Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nincs kárhoztatás, ha Jézushoz tartozol

2014. október 31. 03:00 - gyanus

 "Nincs kárhoztatás azok ellen, akik Krisztus Jézushoz tartoznak." (Róma 8:1, NLT fordítás)

A Biblia azt mondja, hogy nem leszel tökéletes az után, hogy keresztény lettél. Ha valaki azt mondja neked, hogy igen, az nem mond igazat. Hibázni fogsz, és el is fogsz bukni néha. És valószínűleg vádolni fogod magad a bukásaid miatt (vagy mások teszik meg ezt).

De ha Jézus követője vagy, egyben biztos lehetsz: Isten sohasem kárhoztat téged.

Túl sok keresztény él félelemben, keserűségben és bizonytalanságban. Bár Isten megváltotta őket, ez nem  látszik azon, ahogyan élnek. Félnek attól, hogy Isten majd elítéli őket a rossz dolgokért, amit tettek. Ahelyett, hogy ők maguk szembenéznének a saját bűntudatukkal, másoknak beszélnek arról. 

Pedig a Biblia azt mondja, hogy erre nincs szükség: "Nincs kárhoztatás azok ellen, akik Krisztus Jézushoz tartoznak." (Róma 8:1 - NLT ford.).

Más szavakkal, Isten nem ítél el azokért a dolgokért, amiket rosszul csináltál, ha hiszel Krisztusban. Jézus minden ítéletet magára vett a kereszten. Istennek nem kell téged elítélnie, mert Jézust már elítélte. A bűneidért Ő kapta a büntetést!

Ez nagyszerű hír! Ez a jó hír számunkra! Egy kereszténynek nem kell szégyenkeznie, és nem lehet semmi oka arra, hogy meg legyen keseredve, vagy hogy szégyenben éljen. Még mielőtt megszülettél, Jézus már tudott minden bűnödről, amit valaha is elkövettél vagy el fogsz követni, és Ő már kifizette az árat azokért a bűnökért.

Nem számít, hogy milyen a múltad, nem számít, hogy kit bántottál meg, és nem számít az sem, hogy mások mit mondanak neked. Ha átadtad az életed Krisztusnak, Ő megbocsátott neked.

Beszéljünk róla!

  • Van valami olyan dolog a múltadban, amiért nehezen bocsátasz meg magadnak? Mit tudsz tenni ezzel kapcsolatban most?
  • Mit gondolsz, miért fogadjuk el nehezen, hogy Jézus megbocsátott azokért a bűnökért, amelyeket elkövettünk?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 10. 24.) X

Szólj hozzá!

Az akaraterő nem fogja megoldani a problémádat

2014. október 30. 03:00 - Robin85

"Szeretem Isten törvényét teljes szívemből. De látok egy másik erőt is magamban, ami az értelmem ellen harcol. Ez az erő a még bennem lakó bűn rabszolgájává tesz." (Róma 7,22-23 NLT fordítás)

Háború zajlik benned, amely egész életeden át tartani fog a régi éned és az új, Jézus Krisztusban született éned között. Pál, a keresztyénség történetének legkiválóbb misszionáriusa, és a legtöbb újszövetségi könyv írója is ezzel küzdött.

A Biblia azt mondja a Róma 7,22-23-ban: "Szeretem Isten törvényét teljes szívemből. De látok egy másik erőt is magamban, ami az értelmem ellen harcol. Ez az erő a még bennem lakó bűn rabszolgájává tesz." (NLT fordítás).

Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ez a harc életed végéig fog tartani. Soha nem fogod kinőni, nem tudsz elég Igét olvasni, hogy a kísértések elmúljanak, és nem tudsz elbújni előlük.

Amíg nem érsz a Mennybe, be leszel szorítva a két természeted közti csatározásba. Hosszú ideje hívő keresztyén életet élek, de a bűnre hajlamos régi természetem még mindig ott van. A régi természetem azt szeretné, ha büszke, kéjvágyó, énközpontú, csaló és kifejezetten bűnös ember lennék.

A kérdés csak az, hogy hogyan kezeled ezt a problémát.

Az akaraterő nem fogja megoldani. Csak azért, mert akarsz változni és mindent megteszel a változás érdekében, még nem jelenti azt, hogy sikerül is változnod. Egy kis ideig működhet, de egy idő után el fogsz fáradni és feladod az erőfeszítést.

Keresztyénként szeretnéd az új természetedet követni, ami azt jelenti, hogy nem úgy döntesz, hogy a régi természeted követed. Például, ha szexuálisan érzel kísértést, de úgy döntesz, hogy azonnal elszakítod magad a kísértés forrásától, máris elkezded kiéheztetni a régi természetedet. Ha a büszkeség okozna számodra kísértést, emlékeztesd magadat arra, hogy Istentől függsz teljesen, így nem tarthat sokáig a régi természeted ereje.

Beszéljetek róla:

  • Milyen területeken látod a régi természetedet az újjal küzdeni a mindennapokban?
  • Miként tudsz felkészülni arra, hogy sikert érj el ilyen helyzetekben?

 (Daily Hope by Rick Warren, 2014.10.23)

Szólj hozzá!

A bűn elleni harcod hiányzó alkotórésze

2014. október 29. 03:00 - FodorImi

"Engedjétek, hogy a Szent Lélek vezesse az életeteket. Akkor nem fogjátok azt tenni amire a bűnös természetetek vágyakozik. (Galata 5:16 – NLT fordítás)

Tehetsz mindent helyesen, és valami bűn mégsem szenved vereséget. Olvashatod a Bibliát minden nap. Imádkozhatsz. Lehetnek körülötted barátok, akik rendszeresen mondják neked az igazságot szeretettel.

És mégis benne maradsz a megszokott bűnök csapdájában.

Végső soron a bűn legyőzéséhez nem elég, amit te magad tudsz tenni érte. Szükséged van a Szent Lélek erejére. A Szent Lélek teszi képessé a hívőket, hogy megtegyék, amit nem tudnának megtenni, és betöltsék Isten szándékét az életükben.

Galata 5:16 azt mondja: „Engedjétek, hogy a Szent Lélek vezesse az életeteket. Akkor nem fogjátok azt tenni amire a bűnös természetetek vágyakozik.” (NLT fordítás)

Rendelkezhetsz minden szükséges eszközzel az életed megszokott bűneinek a legyőzésére, a Szent Lélek nélkül nem fog sikerülni. Képzeld el, hogy a tengerparton sétálsz, és meglátsz egy elpusztul sirályt, amely kevesebb, mint egy perce hullott el. Ha felveszed, nem sokban különbözik az élő társaitól. Még meleg.  Ugyanazok az izmok, csontok, tollak, szárnyak, de ha feldobod az ég felé, visszaesik, le a földre.

Miért? Mert nincs benne élet. Az élet nem a tollakban, szárnyakban, csontokban van. Az élet abban van, amit Isten helyez belé. Lélek nélkül a madár nem tud repülni, még ha minden eszköze meg is van hozzá.

Neked is meglehet minden szükséges eszközöd, hogy sikeres, győzelmes életet élj, de Isten megelevenítő, erőt adó Lelke nélkül nem tudsz ilyen életet élni.

Olyan ez, mint halott madarat a levegőbe dobni.

Nem vagy képes Krisztus győzelmes életét élni önmagad erejéből. Lehetetlen. A legjobb szándékod sem elég, a túl könnyen megszegett ígéreteid nem engedik, hogy krisztusi életet élj. A Szent Léleknek kell élnie benned, rajtad keresztül.

Beszéljetek róla:

Hogyan él benned, rajtad keresztül a Szent Lélek?
Mit gondolsz, miért félnek az emberek néha attól, hogy a Szent Lélek ereje legyen az életükben?

(Daily Hope by Rick Warren - 2014.10.22.)

Szólj hozzá!
Címkék: bűn

Harcostársakra van szükséged!

2014. október 28. 03:00 - hofgartekesnoemi

Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének.” (Jakab 5,16)

Az emberek nem indulnak egyedül a háborúba, hiszen öngyilkosság volna. Kell valaki, aki védje a hátad.

Szükséged van egy harcostársra.

Ugyanez igaz a lelki csatáinkra is, amelyekkel mindannyian szembenézünk. Nem léphetsz egyedül háborúba a bűnös gondolatokkal, hazugságokkal, függőségekkel vagy félelmekkel, hiszen így biztos a bukás.

Ha azt szeretnéd, hogy bocsánatot nyerj, valld meg a bűneidet Istennek. Ha változást is akarsz, valld meg valaki másnak is.

A bűneid megvallása a gyógyulás kezdete. Nem kell világgá kürtölnöd őket, de valakinek muszáj kiteregetned a lelki szennyesedet. Szükséged van valakire, aki feltétel nélkül szeret, teljesen elfogad, és állhatatosan könyörög érted, aki veled egynemű, és aki előtt őszintén megnyílhatsz.

Jakab apostol levelében ez áll: Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének.”

Amikor megvallod valaki más előtt a bűneidet, feloldod a megkönnyebbülést gátló tényezőket, és a teher lekerül a lelkedről. Egyszeriben nem lesz már olyan nyomasztó a bűn.

A bűn gyakran körforgásként van jelen az életünkben. Amikor alázatosan könyörögsz Istenhez segítségért, Ő meg is adja a szükséges erőt. De ha eltelik mondjuk fél év, amelyben sikeres vagy, büszke leszel, míg aztán újra elesel. És összetört lélekkel újra Istenhez fordulsz. Ha alázatos maradnál, minden rendben menne, de a büszkeség újra és újra előtör.

Nem törhetsz ki ebből a körből imádkozó barátok nélkül, akik könyörögnek érted, törődnek veled, bátorítanak, és a helyes úton tartanak. Amikor pedig már a siker kopogtat az ajtódon, segítenek, hogy alázatos maradhass.

Ezért olyan fontosak a gyülekezetek. Ugyanakkor évekig töltheted az idődet egy közösségben úgy, hogy nem ismersz senkit, és téged sem ismer senki. Tégy erőfeszítéseket azért, hogy találj a hívőknek egy kicsiny csoportját, ahol igazán őszinte lehetsz.

Azt gondolni, hogy támogatók és őszinteség nélkül sikerül elhagyni egy rossz szokást, önmagad átverése. Soha nem működik. Garantáltan elbuksz, ha ezt az utat választod.

Beszéljétek róla:

  • Milyen bűnt kellene megvallanod emberek előtt is?
  • Kinek tudnád elmesélni?
  • Mi ijeszt meg a bűneid mások előtti megvallásában?

 (Daily Hope by Rick Warren, 2014.10.21)

Szólj hozzá!

Hagyd el az önpusztító hazugságaid

2014. október 27. 03:00 - BenedekDávid

„Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az igazság.” (1Jn 1,8)

Szüntelenül hazudunk önmagunknak: Én nem híztam. Én senkit sem bántottam meg. Senki sem vett észre semmit.

De minden hazugság között egy különösen veszélyes: „De hát ez igazából nem is probléma”. Azt hazudod önmagadnak, hogy a pénzügyeiddel minden rendben, a házasságod sincs veszélyben, még az idegeid is kordában tudod tartani.

Azzal, hogy önmagunknak hazudunk, a saját életünket tesszük tönkre. Ezt a Biblia is alátámasztja: „Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az igazság.” (1Jn 1,8). A bűn által becsapjuk önmagunkat, ez az „önmegcsalás” pedig további bűnökbe visz minket.

Minden egyes önpusztító cselekedet mögött egy hazugság rejtőzik, melyet elhittünk, legyen az a saját hazugságunk, vagy éppen a Sátáné. A Biblia viszont rámutat arra, hogy „az ember szíve minden másnál csalárdabb” (Jer 17,9). Mindannyiunknak elképesztő tehetségünk van, hogy hazudjunk önmagunknak.

Hagyjuk ezt abba! Ne racionalizálj el mindent, ne bagatellizáld el  a viselkedésed súlyát. Ne keress tovább kifogásokat, és ne légy tovább toleráns önmagaddal szemben!

Ahhoz hogy abbahagyd önmagad pusztítását - minden olyan önpusztító magatartást, mely meggátol abban, hogy hittel kövesd Jézust -, abba kell hagynod önmagad megcsalását. Jézus azt mondta a Benne hívőknek, hogy „amikor megismeritek az igazságot, az igazság szabaddá tesz titeket”. Először viszont ez az igazság nyomorulttá tesz, hiszen képtelenség megszabadulni valamitől, aminek a létezését nem ismered be.

Nem leszel képes legyőzni a problémát, ha még magadnak is hazudsz róla.

Beszéljetek róla:

  • Milyen önpusztító magatartás van az életedben, melyről úgy teszel, mintha nem is létezne? Milyen szokásodról tudod, hogy egészségtelen?
  • Mit gondolsz, milyen hazugságok gátolnak meg abban, hogy tartós változásokat hozz az életedbe?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.10.20)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása