Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A boldogság feltétele az elengedés

2014. június 30. 03:00 - angie.keyr

Testvérek, nem gondolom, hogy máris magamhoz ragadtam, de azt igen, hogy elfelejtem, ami mögöttem van, és nekilendülök annak, ami előttem van. Futok a kitűzött cél felé, az égi hivatás jutalmáért, amelyre Isten meghívott Krisztusban. Filippi 3:13-14

A boldogsághoz tudnod kell elengedni és meg kell tanulnod felejteni. Az aggódás nem változtat semmit a múlton, szóval felejtsd el, amin nem tudsz változtatni, és koncentrálj a jövőre.

A Filippi 3:13-14 azt mondja: Testvérek, nem gondolom, hogy máris magamhoz ragadtam, de azt igen, hogy elfelejtem, ami mögöttem van, és nekilendülök annak, ami előttem van. Futok a kitűzött cél felé, az égi hivatás jutalmáért, amelyre Isten meghívott Krisztusban.

Az erőd véges. Ezért fáradsz el. Ezért merülsz ki.

Mivel csak véges mennyiségű energiád van, nagyon ajánlom, hogy egy cseppjét se a múltra pazarold. Minden nap arra költsd az erődet, ami az előtted lévő úton vár.

Ez a szokás annyira fontos a boldogsághoz, hogy van három csapda, amiről tudnod kell:

A megbánás csapdája. El kell engedned azokat a dolgokat, amiket megbántál. Vannak dolgok, amikről azt kívánom, hogy bárcsak máshogy csináltam volna az életben? Természetesen. De nem rágódhatok rajtuk, mert nem tudom megváltoztatni őket. Ne vesztegess érzelmeket bánkódásra.

A neheztelés csapdája. A haragodhoz való ragaszkodás csak téged bánt. Engedd el! A saját érdekedben meg kell tanulnod megbocsátani. Megérdemlik? Nem. De te megérdemled a megbocsátást Istentől? Nem. Akik megbocsátanak, megbocsátatnak.

A szokás csapdája. Minden folyamatosan változik, és ezt nem tudod megállítani. Neked kell eldöntened, hogy ellenállsz és elutasítod a változásokat, vagy boldog leszel. A boldogság választás kérdése.

Az, hogy hogy kezeled a változásokat az életben felfedi a lelki érettségedet. Amikor az örökkévalósághoz vagy láncolva, és az vezet, körülötted minden változhat, és választhatod a boldogságot.

Beszéljetek róla:

  • Mi az a dolog a múltadban, amit el kell engedned ahhoz, hogy a jövődre tudj koncentrálni?
  • Mit gondolsz, miért olyan nehéz az embereknek megválni a szokásaiktól?
  • Mit fed fel a változáshoz való hozzáállásod a lelki érettségedről?

(Daily Hope by Rick Warren 2014.06.23)

Szólj hozzá!

A boldog emberek sosem állnak meg a növekedésben

2014. június 29. 03:00 - gyanus

"Nem gondolom, hogy már tökéletes lennék. Nem tanultam meg még mindazt, amit kellene, de továbbra is dolgozom egészen addig a napig, amíg végül olyanná nem leszek, amilyennek Krisztus megváltott és eltervezett. Nem, testvéreim, még egyáltalán nem az vagyok, akinek lennem kellene." (Filippi 3:12-13 - az angol Living Bible fordítás alapján)

Jézus követése először is egy döntés, azután pedig egy folyamat, amely egész életünkön át tart. Nem tudod követni járás nélkül! Kell, hogy legyen lendületed, ami előrevisz!

Filippi 3:12-13 azt mondja: "Nem gondolom, hogy már tökéletes lennék. Nem tanultam meg még mindazt, amit kellene, de továbbra is dolgozom egészen addig a napig, amíg végül olyanná nem leszek, amilyennek Krisztus megváltott és eltervezett. Nem, testvéreim, még egyáltalán nem az vagyok, akinek lennem kellene.

Amikor Pál ezt a verset írta, idősebb ember volt már, és Rómában volt, a börtönben. Ekkor már az élete végén jár. Hihetetlenül sokat tapasztalt ember. Mégis azt állítja magáról, hogy még nem ért révbe. Ha valakinek joga van azt mondani, hogy "ott van szellemileg," akkor az ő lenne, aki az Újszövetség legnagyobb részét írta. De Pál azt mondja: nem, nem vagyok még ott. Még mindig növekszem. Még mindig tanulok. Még mindig egyre inkább hasonlóvá kell lennem Krisztushoz.

Mi az a csapda, ami visszatart attól, hogy kövesd Pál példáját és folytasd a Krisztusban való növekedést?

A büszkeség.

A büszkeség visszatart attól, hogy növekedj, mert ha azt tetteted, hogy minden rendben van nálad, nem fogsz azért erőfeszítést tenni, hogy szellemileg érettebbé válj. Senki sincs készen, senkinek sem tökéletes élete! Az alázat viszont boldogsághoz vezet, mert taníthatóvá tesz.

A boldog emberek sosem állnak meg a növekedésben. A boldog emberek sosem hagyják abba a felfedezést, az erőfeszítést; nem hagyják abba a tanulást. Ha abbahagytad a növekedést, szomorú lesz az életed, mert Isten növekedésre teremtett minket! 

A boldogság és az alázat együtt járnak, mert az alázatos emberek taníthatóak. Mindig felteszik maguknak a kérdést: "Hogyan lehetnék jobb férj? Hogy lehetnék jobb barát? Hogyan lehetnék jobb főnök? Hogyan lehetek Krisztus jobb követője?"

"Vizsgáljátok meg magatokat, hogy szilárdak vagytok-e a hitben! Ne sodródjatok az árral, és ne vegyetek mindent magától értetődőnek. Rendszeresen vizsgáljátok meg a lelketeket! Első kézből való bizonyítékra van szükségetek, nem csupán szóbeszédre, hogy Krisztus bennetek van. Vizsgáld meg az életedet! Hogyha nem mész át a szűrőn, változtass rajta!" (2 Korinthus 13:5 - az angol Message fordítás alapján).

Beszéljetek róla!

  • Hogyan növekedtél szellemileg az elmúlt évben? Látják benned mások ezt a növekedést?
  • Miért fontos, hogy támogasson egy kis csoport abban a törekvésedben, hogy növekedj szellemileg?
  • Mit gondolsz, miért boldogabbak azok az emberek, akiknek tanítható szellemiségük van? 
Szólj hozzá!

Ismerkedj meg jobban Istennel!

2014. június 28. 03:00 - Robin85

"Mert az én határozott célom az, hogy folyamatosan mélyebben és bensőségesebben ismerjem meg őt és még erősebben és tisztábban felfogjam, felismerjem és megértsem személyiségének csodáit. (Filippi 3:10 AMP ford. )

Istennel való kapcsolatra lettél teremtve, és ha azt gondolod, hogy örömteli életet élhetsz anélkül, hogy Őt jobban megismernéd: becsapod magadat. A boldogságot abban találod, ha Istent napról napra egy kicsit jobban megismered. Pál felfedezte ezt. Azt mondja a Filippi 3:10-ben: "Mert az én határozott célom az, hogy folyamatosan mélyebben és bensőségesebben ismerjem meg őt és még erősebben és tisztábban felfogjam, felismerjem és megértsem személyiségének csodáit. (Filippi 3:10 AMP ford. )

Különbség van aközött, hogy tudunk valakiről vagy ismerünk valakit. Többet tudok Justin Bieber-ről és Kim Kardashian-ról, mint amennyit szeretnék, de nem igazán ismerem őket. Ismerem a feleségemet, ismerem a gyermekeimet, mert időt töltök velük. Kapcsolatban vagyok velük. Pál mély és belsőséges kapcsolatra tett szert Istennel, mert kapcsolata volt vele és vette a fáradságot valamint az időt, hogy jobban megismerje őt.

Nem véletlenül ismerjük meg Istent: ez egy elhatározott cél. Olyan dolog, amivel kapcsolatban neked kell tenni valamit. Be kell fektetned az idődet. Sokszor azonban túlságosan elfoglaltak leszünk, és az elfoglaltság tönkreteszi a kapcsolatainkat. Tönkreteszi a kapcsolatodat a családoddal és tönkreteszi a kapcsolatodat Istennel is.

Ahhoz, hogy megismerd Jézust, időt kell tölteni vele. Ha időt szeretnél tölteni vele, időt kell szánnod rá! Próbálj külön tíz-tizenöt percet Istenre figyelve tölteni reggel, ügyelve rá, hogy az elméd ne legyen elfoglalva mással. Csak légy csendben, és ez meghozza a világodban a változást.

Beszéljetek róla:

  • mi az, amit minden nap legalább 15 percig csinálsz és ami fontosabb, mint az Isten eltöltött idő?
  • miként kell az időbeosztásodon változtatni ahhoz, hogy időt tudj tölteni Istennel?
  • mik azok a figyelemelterelő dolgok, melyek megakadályozzák, hogy Istennel időt tölts?
Szólj hozzá!

Ne veszítsd el az örömöd apró dolgok miatt!

2014. június 27. 03:00 - FodorImi

„Minden más értéktelen az én Uram, Jézus Krisztus ismeretének végtelen értékéhez képest.” (Filippi 3:8 – NLT fordítás)

Minden reggel, amikor felkelsz, emlékeztesd magad, mi az, ami fontos, ami számít, és mi az, ami nem. Ne engedd, hogy elvonják a figyelmed az élet lényegtelen és jelentéktelen dolgai.

Miért olyan fontos ez? Észrevetted már, milyen könnyen elveszítjük az örömünket valami apró dolog miatt? Rendszerint valami apróság bosszant bennünket, például valaki elénk vág az úton kanyarodáskor, vagy nem áll úgy a hajunk, ahogy szeretnénk, vagy már nem jó ránk egy ruha, amit fel akarunk venni. Ilyenkor máris vége a jókedvünknek. Néha az apró dolgok vannak ránk a legnagyobb hatással, pedig ezek valójában nem is számítanak.

Pál azt mondja a Filippi 3:7-ben „Azokat a dolgokat, amelyek egykor értékesek voltak nekem, most haszontalannak, értéktelennek tartom azért, amit Krisztus tett velem.” (NLT fordítás)

Mi volt számodra a legfontosabb, mielőtt találkoztál Jézus Krisztussal? A munkád? A karriered? A pénzszerzés? De lehet, hogy egy randevú, vagy az, hogy népszerű legyél. Esetleg a biztonság, vagy talán az, hogy hírnevet szerezz.

Pál azt mondja, hogy ezek a dolgok semmit nem számítanak ahhoz az örömhöz képest, ami abból fakad, hogy ismerjük Jézust.

Sokszor a minket körülvevő világ pont az ellenkezőjét akarja elhitetni velünk. Naponta hirdetések ezreivel találkozol, amelyek mind azt mondják, „teljesen értéktelen vagy, amíg meg nem veszed ezt vagy azt a terméket”. A hírműsorok a TV-ben minden eseményt úgy mutatnak be, mint a nap legfontosabb eseményeit. Pedig nem azok! Semmi sem értéktelenebb egy tegnapi újságnál. Azért, mert valami sürgős vagy most történik, nem jelenti azt, hogy fontos is.

Mindennel kapcsolatban meg kell kérdezned magadtól: Mennyit számít ez 100 év távlatában? Mit számít az holnap, amiért ma aggódom? Valószínűleg holnap már nem lesz fontos, és még kevésbé lesz az az örökkévalóság távlatában. Úgy kell élned, hogy mindig szem előtt tartsd az örökkévalóságot.

Amerika hajszolja a lényegtelen dolgokat. Azoknak a dolgoknak élünk, amik valójában nem számítanak. Ha nem akarsz a tömeggel sodródni, a figyelmedet a pillanatnyiról az örökkévalóra kell összpontosítanod. Amikor úgy élsz, hogy az örökkévalóságot tartod szem előtt, rá fogsz jönni, hogy az a dolog, ami miatt most aggódsz, nem számít majd az örökkévalóságban. Így ahelyett, hogy állandóan feszült és ideges lennél, boldog lehetsz.

„Minden más értéktelen az én Uram, Jézus Krisztus ismeretének végtelen értékéhez képest.” (Filippi 3:8 – NLT ford.) Minden nap vedd számba, mi számít leginkább.

Beszéljetek róla

  • Melyek azok az apróságok, amelyek miatt aggódtál vagy aggódsz mostanában és megfosztanak az örömtől?
  • Hogyan lehet a gyakorlatban megvalósítani azt, hogy Istent helyezzük a középpontba és az örökkévalóság szemszögéből nézzük a dolgokat?
  • Mi volt a legfontosabb dolog számodra mielőtt Jézusban kezdtél hinni? Most hogy látod azt a dolgot?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 06. 20.)

Szólj hozzá!

A boldog ember megnyugszik Isten kegyelmében

2014. június 26. 03:00 - hofgartekesnoemi

 „Nem számítok többé arra, hogy igaz vagyok amiatt, hogy engedelmeskedem a törvénynek; inkább a Krisztusba vetett hitem miatt válok igazzá. Mert Isten úgy rendelte el, hogy az, hogy mi Őelőtte igazzá válunk, az a mi hitünktől függ". (Filippi 3:9, NLT fordítás)

Nem érdemelheted ki Isten elfogadását, sem szeretetét, sem elismerését. Isten maga a szeretet, és Ő feltétel nélkül szeret téged. Ha boldog emberré szeretnél válni, meg kell nyugodnod Isten kegyelmében minden egyes nap.

Pál ezt írja a Filippibelieknek: „Mi, keresztények abban örvendezünk, amit Jézus Krisztus tett értünk, és felismerjük, hogy képtelenek vagyunk bármit is tenni, hogy megmentsük önmagunkat.” (Fil. 3:3, LB ford.)

A boldogságodat veszélyeztető dolgok egyike a törvényekhez való ragaszkodás. Ez azt a magatartásformát jelöli, amely állandóan az Isten iránt érzett szeretetet bizonygatja. Amikor abban bízol, amit te teszel Istenért, nem pedig abban, amit Jézus tett érted. Azt jelenti, hogy úgy gondolod, szabályokat és megkötéseket kell az életed vezérfonalává tenned, hogy méltónak bizonyulj Isten szeretetére.

Hogyan ismerheted fel magadban, hogy törvényeskedő vagy? Akkor vagy az, ha ítélkezel mások felett. Honnan tudhatod, hogy kegyelemből élsz? Akkor élsz kegyelemből, ha irgalmas vagy másokkal szemben. A kegyelemből élő ember könnyebben bocsájt meg, mert felismeri, hogy Isten neki is megbocsátott és megbocsát.

A törvényeskedés elveszi az életedből a boldogságot, és egy gyülekezet életéből is. Jártál már ilyen gyülekezetben? Nem boldogok. Ahol törvényeskedés van egy gyülekezetben, ott nincs öröm. Mindenki a kötelesség vagy éppen a bűntudat miatt jár oda.

Nincs felszabadítóbb érzés annál, mint amikor felismered: semmit nem tudsz tenni, hogy Isten jobban szeressen. Ez a boldogság kulcsa. Minden nap emlékeztesd magad Isten kegyelmére, és nyugodj meg abban.

Beszéljétek meg:
•    A törvényeskedés milyen csapdáiba botlasz a mindennapjaid során (még ha bízol is Isten kegyelmében)?
•    Hogyan tudod élvezni Krisztus kegyelmét, hogyan tudsz örvendezni abban?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 06. 19.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása