Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Örülj mindenkor!

2014. december 20. 03:00 - Habakuk

,,Semmiért sem aggódjatok, hanem mindenért imádkozzatok. Mondd el Istennek, mire van szükséged, és adj hálát mindenért, amit eddig tett." ( Filippi 4:6)

Alapvető szükséged van az örömre az életedben. Az élet öröm nélkül igen nyomasztó, leterhelő és elnyomó. A kutatások azt mutatják, hogy minél több örömünk van az életben, annál termékenyek vagyunk. Olvastam egy cikket a ’’US News and World Report” újságban, hogy a vállaltok úgynevezett öröm-tanácsadókat bérelnek fel, hogy örömet építsenek fel az emberek életében, ezért a vállalat foglalkoztatottjai jóval produktívabbak. Ez igaz:  ha öröm van az életedben, akkor több energiád van, kreatívabb és termékenyebb is vagy.

A rövid filippi levélben – az egész könyv csak 4 fejezet hosszú – Pál 16 alkalommal használja az ’’öröm” szót. Csodálatos dolog az, hogy Pál ezt a fejezetet nem akkor írta, amikor nyaralni volt a Karib-tengeren, hanem egy római börtönben volt és várta a kivégzését. Élete legsötétebb napján írta az egyik legpozitívabb tartalmú könyvet a Bibliában.

Filippiben Pál adott nekünk hat öröm-építőt, melyek segíteni fognak nekünk szétszórni a csüggedésünket, és segít kiemelkedni a depresszióból. Ahhoz könnyen megjegyezhető legyenek, egy akrosztikonba tettem – JOYFUL – örömteli. Ma az első hármat nézzük meg.

J: Jettison -  Vessük el az összes sajnálkozást az életünkben.

’’Jettison”  azt jelenti : ’’elhagyni mint ami értéktelen, megválni tőle, megszüntetni és megszabadulni.” Pál azt mondja: ha örömöt szeretnél az életedbe, van néhány dolog, amit le kell tenned, mert ezek megterhelik az életed. A Biblia azt mondja, felejtsük el a megbánásainkat, mert ezt teszi Isten is – Ő azt választotta, hogy megbocsátja a hibáidat, ha bevallod őket. Az öröm kezdete az, ha elengeded a múltat. Filippi 3:13 azt mondja : „Egy dolgot tetszek: ami mögöttem van, azt elfelejtem, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé.”

O: Omit – Hagyd el minden aggodalmad a jövődet illetően.

Ha élvezni akarod a jelent, minden jövőbeli aggodalmad el kell hagynod. Az aggodalom és kétségbeesés a leginkább örömgyilkosok mind közül. Nem tudsz örülni és aggódni is egyszerre. Pál ellenszere ez a vers: Semmiért sem aggódjatok, hanem mindenért imádkozzatok. Mondd el Istennek, mire van szükséged, és adj hálát mindenért, amit eddig tett. ( Filippi 4:6) Viszont amikor aggódsz, tudsz imádkozni is.

Y: Yield – Rendeld alá magad Isten céljának.

Ha csak sodródsz, ha nem tudod, hogy honnan jössz és hová mész vagy miért vagy itt, akkor természetesen nem lesz semmi örömöd az életedben. Mindannyiunknak szüksége van egy nagyobb okra a magunkénál, amiért élünk. Ez hoz nekünk örömöt. Az pedig nem hoz örömöt, ha magunknak élünk. Még ha Pál már szó szerint mindent elvesztett, egyvalamit nem tudtak elvenni tőle – az élete célját. Ezt mondja a Filippi 1:21-ben: ,,Mert nekem az élet Krisztus, és a meghalás nyereség.”

Ha örömteli életet szeretnél, életedet Isten tervéhez kell igazítanod. Amikor elkezdesz azért a célért élni, amire Isten teremtett, az életed értelmet nyer és könnyebben találsz örömre.

Beszéljünk róla:

Mik azok a dolgok – emberek, körülmények, szituációk vagy érzések, amelyek leterhelnek és gátolnak abban, hogy egy örömteli életet élj?

Mi a különbség a boldogság és az öröm között?

Miért aggódsz? Mit kell tenned azért, hogy megszabadulj az aggodalmaktól?

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása