Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Lépések a hatékony Biblia tanulmányozáshoz (2. rész)

2014. október 05. 03:00 - rorsy

"(Jézus) így válaszolt: "Meg van írva: "Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik.""" (Máté 4,4 NIV fordítás)

Isten azt szeretné, hogy alkalmazzuk az Ő Igéjét és hagyjuk, hogy az megváltoztassa életünket, ez viszont Igéjének tanulmányozásával kezdődik. Hogyan tanulmányozhatod Isten Igéjét? Tegnap két fő alapelvet mutattam be. Ezeket bármilyen bibliatanulmányozási módszerhez alkalmazhatod.

1. Jó kérdéseket tegyél fel

2. Írd le a megállapításaidat.

Ma pedig három további alapelvet osztok meg veletek.

3. Alkalmazd az Igét a saját életedre! Elmozdulsz a "Mi történik?"-től az "Hogyan tovább?" felé, és teszed, amit a Biblia ír. Minden bibliatanulmányozás végső célja az alkalmazás. Más szóval, hogyan fogja ez az igerész az életemet megváltoztatni? Soha ne érjük be azzal, hogy megértettük. Akarnunk kell a bibliai igazságokat az életünk részévé tenni. 

Az értelmezés alkalmazás nélkül abortusz! Még azelőtt megállítod a folyamatot, mielőtt elkezdené működését. Minden bibliatanulmányozási erőfeszítés meddő, ha nem az lesz az eredménye, hogy jobban hasonlítunk Krisztushoz.

Valójában, csak azt hiszed el a Bibliában olvasottakból, amit az életedben alkalmazol is. Hiszel abban, hogy a Krisztusról szóló evangéliumot meg kell osztanod másokkal? Hiszel az adakozásban? Ezek szerint cselekszel? Ha nem, akkor nem hiszed el igazán, amit a Biblia tanít ezekről. A probléma, mellyel legtöbben küszködünk nem az, hogy nem értjük a Bibliát, hanem az, hogy nem alkalmazzuk, amit megértünk.

4. Tanulmányozd a Bibliát rendszeresen! Ne csak véletlenszerűen nyisd ki a Bibliát. Tanulmányozd szisztematikusan azáltal, hogy minden egyes versen, könyven, témán vagy tételen végig haladsz. Ennek az ellentéte az a régi módszer, amikor kinyitod a Bibliát, ráböksz egy versre és azon gondolkodsz. Ez nem fogja meghozni az Isten által elvárt eredményt az életedben.

5. Olvasd el a Bibliát újra és újra! Ez az egyszerű eszköz meg fogja változtatni az életedet. Elképesztő, hogy mennyi mindenre ráébredsz, hogyha ugyanazt a fejezetet újra és újra átolvasod, majd néhány hónap múlva ismét előveszed! Minél többször olvasol el egy részt, annál több mindent fedezel fel benne.

Nincs a mainál jobb nap arra, hogy elkezd a Bibliát tanulmányozni. Nem számít milyen módszert választasz. Alkalmazd ezt az öt alapelvet, és bármelyik könyvet is olvasod, többet fogsz abból így nyerni.

Beszéljetek róla

  • Mit gondolsz, életed melyik területén szeretné Isten, hogy a mai napon alkalmazd igéjét?
  • Van barátod, akire számíthatsz? Ha még nincs, mit gondolsz, hogyan segítene ez az alapos bibliatanulmányozásban?
  • Rendszeres vagy véletlenszerű a bibliatanulmányozási módszered? Mit tehetsz annak érdekében, hogy szisztematikusabban tanulmányozd a Bibliát?


(Daily Hope by Rick Warren, 2014.09.28.)

Szólj hozzá!

Lépések a hatékony Biblia tanulmányozáshoz (1. rész)

2014. október 04. 03:00 - mintyovanviki

"Nyisd föl a szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsoltárok 119:18)

Isten Igéjének tanulmányozása meg fogja változtatni az életedet, ha a gyakorlatba is át tudod ültetni azt, amit tanultál. Ez viszont a te Biblia tanulmányozási hajlandóságoddal kezdődik.

A Bibliában azt olvassuk, hogy "Nyisd föl a szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsoltárok 119:18)

Isten rengeteg dolgot szeretne megmutatni nekünk, de ehhez hajlandóak kell, hogy legyünk nyitott szemmel igéjébe tekinteni.

Tehát, hogyan is tanulmányozzuk Isten Igéjét? A hatékony Biblia tanulmányozás – függetlenül attól, hogy milyen módszert használsz – öt részből áll. Ma két részt mutatok be nektek, holnap pedig a fennmaradó három részről fogok beszélni.

1. Jó kérdéseket tegyél fel. A Biblia tanulmányozás elsajátítása azt jelenti, hogy megtanuljuk, hogyan tegyél fel jó kérdéseket az írásból. Természetesen nincs korlát, hogy mennyi kérdést tehetsz fel a Bibliából, mert nincs határa a bölcsességének és az éleslátásának. Minél mélyebbre ásol, annál több aranyat találsz.

Az olvasott szöveghez feltett kérdések segíteni fognak neked abban, hogy egy új szemszögből lásd a szöveget. Eljutsz majd oda, hogy bármikor is veszed elő Isten Igéjét, tanulmányozás céljából, új igazságok fognak eléd bukkanni belőle.

2. Írd le a megállapításaidat. Soha ne tanulmányozz Bibliát toll és papír nélkül (vagy billentyűzet nélkül, ha az kényelmesebb számodra). Amikor felteszed a kérdéseidet és megtalálod a válaszokat, írd le egy papírra, amit megtanultál belőle. Olvashatod a Bibliát anélkül, hogy leírnál bármit is, de tanulmányozni enélkül nem tudod.

Dawson Trotman - aki a Navigators Gyülekezet alapítója volt - szokta mondani: "A gondolatok kibogozzák saját magukat, amint átpréselődnek az ajkainkon és az ujjainkon." Más szavakkal, ha nem tudod kimondani vagy leírni, akkor nem igazán gondoltad át. Még ha nem is látsz semmit egy igeversben, írd le, hogy nem látsz benne semmit. Maga az a tény, hogy leírod ezeket, új gondolatok felé fog terelni.

Beszéljetek róla

  • Gondolj a helyre, ahol Isten Igéjét szoktad minden nap tanulmányozni. Mennyire segíti vagy hátráltatja ez a hely a koncentrációdat?
  • Kinek tudod feltenni a Bibliával kapcsolatos kérdéseidet? Kivel tudod megosztani a gondolatokat, amelyeket Isten feltárt előtted?
  • Milyen eszközökre van szükséged ahhoz, hogy könnyebben leírd a megfigyeléseidet Biblia tanulmányozás közben?

 
(Daily Hope by Rick Warren, 2014.09.27.)

Szólj hozzá!

Elegendő fény a következő lépéshez

2014. október 03. 03:00 - magyarosijulia

"A Te Igéd megismerése fényt hoz a közönséges emberek közé." (Zsoltárok 119:130, CEV fordítás)

Mindenkinek szüksége van fényre. Szükséged van a fizikai fényre, hogy lásd a körülötted lévő világot, valamint, hogy ne ütközz akadályokba.

Igéje által, Isten az elméd számára is fényt akar biztosítani. A Bibliában ezt olvassuk: "A Te Igéd megismerése fényt hoz a közönséges emberek közé." (Zsoltárok 119:130, CEV fordítás)

Isten szeretne fényt adni — az Ő fényét — minden egyes embernek. Meg akarja világosítani az elménket azzal az igazsággal, hogy kicsoda is Ő valójában, valamit az általa nekünk szánt következő lépéssel.

Gyakran a bibliai elmélkedés a kulcs, ami elindítja ezt a fényt. El kell merülnie az elmédnek ebben a fényben. A bibliai elmélkedés nem azt jelenti, hogy elveszted az eszed a világegyetemben, hanem azt, hogy az Isten Szavára összpontosítasz. Amikor így teszel, fényt hozol az életedbe.

Igéje által, Isten segít egy másik szemszögből tekinteni az életedre. A Zsoltárok 119:105-ben ezt olvassuk: "Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága." Isten Szava irányt mutat az életünkben, megmutatja azt az utat, amelyen Isten látni akar bennünket.

Amikor ez a Zsoltár íródott, a lámpás egy olyan gyertya volt, amelyet az emberek magukkal vittek. Ma ez egy elemlámpának felel meg. Ha van egy elemlámpád és több fényt szeretnél az ösvényedre, ehhez meg kell tenned a következő lépést. Sokszor voltam megakadva, és fényt szerettem volna Istentől az egész ösvényemre. De Isten annyi fényt ad, hogy az éppen elegendő legyen a következő lépésünkhöz. Miután megteszed a lépést, Isten megadja a fényt a következő lépéshez.

Az egyik legjobb mód arra, hogy Isten Igéjének fényét bekapcsold az, hogy az Ő szavát imádkozod, mint ahogyan a Zsoltárok 119:18-ben is olvashatjuk: "Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." Szeretnél csodálatos dolgokat látni Isten Igéjéből, ugye? Kérd Istent, hogy megnyissa a szemed, arra, amit tenni akar az életed által.

Ő készen áll a fényt felkapcsolni!

Beszéljetek róla

  • Volt olyan, hogy Isten rejtélynek tűnt számodra? Fordultál ilyenkor az Ő szavához válaszokért?
  • Csak várod, hogy Isten tisztázzon valamit, vagy kéred Tőle a világosságot és tisztánlátást?
  • Szerinted mi a különbség a Biblia olvasása és a bibliai elmélkedés között?

 
(Daily Hope by Rick Warren, 2014.09.26)

Szólj hozzá!

A Bibliában van az örökséged

2014. október 02. 03:00 - angie.keyr

"Most pedig Istenre bízlak titeket és kegyelme igéjére, akinek van hatalma arra, hogy építsen és örökséget adjon a szentek közösségében." (Apostolok Cselekedetei 20:32)

Van egy örökség, ami rád vár. A Biblia megígérte, hogy lesz örökséged, ha olvasod Isten igéjét.

Az Apostolok Cselekedetei 20:32-ben ezt olvassuk: "Most pedig Istenre bízlak titeket és kegyelme igéjére, akinek van hatalma arra, hogy építsen és örökséget adjon a szentek közösségében."

Az örökség az, amit azért kapsz, mert jogosan tartozol egy családhoz.

Tegyük fel, hogy Kis János az édesapád, és meghal. Butaság lenne olvasatlanul hagyni a végrendeletét. Nem kapnád meg, ami jogosan megillet téged. Nem lenne a tiéd mindaz, ami neked, Kis János gyermekének jár.

Amikor Jézus követőjévé válsz, nem csupán hívő leszel - odatartozó is leszel. Isten családjának a része leszel. Családi előjogok járnak ezzel a döntéssel. Lesz egy lelki örökséged.

Ezzel szemben, ha úgy éled le az életedet, hogy nem tudod, hogy mi jár neked mint Isten gyermekének, az nem csak szomorú, de butaság is lenne. Isten azt akarja, hogy növekedj, és tudd, hogy mi az, amit rajta keresztül kapsz. Ehhez olvasnod kell a Bibliát.

Azt olvassuk 2 Timóteus 3:16-17-ben, hogy "A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy az Isten embere tökéletes és minden jó cselekedetre felkészített legyen."

A Biblia célja az, hogy meg tudd élni mindazt, amit Isten készített számodra, ez Isten öröksége neked. Isten azt szeretné, hogy mindened meglegyen, amire szükséged van ahhoz, hogy az légy, akinek teremtett téged. Ehhez 4 dolgot tesz az Ige által:

  • Tanít téged. Isten megmutatja az utat, amin járnod kell.
  • Megdorgál téged. Isten megmutatja, ha letérsz az útról.
  • Kijavít téged. Isten megmutatja, hogyan térj vissza az útra.
  • Kiképez téged. Isten megmutatja hogyan maradj az úton.

Így segít téged Isten igéje abban, hogy növekedj, és, hogy a tiéd legyen az örökség, amit ő készített neked.

Beszéljetek róla

  • Hogyan változna az életed, ha azt az igazságot tükrözné, hogy örökséged van a Királyok Királyától?
  • Mi az, ami a te örökséged része, de még nem fogadtad el?
  • Hasznos eszközöd a Biblia minden nap? Mindent a javadra fordítasz a tanácsaiból?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.09.25)

Szólj hozzá!

A Biblia képes a lehetetlenre!

2014. október 01. 03:00 - eflidi

"Az ő akarata szült minket az igazság igéje által" (Jakab 1,18a)

Isten a szava által új kezdetet szeretne adni az életednek.

Ha nem lenne Isten szava, semmi sem tudna megmenteni minket. Nem készülhetnénk a mennybe. Nem tudnánk Jézus haláláról a kereszten. Nem tudnánk Isten tervéről az életünkre.

A Biblia nélkül nem ismerhetnénk Istent.

Isten mindezt neked akarja adni; de mindez az Ő szavával kezdődik. A Biblián keresztül Isten újjáteremt minket. Ha úgy érzem, már minden erőm elfogyott, Isten a Bibliát használja arra, hogy lendületet, erőt adjon a talpra álláshoz. A Biblia "újjászületésnek" hívja ezt. A Jakab levele 1,18-ban ezt mondja: "Az ő akarata szült minket az igazság igéje által".

Sok hasonlatban a Biblia képletesen olyan, mint egy mag: ha meggyökerezik a szívedben, elkezd kihajtani, nőni és végül termést hoz. Azáltal, hogy ezt teszi, Isten jobbá változtatja az életedet.

Jézus ezt mondja a János 6,63-ban: "[...] azok a beszédek, amelyeket én mondtam nektek: Lélek és élet". Isten szava nem csupán szöveg egy papíron. Ez Lélek és élet! Lelki erő! Az Ő szava képes formálni a társadalmat és a történelmet. Meg tudja tenni a lehetetlent. Meg tudja változtatni az életedet!

D. L. Moody, egy száz évvel ezelőtt élt híres chicagói lelkipásztor azt mondta: "A Bibliát nem azért adta Isten, hogy gyarapodjon a tudásunk, hanem azért, hogy megváltozzon az életünk."

Hogyan változhatna meg az életed? Mely területén érzed úgy, hogy képtelen vagy a változásra?

A Biblia azt mondja, hogy Isten szava meg tud változtatni olyan dolgokat, amelyeket magunktól képtelenek vagyunk megjavítani. Tedd Isten szavát rendszeres részévé az életednek, és készülj fel rá, hogy hihetetlen dolgok történnek majd veled!

 

Beszéljetek róla:

- Már régóta keresztény vagy? Hogyan termett gyümölcsöt az életed Jézussal való kapcsolatod miatt?

- Láttad már, hogy Isten szava hogyan változtat meg életeket?

- Milyen lehetetlen dologról hiszed el, hogy Isten szava mégis képes azt megcselekedni az életedben?

 

{Daily Hope by Rick Warren, 2014.09.24.}

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása