Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten családja a gyülekezet

2014. május 25. 03:00 - BenedekDávid

"Ti pedig egységben összeforrtok majd és Istent fogjátok magasztalni, a mi Jézus Krisztusunk Atyját. Krisztus elfogadott benneteket, így fogjadjátok el ti is egymást, mert ez hoz Istennek dicsőséget." (Róma 15:6-7 NCV fordítás)

church-family.jpg
Csakis kétféleképpen lehet bekerülni egy családba: vagy beleszületsz, vagy örökbe fogadnak. Isten mindkettőt megtette érted! Ezt hívjuk újjászületésnek és Isten családjába való örökbefogadásnak. Isten mindkettőt megteszi érted.

Az újszövetségi időben a római törvények megengedték, hogy megtagadd születendő gyermekedet. Ha viszont egy gyermeket örökbe fogadtál, tilos volt azt a gyermeket valaha is megtagadni. Isten azt mondja, hogy te nemcsak újjászülettél az ő családjába, hanem ő még örökbe is fogadott és nem létezik olyan, hogy ő  valaha is megtagadjon. Ez nagyon jó hír!

Valószínűleg felteszed a kérdést, hogy "Nem számít, hogy mit teszek? Tényleg?" Nem számít!

Miután megszülettél, nem fordíthatod visza a születésed. Miután újjászülettél nem változhatsz újjászületetlenné. Elszomoríthatod az Atyát, mint ahogy sokszor elszomorítjuk a földi szüleinket is. Lehet, hogy a kapcsolat megtörik velük, de bármit is mondjanak a szüleid, mindenki tudja, hogy attól még a gyermekük vagy. Ugyanígy, miután Isten gyermeke lettél, az Ő családjához fogsz tartozni.

1 Timóteus 3:15- ben ezt olvassuk: "Azt akarom, hogy tudjátok, hogy Isten családja tagjainak hogyan kell élniük. Isten családja a gyülekezet." (GW fordítás) Ez azt jelenti, hogy a gyülekezet nem egy hely, ahová eljársz. A gyülekezet egy közösség, amihez tartozol. Mi vagyunk Isten családja.

Sokan azt hiszik, hogy a kereszténység egy hitrendszer, pedig sokkal inkább egy "odatartozási rendszer". Igen, hitelvek is beletartoznak, de ennél sokkal többet jelent. Azt jelenti, hogy Krisztus testének tagja vagy.

Isten családjához tartozol: "Ti pedig egységben összeforrtok majd és Istent fogjátok magasztalni, a mi Jézus Krisztusunk Atyját. Krisztus elfogadott benneteket, így fogjadjátok el ti is egymást, mert ez hoz Istennek dicsőséget" (Róma 15:6-7 NCV fordítás).

Beszéljetek róla:

  • Milyen előnyei vannak annak, hogy Isten családjához tartozol?
  • Mi a bizonyítéka az életedben annak, hogy Isten családjának tagja vagy?
  • Milyen módon használod fel az ajándékaidat, hogy azok által lelki családod számára áldás légy?


(Daily Hope by Rick Warren, 2014.05.18.)

Szólj hozzá!

Isten családja örökké megmarad

2014. május 24. 03:00 - Á. Bözse

„Mivel az Ő gyermeke vagy, Isten az örökösévé tett téged.” (Galata 4:7, NLT fordítás)

20121128-170548.jpg
A lelki családod lehet, hogy még fontosabb, mint a fizikai családod, mivel ez örökké tart. A földi családunk Isten csodálatos ajándéka, de csak ideiglenes és törékeny is; sokszor megtöri a válás, a távolság, az idős kor és az elkerülhetetlen halál.

Pál apostol ezt mondja: „Amikor a tervének bölcsességére és nagyságára gondolok, térdre esem és imádkozom az Atyához Isten nagyszerű családjáért – néhányan közülük már a mennyben vannak, és néhányan még itt a földön.” (Efézus 3:14-15, LB fordítás)

Másrészről, lelki családunk – kapcsolatunk a többi hívővel – folytatódni fog az örökkévalóságban. Ez egy sokkal szorosabb egység, sokkal tartósabb kötelék, mint a vérkapcsolat. Isten családja örökké megmarad.

A Biblia azt tanítja, hogy „Akik elfogadták őt és hisznek benne, azoknak adta a jogot, hogy Isten gyermekei lehetnek. Nem emberi módon váltak a gyermekeivé, emberi szülők vagy emberi akarat alapján. Istentől születtek.” (János 1:12-13, NCV fordítás)

Abban a pillanatban, amikor lelkileg Isten családjába beleszülettél, kaptál néhány ámulatba ejtő születésnapi ajándékot: a családnevedet, a családi hasonlóságot, a családi kiváltságokat, a családhoz való szoros kapcsolódást, és a családi örökséget!

Beszéljetek róla

  • Milyen módon fejleszted a kapcsolatod a lelki és biológiai családoddal egyaránt?
  • Isten gyermekeként mi az örökséged?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.05.17.)

Szólj hozzá!

A gyülekezet hívőnek ismer téged

2014. május 23. 03:00 - *Agota*

,,Egymás iránti szeretetetek bebizonyítja majd a világnak, hogy ti az én tanítványaim vagytok." (Jn 13:35, NLT fordítás)

BTx86G9Tg.jpg


A Bibliában azt olvassuk, hogy egy keresztény ember a gyülekezet nélkül olyan, mint egy szerv a test nélkül, egy bárány a nyája nélkül, vagy egy gyermek a családja nélkül. Ez egy természetellenes állapot. Ef. 2:19-ben ezt olvassuk: "Isten népéhez tartozol minden egyes más kereszténnyel együtt.'' (LB fordítás)

A mai idők független, individualista kultúrája számos szellemi árvát hozott létre - "nyuszi hívőket" akik ugrálnak egyik gyülekezetből a másikba minden identitás, felelősségre-vonhatóság és elkötelezettség nélkül. Sokan úgy gondolják, hogy lehet anélkül "jó kereszténynek" lenni, hogy csatlakoznának (vagy eljárnának) egy helyi gyülekezetbe, Isten azonban ezzel határozottan nem ért egyet.

A gyülekezet olyan fontos, hogy Jézus a kereszten meghalt érte: ,,Krisztus szerette a gyülekezetet és életét adta érte" (Efézus 5:25, GW fordítás).

Néhány fontos kivételtől eltekintve a történelem során, ahol a Biblia "gyülekezeten" az összes keresztényt érti, majdnem minden esetben, amikor a "gyülekezet" szót használja, egy helyi, élő közösségre gondol. Az új szövetség azt feltételezi, hogy tagjai vagyunk egy helyi közösségnek.

A gyülekezet által hiteles hívő leszel. Nem állíthatod azt, hogy Jézust követed, ha nem kötelezted el magad egy tanítványi csoportba. Jézus ezt mondja: ,,Egymás iránti szeretetetek bebizonyítja majd a világnak, hogy ti az én tanítványaim vagytok." (János 13:35, NLT fordítás).

Amikor mi szeretetben összegyűlünk eltérő háttérből, eltérő fajból és különféle szociális háttérből egy gyülekezeti családként, ez is egy bizonyságtétel a világ felé (Galata 3:28).

Beszéljetek róla

  • Miért fontos egy helyi gyülekezethez tartozni?
  • Hívőként ismernek téged, nem csak azért mert tagja vagy, vagy mert eljársz gyülekezetbe, hanem azért is amit ott teszel. Hogyan szolgálod a gyülekezeted, közösséged?
  • Hogy válaszolnál egy hívőnek, aki nem jár gyülekezetbe múltbeli sérelem, csalódás miatt?


(Daily Hope by Rick Warren, 2014.05.16.)

Szólj hozzá!

Hol található az igazi szabadság?

2014. május 22. 03:00 - zsófi68

"Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek." (Jn 8,36)

A világ szerint a szabadság mindenféle korlátozás nélküli életet jelent. "Megtehetek bármit, amit akarok, és mondhatok bármit, amit akarok, anélkül, hogy bárki is megmondaná nekem, mit tegyek." Mindenki más megsérülhet, de én elérem, amit akarok - a magam módján. A világ szerint úgy lehet teljes szabadságod, ha önző módon viselkedsz.

Ezzel szemben a Biblia azt mondja, az egyetlen út az igazi szabadsághoz Jézuson át vezet: "Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek." (Jn 8,36)

Az igazi szabadság a félelem nélküli szabadság, mikor igazán mentesek vagyunk bűntől, aggodalomtól, keserűségtől és haláltól. Szabadon felhagyhatunk a színleléssel, mert szabadon lehetünk önmagunk.

Hogyan szabadulhatunk meg ezektől a félelmektől? Azáltal, hogy engedjük, hogy Isten szeressen minket! János apostol tanítása így szól: "A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet;" (1Jn 4,18)

Amikor felismerjük, hogy Isten mennyire szeret minket, elkezdünk szabad életet élni. Valójában az is Isten dicsőítése, ha felismerjük, hogy "Isten a szeretet". Egyfajta dicsőítés elfogadni, hogy Ő egy szerető, gondoskodó, nagylelkű Isten, és "támaszkodhatunk arra a szeretetre, amellyel Isten szeret minket." (1 Jn4,16 NIV fordítás)

Beszéljetek róla:

  • Ha nehéz számodra elhinni, hogy Isten szeret, mit gondolsz, miért vagy hitetlen ezen a téren?
  • Hogyan mutatta ki Isten irántad szeretetét?
  • Hogyan fejezheted ki szabadságodat Krisztusban?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.05.15.)

Szólj hozzá!

Isten azt mondja, megéri téged megkeresni

2014. május 21. 03:00 - sema22

 Mert Isten annyira szerette a világot, hogy az egyszülött fiát adta, hogy mindenki, aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. (János 3:16, NLT)

 

Páran úgy gondolják, hogy negatív dolog valakit lelki értelemben elveszettnek hívni. Pedig nem az. Ezzel valójában elismerjük az értékét. Kicsit olyan ez, minthogy különbség van aközött, hogy elveszítettünk valamit vagy elfelejtkeztünk valamiről. Ha elfelejtettük, akkor az azt jelenti, hogy nem fontos nekünk. Ha elveszítettünk valamit, az azt jelenti, hogy megéri megkeresni. Egy gombostűről elfelejtkezünk, de a szemüvegünket elveszítjük.

Az emberek is azért elveszettek, mert megéri őket megtalálni. Figyeld meg: attól, hogy egy mestermű elveszett, még nem válik értéktelenebbé, sőt inkább felmegy az ára!

Az ember sokat veszít, ha nem csatlakozik Istenhez. Elveszítjük életünkben az irányt, Isten védelmét, a lehetőségeinket, a boldogságunkat és a leendő mennybéli otthonunkat. Csak, hogy pár dolgot említsünk. De egy dolgot nem veszítünk el: az értékünket.

Isten szeretett annyira, hogy a legbecsesebb tulajdonát küldje el értünk: a fiát, Jézust. A Biblia legismertebb verse ezt mondja: " Mert Isten annyira szerette a világot, hogy az egyszülött fiát adta, hogy mindenki, aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (János 3:16, NLT fordítás)

Annyira sokat jelentesz Istennek, hogy egy kész szabadítási akciót dolgozott ki, hogy megkaphasson. A földre jött mint kisbaba, hogy egyszer majd meghalhasson a bűneidért a keresztfán.

 

Beszéljetek róla: 

- Ha többet szeretnél megtudni Isten szeretetéről és a vele való kapcsolatról, nézd meg az alábbi (angol nyelvű) videót: “What Does It Mean to Follow Christ?” ezen a honlapon: rickwarren.org/know-god !

- Miben különbözik az, ahogyan te nézel a lelkileg elveszettekre attól, ahogyan Isten néz rájuk?

- Milyen változást jelent az életedben a János 3:16 verse?

- Ki az a környezetedben, aki lelkileg elveszett, és meg kell értenie, hogy milyen sokat ér Isten szemében? Hogy tudnád elérni őt ezen a héten?

 

[Daily Hope by Rick Warren, 2014. 05. 14.]

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása