Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Válaszd a jobb életet

2014. december 31. 03:00 - Lilla:)

"Figyelj! Az ajtód előtt állok és zörgetek. Ha meghallod a hangom és kinyitod az ajtót, bejövök és együtt vacsorázunk." (Jelenések könyve 3:20, CEV fordítás)

Amikor gyerek voltam, anyukám sokszor csinált spagettit. Azt hittem, ez a legjobb étel a világon! Aztán felfedeztem a hamburgert. A jó helyett egy még jobbat találtam. A spagetti jó volt, de a szaftos hamburger sokkal jobb.

Úgy gondolhatod, most jó életed van. Ha azonban lehetne sokkal jobb is az életed, nem érdekelne a dolog?

Sajnos valami távol tart minket attól, hogy megragadhassuk ezt a jobb életet, és ez a valami az, hogy teljesen irracionálisan úgy gondoljuk, hogy jól boldogulunk saját erőnkből is.

A Zsoltárok 10:4 ezt mondja: "A bűnös emberek túl büszkék. Nem keresik Istent; a gondolataikban nem jut hely Istennek." (NCV)

Ahogy a fogadós is az első karácsonyi történetben (Lukács 2.), mi sem gondoljuk, hogy szükségünk lenne még valakire. Azt gondoljuk, megvan mindenünk, ami csak kell.

Az ilyen önelégültséggel csak egy gond van: nem veszed észre, mire teremtett Isten. Isten teremtett Téged, és azért, hogy kapcsolatban legyél vele. Sosem fogod betölteni azt a minden elképzelésednél nagyobb és fontosabb életcélt, amit Ő szánt neked, hacsak nem vagy állandó kapcsolatban Istennel, az igazi erőforrásoddal.

A jó hír azonban az, hogy még nem túl késő. Lehet vele kapcsolatod, nem számít, mi történt a múltban, nem számít hányszor utasítottad el korábban.

Isten ezt olyan egyszerűvé tette, hogy bárki megértheti: be kell Őt hívnod a szívedbe.

Jézus ezt mondta: "Figyelj! Az ajtód előtt állok és zörgetek. Ha meghallod a hangom és kinyitod az ajtót, bejövök és együtt vacsorázunk." (Jelenések könyve 3:20, CEV ford.)

Jézus zörget az ajtódon. Ragadd meg a jobb életet, és engedd be Őt oda. Legyen Ő a "Főnök" az életedben.

Ez mindent meg fog változtatni.

Beszéljetek róla:

  • Milyen módon tart távol a büszkeséged attól, hogy megtapasztalhasd a jobb életet, amit Isten szánt neked?
  • Mik azok a jó dolgok az életedben, amik túl zsúfolttá teszik azt ahhoz, hogy Jézussal is lehessen kapcsolatod?
  • Mit jelent az, ha az életed valamelyik részén van egy "főnök", aki irányít? Mit jelent az, ha Jézus a Főnök az életedben ?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2014.12. 24.)

1 komment

Ismerd meg még jobban a Teremtődet...

2014. december 30. 03:00 - rorsy

"A kicsinység érzése, amit éreztek, belőletek származik. Nem az életetek jelentéktelen, hanem ti élitek azt jelentéktelenül... Nyissátok meg az életeteket, és éljetek nyitottan és kiteljesedve!" (2Kor 6,12-13, MSG fordítás)

Az évnek ebben a szakaszában mindenkinek nagyon sok dolgot kell elintéznie - meg kell írnunk az év végi összefoglalókat, meg kell tervezni az ünnepi menüt, és természetesen ajándékokat is kell vásárolnunk.

De számodra valami sokkal fontosabb kell, hogy legyen a középpontban karácsonykor: a Jézussal való személyes kapcsolatod elmélyítése. Miért? Két ok miatt.

Először is, mert Jézus alkotott téged. A Biblia szerint: "Mielőtt bármi létrejött volna, Krisztus létezett, és Ő Istennel volt. Ő mindig is létezett, és Ő maga Isten. Ő teremtett mindent, ami van, és semmi sincs, amit nem ő alkotott. Az örök élet Őbenne van, és ez az élet világosságot nyújt az egész emberiségnek." (Ján1,1-4, TLB ford.)

Nemcsak arra van lehetőséged, hogy az univerzum Teremtőjével találkozz, hanem arra is, hogy a te saját Teremtőddel találkozz. Azt szokták mondani, hogy ha az embernek kétségei vannak valamilyen területen, nézze meg, mit ír a kézikönyv.... De Jézust ismerni, ennél sokkal jobb. Ha tudni akarod, hogyan tudod kihozni a legtöbbet az életedből, meg kell ismerned azt, aki téged alkotott.

Másodszor, mert Jézus nyitja meg a szíved, hogy olyan életet élhess és élvezhess, amelyben jelen van a cél, a békesség és az erő. A Jézussal való kapcsolat biztosítja számodra a helyet a mennyben, de ennél sokkal többet is jelent. Isten azoknak, akik ismerik Őt, olyan életet ígér, amelyben cél, békesség és erő van.

Jézust személyesen ismerni azt jelenti, hogy megváltozik az életed. A cél, az erő és a békesség csak a kezdete annak, amit Isten neked adni akar az életben.

Sajnos a legtöbb ember jelentéktelen életet él, mert értelmetlen dolgok töltik ki az életüket.

Most karácsonykor gondolkodjunk el egy kicsit a fogadós példáján, aki nem készített helyet Jézus számára azon az első karácsonyon. Ez nem akadályozhatta meg, hogy Jézus megszülessen, és Istent sem akadályozta meg abban, hogy megvalósítsa a céljait a történelemben. Ez csak a fogadósnak volt rossz. Elmulasztotta azt a kiváltságot, hogy Isten Fiának helyet adjon, amikor a világra jött.

Ugyanez igaz a te életedre is. Ha nem találsz időt arra, hogy megismerd Jézust, elmulasztod a lehetőséget, hogy megismerd a Teremtődet. Elmulasztod a lehetőségét annak, hogy cél, békesség és erő legyen az életedben, mert ezeket csak Isten Fiától tudod megkapni. Ha nem hagysz az életedben helyet Jézusnak, akkor nem tudod majd betölteni az életeddel azt a célt, amit Ő szán neked.


Beszéljetek róla:

  • Az, hogy megismered az Alkotódat, milyen kihatással lehet arra, ahogy az életedet éled?
  • Életed melyik területén szeretnéd megtapasztalni Isten erejét, békességét és célját?
  • Melyek azok a jelentéktelen dolgok, amelyek távol tartanak attól, hogy Istent jobban megismerhesd?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2014. 12. 23.)

Szólj hozzá!

Ne feledkezz el Jézusról ezen a Karácsonyon!

2014. december 29. 03:00 - mintyovanviki

„Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle.” (Lk 10:41b-42)

Szeretjük túlzsúfolni az életünket. Túlhajszolunk, túlköltekezünk, túlbecslünk dolgokat és gyakran fáradtan rójuk a köröket egész életünkben. Ennek következtében Isten igazságának nincs esélye ragyogni az életünkben.

Gyakran tanítja Isten neked az igazság lényegét – lehet, hogy a reggeli Biblia tanulmányozásod közben vagy a vasárnapi prédikáció alatt – és Te azt gondolod, hogy meg kellene tenned bizonyos dolgokat, de éppen túl zsúfolt az életed ehhez, és ezért feledésbe is merül.

Az igazság nem szorulhat  ki az életedből a bűn miatt. Gyakran jó dolgok szorítják ki az életünkből azt az igazságot, amelyet Isten akar elültetni bennünk. Teljesíteni Isten rád szabott tervét – ennyi a feladat, nem kell többet tenni; a kevesebb jelen esetben több!

Vegyük Jézus barátainak – Máriának és Mártának – a példáját. Egy nap meghívták Jézust vacsorára. Mária az egész estét Jézus hallgatásával töltötte. Márta nagyon elfoglalt volt, jó házigazda szeretett volna lenni és aggódott azon, hogy minden a legnagyobb rendben menjen.

Márta teljesen felháborodott azon, hogy neki egész nap dolgoznia kellett, míg a testvére csak Jézus mellett ült. Ekkor mondta neki Jézus: „Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle.” (Lk 10:41b-42)

Amikor az életed véget ér, kizárólag egyetlen dolog fog számítani: Megismerted-e Isten fiát? A különleges karácsonyi meglepetések, amelyeket a túlóráddal kerestél meg – nem fognak számítani. Minden idő, amelyet a tökéletes ünnepi étel elkészítésével töltöttél – szintén nem fog számítani. De minden egyes perc, amelyet Jézus megismerésével töltöttél évről évre – számítani fog!

Szóval élvezzük a karácsonyi időszakot! Csomagoljuk be az ajándékokat! Díszítsük fel az otthonunkat! Töltsünk felejthetetlen pillanatokat a családunkkal! De ne engedjük, hogy a Karácsony úgy teljen el, hogy ne töltenénk időt Jézus lábainál.

Beszéljetek róla:

  • Életednek mely területein van versenytársa az Istennel való kapcsolatodnak?
  • Miért gondolod, hogy gyakran elsodródunk Mária rajongásától Márta túlragaszkodó, lényegtelen elfoglaltságai felé?
  • Hogyan tudnál időt szakítani a karácsonyi szoros programodban, hogy időt tölthess Jézussal?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2014.12.22)

Szólj hozzá!

Lásd meg Jézus munkáját!

2014. december 28. 03:00 - magyarosijulia

“Ha ismernéd az Isten ajándékát, amit számodra készített, és hogy kivel beszélsz, kérnéd tőlem, és én élő vizet adnék neked.” (János 4:10, NLT fordítás)


Manapság TV és rádió hullámok vesznek téged körül mindenfelől. Ha lenne egy műszered, láthatnád, hogy mi van azokon a hullámokon. De csak azért, mert nem látod őket, nem azt jelenti, hogy nem léteznek. Azért nem látod, mert nem vagy ráhangolódva ezekre a hullámokra. 

Ilyen volt Betlehemben is az első karácsonyi éjjelen. Annak ellenére, hogy Betlehemben volt egy fogadó, amely szállást adott az utazóknak, azon az éjszakán, nem volt szállás a kétségkívül legfontosabb utazó család számára.

Ezen a karácsonyon ne téveszd szem elől a párhuzamot, mely ez a történet és saját szívünk között van. A szíved azért volt megalkotva, hogy Istennek legyen szállása. Isten által és Isten számára vagy megteremtve. Amíg ezt nem érted meg, az életednek nem lesz értelme. Sajnos sok más dologgal töltjük meg az életünket. Más vendégeket hívunk be az otthonainkba. Szívünk más ötletekkel, érdeklődési körökkel, értékekkel, szeretetekkel és elköteleződésekkel van telve.

Annyira elfoglalt a szívünk, hogy észre sem vesszük, amikor Jézus megjelenik nálunk. Isten folyamatosan megjelenik az életünkben, olyan lehetőségeket kínálva számunkra, amelyeket sosem hittük volna, amikre problémáink közepette gondolni sem mertünk volna. Sajnos, legtöbbször nem vesszük Őt észre. 

Ez számtalanszor megtörtént a Bibliában is. Jézus megjelent és beszélt olyan emberekkel, akik sosem jöttek rá, hogy kivel is beszéltek tulajdonképpen. János evangéliumában, Jézus egy kút mellett ült, amikor egy asszony odajött hozzá vizet keresve. Az asszony azonban nem ismerte fel Jézust. Sőt, még vallásos vitába keveredett Isten Fiával! Ekkor Jézus a következőket mondta neki: “Ha ismernéd az Isten ajándékát, amit számodra készített, és hogy kivel beszélsz, kérnéd tőlem, és én élő vizet adnék neked.” (János 4:10, NLT fordítás). De az asszony nem ismerte fel Jézust.

Isten mindenhol munkálkodik körülötted - nemcsak karácsonykor, hanem az egész évben. Lehetséges, hogy te és szeretteid nem veszitek Őt észre?

Beszéljetek róla

  • Szerinted miért nem vesszük észre Istent még a karácsonyi időszakban sem, amikor úgy tűnik, hogy az emberek még inkább nyitottabbak az Isten felé?
  • Milyen módon láttad Istent munkálkodni ezen a héten?
  • Milyen változásokat tehetnél a karácsonyi előkészületeidben, hogy meglásd Jézust az ünnepben?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2014.12.21)

Szólj hozzá!

Túl elfoglalt vagy Jézushoz?

2014. december 27. 03:00 - FodorImi

„Megszülte elsőszülött fiát, bepólyálta és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely. (Lukács 2:7)

Egyik évben, mikor még a gyermekeink kicsik voltak, a feleségem azt mondta, hogy a családi nyaraláshoz nekem kell kiválasztanom a helyet. Úgy döntöttem, hogy egy teljesen spontán vakáció lesz, semmit nem tervezek. Lelkipásztorként és vezetőként az életem minden napja be van táblázva, számomra ezért egy nyaralás tervezése nem valami jól hangzik.

Amikor azonban házas vagy és gyermekeid vannak egy teljesen spontán vakáció nem túl jó ötlet. Mivel nem volt semmi tervünk, a vakáció első öt éjszakáját öt különböző városban töltöttük, ebből négyszer az autónkban aludtunk, mert nem találtunk szabad szálláshelyet. A gyermekeim pedig nem voltak vidám kempingezők. Az ötödik éjjel elhatároztuk, hogy tervet készítünk a továbbiakra.

Ez a nyaralás segített megértenem, mit ért a Biblia azon, amikor az első karácsony történetében azt mondja, hogy „nem volt hely a szálláson” Mária és József számára.

Az örök Isten, és a megígért Messiás eljövetelét évezredekkel előre látták. Próféciák megjövendölték az igazságot, hogy a világ üdvözítője el fog jönni. Az ő születése olyan fontos, hogy kettéválasztja a történelmet Kr.e. és Kr.u. szakaszokra. A születésnapod dátuma Jézus születésnapjához van viszonyítva.

Mikor az Isten Fia eljött erre a világra, nem volt számára hely. A fogadós elszalasztott egy kitűnő lehetőséget. Ha Jézus az ő szobájában született volna, a fogadós építhetett volna egy hatalmas jelet, amilyenek Las Vegasban vannak, amely lefele mutatna: „Az Isten Fia itt született!” Megalapozhatta volna a szállodája szerencséjét. Ehelyett elszalasztotta élete legnagyobb áldását, mert nem volt helye Jézus számára.

Nem lehetünk azonban túl kemények a fogadóssal szemben, nem ítélhetjük el azért, mert nem volt szobája Jézus számára. Mi is állandóan ugyanezt tesszük.

Mindannyian elutasítjuk a lehetőséget, hogy megadjuk neki azt a figyelmet, ami az életünkben őt illeti.  Megtöltjük a naptárunkat mindenféle időpontokkal, melyek jelentősége messze eltörpül Jézus mellett. Elköltjük a pénzünket a legújabb kütyüre és nincs semmink, amit Isten munkájába adhatnánk. Azzal töltjük minden időnket, hogy egyre előrébb jussunk a ranglétrán, és azt mondjuk, hogy nincs időnk a szolgálatra, hogy nincs időnk segíteni másokat a gyülekezetben vagy a társadalomban.

Ahogy idén a karácsonyra készülsz, kérdezd meg magadtól a következőt: Maradt hely a fogadódban Jézus számára?

Beszéljetek róla:

  • Hogyan, milyen módon töltjük meg a „fogadónkat” karácsony idején, ami miatt nem marad hely Jézusnak? És az egész év során?
  • Hogyan szabhatsz határt a feladataidnak a karácsonyi forgatagban, hogy tudj Jézus jelentőségére összpontosítani?
  • Milyen dolgokra kell „nem”-et mondanod, hogy „igen”-t mondhass egy izgalmas, növekvő kapcsolatra Jézussal?



(Daily Hope by Rick Warren – 2014.12.20)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása