Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi az igazi megbocsátás

2014. január 31. 03:00 - Lilla:)

"Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek." (Lukács 23,34)

60 2014.01.31.jpeg

A megbocsátást a mi kultúránkban talán sokszor nem jól használjuk, nem alkalmazzuk megfelelően és félreértjük. Azt hisszük, tudjuk, miről szól a megbocsátás, de igazából nem így van. Mielőtt tovább olvasol, szánj egy percet arra, hogy eldöntsd, a következő állítások közül szerinted melyik igaz és melyik hamis:

  1. Addig nem kell megbocsátani valakinek, amíg ő ezt nem kéri tőlünk.
  2. A megbocsátás magában foglalja azt is, hogy a velünk vagy másokkal szemben elkövetett sérelmet és fájdalmat nem tekintjük olyan nagynak vagy súlyosnak, mint amilyen valójában.
  3. A megbocsátás azt jelenti, hogy a bizalom és a kapcsolat újra helyreáll a két ember között.
  4. Addig nem bocsátottál meg igazán, amíg nem felejtetted el a téged ért sérelmet.
  5. Amikor látod, hogy valakit megbántottak, kötelességed megbocsátani annak, aki őt megbántotta.

Amikor olvasod a Bibliát és látod, hogy Isten mit mond a megbocsátásról, rájössz, hogy a fenti 5 állítás mindegyike hamis. Te hogyan oldottad meg?

A következő pár napot arra szánjuk, hogy megnézzük, mi is az igazi megbocsátás, ugyanis a legtöbb ember nem értelmezi azt helyesen.

Először is, az igazi megbocsátás feltétel nélküli. Nincsenek kikötések hozzá,  nem tudod kiérdemelni vagy megérdemelni, és nem alkudhatod ki. A megbocsátás nem azon alapszik, hogy valaki megígéri, hogy soha többé nem tesz meg valamit. A megbocsátás tőled indul ki valaki más felé, függetlenül attól, hogy ő kér téged erre  vagy sem.

Amikor Jézus átszegezett kezekkel a kereszten függött és azt mondta, "Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek." (Lukács 23,34), senki sem kérte a megbocsátást. Senki nem mondta, hogy "Kérlek, bocsáss meg nekem, Jézus, azért, amit Veled tesznek." Ő maga ajánlotta fel a megbocsátást, Ő maga kezdeményezte.

Másodszor, a megbocsátás nem kisebbíti a sérelem súlyosságát vagy nagyságát. Amikor valaki bocsánatot kér és te azt mondod, "nem nagy dolog, nem bántottál meg", akkor azzal valójában a megbocsátást bagatellizálod el. Ha lényegtelen és nem nagy dologról van szó, akkor nincs szükség bocsánatkérésre vagy megbocsátásra.

A bocsánatkérés és megbocsátás a "nagy dolgoknál" fontos. Ha valamilyen dologgal kapcsolatban tényleg meg kell bocsátani, akkor nem szabad elbagatellizálni azt, hogy valaki bocsánatot kér tőled. Nem szabad azt mondanod, hogy "nem nagy dolog", mert igenis az! Ha tényleg nem nagy  dologról van szó, akkor csak mondd ezt: "nem kell bocsánatot kérned". Ha azonban komoly dologról van szó, akkor azt el kell ismerned.

Nagyon sok "nagy dolog" van az életben. Nem vetted észre? De különbség van aközött, hogy megsértettek és aközött, hogy  valami rosszat követtek el ellened. Ha megsértettek, megbántottak vagy megsebeztek, akkor abban az esetben inkább türelemre és a helyzet elfogadására van szükség, nem megbocsátásra, mert aki azt ellened elkövette, nem szándékosan tette. Ha azonban valami rosszat követtek el ellened, akkor megbocsátásra van szükség.

Beszéljünk róla:

  • Mik azok a sérelmek, amik miatt várod, hogy bocsánatot kérjenek tőled, pedig csak egyszerűen el kellene fogadnod a helyzetet?
  • Miért olyan nehéz annak megbocsátani, aki nem kéri, hogy bocsáss meg? Hogy tudsz ezen túllépni?
  • Hogy változik meg a megbocsátáshoz való hozzáállásod akkor, amikor arra gondolsz, hogy Jézus Krisztus hogyan bocsátott meg neked?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.01.24)

Szólj hozzá!
Címkék: megbocsátás

Egy tervre van szükséged!

2014. január 30. 00:01 - rorsy

"Okos emberek mindig gondolkodnak, mielőtt cselekszenek, de a buta emberek reklámozzák tudatlanságukat." (Péld 13,16, GN fordítás)

Ha a 2014-es évben szeretnéd elérni a céljaidat, tervet kell készítened, hogy honnan hová szeretnél eljutni. Szükséged lesz erre, mert különböző problémák az utadat állják majd. Terv nélkül az ez évi céljaid füstbe mennek!

Az 1Mózes 24 elmeséli Eleázár ötletes tervének történetét, amikor ura fiának, Izsáknak keresett feleséget. Két fő akadálya volt annak, hogy célját elérhesse. Az egyik, hogy nem tudta, hol fog ura hazájában feleséget találni Izsáknak, a másik pedig, hogy hogyan fogja megtalálni a megfelelő jellemű nőt, hiszen nem is tudja megismerni. Eleázár kitalált egy tervet, hogy mind a két problémát egy csapásra megoldja.

Először is elment egy olyan helyre, ahol a nők akkoriban összegyülekeztek: egy kúthoz. Itt sokkal több esélye volt feleségnek valót találni, mint bárhol máshol.

És pontosan tudta azt is, hogyan tudja kiválasztani az Izsáknak való feleséget. Egy jóindulatú és érző szívű nőt akart választani, ezért azt kereste, aki felajánlja neki, hogy kb 65 liternyi vizet merít a kútból mindegyik tevéjének. Ez óriási mennyiségű víz volt!

A szolga nem kapkodott tudatlanul a lehetőségek között, nem egy hirtelen jött ötlet alapján döntött, hanem imádkozott és tervet készített, és végül siker koronázta erőfeszítését. Ezzel bizonyította, hogy igaz, amit a Biblia a Példabeszédek 13,16-ban mondd: "Okos emberek mindig gondolkodnak, mielőtt cselekszenek, de a buta emberek reklámozzák tudatlanságukat."

A jó tervezés - vonatkozzon akár családra, munkára, szolgálatra vagy életed bármely egyéb területére - 3 dologból épül fel:

  • Határozd meg, mit akarsz tenni! Meg kell tervezned, mit fogsz tenni azért, hogy eljuss a mostani helyzetedből oda, ahová el akarsz jutni. Írd is le ezeket a konkrét lépéseket!
  • Tűzz ki határidőt! Minden egyes lépés eléréséhez jelölj ki egy határidőt! Azáltal is megvallod a hitedet, hogy  egy célról azt mondod, hogy hiszed, hogy Isten azt akarja, hogy azt a célt egy kitűzött időre megvalósítsd.
  • Írd be a naptáradba! - Jegyezd fel ezeket a dátumokat abba a naptárba, amit használsz! Ne süllyeszd az iratszekrényedbe vagy egy polcra a tervet és a határidőket, amit összeírtál! Egy naptár nagyon sok mindent elárul egy emberről, pl. azt, hogy mi a fontos neki!

Felmérések szerint az amerikaiaknak 5 %-a írja le, milyen céljai vannak az életben. Ugyanezek a felmérések azt is kimutatták, hogy ez az 5 % keres a legjobban az Egyesült Államokban. Azok az emberek tudnak sikeresek lenni, akik célokat tűznek ki maguk elé, eltervezik, hogyan érhetik el azokat, és küzdenek is azokért. Azok, akiket csak sodor az élet, akikkel csak történnek a dolgok, általában nem érnek el sikereket. Nekik általában nincsenek céljaik, nem tudják, merre tart az életük, és így a 2014-es év talán egy újabb elvesztegetett év lesz az életükből.

Ne hagyd, hogy Veled is ez történjen! Dolgozz ki egy tervet, hogyan érheted el a céljaidat 2014-ben!

Beszéljünk róla:

  • Ahhoz, hogy az idei évre betervezett céljaidat elérd, milyen konkrét lépéseket tudnál meghatározni és leírni, amelyek segítenek ezeknek a céloknak a megvalósításában?
  • A tervezési folyamat melyik része a legnehezebb számodra? A lépések konkrét meghatározása és leírása, azoknak a beütemezése, vagy a határidők betartása? Miért?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 01. 23.)

Szólj hozzá!
Címkék: célok siker terv

Isten ígéreteire támaszkodj!

2014. január 29. 03:00 - mintyovanviki

"Az Úr, az ég Istene, aki kihozott engem atyám házából és rokonságom földjéről, aki beszélt velem és így esküdött meg nekem: A te utódaidnak adom ezt a földet! Ő elküldi majd angyalát előtted, hogy onnan hozz a fiamnak feleséget." (1Mózes 24:7)

Sok ember kezdi a naptári évet valamilyen célkitűzéssel. Elhatározzák, hogy fogyókúráznak, több időt töltenek a gyermekeikkel, többet olvasnak, elérnek valami különlegeset a munkájukban, és más nemes (vagy nem annyira nemes) célokat.

De nem minden cél Isten szerinti cél. Az Isten szerinti célok  Isten ígéreteihez kapcsolódnak. Az Ő ígéretei bátorságot és hitet adnak nekünk, hogy menjünk előre akkor is, amikor a természetes reakciónk inkább a félelem vagy az ijedtség lenne.

Az 1Mózes 24-ben Ábrahám egy nagyon kemény feladatot ad szolgájának, Eliézernek: keressen feleséget a fiának, Izsáknak. Először Eliézer engedte, hogy a félelem legyőzze. Ezt kérdezte Ábrahámtól: „Mit tegyek, hogyha találok egy feleséget Izsáknak, de ő mégsem akar velem jönni?”

Ábrahám emlékeztette szolgáját Isten ígéretére: „Az Úr, az ég Istene, aki kihozott engem atyám házából és rokonságom földjéről, aki beszélt velem, és így esküdött meg nekem: A Te utódaidnak adom ezt a földet! Ő elküldi majd angyalát előtted, hogy onnan hozz a fiamnak feleséget.” (1 Mózes 24:7)

Miután Ábrahám emlékeztette Eliézert Isten ígéretére, megszűnt a félelme. Ugyanez történik velünk is. Félelmetes dolog mindent egy nagy célra tenni fel, és senki nem akar kudarcot vallani.

De a Biblia figyelmeztet bennünket, hogy ne a saját erőnkre tekintsünk, amikor el akarjuk érni a céljainkat. Valójában ha képesek vagyunk saját erőnkből is teljesíteni a céljainkat, akkor már eleve nem is Isten szerinti célokat tűztük ki magunk elé.

Mit mond Isten Igéje a te céljaidról ebben az évben? Nem fogod megtudni addig, amíg nem tudod, mit tanít a Biblia. Ez pontosan olyan, mintha lenne egy biztosítási kötvényed, de nem tudnád, hogy mire vonatkozik. Fölöslegesen aggódnál sok dolog miatt.

A Bibliában Isten azt ígérte, hogy segít nekünk abban, hogy egészségesek legyünk, jobb szülőkké váljunk, megszabaduljunk az adósságainktól, és sorolhatnánk még több ígéretet is. De ha nem ismerjük ezeket az ígéreteket és nem ragadjuk meg és nem vesszük el ezeket, akkor fölöslegesen aggódunk a céljaink elérése miatt.

Az igazság az, hogy nem kell, hogy nagy hited legyen ahhoz, hogy nagy célokat tudj elérni. Csak az kell, hogy legyen egy kicsi hited egy nagy Istenben! A Te Istened a világegyetem Istene, és bármit képes megtenni.

A hihetetlennek vagy elképzelhetetlennek tűnő dolgokkal kapcsolatban is kész vagy bízni Istenben?

Beszéljünk róla:

  • Az a korábbi tapasztalatod, hogy emberek nem tartották be az ígéretüket, kihatással van-e arra, hogy most mennyire tudsz bízni Istenben?
  • Isten szavának mely ígéreteire kell támaszkodnod a 2014-es céljaid eléréséhez?
  • Céljaid eléréséhez hogyan adja meg neked a szükséges önbizalmat az, hogy Isten ígéreteire támaszkodsz?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 01. 22.)

Szólj hozzá!

Az összpontosított élet ereje

2014. január 28. 03:00 - magyarosijulia

„A jó tervezés és a szorgalom hasznot hoz, de az elsietett munka csak a szegénységbe vezet.” (Péld 21,5 NLT fordítás)

Ha szeretnéd, hogy Isten nagy dolgokban használjon téged 2014-ben, összpontosítanod kell. Minél jobban összpontosítasz ebben az évben, annál hatékonyabb leszel és annál többet fog használni Isten.

Csodálatos erő van az összpontosított életben. Minél inkább szétszóródik a fény, annál gyengébb a hatása, de ha a sugarakat összegyűjtjük – mint a Napfényt egy nagyítón – képes leszel azzal még egy papírt is meggyújtani. Ha még jobban sikerül az adott pontra irányítani, lézerként is használhatod. A lézer átvágja az acélt és elpusztítja a rákot.

Ugyanez vonatkozik az életedre is. Ha céltalanul vágsz neki az évnek és csak átrohansz rajta, képtelen leszel hatni a környezetedre. De ha egy pár kulcsfontosságú célra összpontosítasz, akkor Isten segítségével hatalmas befolyással lehetsz a világra.

A Biblia ezt mondja: „A jó tervezés és a szorgalom hasznot hoz, de az elsietett munka csak a szegénységbe vezet.”  (Péld 21,5 NLT fordítás)

A Biblia egyik rendkívüli története az összpontosításról az 1Mózes 24-ben van megírva. Ábrahám már idős ember volt, de a fia még mindig nőtlen volt. Isten megígérte Ábrahámnak, hogy a családját egy nagy nemzetté fogja tenni, amit aztán be is teljesített. De Ábrahám fiának, Izsáknak, nem voltak még gyermekei, sőt még meg sem nősült. Így Ábrahám kiadta a szolgájának, hogy találjon egy feleséget a fiának. Ábrahám azt mondta a szolgának, hogy ne a kánaániak leányai közül hozzon feleséget, akik között lakott, hanem menjen el hazájába, a rokonságához, és onnan hozzon feleséget a fiának, Izsáknak.

Mint minden jó cél esetében, a szolga előtt világos volt a teendő. Tudta, hogy feleséget kell találnia Izsáknak, és azt is pontosan tudta, hogy milyen feleséget kell keresnie. Ábrahám szülőhazájából kellett feleséget hozzon. Egy határozatlan célt soha nem fogsz elérni, mert nem fogod tudni, hogy egyáltalán elérted-e. A szolgának ez nem okozott gondot.

Ha például az a célod 2014-re, hogy jobb szülő legyél, akkor ez egy határozatlan célkitűzés. Még ha el is éred, hogy több időt tölts a gyermekeddel ebben az évben, nem fogod tudni, hogy elérted-e a célodat. De ha elkötelezed magad, hogy minden kedden este egy órát a gyermekeddel fogsz tölteni, az már konkrét cél és tudni fogod, hogy sikerült-e megvalósítani vagy sem. Az ilyen célkitűzések képesek megváltoztatni az egész életedet.

Tehát mire fogsz igazán törekedni 2014-ben?

Beszéljünk róla:

  • Hogyan adnak erőt a konkrét célok, hogy megvalósítsd őket?
  • Milyen konkrét célokat fogsz magad elé állítani idén?
  • Kivel tudnád megosztani ezeket a célokat, aki majd támogat és felelősségre is von?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.01.21)

Szólj hozzá!

5 győztes döntés

2014. január 27. 03:00 - angie.keyr

Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre. 2Korinthus 5:17

Tegnap megtanultuk, hogy végső soron a személyiséged a döntéseiden alapszik. Itt van 5 győztes döntés, amik segítenek meghatározni a sorsod.

  1. Dönthetsz úgy, hogy egészségesebb légy. Ahelyett, hogy azon siránkozol, hogy nincs sportoló testalkatod, találj módot ara, hogy növeld az energiád, csökkentsd a stresszt, aludj többet és legyen több erőd. A Zsoltárok 119:73 azt mondja: "Kezed alkotott és megerősített, tégy értelmessé, hogy megtanuljam parancsolataidat!" Ha fejleszted az életed kontrollálható részeit, azzal csökkented a nem-kontrollálható részek negatív hatásait.
  2. Dönthetsz úgy, hogy elmélyítesz kapcsolatokat. A visszautasítástól való félelem megakadályozza a kötődést, és az egyetlen módja a félelemtől való megszabadulásnak, ha azt teszed, amitől a legjobban félsz. Tanulj meg kommunikálni, cseréld le a rossz kapcsolatokat, és nyílj ki, kockáztasd meg, hogy kapcsolatba kerülsz valakivel.
  3. Dönthetsz úgy, hogy bízol Istenben, bármi is történjen. "Áldom az URat mindenkor, állandóan őt dicséri szám." (Zsoltárok 34:2) Amikor elérsz az életedben arra a pontra, hogy azt tudod mondani: "Áldom az Úr nevét, bármi is történjen" az egy olyanfajta biztonság, amit nem fogsz megtalálni se Hollywoodban, se a Capitol Hillen, vagy a Wall Streeten. Ez egy olyan magabiztosság, ami az Istennel való kapcsolatodra épült!
  4. A te döntésed, hogy miről gondolkodsz. A XX. század folyamán a tudósok azt hitték, hogy a felnőtt agyat nem lehet megváltoztatni. Amikor 2002-es Béke-Nobel-díj nyertese bebizonyította, hogy az agy "újraprogramozahtó", a tudomány végre elért a Biblia állításához: "hagyjátok, hogy Isten új emberré formáljon azáltal, hogy megváltoztatja a gondolkodásmódotokat" (Róma 12:2 LB). Az éned az emlékeidből épül fel, az emlékeid pedig a gondolataidból. Etesd az elméd igazsággal - Isten igéjével.
  5. Választhatod Jézust megváltódnak. Itt nem csak arról beszélek, hogy Jézus megváltott a bűneidből, hanem arról, hogy engedd őt, hogy megmentőd legyen minden nap. Az ad erőt, hogy végigjárd az utat, amit a döntéseid által választottál, ha engeded, hogy Jézus megmentsen. "Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre." (2Korinthus 5:17)

Te választod meg, hogy Isten mennyire áldja meg az életedet, Ő csak rád vár, hogy kijátszd a legjobb ütőkártyádat. Sohasem túl késő változni. Amikor meghozod az öt győzelemre vezető döntést, Isten a kezedbe adja a győzelmet.

Mondd el ezt az imát ma: "Drága Istenem, vannak olyan dolgok az életemben, amikkel miattad, az élet menete miatt, vagy mások miatt kell megküzdenem, és ezeket nem szeretem. De köszönöm az ütőkártyát. Köszönöm, hogy a saját képedre formáltál, így van választási lehetőségem. Ma a te hatalmadban és erődben úgy döntök, hogy egészségesebb leszek. Azokat a dolgokat választom, amik több energiát és egészségesebb elmét, testet és érzelmeket adnak. Uram, úgy döntök, hogy egészséges kapcsolatokat építek. Nagyon félek, de meg fogom kockáztatni, hogy új, egészésges kapcsolataim legyenek. Azt akarom, hogy a szeretet legyen a legnagyobb cél az életemben; azt akarom, hogy az életem szeretetre épüljön. Istenem, én úgy döntök, hogy bízom benned a körülmények ellenére. Áldalak, bármi is történjen! Bízom benned, hogy életem minden részlete a javamat szolgálja. Uram, tudatosan döntök arról, hogy mit gondolok - nem kell több szemét. Segíts, hogy az életemet pozitív emlékekkel és az igazság szavával töltsem meg. És mindenek felett, Jézus, téged választalak szabadítómnak. Szükségem van a megváltásodra, de arra is, hogy önmagamtól megments. Szükségem van rád, hogy segíts "újraprogramozni" a testem, a szívem, az elmém és a kapcsolataim, hogy az életem hátralevő része a legjobb rész legyen. Jézus nevében. Ámen"

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.01.20)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása