Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi kell a kapcsolat helyreállításához?

2014. február 01. 03:00 - sema22

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy egy kapcsolat egyszerűen csak helyreáll, és nem történik semmi változás. Valójában a megbocsátás és egy kapcsolat helyreállítása két különböző dolog. Az egyik az, amit te mint sértett fél teszel, a másik pedig az, amit a másik fél tesz, hogy újra helyreálljon a bizalmad benne. Azt mondani, hogy "sajnálom", nem elég. A Biblia 3 dolgot említ, amit meg kell tenni, hogy egy törést szenvedett kapcsolat helyreálljon. És annak kell megtennie, aki megbántotta vagy megsértette a másikat. 

1. A helyreálláshoz megbánás szükséges, más szavakkal, komolyan sajnálnod kell, ami történt. Ez nem csak annyit tesz, hogy "sajnálom", hanem azt, hogy "igazán sajnálom, nem viselkedtem helyesen, kérlek bocsáss meg." Sajnálni azt lehet, hogy rossz az idő vagy hasonló dolgokat, de a megbánás ennél több: azt jelenti, hogy elismered, hogy nem volt helyes, amit tettél és tényleg nagyon sajnálod, ami történt. 

2. A helyreálláshoz kárpótlás vagy kártalanítás is kell.  Néha az is szükséges, hogy fizikailag vagy anyagilag kárpótoljuk, illetve kártalanítsuk a másikat. Még ha meg is bocsátottak neked, az nem jelenti azt, hogy minden rendezve van. Meg kell fizetni a kárt annak a bizonyos intézménynek, szervezetnek vagy személynek, akinek kárt okoztál. 

3. A helyreálláshoz  a bizalom kiépítésére is szükség van. Ez azonban, barátaim, nagyon sok időbe telhet. Amikor valaki megbánt, azonnal meg kell bocsátani neki, de nem kell azonnal újra bízni benne. A megbocsátás alapja a kegyelem, és feltétel nélküli. A bizalom viszont egy hosszabb időn keresztül kiépülő állapot. 

A mi kultúránkban a legtöbben nem tudják, mi a különbség a megbocsátás és a bizalom újraépítése között. Amikor egy politikai vagy vallási vezető botrányba keveredik, akkor mindig vannak, akik ezt mondják: "Mindannyian hibázunk, hiszen mind emberek vagyunk, úgyhogy nézzük el ezt neki, és lépjünk tovább."

Nem! Meg kell neki bocsátani azonnal, de nem kell benne megbízni. A Biblia azt mondja, hogy a bizalom idővel épül ki. Egy vezető hiteles kell, hogy legyen, csak így tud vezető lenni. Egy vezetőben bízniuk kell az embereknek.  Ha azonban elveszíti az emberek bizalmát, akkor abban a pillanatban azt a jogát is elveszítette, hogy vezető legyen. Lehet, hogy továbbra is vezetőnek nevezik, de addig nem igazi vezető, amíg az emberek bizalma helyre nem állt benne. De ez nem azonnal történik meg. 

Beszéljünk róla: 

  • Mi kell ahhoz, hogy valaki visszanyerje a bizalmadat? Mit vagy hajlandó te megtenni azért, hogy valakinek a bizalmát visszanyerd?
  • Mondj példát az életedből arra, amikor tényleg nagyon sajnáltál valamit és nagyon megbántad.
  • A kapcsolat helyreállításához szükséges fenti 3 dolog esetében mi az, ami a sértett fél felelőssége? 

(Daily Hope by Rick Warren: 2014. 01. 25.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása