Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten törvénye helyreállítja az egészségedet

2014. szeptember 07. 03:00 - sema22

"Sosem felejtkezem el törvényeidről, mert azok helyreállítják jókedvem és egészségem" (Zsoltárok 119:93 TLB)

 tomatoes_health_23.jpg

Isten igéje tele van olyan rendelkezésekkel amelyek arról biztosítanak,hogy megvédenek és életet ajándékoznak neked. Ha Isten azt mondja, hogy tégy meg valamit, akkor azt neked szánja, hogy tedd meg. És ha azt mondja, hogy ne tegyél meg valamit akkor nem kellene megtenned. Szóval miért kövesd Isten szavát? Miért ez a könyv legyen a kiinduló alap?

Mert a Biblia független és nem változik. A hóbortok változnak, a vélemények változnak, még a tudomány is változik. Mire egy tudományos könyv megjelenik már lehet hogy elavult. Pár hete kidobtam egy nagy köteg számítástechnikai könyvet, mert már nem voltak használhatóak. Rossz operációs rendszerek, rossz programok. Minden változik, csak az Isten szava nem, mert az igazság nem változik.

Egy interjú során megkérdezték Alan Sheperd-öt az első amerikai asztronautát, hogy: "Mi az amire támaszkodik?" Ő ezt válaszolta: "Arra, hogy Isten törvényei nem váloznak." Milyen nagyszerű válasz. Mi lenne, ha a gravitáció csak minden második nap működne?

Isten törvénye megváltoztathatatlan. Nem változnak. Ha azt szeretnéd, hogy életed újra egészséges legyen érzelmileg, kapcsolatilag, egészségügyileg vagy más módon, akkor Jézus Krisztust kell megtenned életed irányítójának, és Isten törvényének teljes hatalmat kell adnod az életedben.

Illetve olyan elkötelezettnek kell lenned mint ahogyan Dávid nyilatkozik az alábbiakban: Zsoltárok 119:112: "Eldöntöttem magamban, hogy engedelmeskedni fogok törvényednek, mindegy mi jön" (CEV) és a Zsoltárok 119,93: "Sosem felejtkezem el törvényeidről, mert azok helyreállítják jókedvem és egészségem" (TLB). Megvan benned az elhatározás, hogy minden körülmények közt kövesd Isten törvényét? Isten azt ígéri, hogy helyreállítja a jókedvet és egészséget az életedben, ha követed amit mond, ha őszintén alázatosan hagyod Istent, hogy irányítson.

Beszéljetek róla:

  • A Biblia melyik része az, aminek a legnehezebben  tudsz engedelmeskedni?
  • Hogyan tapasztaltad meg, hogy Isten helyreállítja a jókedvedet a neki való engedelmesség révén?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. Augusztus 31.)

Szólj hozzá!

Isten szava irányjelző tábla az életedre

2014. szeptember 06. 03:00 - Lilla:)

"Minden írás Istentől származik és hasznos arra, hogy megtanítsa mi igaz és mi rossz az életünkben. Helyreigazít minket, amikor rosszak vagyunk és tanít minket, hogy a jót cselekedjük." (2. Timóteus 3:16, NLT)

Egyik este azután, hogy egy lelkipásztor konferencián tanítottam, a családom kitalálta, hogy 21 óra körül menjünk le a tengerpartra - ez jellemző a Warrenekre. Tehát elmentünk a Capistrano partra, szórakoztunk az óceánban és csak jól éreztük magunkat. Aztán valamelyikünk észrevette ezt a kis jelet a homokban, ami azt mondta: "A víz szennyezett. Maradj kinn!" Ez a jel egy határvonalat jelez és nagyon tisztán kimondja: "Ne merészeld még a lábujjadat se betenni ebbe a vízbe!"

Miért lett kihelyezve ez a jel? Hogy tönkretegye a szórakozásunkat? Hogy egy nagy tivornyává változtassa az életemet? Nem! Az egészségem érdekében volt ott. Hogyan is kellene reagálnom az ilyen fennhatóságokra?

Elutasíthatom és azt mondhatom: "Ez egy hülye jel! Jobban tudom én, szóval szépen megyek tovább és akkor is a vízben játszom."

Vagy mondhatom azt is: "Ez a jel már lejárt. Ez máskor volt érvényes egy másik korban és rám abszolút nem vonatkozik, mert már lejárt. Ebben biztos vagyok."

Vagy mondhatom azt is: "Ez a jel nem igazán azt jelenti, ami rá van írva. Amikor azt mondja 'Maradj kinn' az csak valakinek az értelmezése. Én úgy értelmezem, hogy 'Menj tovább előre'!"

Vagy mondhatom azt is: "Biztos vagyok benne, hogy Isten azt akarja, hogy figyelmen kívül hagyjam ezt a jelet, mert azt szeretné, hogy jól szórakozzam."

A Bibliában Isten mond olyan dolgokat, mint "Ne szeretkezz házasság előtt." Erre mondhatod azt, hogy "Már lejárt lemez. Ez rossz. Nem tetszik. Ez a te értelmezésed," de attól még mindig ez az igazság. Miért volt felállítva ez a jel a parton? Azért hogy ne betegedjek meg, ne kerüljek veszélybe, megóvjon esetleg a haláltól. A saját érdekemben volt ott.

A Biblia tele van mindenféle szabállyal és paranccsal. Miért? Mert Isten szerető Isten. Amik a Bibliában vannak, nem azért vannak, hogy megkeserítsék az életed; azért vannak, hogy megvédjenek. A te egészséged érdekében vannak ott. A te jóléted érdekében vannak. Egy szerető Isten, aki többet tud mint te, szabályokat adott az életedre vonatkozóan. Ha figyelmen kívül hagyod őket, csak megsérülsz.

A Biblia mondja: "Minden írás Istentől származik és hasznos arra, hogy megtanítsa mi igaz és mi rossz az életünkben. Helyreigazít minket, amikor rosszak vagyunk és tanít minket, hogy a jót cselekedjük." (2. Timóteus 3:16, NLT) Isten szava irányjelző az életedre.

Valójában, stresszoldó ha Isten szavának fennhatósága alá helyezed az életed, mert ha nincs határok közé szorítva, mindenféle zavaró véleményre hallgatni fogsz. Egyik nap így döntesz, másik nap úgy és egy nap már dönteni se tudsz majd, a döntésképtelenség pedig stresszhez vezet. Azonban ha úgy döntesz, hogy Isten szava lesz meghatározó az életedben, az megkönnyíti a döntéshozatalt.

Beszéljetek róla:

  • Hogy tudnád leírni a Bibliához való hozzáállásodat?
  • Mi bizonyítja, hogy a te életed Isten fennhatósága alatt van?
  • Mondj el egy példát arra, amikor Isten vezetését követted, az ő Szavából, és ennek következményeként felszabadultál a stressz és nyomás alól!

    (Daily Hope by Rick Warren, 2014. 08. 30.)
Szólj hozzá!

Szelídség vs. gyengeség?

2014. szeptember 05. 03:00 - rorsy

"Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet." (Máté 5,5 NIV ford.)

poema_para_pastor.jpg

Ha egészséges és építő döntéseket akarsz hozni, meg kell tanulnod szelídnek lenni. A Máté 5,5 azt mondja: "Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet." (NIV ford.)

A Szentírás a szelídség sok előnyét tárja fel: a szelídek megelégednek (Zsolt 22,26); Isten vezeti őket (Zsolt 25,9); bölcsekké lesznek (Péld 11,2); megújul az örömük (Ézs 29,19).

És sok másról még nem is szóltam. A probléma ott kezdődik, amikor félreértjük a kifejezést. Igazán talán senki nem tudja közülünk, mit jelent a szelídség. Valójában állandóan összekeverjük egy másik fogalommal, a gyengeséggel. Senki nem akar gyenge lenni, így tehát senki nem akar szelíddé válni.

De az igazság az, hogy a szelídség és a gyöngeség ugyanannak a skálának a két végpontja. A szelídség semmi esetre sem gyöngeség. Az eredeti görög nyelvben a szelídség az jelenti: "erő, amely kontroll alatt van". Szelídnek lenni nem egyenlő azzal, hogy gyenge vagy. Ez inkább annak felel meg, amikor egy csődört megszelídítenek. A csődörnek még mindig megvan az ereje, ami a vadonban tombolt benne, de most ez az erő kontroll alatt van. Az erő a mester irányítása alatt áll. Isten nem azt akarja, hogy gyenge légy, hanem azt szeretné, ha szelíd lennél. A Biblia tanítása szerint, ez az egyik kulcsa a stressz csökkentésének az emberek életében.

Itt egy egyszerű definíció a szelídség fogalmára: Engedd el, és hagyd, hogy Isten munkálkodjon. Ez a szelídség lényege. Átadás, engedelmesség és belegyezés abba, amit Isten akar tenni az életedben. Azt jelenti, hogy hagyod Istent, Istenné válni a saját életedben is. Engedd el, és hagyd, hogy Isten munkálkodjon.

Nem ismerek más fogalmat, ami többet segíthetne a fizikai és érzelmi egészséged helyreállításában, mint a szelídség. Ha elkezded gyakorolni az életedben, elűzi a stresszt és felszámolja az aggodalmat. Ha engeded Istent, hogy Istenné váljon az életedben, hatástalanná válik a harag ereje benned és véget vet a fájdalomnak és a neheztelésnek.

Beszéljetek róla:

  • Életed mely területét kell átadjad, hogy Isten irányíthassa azt?
  • Mi tart vissza attól, hogy szelíddé válj és átengedd az életedet Istennek?

Rick Warren, 2014.08.29.

Szólj hozzá!

Van remény, hogy belásd: sebzett vagy

2014. szeptember 04. 03:00 - mintyovanviki

„Nincsen olyan rejtett dolog, amely le ne lepleződnék, és olyan titok, amely ki ne tudódnék.” (Lk 12,2)

Ha helyet akarsz adni a reménynek az életedben, először meg kell nézned, hogy kicsoda Isten valójában. De ez nem minden. Őszintének is kell lenned és el kell fogadnod az igazságot önmagadról.

Az igazság az, hogy sebzett vagy.

A Biblia a Róma 3,23-ban azt mondja: „mindenki vétkezett és híjával van az Isten dicsőségének”. Azt gondolom, hogy ezt mindannyian tudjuk. Tudjuk, hogy valami eltörött bennünk.

Bármennyire is tudjuk, hogy ez az igazság, van valami mindannyiunkban, ami el akar rejtőzni az igazság elől és úgy tesz mintha ott sem lenne, ahelyett, hogy őszintén szembenézne vele. Nem tudom, hogy te hogy állsz ezzel a kérdéssel, de én túl sok időt és energiát fektetek abba, hogy elrejtőzzek az egyszerű igazság elől: sebzett vagyok.

Az igazság az, hogy utunk végén nem leszünk képesek elbújni többé. A Lukács 12,2 azt mondja: „Nincsen olyan rejtett dolog, amely le ne lepleződnék, és olyan titok, amely ki ne tudódnék.” Ez a vers meglehetősen megrémít engem. Csak olvasom és azon gondolkodom. „Micsoda? Azt gondoltam, hogy miután leélem az életemet, megtartva a sérelmeimet, szokásaimat vagy a csalódást okozó titkaimat és nem mondom el senkinek, akkor ha a Mennyországba érkezek, minden el lesz törölve. Hogyha ki tudom húzni a halálomig, akkor minden rendben lesz, senki sem fog a titkaimról tudni."

Íme ez a vers újra a Message angol fordítás értelmezése szerint: „Nem tarthatod rejtve a valódi énedet örökre, mielőtt lelepleződik. Nem tudsz egy vallásos maszk mögé bújni örökre, mert előbb vagy utóbb a maszk lehullik és a valódi arcod ismertté válik.”

A végén, amikor minden kiderül és ismertté válik, nem fogunk egymásra nézni és azt mondani: „Hűha! Te valóban ezt tetted? Nagyot csalódtam benned. Megdöbbent, hogy ezt tetted.” A végén, mindannyian rájövünk, hogy egyformák vagyunk. Ugyanazok a harcaink voltak. Mindannyian sebzettek vagyunk.

Nem fogunk ujjal mutogatni egymásra. Az Egyetlenre fogunk mutatni, aki szeret bennünket – Jézus Krisztusra és annyit fogunk csak mondani: „Köszönöm. Köszönöm, hogy megbocsátottál mindannyiunknak.”

A szabadságunk abban áll, hogy megértjük ezt az igazságot. De nem kell várnod az utad végéig. Amint megértetted ezt az igazságot, szabadságot fog hozni az életedben. Új reményt hoz az életedben.

Meglátod, hogy Te valójában ki vagy, de ne állj itt meg. Meglátod, hogy ki vagy valójában: sebzett és szeretett. Szeretett, az Egyetlen által, aki a legjobban ismer téged. Isten szeretete soha nem hagy cserben téged és soha nem adja fel veled kapcsolatban.

„Örök szeretettel szerettelek, azért vontalak magamhoz hűségesen.” (Jeremiás 31:3b)

Beszéljünk róla:

  • Mit gondolsz, miért ragaszkodunk a sebzettségeink rejtegetéséhez, miközben tudjuk, hogy Isten lát és tud mindent?
  • Mit tanított Isten neked, amikor szerény körülmények közé vitt téged?
  • Hogyan segített neked elfogadni a sebzettségedet az, amikor megértetted hogy mindannyian egyformák vagyunk ebben a tekintetben?

 (Daily Hope by Rick Warren, 2014.08.28)

Szólj hozzá!

Isten vesszője és botja nem elítél, hanem megvigasztal

2014. szeptember 03. 03:00 - magyarosijulia

„Pedig te, Uram, irgalmas és kegyelmes Isten vagy, hosszú a türelmed, nagy a szereteted és hűséged.” (Zsoltárok 86:15)

Isten egy könyörületes Isten. A Zsoltárok 86:15-ben ezt olvassuk: „Pedig te, Uram, irgalmas és kegyelmes Isten vagy, hosszú a türelmed, nagy a szereteted és hűséged.” A Biblia azt is írja, hogy „Isten a kegyelem és a vigasztalás Atyja.” (2 Korintus 1:3b, NCV fordítás)

Valamennyien közületek lehet, hogy egy olyan apával nőttetek fel, aki tele volt ítélettel és eltávolította magát tőletek. De Isten nem ilyen. Ő nem ilyen Atya. Isten az az Atya, aki tele van kegyelemmel és vigasztalással. Ő ilyen fajta kapcsolatot ajánl fel neked.

Ha azt akarod, hogy legyen remény az életedben, meg kell értened, hogy Isten kicsoda is valójában. Meg kell lásd, hogy Ő nem azért jön az életedbe, hogy elítélve érezd magad, hanem, hogy megmutassa, hogy Őt igazán érdekled.

Tehát milyen Isten valójában? Isten szeretne része lenni a mindennapi életednek. Közel szeretne lenni hozzád. Kapcsolatba akar veled lépni. A Bibliában azt olvassuk, hogy „Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem.”

Akik azzal küszködtök, hogy Istent ítélőként látjátok, mondhatjátok, hogy: Tessék, itt írja! Ő egy ítélő Isten! Vesszővel és bottal jön utánam, itt a bizonyíték!

Hadd mondjam el, hogy miről van itt szó. Ez az igevers nem elítél, hanem megvigasztal. Isten vesszője és botja nem azért van, hogy megbüntessen téged, hanem hogy megvigasztaljon. Hogyan? Képzelj el egy pásztort a juhaival. A pásztor a vesszővel fegyelmezi a nyájat, a bottal pedig irányítja őket. Ha egy juh a szikla felé tart, a pásztor botjával és vesszőjével tereli vissza a juhot. Ugye egyet értesz, hogy ez így a jó? Amikor egy szikla felé tartasz, Isten megfegyelmez és irányt mutat az életedben, hogy megakadályozza, hogy leess a szikláról. Ez nem ítélet, hanem vigasztalás, mert valaki annyira szeret téged, hogy megmondja, ha rossz irányba haladsz.

Ilyen az az Isten, aki szeret minket. Ilyen az az Isten, aki megvigasztal minket. Ilyen az az Isten, aki reményt ad nekünk.

Beszéljetek róla

  • Beszélj egy olyan időszakról, amikor Isten megvigasztalt azáltal, hogy irányt és útmutatást adott.
  • Hogyan tudnál együttérző és vigasztaló is lenni, amikor megfegyelmezed van útmutatást adsz a gyermekednek vagy valakinek az életedből?
  • Mi miatt vagy ellenálló Isten vigasztalásával és kegyelmével kapcsolatban?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.08.27)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása