Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mélyről jövő hálaadás: Adj hálát minden körülmények között

2014. június 22. 03:00 - zsófi68

"Minden körülmények között adjatok hálát Istennek — mert ez az Isten akarata a Krisztus Jézusban!" (1Thessz 5,18 Egyszerű fordítás)

Az Egyesült Államokban évente egyszer megünnepeljük a hálaadás napját. De Isten azt akarja, hogy tudatosan fejezzük ki hálánkat minden egyes nap. Azt kívánja, hogy ezt lelki szokássá fejlesszük, olyanná, ami egy mélyen hívő mindennapi életében tükröződik. Az az igazság, hogy minél inkább megértjük Isten szeretetét, annál hálásabbak leszünk.

Mit is jelent hát a mélyről jövő hálaadás?

A Biblia elmondja a thesszalonikaiakhoz írt levélben: "Minden körülmények között adjatok hálát Istennek — mert ez az Isten akarata a Krisztus Jézusban!" (5,18) Ez a mélyről jövő hálaadás. Minden körülmények között adj hálát, mert ez Isten akarata.

Köszönetet mondhatsz Istennek minden körülmények között, mert Isten irányít. Jóra tudja fordítani a gonoszt. Fordítani tud buta hibáidon, amiket elkövettél. Nem számít mi történik, Isten nem szűnik meg szeretni téged. Van vagy száz dolog, amiért hálás lehetsz minden körülmények között, még ha a körülmények rémesek is.

Mélyről jövő hálaadás - hálásnak lenni minden körülmények között - Isten akarata, mert építi a kapcsolatokat.

Mit értek ezalatt? A hála mindig mélyíti a kapcsolatot közted és mások között, közted és Isten között.

Bárkihez is szeretnél közeledni, fejezd ki háládat iránta. Ha eltávolodtál a férjedtől vagy a feleségedtől, kezdd el azokat a dolgokat megtenni, amiket tettél, amikor randevúztatok: fejezd ki háládat. Írj apró üzeneteket, teli kedvességgel és bátorítással. Hívd fel, vagy írj sms-t napközben, csak hogy elmondd, mennyire hálás vagy. Tedd azokat a dolgokat, amiket eleinte tettél. Azért vesztetted el a szeretet érzését, mert már nem teszed meg, ami korábban létrehozta ezt a szerelmet és magától értetődőnek veszed a másik jelenlétét.

Erősíteni szeretnéd a kiscsoportodat? Ne csak eljárj a csoportba. Hétközben küldj üzeneteket, írj nekik, hívd fel őket. Mondd ki: "Hálás vagyok értetek, mégpedig ezért..." Rájössz, minél hálásabb vagy a csoportért, annál erősebb lesz a kötelék köztetek.

A Biblia azt mondja: "bátorítsátok egymást és építse egyik a másikat." (1Thessz 5,11 NIV fordítás) Míg erősíted a másikat, rájössz, hogy Isten is beépül életedbe miközben Vele és másokkal elmélyül kapcsolatod.

Beszéljetek róla:

  • Kit kell bátorítanod és kivel kell kapcsolatba lépned a héten? Kinek kell kimutatnod a háládat?
  • Milyen egyszerű módon mutathatod ki háládat házastársad, barátod vagy kiscsoportod iránt?
  • Mit gondolsz, milyen változásokat fogsz tapasztalni önmagadban és kapcsolataidban, ha hálával viszonyulsz másokhoz?


(Daily Hope by Rick Warren, 2014.06.15.)

Szólj hozzá!
Címkék: köszönet hála

Kiüresítve magadat nagyobb áldásokban részesülhetsz

2014. június 21. 03:00 - torokaron

"Így mindenben meggazdagodtok a teljes tisztaszívűségre, amely hálaadást szül az Isten iránt általunk.” (2 Korinthus 9:11)

A Biblia a 2 Korinthus 9:11-ben azt mondja, hogy "Így mindenben meggazdagodtok a teljes tisztaszívűségre, amely hálaadást szül az Isten iránt általunk.”

Milyen lenyűgöző egy vers ez! Isten mindenben gazdaggá tesz téged, hogy mindig nagylelkű lehessél, ami Isten iránti hálát eredményez.

Isten nem azért áld meg téged, hogy kapzsivá válj, hanem azért, hogy nagylelkű legyél. Te továbbadod, amid van, s Isten mindezt visszaadja neked azért, hogy még többet adhassál és ő még ennél is többet adhasson neked vissza és így tovább. Isten nem azért ad neked dolgokat, hogy azokat felhalmozd. Amikor elengeded őket a kezedből, akkor kiüresíted magadat és lehetőséget adsz arra, hogy még nagyobb áldásokban részesülj majd Istentől. 

De mint ahogyan azt már korábban is mondtam, a hozzáállásodon múlik, hogy Isten mit és mennyit ad neked. Ezért annyira fontos az, hogy mindig hálás hozzáállással éljünk. A Biblia azt mondja, hogy „Mert ennek a szolgálatnak az ellátása nemcsak a szentek szükségleteit elégíti ki, hanem sokakat hálaadásra is indít az Isten iránt.” (2 Korinthus 9:12)

Amikor adsz, akkor egy szolgálatban veszel részt. Szolgálni és adni tulajdonképpen ugyanaz a dolog. Mindkettő a szeretet egy-egy megnyilvánulása. Nem szerethetsz úgy, hogy ne szolgálnál, és ne adnál. Ami pedig a legjobb ebben az egészben: a szolgálatod Isten iránti hálaadást eredményez. 

Ragadd meg ezt a mostani pillanatot arra, hogy imádkozz és kifejezd a háládat Istennek.

 

Beszéljetek róla:

  • Mit jelent kifejleszteni az életünkben a hálás hozzáállást?

  • Az, hogy te adsz, hogyan mutatja be Isten feléd tanúsított nagylelkűségét?

  • Mi a motivációd arra, hogy szolgálj és adj? A szolgálatod azt eredményezi, hogy megnyilvánul az Isten iránti hála?

 (Daily Hope by Rick Warren, 2014.06.14.)

Szólj hozzá!

Ápold az életet közösségben

2014. június 20. 03:00 - Habakuk

"Éljetek egymással összhangban. Meg kel tanulnotok figyelmesnek lenni a másik iránt, és éljetek közösségben." (1 Korintus 1:10)

Van egy képesség, amit úgy tűnik nem tanítanak az iskolában többé. Ez az a képesség, hogy hogyan dolgozz jól együtt másokkal. Pedig ez az egyik legfontosabb képesség ahhoz, hogy boldog ember legyél.

Ha nem tudsz jól együttműködni másokkal, az életed legnagyobb részében boldogtalan leszel.

Mire van szükséged ahhoz, hogy megtanulj együtt működni más emberekkel.

Először: tanulj meg szövetkezni másokkal!

Epaphroditus volt az az ember, akit a Filippi gyülekezet küldött Rómába anyagi támogatással Pálnak, mialatt ő börtönben volt. A Filippi 2:25 ezt írja :,, Úgy érzem vissza kell küldenem Epaphroditust – az én testvérem, munkatársam és harcostársam – nektek. Ti küldtétek őt nekem, mint személyes képviselőtöket, hogy segítsen nekem a szükségben. ’’

Azzal, hogy Epaphroditust testvérének, munkatárásnak és harcostársának nevezte, Pál azt mondja, hogy az ilyen élet és szolgálat egy család, bajtársiasság és egy harc.

A gyülekezet Isten családja. Mi mind testvérei vagyunk azoknak, akikkel együtt szolgálunk és dicsőítünk, és ebben a tudatban kellene bánjunk velük. Szintén a bajtársiasságról szól az a terület, ahol együtt dolgozunk és szolgálunk egy közös cél érdekében  -  a Nagy Bizottság.

Hasonló harcban kell lennetek a Sátán ellen, és támogatnotok kell egymást. Kell, hogy megvédjétek és támogassátok egymást. A legjobb hely, hogy megtanuljátok, hogy hogyan kell szövetkezni egymással az a gyülekezet.

Második lépés: tanuld meg a figyelmességet!

Pál a Filippi 2:26-ban beszél újra Epaphroditusról: ,,most azonban visszaküldöm nektek, mert már nagyon hiányoztatok neki. Az is nyugtalanította, hogy tudomást szereztetek betegségéről.’’

Vegyétek észre a figyelmesség két példáját ebben! Pál tekintettel volt munkatársa honvágyára, Epaphroditus pedig a Filippibeliek aggodalmára. Ez a boldogság kulcsa. A nagyobb odafigyelés a másik szükségeire, kétségeire, félelmeire és boldogabb leszel. Ha nem vagy figyelmes, a házasságod is boldogtalan lesz.

A Biblia azt mondja az 1 Korintus 1:10-ben: "Éljetek egymással összhangban. Meg kell tanulnotok figyelmesnek lenni a másik iránt, és éljetek közösségben."

Egyikünk sem figyelmes ember természeténél fogva, mert hajlamosak vagyunk először magunkra gondolni és nem pedig mások szükségeire. „Ápolni az életed közösségben” sok munkát vesz igénybe, megtanulni összhangban lenni és egymással jól összedolgozni gyakorlást igényel. Mint egy kert, amely ápolást igényel ahhoz, hogy gyümölcsöt teremjen. Látni fogod, ahogy erőfeszítéseid a boldogság és az erős kapcsolatok gyümölcsét termik majd.

Beszéljetek róla:

  • Miért nehezebb valamikor összhangban lenni és jól dolgozni egy másik emberrel aki a gyülekezeted tagja és akivel együtt szolgálsz?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. június 13.)

Szólj hozzá!

Boldogabb vagy, ha átadod az életed

2014. június 17. 03:00 - rorsy

"Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy megmentsd az életed, elveszíted. Csak azok fogják megérteni, mit jelent igazán élni, akik odaadják az életüket értem és Isten evangéliumáért." (Mk 8,35 LB ford.)

Isten úgy alkotta meg a világot, hogy a boldogság nem a beosztásodon, a fizetéseden, a nemeden vagy a sikeren múlik.

A boldogság a szolgálat kísérője. Isten úgy alkotott meg téged, hogy akkor leszel boldog, ha átadod Neki az életed. Miért? Mert Ő azt akarja, hogy olyan legyél, mint Ő maga, mert minden a szeretetről szól.

"Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy megmentsd az életed, elveszíted. Csak azok fogják megérteni, mit jelent igazán élni, akik odaadják az életüket értem és Isten evangéliumáért." (Mk 8,35 LB ford.)

Hogy a szíved valóban ússzon a boldogságban, naponta gyakorolnod kell a szolgálatot és a nagylelkűséget.

Máté 20:28 azt írja: "Az Emberfia nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy Ő szolgáljon és életét adja váltságul sokakért." (NLT ford.)

Jézus azért jött, hogy szolgáljon és adjon. Ez a két dolog az, ami sokkal több boldogságot hoz az életbe, mint bármi más, és ez az, ami igazán kifejezi, mit jelent Jézust követni. Ha nem szolgálsz, ha nem adsz, nem vagy Jézus követője. Ez ilyen egyszerű.

Isten ezen felül, úgy teremtette meg a világegyetemet, hogy minél inkább feladod magad, Isten annál többel ajándékoz majd meg, továbbá annál boldogabb és áldottabb leszel.

Filippi 2:17-18-ban Pál azt mondja: "A hited által leszel képes magadat Istennek ajánlani, mint Őt szolgáló áldozat. Ha a saját véremet is kell áldoznom a ti áldozatotokkal, boldogan és örömmel teszem ezt veletek együtt. Nektek is velem együtt kellene örülnötök." (NVC ford.)

A hited által leszel képes felajánlani az életed, mint áldozatot és szolgálni Istennek azáltal, hogy másoknak szolgálsz. Áldozat és szolgálat az életen át tartó boldogság kulcsai, azaz nagylelkűen odaadni az életed az Evangéliumért.

Beszéljetek róla:

  • Mi tesz téged a legboldogabbá?
  • Mikor tapasztaltad meg a boldogságot a szolgálaton és a nagylelkűségen keresztül?
  • Mennyi időt töltesz szolgálattal? Mi az, amivel ma tudsz szolgálni a többiek felé?

Rick Warren, 2014.06.10.

Szólj hozzá!

Maradj szoros kapcsolatban Isten Igéjével!

2014. június 16. 03:00 - mintyovanviki

„Ragaszkodjatok szilárdan az Élet Igéjéhez.” (Filippi 2:16a)

Isten sok csodálatos jutalmat ígért az életedben, ha az Ő Igéjén elmélkedsz, majd megcselekszed azt.

Meglepő módon, ha tudod, hogyan kell aggódni, akkor már azt is tudod, hogyan kell elmélkedni Isten Igéjén. Az aggodalom azt jelenti, hogy negatív gondolatod van és ezen gondolkodsz folyamatosan. Amikor elolvasol egy szakaszt a Szentírásból és elkezdesz gondolkodni rajta újra meg újra, ezt hívják elmélkedésnek.

Hat lehetőség van, ahogyan Isten Igéjét megértheted:

• Hogyha hallgatod
• Hogyha olvasod
• Hogyha tanulsz róla
• Hogyha megjegyzed
• Hogyha elmélkedsz rajta és
• Hogyha megcselekszed azt.

De hogyha csak akkor hallod Isten Igéjét, amikor templomba mész, akkor nem lesz szoros kapcsolatod Isten Igéjével és nagyon könnyen elfelejtheted.

A Biblia a Filippi 2:16-ban azt mondja: „Ragaszkodjatok szilárdan az Élet Igéjéhez”. Nem lehet szoros kapcsolatod a Bibliával ha ezt a hat szokást nem építed be az életedbe: hallgatni, olvasni, tanulni, megjegyezni, elmélkedni és alkalmazni.

A Zsoltárok könyve 119:16 azt mondja: „Gyönyörködöm rendelkezéseidben, igédről nem feledkezem meg.”
Szeretnél boldog lenni? Isten törvényei boldoggá tesznek és úgy fogsz emlékezni ezekre a törvényekre, hogyha megjegyzed őket, elmélkedsz rajtuk és alkalmazod őket.

A Zsoltárok könyve 119:35 azt mondja: „Vezess parancsolataid útján, mert abban gyönyörködöm.” Rendszerint rossz helyeken keressük a boldogságot. Isten azt mondja, hogy a boldogság a parancsolatai útján található meg.

Beszéljünk róla:

  • Milyen zavaró tényezők tartanak távol attól, hogy Isten Igéjén elmélkedj?
  • Ki segíthet a Szentírás szavainak megjegyzésében? Hogyan segíthetitek egymást ebben?
  • Mit mond neked Istenről az, amikor boldogságunkat lelhetjük abban, hogy megtartjuk az ő parancsolatait és törvényeit?
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása