Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan szerethetjük a problémás embereket?

2014. augusztus 03. 03:00 - mintyovanviki

„Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben.” (Róma 12:18)

Az egyik legfontosabb terület, ahol fejlődnünk kell Krisztussal járásunk közben az, hogy szeressük a problémás embereket is.

Jézus bemutatta, mit tegyünk, amikor problémás emberekkel kerülünk kapcsolatba:

Fogadd el, hogy nem tudsz mindenkinek a kedvére tenni. Még Isten sem képes erre! Ne játsszunk egymással különböző játékokat! (Máté 22:18)

Tanulj meg nemet mondani az irreális elvárásoknak, de azt az „igazsághoz ragaszkodva szeretetben” tedd. (Efézus 4:15)

SOHA ne állj bosszút és ne vágj vissza! (Máté 5:38-39). Ezzel csak az ő szintjükre süllyedsz te magad is.

Imádkozz értük. (Máté 5:44) Ez neked is és a másik embernek is segíteni fog. Engedd, hogy Isten beszéljen velük.

Beszéljetek róla:

  • Miért jobb az, ha Istennek akarunk tetszeni ahelyett, hogy megpróbálunk más emberek kedvére tenni?
  • Hogy lehet nemet mondani az irreális elvárásoknak?
  • Hogy tudsz imádkozni azokért a problémás emberekért, akiket ismersz?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 07. 27.)

Szólj hozzá!

Szívátültetésre van szükséged?

2014. augusztus 02. 03:00 - magyarosijulia

„Az emberek véleményétől való félelem elgyengít, de az Istenben való bizalom megőríz.” (Péld 29,25 MSG fordítás)

Ha kordában akarod tartani a haragod, Jézusra kell alapoznod a személyiségedet, megértve, hogy ő feltétel nélkül szeret, az övé vagy, értékes vagy, és célja és terve van az életeddel.

Ha bármi másra építed a személyiséged, egész életedben bizonytalansággal fogsz küzdeni. Építheted a személyiséged a munkádra, de bármikor elveszítheted a munkád. Építheted a személyiséged a csinos külsődre, de a szép külsőt is elveszítheted. Építheted a személyiséged a házastársadra, de előbb-utóbb ő is el fog hunyni. Építheted a személyiséged a hírnevedre, de nem leszel mindig népszerű.

Ha olyasmire építed a személyiséged, ami elvehető tőled, akkor bizonytalan leszel és a bizonytalanság a harag gyökere. Amíg nem vagy biztos magadban, addig az emberek folyton feldühítenek. Amikor tisztában vagy, hogy ki is vagy te és kié vagy, az emberek nem tudnak felidegesíteni. Egyszerűen nem tudnak kihozni a sodrodból! A düh és a bizonytalanság együtt jár. Minél bizonytalanabb vagy, annál mérgesebbnek érzed magad.

A Biblia azt írja a Péld 29-25-ben, hogy „Az emberek véleményétől való félelem elgyengít, de az Istenben való bizalom megőríz.” (MSG fordítás)

Amikor dühös vagy a szádon az jön ki, ami a szívedben van. A durva nyelv feltárja a dühös szívet. A negatív nyelv elárulja a félénk szívet. A büszke, dicsekvő nyelv alatt bizonytalan szív lakik. A túlbuzgó nyelv egy nyugtalan szívet takar. Az ítélkező nyelv felfedi a bűnös szívet. A kritikus nyelv mögött keserű a szív. A mocskos, erkölcstelen nyelv elárulja a tisztátalan szívet.

Másfelől pedig, egy bátorító nyelv egy boldog szívet, a kedves nyelv egy szerető szívet, a megfékezett nyelv pedig egy békés szívet takar.

Tudod, hogy mire van szükséged, hogy megszabadulj a dühödtől? Szívátültetésre van szükséged! Szerencsére, Isten pont erre szakosodott! Ezt nevezik megváltásnak! Isten egy teljesen új szívet és új személyiséget ad neked. Nem a munkádban, a karrieredben, a bankszámládban, a csinos külsődben vagy a kapcsolataidban kell keresd a személyiséged, hiszen te az vagy, akinek Isten mond téged!

Jézus mindhárom dologból meg tud gyógyítani, amelyek a dühödet okozzák: a fájdalmas sebek, a csalódottság és a félelem. Jézus szeretete meggyógyítja a fájó szívedet! Jézus békességre cseréli a csalódásokat. Jézus eltörli a szíved félelmeit az Ő erejével.

Ha az öledbe veszel egy síró gyermeket, és közel húzod magadhoz, hogy érezze a meleget és a biztonságot, elhallgat a sírásból. Elmúlik a haragja is. Amikor megérzed, hogy milyen biztonságban vagy Jézus Krisztusban és Ő elfogad, a haragod is eloszlik.

Beszéljetek róla:

Imádkozz így ma: „Drága Istenem, beismerem, hogy gondjaim vannak a haragommal. Megengedem másoknak, hogy felvigyék a cukromat, bosszút állok és nem gondolkodom mielőtt beszélek. A Te segítségedet kérem! Segíts, hogy gondolkodjak mielőtt reagálok! Segíts, hogy megfelelő képpen engedjem ki a dühömet! Segíts, hogy teljesen magamra találjak benned! Teljesen nyitott vagyok előtted. Jöjj be az életembe! Ments meg! Változtasd meg az életemet, ahogy csak Te tudod megtenni! A Jézus nevében kérlek. Ámen.”

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.07.26)

Szólj hozzá!

A harag haragot szül, a bölcsesség türelmet

2014. augusztus 01. 03:00 - angie.keyr

Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket. Példabeszédek 19:11

A sérült emberek bántanak másokat. Ha valaki bánt téged, az azért van mert őt is bántották. A kellemetlen emberek nem kaptak kedvességet. A szeretetlenek úgy érzik, hogy őket nem szereti senki. Amikor valaki durva, keserű, rosszindulatú, szarkasztikus, gonosz lelkű vagy arrogánsan viselkedik, ezzel azt kiabálják: "Vannak dolgok amik nagyon fájnak! Hatalmas adag szeretetre van szükségem! Nem érzem magam biztonságban!"

Ugyanakkor aki úgy érzi, hogy szeretik és biztonságban van, az nagylelkű és kedves másokhoz.

Lehet csak annyi a célunk, hogy megfizessünk az embereknek, de ez azt jelenti hogy nem vagyunk jobbak náluk. A Biblia azt mondja nekünk, hogy a rosszat jóval győzzük le. Ez azt jelenti, hogy szeretettel válaszolunk. Ez azt jelenti, hogy túlnézünk a szavaikon, és látjuk amögöttes fájdalmat.

Itt egy mítosz, amit a modern pszichológia hitetett el mindenkivel: csak egy bizonyos mennyiségű haraggal kell megbírkóznod életed során. Olyan mintha lenne egy haraggal teli edényed: ha megtelik, kiöntötd, és akkor nagyon jól fogod érezni magad.

A probléma az, hogy nem egy edényrevaló haragaggal kell szembesülnöd az élet során. Harag terén van egy gyárad! Ez a gyár folyamatosan termel és termel és termel. Ha kitöltöd a dühödet, csak mégtöbb lesz a helyén.

Sőt, minél többtől igyekszem megszabadulni, annál több lesz. Egymás után bizonyították a tanulmányok, hogy az agresszió mégtöbb agressziót szül. A dühkitörések csak mégtöbb haraghoz vezetnek, egyre gyakrabban, amíg ez szokássá válik.

A válasz nem az h kitöltsd, hanem az, hogy elengedd. "Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket." (Példabeszédek 19:11)

Beszéljetek róla:

  • Szerinted miért olyan nehéz elengedni dolgokat, főleg ha a azokról van szó akiket a legjobban szeretünk?
  • Ha szeretettel töltöd meg az életed, mi fog belőled áradni?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.07.25)

Szólj hozzá!

Mielőtt bosszút állnál, vedd számításba az árát

2014. július 31. 03:00 - gyanus

"Az értelmes ember kordában tartja a haragját; a heves vérmérséklet nagy bolondságra vall" (Példabeszédek 14:29 - Angolból szabadon fordítva).

 Sokkal kevésbé leszel mérges, mikor valaki az idegeiddel játszik, ha felismered, hogy mindig ára van annak, ha haragra haraggal válaszolsz.

A Biblia nagyon konkrét a fékezhetetlen haraggal kapcsolatban:

  • Példabeszédek 29:22: "A haragos ember viszályt szít, az indulatos ember sok bűnt követ el."
  • Példabeszédek 15:18: "Az indulatos ember viszályt szít, a türelmes pedig lecsendesíti a perpatvart."
  • Példabeszédek 14:29: "Az értelmes ember kordában tartja a haragját; a heves vérmérséklet nagy bolondságra vall."

Ha mérges leszel, annak ára lesz: Bajba fogsz kerülni. Vétkezni fogsz. Vitákat, veszekedéseket fogsz okozni. Hibákat fogsz véteni.

Ha kijössz a sodrodból, mindig veszítesz, akár tisztelet legyen az, a családod szeretete, az egészséged vagy talán még a munkád is.

Talán arra használod a haragod, hogy az embereket jó cselekedetekre motiváld. Ne tedd! Rövid távon talán úgy tűnik, megéri. De hosszú távon a harag mindig több haragot szül, több érzéketlenséget és több elhidegülést.

Hány gyerek hidegült el a szüleitől a szabadjára engedett indulatok miatt? Hány ember hidegült el a barátjától, a barátnőjétől, a férjétől, a feleségétől vagy egy barátjától, mert elveszítette a hidegvérét? A harag minden másnál gyorsabban rombol szét kapcsolatokat.

Tehát ha valaki játszik az idegeiddel, mielőtt megtorolnád azt, csak kérdezzd meg magadtól: "Tényleg ezt szeretném csinálni? Hibákat akarok véteni? Több bűnt akarok elkövetni? Veszekedést akarok okozni? Bolond módon akarok viselkedni?"

Példabeszédek 14:29 azt mondja: "Az értelmes ember kordában tartja a haragját; a heves vérmérséklet nagy bolondságra vall."

Mindig van ára a haragnak. Mielőtt megtorolnál valamit, vedd számításba azt, hogy mibe fog ez kerülni.

Beszéljünk róla:

  • Milyen lenne, ha elengednéd a haragod, és Istennek adnád?
  • Milyen módszereket használsz, hogy lenyugtasd magad, ha valaki mérges lesz rád, vagy támad téged?
  • Milyen ára van a haragnak a kapcsolataidban?

 

Rick Warren, Daily Hope, 2014.07.24.

Szólj hozzá!

Segítsétek egymást a hitetekkel

2014. július 30. 03:00 - Robin85

"Úgy értem, azt szeretném ha segítenénk egymásnak a bennünk lakozó hittel. A te hited nekem segít, az én hitem neked fog segíteni." (Rómaiakhoz írt levél 1:12 NCV fordítás)

A hiteles keresztyén közösségekben az embereknek kölcsönös egymástól függést kell, hogy tapasztaljanak. Ez a kölcsönösség az adás és az elfogadás művészete, ezek egymástól függnek.

A Biblia azt mondja: "Az, ahogy Isten megtervezte a testünket, példázza, miként működünk mint gyülekezet: mindegyik tag függ a másiktól." (1 Korinthus 12:25 MSG fordítás)

A kölcsönös együttműködés a közösség szíve - viszonzáson alapuló kapcsolatok építése, a felelősségek megosztása, és egymás segítése. Pál azt mondta: "Úgy értem, azt szeretném ha segítenénk egymásnak a bennünk lakozó hittel. A te hited nekem segít, az én hitem neked fog segíteni." (Rómaiakhoz írt levél 1:12 NCV fordítás)

Mindannyian sokkal következetesebb hitéletet tudunk élni, ha másokkal együtt járjuk ezt az utat, és így bátoríthatnak minket. A Biblia utasít bennünket a kölcsönös elszámoltathatóságra, kölcsönös bátorításra, kölcsönös szolgálatra és kölcsönös megbecsülésre.

Több mint 50 alkalommal utasít az Újszövetség minket, hogy tegyünk meg különböző feladatokat "egyik a másikért" és "egymásért". A Biblia azt mondja: "Azokra a dolgokra törekedjünk tehát, amelyek a békességet és egymás építését szolgálják." (Róma 14:19 NIV fordítás)

Te nem vagy felelős mindenkiért Krisztus testében, de nekik felelősséggel tartozol. Isten számít rád abban, hogy segítesz nekik, amiben tudsz.

Beszéljetek róla:

  • Ha a családodnak segítségre lenne szüksége egy feladatban vagy vészhelyzetben, kik lennének azok az emberek, akiket először felhívnál? A házi csoportodban vagy a gyülekezetedben vannak ezek az emberek?
  • Milyen módon kapcsolódsz szervesen Krisztus Testéhez?
  • Miként számíthatsz egy felmerülő szükségre a gyülekezetedben vagy a kis csoportodban ezen a héten?

 

(Daily Hope by Rick Warren 2014.07.23.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása