Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Légy őszinte a fájdalmaddal kapcsolatban

2014. szeptember 22. 03:00 - sema22

"Őszintén beszéltünk hozzátok, tágra nyitottuk a szívünket." (2 Kor. 6:11 GNT fordítás)

Amikor másoknak beszélsz a fájdalmadról, készségesen hallgató fülekre fogsz találni - különösen, ha olyan fájdalomról beszélsz, amelyen a másik épp átmegy. De ahhoz, hogy Isten a veled történt fájdalmat mások javára, az ő céljainak elérésére és a te magad épülésére használhassa, hitelesnek kell lenned. Nem szépítheted, nem hamisíthatod és nem játszhatod meg. Igaznak és őszintének kell lenned az életedben lévő fájdalommal kapcsolatban.

A legjobb példa erre Pál apostol. Ha végigolvasod az Újszövetségben azokat a könyveket, amelyeket ő írt, akkor azt látod majd, hogy öt olyan dologról is ír, amiről normális esetben nem szeretünk beszélni másoknak. Pál egymaga forradalmasította a Római Birodalmat. A kereszténység az egész világon elterjedt, mert ő őszinte akart lenni azokban a dolgokban, amikben mi nem szeretünk őszinték lenni.

Melyek ezek? Ahhoz, hogy másoknak segíthess, a következő öt dologban kell őszintének lenned:

Az érzéseiddel kapcsolatban

Pál ezt mondja a 2 Korinthus 6:11-ben: "Őszintén beszéltünk hozzátok, tágra nyitottuk a szívünket." (GNT ford.). Pál nem csak tanította a többieket. Megnyitotta a szívét, és megosztotta az érzéseit. Ha szeretnél hatással lenni mások életére, akkor meg kell tanulnod, hogyan oszd meg az érzéseidet.

A hibáiddal kapcsolatban

Ez egy kicsit nehezebb. Pál ezt írja a Galata 6:5-ben: "Mindenkinek vannak hibái, és mindenki a maga terhét hordozza. Senki sem tökéletes" (LB ford.). Könnyű belátni és elfogadni, hogy senki sem tökéletes. Legyetek őszinték és alázatosak egymással a hibáitok tekintetében.

A kudarcaiddal, bukásaiddal, tévedéseiddel kapcsolatban

Pál ezt mondja az 1 Timóteus 1:15-ben: "Jézus Krisztus azért jött, hogy megmentse a bűnösöket, akik közül én vagyok az első." (NIV ford.) Pál azzal folytatja, hogy leírja, hogyan üldözte az egyházat, hogyan állt ott, amikor megkövezték Istvánt. Nyíltan beszél arról, amit rosszul tett.

A csalódásaiddal kapcsolatban

Pál így fogalmaz: "Mert szeretném tenni a jót, de nem tudom." (Római levél 7:18) Szoktál így érezni? Nem akarod azt a bizonyos dolgot megnézni vagy elolvasni, nem akarsz így viselkedni, nem akarsz így beszélni, de teszed. Ez a bensőnkből fakadó őszinteség az, amely megváltoztatja az emberek életét.

A félelmeiddel kapcsolatban

Pál így ír a 2 Korintus 1:20-ban: "Mert félek, hogy amikor odamegyek hozzátok, akkor csalódni fogtok bennem, és én is csalódni fogok bennetek." (MSG ford.) Amikor megosztod a félelmedet a másikkal, két dolog történik: a te félelmed enyhülni fog, a másik ember pedig bátorságot merít.

 

Pál tehát azt mondja, hogy mindannyiunkkal kapcsolatban vannak problémák, nem vagyunk tökéletesek. Miért nem fogadjuk ezt el? Ha magadban tartod, akkor ez csak neked okoz majd szenvedést. Másnak ez nem segít. Meg kell tanulnod őszintének lenned az érzéseiddel, hibáiddal, kudarcaiddal, csalódásaiddal és félelmeiddel kapcsolatban. Ha ezt teszed, te is és mások is gyógyulni fognak.

Beszéljünk róla: 

  • Mit gondolsz, mi lehet az oka annak, hogy nehéz beszélnünk másoknak a hibáinkról és kudarcainkról?
  • Hogyan épültél már azáltal, hogy mások megosztották a félelmeiket, csalódásaikat, kudarcaikat, hibáikat, érzéseiket veled?
  • Ki az a közeledben, aki nehéz időszakon megy most keresztül, és akinek segítene, ha megosztanád a hasonló tapasztalataidat vele?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 09. 15.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása