Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bölcs emberek tekintettel vannak mások érzéseire

2014. július 29. 03:00 - FodorImi

„A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, pártatlan és őszinte.” (Jakab 3:17 – NIV)

A két legnagyobb hiba, amit vétünk a kapcsolatainkban, amikor azt reagáljuk le, amit az emberek mondanak, nem pedig amit éreznek, vagy mikor mások érzéseit érvénytelenné tesszük, mert mi másképpen érzünk.

Tudod, hogyan kerülheted el mindkettőt? Egyszerűen légy figyelmes!

Első hiba: Reagálunk anélkül, hogy megpróbálnánk megérteni a másikat

Túl sok figyelmet fordítunk mások szavaira, és túl keveset a szavak mögötti érzelmekre. Mikor az emberek dühösek, mondanak dolgokat, amit nem is úgy gondolnak. Olyan szavakat használnak, amiket nem szándékoztak mondani. Eltúlozzák a dolgokat. Neked azonban figyelemmel kell lenned a szavak mögötti érzésekre, mert az emberek nem mindig azt mondják, amit gondolnak, nem úgy mondják, ahogyan valójában értik, de mindig azt érzik, amit éreznek.

Ha tehát a kapcsolataidban bölcs vagy, többé ne arra összpontosíts, hogy mit mond a gyereked, barátod, férjed / feleséged vagy a főnököd, hogy éppen összeszidott, hanem kezdj el figyelmesnek lenni. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy figyelembe veszed mások érzéseit. A barátságtalan embereknek van leginkább szükségük a kedvességedre. Mikor az emberek nyersek, gorombák, barátságtalanok, akkor ezzel épp azt kiáltják a világnak, hogy „Szenvedek!” A sérült emberek mindig megsebeznek másokat.

Második hiba: Érvénytelennek, jogtalannak állítunk minden olyan érzést, ami más, mint a mienk.

Ez az, amikor azt hiszed valamiről, hogy ostobaság, irracionális, logikátlan, mert nem az, amit te érzel, és elutasítod. Engedd meg, hogy megkérdezzem: Lehetséges-e, hogy az egyik ember fázzon, a másiknak pedig melege legyen egyazon helyen, egyazon időben? Igen. Akkor miért próbálnak az emberek vitatkozni arról, hogy mit éreznek?

Amikor elutasítjuk mások érzéseit csak azért, mert mi nem érezzük azt, lekicsinyeljük a másik személyt. Fiúk, ha a barátnőtök vagy a feleségetek azt mondja, „Csúnyának érzem magam”, ne utasítsátok el, és nem mondjátok, „Nem is vagy csúnya. Ez semmit nem segít. Azt kell kérdeznetek: „Miért érzel így? Mi mondatja ezt veled?”, mert a szavak mögé kell látnod, és meg kell értened azt, amit valójában közölni akart.

Az érzések se nem jók, se nem rosszak. Azok csak vannak. Nem kellene megtiltanod az érzéseit. Csak arra van szüksége, hogy azt mondd, „Meghallgatlak.” És ugyanez érvényes mindenkire, akár férfi, akár nő.

A Biblia azt mondja: „A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, pártatlan és őszinte.” (Jakab 3:17 –  NIV)

A mennyei, felülről jövő bölcsességgel abbahagyod mások érzéseinek lekicsinylését. Hagyod, hogy fáradtnak érezze magát, ha fáradt, és nem próbálod meg lebeszélni róla. Engeded, hogy levertnek érezze magát, ha levert és nem próbálod meg lebeszélni róla. A bölcs emberek tekintettel vannak mások érzéseire.

Beszéljetek róla

  • Milyen hatást látsz az embereken, amikor sérült emberekhez kedves vagy?
  • Milyen tulajdonságokat kell megváltoztatnod vagy magadévá tenned, hogy olyanná válj, aki tekintettel van nem csak az emberek szavaira, hanem az érzéseikre is?

 

(Daily Hope by Rick Warren – 2014.07.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása