adok neked." Mikor ezt megteszed, megérzed majd az igazi békességet.

Beszéljetek róla:

  • Mi felől aggódsz mostanában, amit le kell tenned Isten elé?
  • Mit gondolsz, mit jelent Isten békéjét elfogadni?
  • Hogy redukálhatnád a minimumra a feszültséget és stresszt most karácsonykor? Mit kell elengedned, hogy ezt meg tudd tenni?

(Daily Hope, by Rick Warren, 2013.12.18)

Szólj hozzá!

Ok az ünneplésre

2013. december 24. 03:00 - Á. Bözse

"Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen" (János 3,16)

Egy pár évvel ezelőtt Manhattan-ben voltam a karácsonyi időszakban. Emlékeszem, hogy az Ötödik sugárút közepén álltam, és néztem, ahogy emberek ezrei nyüzsögnek mindenütt. Senki sem tűnt boldognak. Mindenki feszültnek, stresszesnek és nyűgösnek nézett ki. A karácsony nem erről szól. A karácsony a világ legjobb híréről szól. A készülődésünk és az ünneplésünk örömteli kellene, hogy legyen, nem szomorú.

Mit mondott az angyal a pásztoroknak, amikor bejelentette Jézus születését? "Hozok nektek nagy örömről szóló hírt, és ez mindenkinek szól." De mi az a nagyszerű hír? Mit kellene ünnepelnünk?

Először is, Isten szeret téged. A leghíresebb vers a Bibliában, a János 3,16 azt mondja: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen" Ezért küldte el Jézust. Ő a szeretet missziója volt.

A Biblia azt mondja Isten a szeretet. Ez a természete. Isten alkotta meg az egész világegyetemet csak azért, hogy megalkothassa az emberi fajt, csak azért, hogy megalkothasson téged, csak azért, hogy szerethessen téged. Isten azért teremtett téged, hogy szeressen Téged. És az Ő szeretete nem azon alapul, hogy mit teszel. Az Ő szeretete azon alapul, hogy ki is Ő. Isten a szeretet.

Másodszor, Isten veled van. Talán nem érzed a jelenlétét, de ez nem jelenti azt, hogy ez nem lenne igaz. A Biblia azt mondja, hogy Jézus neve Emmanuel, ami azt jelenti "Isten velünk". Sokakat közületek elhagytak az életben, de tudnotok kell, hogy Isten soha nem hagy el titeket. Jézus tényleg "Isten velünk" volt. És Ő ma is velünk van.

Amikor Isten közel van, eltűnik a félelmed. Nem kell aggódnod, vagy izgulnod amiatt, hogy mi következik.

Harmadszor, Isten érted van. Ő a te oldaladon áll. Akarja, hogy sikeres legyél. Igazából, Jézus azt mondta: "Isten nem azért küldte a földre a Fiát, hogy elítélje azt, hanem, hogy megmentse általa" (János 3,17). Sok ember fél Istentől, a bűntudata miatt. De a Biblia azt mondja, hogy Jézus nem azért jött, hogy elítélje a világot. Azért jött, hogy megmentse. Ez a jó hír!

Ezt kell megünnepelnünk ezen a karácsonyon. Jézus születése örömteli jó hír volt – és ma is az. És ez mindenkinek szól, akár katolikus, akár protestáns, akár zsidó, akár muzulmán, akár mormon, akár hindu, akár buddhista, akár baptista, vagy semmi ilyesmi. Ez az örömteli jó hír minden embernek szól, mert Isten ezt mondja: "Szeretlek, veled vagyok, érted vagyok."

Beszéljünk róla

  • A karácsonyod inkább a tennivalókról szól, vagy az ünneplésről?
  • Mire töltöd a legtöbb időt a karácsonyra való felkészülés során?
  • Mit gondolsz, hogyan szeretné Isten, hogy felkészülj a karácsonyra, hogy igazán ünnepelhess?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.12.20)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása