Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Istenre van szükséged, hogy tudj lelkesedni

2014. január 19. 03:00 - *Agota*

„…a szolgálatkészségben fáradhatatlanok, a lélekben buzgók legyetek: az Úrnak szolgáljatok. A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak.” (Róma 12,11-12)

48 2014.01.19.jpg

Ahhoz, hogy céljaidat elérd, meg kell tanulnod fenntartani a lelkesedést hosszú távon.

Ralph Waldo Emerson ezt mondta: „Semmiféle nagyszerű dolgot nem lehet elérni lelkesedés nélkül.” Én ezt teljes szívemből hiszem. Az életem során ez be is igazolódott. Muszáj, hogy legyen szenvedélyed, muszáj, hogy legyen lelkesedésed, mert ha nincs, sosem fogsz a végcélodhoz elérkezni.

Legtöbben lelkes embernek tartanak, és az is vagyok. De nem egy hétig vagy egy hónapig voltam lelkes. A lelkesedésem nem fogyott az elmúlt évben, 5 évben vagy 10 évben. Kiegyensúlyozottan lelkes voltam a céljaimmal kapcsolatban, amelyeket több mint 30 éve tűztem ki.

Hogy lehet ezt? Hogyan lehet lelkes maradni nap nap után, a késlekedések, nehézségek, zsákutcák, problémák és nyomás, kritikák ellenére? Hogyan lehet lelkesnek maradni több mint 30 évig?

A pozitív gondolkodás nem elég. A saját magad pszichológiai erejéből felemelkedni nem elég. Optimizmusra késztetni magad sem elég.

A titka annak, hogy lelkes maradj egy életen keresztül, a lelkes szóban rejlik. A szó „lelkesedés” az „en theos” görög szóból származik. „En” a görög megfelelője a „valamiben” kifejezésnek, a „Theos” pedig a görög megfelelője az „Isten” szónak. Így „en theos” azt jelenti, hogy „Istenben”.

Ha Istennel élsz, lelkes leszel. Ez az a fajta lelkesedés, melyre nem lesz hatással a gazdaság, az időjárás vagy a saját körülményeid. Ez a lelkesedés örökkévaló mert az örökkévaló Istenhez köt. Jézusban vagy.

Pál leírja a Róma 12,11-12-ben, hogy hogyan lehet ide eljutni. Ezt mondja, „…a szolgálatkészségben fáradhatatlanok, a lélekben buzgók: az Úrnak szolgáljatok. A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak.”

Ha el szeretnéd érni a céljaidat ebben az évben, Isten erejére van szükséged, hogy ezáltal reménységben örvendezhess, nyomoruságban kitartó  és imádkozásban állhatatos lehess.

Imádkozd ezt az imát velem: „Drága Istenem, nem akarok több napot nélküled élni, anélkül, hogy te irányítanád a szívem minden részét. Felajánlom a testem. A te oltalmadba ajánlom magamat. Annak fényében, hogy mennyi mindent tettél értem, feléd irányuló imádatból, odaajánlom magam élő áldozatként.

Alázatosan bevallom, hogy segítségre van szükségem. Szeretném, hogy segíts az elmém megújulásában. Segíts, hogy úgy gondolkozzak, ahogy te. Bocsásd meg a büszkeségemet. Nem akarok többet gondolni magamról, mint amennyit kellene. A hitemnek növekednie kell, és szükségem van arra, hogy segíts nekem célokat felállítani, melyek mérhetőek, hogy tudjak velük boldogulni. Bocsásd meg, hogy magam erejéből akartam megváltozni.

Szeretném az életemet szeretettel megtölteni. Be akarok töltekezni veled! Segíts, hogy csoportos támogatást kapjak ehhez. Segíts, hogy gyönyörködni tudjak a másoknak adott tiszteletben, hogy arra tudjak öszpontosítani, hogy az életemet odaadjam, hogy ezáltal te betölthetsd szükségleteimet. Táplálni akarom a lelkesedésemet azáltal, hogy veled járok. Segíts, hogy reménységben tudjak örvendezni, hogy nyomorúságban kitartó és imádkozásban állhatatos tudjak lenni. Teljesen átadom magam neked! A te nevedben imádkozom. Ámen.”

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.01.12)

Szólj hozzá!

Töltsd meg az életedet szeretettel

2014. január 18. 03:00 - sema22

"Ne tettessétek a szeretetet, hanem szeressétek egymást őszintén. Gyűlöljétek a gonoszt, ragaszkodjatok a jóhoz. A szeretetben legyetek egymás iránt gyengédek, és leljétek örömötöket az egymás elismerésében." (Róma 12,9-10 NLT fordítás)

47 2014.01.18.jpg

Ha hosszan tartó változást szeretnél az életedben, akkor töltsd meg szeretettel!

A szeretet az egyetlen, ami megváltoztathatja a megváltozhatatlant. A szeretet megerősít. A szeretet feltölt. A szeretet megújít. A szeretet felüdít. A szeretet a világegyetem legnagyobb ereje, mert Isten szeretet. Nem azt mondja, hogy neki van szeretete, hanem, hogy Ő maga a szeretet. A szeretet meggyógyítja azt, ami máshogy nem gyógyul. A szeretet felemel. A szeretet megerősít. A szeretet energetizál.  A szeretet feljogosít.

"Ne tettessétek a szeretet, hanem szeressétek egymást őszintén. Gyűlöljétek a gonoszt, ragaszkodjatok a jóhoz. A szeretetben legyetek egymás iránt gyengédek, és leljétek örömötöket az egymás elismerésében" (Róma 12,9-10 NLT fordítás)

"Leljétek örömötöket egymás elismerésében" - Ez nagyon tetszik, de mit is jelent? Azt, hogy amikor a kiscsoportodban valakinek sikere van az egészségében, anyagi helyzetében, eléri a kitűzött célját, akkor ünnepelj vele. Ünnepeljétek a győzelmüket. Le tudtál adni pár kilót? Gratulálok! Kicsit kilábaltál az adósságból? Fantasztikus! Áttörés van a házasságodban? Óriási! A Biblia azt mondja, hogy leljétek örömötöket az egymás elismerésében és legyetek egymás iránt gyengédek.

Itt egy lenyűgöző dolog: Isten teljesen átszövi a világegyetemet, így amikor te segítesz valakinek, akkor Isten gondot visel a dolgaidra. Isten letekint rád, és nem azt kérdezi, hogy segítesz-e magadon, hanem azt, hogy segítesz-e másokon? Szeretnél segítséget a céljaid eléréséhez? Akkor kezdj el segíteni másokon! Mutass szeretetet! Szorítsd magad háttérbe. Gyógyulást hoz ami visszajön.

Emlékszel Jób történetére, aki mindent elveszített? Elveszítette az egészségét, családját, vagyonát. Mindent elveszített. A könyv végén Isten visszaadja neki mindezt. Miért? Mert Jób imádkozott magáért? Nem. Azt írja: Miután Jób imádkozott a barátaiért Isten visszaállította őt, és kétszeresen adott neki vissza mindent.

Miért kell tartoznod egy kiscsoporthoz? Nem csak azért, hogy mások segítsenek neked, hanem hogy te is segíthess nekik! Szóval amikor imádkozol értük, akkor Isten segít neked. Add magad oda szeretetben, és aztán figyeld ahogyan Isten munkálkodik az életedben.

Beszéljünk róla:

  • Gondold át, miként mutatod ki a szeretet nap mint nap mások iránt. Mi motiválja a szeretetedet?
  • Hogyan hozott áldást az életedre mások szeretete?
  • Kik azok az emberek körülötted, akiknek szükségük van a szeretetedre, vagy támogatásodra, vagy arra, hogy ma velük ünnepelj? 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.01.11)

Szólj hozzá!

A változáshoz közösségre van szükség!

2014. január 17. 03:00 - Lilla:)

"Ahogy a mi testünknek is több része van és minden résznek megvan a maga feladata, úgy van ez Krisztus testében is. Mi a test különböző részei vagyunk és mindannyian egymáshoz tartozunk." (Róma 12:4-5., NLT fordítás)

You_re_Not_Alone_550x550_.jpg

Egyedül nem fogsz változtatni azokon a dolgokon, amelyeken kellene, akarsz vagy tervezel változtatni. Ha tudnál egyedül változtatni, megtennéd, de mivel nem tudsz, nem is teszed meg!

A Biblia azt mondja a Róma 12:4-5-ben: "Ahogy a mi testünknek is több része van és minden résznek megvan a maga feladata, úgy van ez Krisztus testében is. Mi a test különböző részei vagyunk és mindannyian egymáshoz tartozunk." (NLT fordítás)

Isten úgy alkotta meg a világot, hogy szükségünk van egymásra. Nekem szükségem van rád, és neked rám. Az "egymás" kifejezés 58-szor szerepel az Újszövetségben: szeressük egymást, gondoskodjunk egymásról, támogassuk egymást, imádkozzunk egymásért, köszöntsük egymást, osszunk meg dolgokat egymással. Isten sosem mondta, hogy magányos lovasként kell élned az életed. Még a magányos lovasnak is ott volt Tonto, a harcostársa! Nem arra lettél teremtve, hogy magányosan élj. Az, hogy lesz házastársad vagy nem, nem annyira lényeges. Egy szellemi családra van szükséged, és fontos, hogy egy kis csoporthoz is tartozz.

Neked szükséged van rám, nekem rád. Szükséged van a körülötted lévő emberekre, és nekik rád. Egymáshoz tartozunk.

Nagyon sok jó könyv van, ami elmondja, mit kellene tenned, de két dolgot nem említenek, amire a Biblia szerint mindenképpen szükséged van: Isten ereje és a közösség. Ez kell az igazi változáshoz. A változáshoz közösségre van szükség!

A Saddleback gyülekezetben sokféle háttérből való ember él; 65 különböző nyelvet beszélünk, és tagjaink a legkülönbözőbb vallási, etnikai és nemzetiségi háttérből jönnek.

Közös azonban bennünk az, hogy mindannyian szeretjük Istent. Ez egyesít minket és lehetővé teszi, hogy segítsük egymást.

A Galata 3:28 ezt mondja: "Krisztusban nincs különbség zsidó és görög között, rabszolga és szabad ember között, férfi és nő között. Krisztusban mindannyian egyformák vagytok." (NCV fordítás)

Beszéljünk róla:

  • Milyen változásokat szeretnél az életedben ebben az évben? Milyen célokat tűztél ki?
  • Hogyan segít téged a hozzád legközelebb álló emberek támogatása abban, hogy elérd ezeket a célokat?
  • Mi tart vissza attól, hogy segítséget fogadj el vagy kérj másoktól?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.01.10)

Szólj hozzá!

Mérd fel a jelenlegi helyzeted, hogy tudd, merre tartasz!

2014. január 16. 03:00 - rorsy

"Ne gondoljátok magatok többnek, mint amik vagytok, hanem hozzatok józan ítéletet, annak a hitnek a mértéke szerint, amit Isten adott nektek." Róm 12,3 (NIV fordítás)

Az első és legnagyobb akadálya, hogy az életed bármilyen formában is megváltozhasson, a büszkeséged.

Senki sem tökéletes. Én sem vagyok az, és te sem. Még a pápa sem. A Biblia azt írja, hogy semmi és senki nem tökéletes ezen a Földön, kivéve Isten Igéjét. Minden tökéletlen ezen a bolygón a bűn miatt.

De néha úgy éljük az életünket, mintha be akarnánk bizonyítani a környezetünknek, hogy mi bizony tökéletesek vagyunk. De ha mélyreható változásra vágysz az életedben, először alázattal meg kell vizsgálnod a jelenlegi helyzeted, és el kell ismerned, hogy Te sem vagy tökéletes! Be kell ismerned,  hogy az életednek vannak olyan területei, ahol problémáid vannak (pl. anyagi, egészségügyi vagy egyéb).

A Római levél 12:3 ezt mondja: "Ne gondoljátok magatok többnek, mint amik vagytok, hanem hozzatok józan ítéletet, annak a hitnek a mértéke szerint, amit Isten adott nektek."

Készen állsz arra, hogy a hozzád legközelebb álló emberektől megkérdezd: Min kellene változtatnom? Elég bátor vagy ahhoz, hogy megkérj embereket, legyenek teljesen őszinték Veled?

Miért olyan fontos ez? Mert csak azon tudsz változtatni, amiről tudsz. Ha nem tudod, mekkora a hited, nem növekedhetsz abban. Ha nem vagy tisztában az egészségi állapotoddal, nem tehetsz azért, hogy jobban légy, meggyógyulj. Ha nem látod tisztán a pénzügyi helyzeted, nem tudsz célokat kitűzni ezen a területen. Ha nem tudod, milyen szinten állsz szellemileg, szakmai téren vagy a kapcsolataidban, akkor nem növekedhetsz ezeken a területeken. Csak akkor tudsz fejlődni, ha felméred,  hol állsz most!

Az is fontos, hogy a céljaid felé való előrehaladásod feljegyezd egy naptárban vagy egy naplóban. Ha az egészséged, a pénzügyeid vagy bármi egyéb területen akarsz valami célt elérni, fel kell jegyezned, hogy abban az évben hogyan haladsz előre, hogy le tudd mérni, mennyit fejlődtél.

Mérd fel, hol állsz most, hogy tudd, merre kell menned!

Beszéljünk róla:

  • Kivel tudsz nyíltan és őszintén beszélgetni?
  • Életed mely területeit kell felmérned, hogy azokban változásokat indíthass el?
  • Milyen különböző módon tudod nyomon követni a növekedést és fejlődést az életedben?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.01.09.)

Szólj hozzá!

Vesd le a régit és öltsd fel az újat!

2014. január 15. 03:00 - mintyovanviki

„Vessétek le a régi ént, ami megtévesztő kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg elmétekben, és... öltsétek fel az új éneteket, ami valóságos megigazulásban és szentségben teremtetett, hogy Istenhez hasonló legyen.” (Ef 4:22-24, NIV fordítás)

change-shirt-860 (1).jpg

Ha tartós változást szeretnél az életedben, a testeddel kell kezdened, és ez magában foglalja a gondolkodásmódod megváltoztatását is. Fontos, hogy amit beengedsz az elmédbe és amin gondolkozol, Istennek tetsző legyen, és az Ő dicsőségére legyen.

Az Efézusi levél 4:22-24 azt mondja: „Vessétek le a régi ént, ami megtévesztő kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg elmétekben, és... öltsétek fel az új éneteket, ami valóságos megigazulásban és szentségben teremtetett, hogy Istenhez hasonló legyen.” (NIV ford.)

Figyeljük meg, hogy levételről és felöltésről van szó az igeversben. Az egészségünkkel kapcsolatban is például igazából az a lényeg, hogy bizonyos dolgokat, amiket eddig csináltunk, abbahagyunk, vagyis "levetünk", és új dolgokat kezdünk el. Ne tölts magadba negatív és fájdalmat okozó dolgokat, érzéseket, hanem inkább olyan dolgokkal töltődj fel, amelyek építenek téged.

Ne engedj negatív és fájdalmat okozó dolgokat az elmédbe, ehelyett inkább olyan dolgokra kezdj figyelni, amelyek építenek és amitől még inkább Krisztushoz hasonlóvá leszel. Az elméd megújítása során is először "le kell vetned" bizonyos dolgokat, mielőtt "felölthetnél" valami újat.

Amikor például elmész egy áruházba, hogy egy új kabátot vegyél magadnak, amikor felpróbálod az új kabátot, nem a régire veszed rá, hiszen akkor nem tudod, hogy jó-e rád. Le kell vetned a régit, mielőtt felvennéd az újat.

Le kell vetned magadról, ami régi, mielőtt felöltöd az újat!  Ez a szellemünkre, a lelkünkre, az érzelmeinkre és az értelmünkre is igaz.

Beszéljünk róla:

  • Melyek azok a „régi dolgok”, amelyeket ki kell iktatni az életedből, az elmédből vagy a testedből?
  • Melyek azok az „új dolgok”, amelyekkel az elmédet és a testedet fel kell töltened? Milyen új szokásokat kell kialakítanod ebből a célból?
  • Hogyan próbálsz meg Istenhez még inkább hasonlóvá válni "valóságos megigazulásban és szentségben"?

(Daily Hope by Rick Warre, 2014.01.08)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása