Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha változást akarsz, változtass magadon

2014. november 22. 03:00 - torokaron

„Vizsgáljuk meg életünket, és térjünk vissza az Úrhoz!” (Jeremiás siralmai 3:40, MSG fordítás)


Nem tudsz mindent megváltoztatni, magadat azonban igen.

Amikor úgy érzed, hogy az életed darabokra hullik, akkor fontos tudnod, hogy mit tudsz, illetve mit nem tudsz megváltoztatni.

Nem tudod megváltoztatni a múltadat, sem a szüleidet. Nem tudsz változtatni azon sem, hogy Isten milyen ajándékokat és talentumokat adott - vagy éppen nem adott - neked. A fogyatékosságodon sem tudsz változtatni, és azon sem, hogy meghalt valaki, akit szerettél.

Ezeket a dolgokat el kell fogadnod, hiszen akkor fogsz békességet találni a problémák közepette, ha belenyugszol abba, amin nem tudsz változtatni. Különben a magad és a szeretteid életét is megnehezíted.

Nagyon sok dolgot tehát nem tudsz megváltoztatni, azonban egy valamit, ami nagyon fontos, igen: saját magadat.

Amikor Jeremiás körül minden összeomlott, ezt írta: „Vizsgáljuk meg életünket, és térjünk vissza az Úrhoz!” (Jeremiás siralmai 3:40)
Mi olyan történik most az életedben, ami nincs összhangban Isten akaratával? Attól függően, hogyan reagálunk ezekre, életünk krízisei megtaníthatnak minket arra fókuszálni, aki igazán számít: Jézusra.

Ahhoz, hogy újra Isten útjára tereld az életedet, mindenképpen szükség lesz egy nagyon őszinte önvizsgálatra. Leltárt kell készítened életed minden egyes területéről. Meg kell vizsgálnod a kapcsolatodat Istennel, a házastársaddal, a gyerekeiddel és a munkatársaiddal. Meg kell vizsgálnod minden olyan sérelmet, szokást vagy problémát, amelyek esetleg akadályt jelentenek az adott területen. Az életed minden területét alaposan vizsgáld meg, semmi sem számít tiltott területnek ilyenkor.

Mindez nem könnyű, és sokszor kellemetlen is lehet. A bűntől mindig nehéz elfordulni, még akkor is, ha tudjuk, hogy tönkretesz bennünket.

Másképp azonban nem találsz gyógyulásra. Megbánás nélkül nincs tartós gyógyulás. Amikor az életed éppen összeomlik, nagy lesz a kísértés arra, hogy az életed minden területével kapcsolatban fájdalmat érezz.

Ez azonban csak időpazarlás. Nem tudsz mindent megváltoztatni, magadat azonban igen. Ez jelentheti a megoldást mindenre, amikor az életed kezd éppen összeomlani.

Beszéljetek róla:

  • Nevezz meg egy olyan területet az életedben, amit ha most megváltoztatnál, akkor az pozitív hatással lenne mind rád, mind pedig másokra!
  • Ki tud segíteni neked abban, hogy amikor az életedről leltárt készítesz, feltesz neked az életedben lévő fontossági sorrenddel, a kapcsolataiddal és a titkos bűneiddel kapcsolatos nehéz kérdéseket?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2014.11.15.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása