Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A Biblia az egyedüli stabil alap

2014. október 12. 03:00 - BenedekDávid

„Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát.” Máté 7,24

Egy ház méretét legfőképp annak talapzata határozza meg. Nem építhetsz nagy házat kicsi vagy hibás alapra, mert az bármikor összedőlhet.

Ugyanez igaz az életünkre nézve is. Sosem leszel az, akinek Isten szeretne látni, ha hibás alapra építesz.

Több lehetőség közül is választhatunk, hogy mit szeretnénk az életünk alapjául. Ilyen például

  •  a népszerű tömegkultúra - Vannak emberek, akik egyszerűen csak azt teszik, amit más emberektől látnak. Tetszik nekik, mert népszerű. Viszont, ami ma népszerű, holnap már lehet, hogy nem lesz az. Ha az életedet egy népszerű tömegkultúra elemeire építed, olyan, mintha a házadat egy állandó mozgásban lévő alapra építenéd. Ez sosem fog megállni.
  • a hagyományok - Más emberek szüleik, nagyszüleik szokásaira építik életüket, átveszik az ő hagyományaikat, mert nekik működött. Viszont a hagyományok sem maradnak meg örökké, a legtöbb idejét múlja, elveszti aktualitását. A Márk 7,8-ban Jézus a farizeusokat arra inti, hogy soha ne tegyék a hagyományokat a hit elé, és ez ma is, számunkra is megállja a helyét.
  • az értelem - Isten azért adott nekünk értelmet, hogy használjuk azt, viszont az értelmünk sem tökéletesen megbízható. A Példabeszédek 16,25 is rámutat erre: “Van út, amely az ember előtt egyenesnek látszik, de végül a halálba vezet.” Még a legokosabb emberek is hibáznak néha, ez elkerülhetetlen. Egyedül Istenben lehet tökéletesen megbízni.
  • az érzelmek - Vannak, akik az érzésekre alapozzák életüket, és ha úgy érzik, hogy valami jó, akkor megteszik. Viszont az érzések szinte mindig hazudnak, és így önmagunknak is hazudunk. És ha az érzéseinkre építve élünk, akkor az egész életünkben az érzelmeink, a hangulataink befolyásolnak majd.

De mi van akkor, ha nem lehet sem a népszerű tömegkultúrára, sem a hagyományokra, sem az értelmedre, sem az érzelmeidre alapozni? Mire kell felépítened az életedet? A legjobb választás Isten Igéje.
Ezt maga Jézus mondja a Máté 7,24-ben: „Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát.”

A népszerű tömegkultúrák megváltoznak, a hagyományok elévülnek, az értelmünk megcsal, az érzelmeink pedig hazudnak - de Isten szava, Isten beszéde, az Ő Igéje soha nem változik.

Talán előfordul majd, hogy nem érted meg Isten Igéjét, sőt lehet, hogy nem is fog mindig tetszeni, amit mond, vagy nem tartod helyesnek és elfogadhatónak. De ez az egyetlen, ami elég stabil ahhoz, hogy az életed felépíthesd rá.

 

Beszéljetek róla:
• Mire építetted eddig az életed? Mennyire bizonyul jónak ez az alap?

• Mi tart vissza attól, hogy teljes mértékben Isten szavára, Igéjére alapozd az életed?

• Miért olyan nehéz néha Istenbe vetni a bizalmunkat a hagyományok helyett?

 (Daily Hope by Rick Warren, 2014.10.05.)

Szólj hozzá!

A Biblia értelmezése - Isten világossá akarja tenni számunkra az Ő Igéjét

2014. október 11. 03:00 - Á. Bözse

"Senki sem ismeri Isten gondolatait, egyedül Isten Szelleme."(I. Korinthus 2,11b  NIV-fordítás)

Hallottad már valaha valakitől: "Ez csak a te Biblia-értelmezésed!"? Olyan, mintha ezzel a kérdéssel az illető megcáfolná mindazt, amit mondtunk.

Az Igét lehet jól és rosszul értelmezni. A következő hat alapelv általában mindenhol elfogadott:

  1. Hitre és a Szent Szellemre van szükséged, hogy az Igét értelmezni tudd. A Biblia nem érthető a nem hívők számára. Ez Isten szerelmes levele a hívőknek. Amikor egy nem hívő olvassa az Igét, akkor valaki más levelét olvassa. A Biblia Isten Szelleme által ihletett könyv, amelyet szellemben újjászülettet embereknek kell megértenie. A Biblia azt mondja az I. Korinthus 2,11-ben: "Senki sem ismeri Isten gondolatait, egyedül Isten Szelleme."
  2. A Biblia legjobb magyarázata saját maga. A Szentírás értelmezi a Szentírást. Gyakorold ezt az alapelvet úgy, hogy egy olyan Bibliát szerzel, amiben vannak kereszthivatkozások a margón. Azzal, hogy megkeresed a kereszthivatkozásokat, egy sokkal nagyobb és tisztább képet kapsz arról, hogy Isten mit mondott a teljes Írásban, és nem csak az adott szövegkörnyezetet értelmezed.
  3. Olvasd az Ószövetséget úgy, hogy észben tartod az Újszövetséget, és olvasd az Újszövetséget úgy, hogy észben tartod az Ószövetséget. Az Újszövetség el van rejtve az Ószövetségben,  az Ószövetség pedig az Újszövetség által fedezhető fel.
  4. Értelmezd a nem teljesen egyértelmű szakaszokat a teljesen egyértelmű szakaszok fényében. Nézd meg, hogy Isten mit mond a témával kapcsolatban a teljes Szentírásban, hogy jobban megértsd azt a szakaszt, ami számodra ellentmondásos vagy nem világos. Például az I. Korinthus 15,29 nagyon homályosan beszél a halottakért való bemerítkezésről, és csak itt és egyszer szerepel ez a gondolat a Szentírásban. Ezt a részt a megváltásról és a bemerítkezésről szóló egyértelmű szakaszok alapján kell értelmezni.
  5. Ne mondjunk ki követendő alapelveket kizárólag történelmi leírások alapján. A Bibliában a történelmi vonatkozású részeket az eredeti szándéknak megfelelően kell értelmeznünk  - azért írták le azokat, hogy okuljunk belőlük. Ne állítsunk fel olyan szabályokat, hogy azokat követnünk kell. Például a Márk 1,35-ben a Biblia azt mondja, hogy Jézus korán felkelt, elment egy magányos helyre és imádkozott. Ez azt jelenti, hogy neked is fel kell kelned hajnali négykor, elmenni otthonról valahová és ott imádkozni? Egyáltalán nem! Isten talán meggyőz téged arról, hogy ez egy jó ötlet, de ez nem egy parancs. A bibliai alapigazságokról szóló részek azok, amelyekre építened kell, a történelmi leírásokat viszont arra használd, hogy tanulságot vonsz le belőlük.
  6. Soha ne értelmezd a Szentírást a saját tapasztalataid alapján. A Biblia-tanulmányozás lényege nem az, hogy olyanná formálod a Szentírást, hogy az megegyezzen a te szubjektív véleményeddel vagy tapasztalataiddal. Az érzéseink és az érzelmeink hazudnak. Inkább fedezd fel Isten örök érvényű igazságát, és hagyd, hogy ez formálja át a te életedet. Tanulmányozd a Bibliát nyitott szívvel, és kérd Istent, hogy formáljon téged az Ő akaratának megfelelően.

Isten azt akarja, hogy megértsd a Szentírást, amikor tanulmányozod. Ha követed az előbb felsorolt alapvető szabályokat, amikor tanulmányozod a Bibliát, akkor Isten perspektívájából nézve tudod olvasni azt.

Beszéljetek róla

  • A fenti szabályokat észben tartva olvass el újra egy olyan szakaszt, amit az Úrral együtt töltött idődben olvastál az elmúlt héten. Milyen új dolgot mutatott meg neked Isten?
  • Nyitott vagy arra, hogy hagyod a Szent Szellemet munkálkodni az életedben? Hogyan tudod nyitva tartani az értelmed és a szíved a Szentírás tanulmányozásakor, hogy a Szent Szellem tudja irányítani a gondolataidat?
  • Hogyan változik a véleményed, amikor megérted, hogy a Biblia nem érthető a nem hívők számára?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 10. 04.)

Szólj hozzá!

Bibliai meditáció: Nyerd ki Isten Igéjének minden tápláló cseppjét

2014. október 10. 03:00 - Habakuk

,,Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd éjjel-nappal, őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz.'' (Józsué 1:8)

Emlékszem, amikor egy nagyszerű prédikációt vagy egy mélyreható bibliai tanítást hallgattam, azon gondolkoztam, hogy a tanító hogyan találta meg azokat a nagyszerű igei igazságokat. Ezért írtam az első könyvemet 35 évvel ezelőtt - azért, hogy segítsek az olyan embereken, mint én magam. A Biblia tanulmányozásáról szóló könyvemben 12 módszert osztok meg a témával kapcsolatban, ilyen például az, hogy megpróbálunk egy fejezetet összefoglalni, vagy éppen igeversről igeversre haladva tanulmányozzuk a Bibliát. Ezek mind hasznosak lehetnek bárkinek, ha a legtöbbet akarja kapni az Igéből.

Az én egyik kedvenc módszerem az elmélkedés. Ha össze kellene foglalni egy szóban, akkor ezt mondanám: ’’meditáció.” Sok ember a ’’meditáció” szót rossznak gondolja, hiszen a keleti vallásokkal és a New Age filozófiájával kapcsolják össze. Néhány keresztény szeme előtt, amikor a meditációra gondolnak, az a kép jelenik meg, hogy az emberek kifacsart testtartásban a köldöküket nézve merengnek valamin.

Lehet, hogy a keleti vagy a buddhista meditáció ilyen, de nem ezt értjük keresztény meditáción, elmélkedésen. A Biblia 29 alkalommal használja a ’’meditáció/elmélkedés” szót az Újszövetségben a hívők életével kapcsolatban. Isten azt akarja hogy elmélkedj.

Isten megígérte, hogy ha az Ő Igéjéről elmélkedünk, akkor Ő meg fog áldani. A Józsué 1:8 ban ezt mondja :,,Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd (elmélkedj róla) éjjel-nappal, őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz.”

Tehát Isten szerint meditálnod, elmélkedned kell az Ő Igéjén, ha sikeres akarsz lenni.

Hogyan kell ezt csinálni? Nyiss ki egy szótárt és keress szinonimákat a „meditáció” szóra. Ezek között megtalálhatod a „kérődzés” szót is. Talán nem is ismered a szó jelentését, hacsak nem vagy jártas az állattartásban. A  tehén kérődzik, amikor a táplálékát rágja. Újra és újra megrágja a táplálékot a szájában.

Ez nagyon hasonló ahhoz, ahogyan a Szentíráson elmélkedünk. A tehén megeszi a füvet, megrágja, és az a gyomrába kerül, ahol reakcióba lép az ott lévő savakkal és anyagokkal. Aztán ez egy kis idő múlva visszakerül az állat szájába, de ekkor már más az íze, és a tehén azt rágja tovább. Ez a folyamat ismétlődik újra meg újra, és az állat így nyer ki minden értékes cseppet a táplálékából.

A Bibliai elmélkedés is hasonló ehhez, csak éppen az emésztés a gondolatainkban zajlik. Isten azt akarja, hogy minden értékes szellemi táplálékot megszerezzünk az Igéből. Azt akarja, hogy rágjuk meg, aztán emésszük meg, majd újra rágjuk meg egy kicsit.

Beszéljünk róla:

  • Hol, mikor és hogyan szoktál időt tölteni Istennel? Hogyan javítja az Istennel töltött csendességedet az, ha elmélkedsz az Igén?
  • Milyen zavaró tényezőket kell megszüntess ahhoz, hogy tudj elmélkedni Isten Igéjén?
  • Mit jelent számodra bőségben élni vagy sikeresnek lenni? Mit gondolsz, Isten szemében mi egyenlő a sikerrel?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 10. 03.)

Szólj hozzá!

Legyen a hitedből viselkedés

2014. október 09. 03:00 - torokaron

„Istentől származik az egész Írás, amely hatékonyan használható a tanításra. Alkalmas arra, hogy meggyőzően rávilágítson a bűneinkre, hogy helyreigazítson és helyreállítson bennünket, hogy engedelmességre neveljen, és megmutassa, hogyan éljünk Isten tetszése szerint. Mindez pedig azt a célt szolgálja, hogy az Isten embere tökéletes legyen: minden tekintetben felkészült és alkalmas mindenféle jó munkára.” (2Tim 3:16-17)

just-do-it.jpg

Egyszer megkérdezték tőlem, hogy melyik a Biblia legjobb fordítása. Azt válaszoltam, hogy a legjobb fordítás az, amikor átülteted az életedbe. Ez az, amiről a Biblia tanulmányozása szól. Ha nem ülteted át Isten Igéjét az életedbe, akkor nem úgy tanulmányozod a Bibliát, ahogy azt Isten szeretné.

Isten azért adta nekünk a Bibliát, hogy átformáljon minket vele, nem pedig hogy csak tájékoztasson általa. Egy nagyobb szívet, nem pedig egy nagyobb fejet kell eredményezzen. A Jakab 1,22-ben ezt írja: „Amit Isten mond, azt tegyétek is meg, ne csak hallgassátok!” (NLT fordítás).

Más szóval, Isten azt szeretné, hogy a hitünkből viselkedés legyen.

Isten a Bibliával való tervét még egyértelműbben kifejezte a 2 Tim 3116-17-ben: „Istentől származik az egész Írás, amely hatékonyan használható a tanításra. Alkalmas arra, hogy meggyőzően rávilágítson a bűneinkre, hogy helyreigazítson és helyreállítson bennünket, hogy engedelmességre neveljen, és megmutassa, hogyan éljünk Isten tetszése szerint. Mindez pedig azt a célt szolgálja, hogy az Isten embere tökéletes legyen: minden tekintetben felkészült és alkalmas mindenféle jó munkára.”

A Biblia célja több annál, mintsem hogy csak egyszerűen megmutassa, hogy mi a rossz az életünkben, vagy hogy hogyan kellene élnünk. Isten azért adta az Igéjét, hogy gyökeresen megváltoztasson minket.

A Biblia különbözőféle képekben jellemzi magát. Például kalapácsnak, kardnak, vagy pedig szikének nevezi magát. Ezeket az eszközöket mind azért tervezték, hogy radikális változásokat okozzanak. Istennek az a célja a Bibliával, hogy radikálisan megváltoztassa az életünket.

A Biblia Isten igazságát szintén többféle módon írja le, mint például tej, víz, kenyér és hús. Mi a közös ezekben a dolgokban? Az, hogy ha nem eszed, vagy iszod őket rendszeresen, akkor meg fogsz halni. Nekünk sohasem lenne szabad a Biblia nélkül élnünk.

A Biblia alapvető fontosságú számunkra, mivel életet ad. Valójában a Biblia Jézusról is úgy beszél, mint Isten szava. A Jn 1,14 azt mondja: „Az Ige hús-vér emberré lett, és közöttünk élt, mi pedig közelről szemléltük a dicsőségét. Igen, a Mennyei Atyától származó egyszülött Fiú dicsőségét, akiben az isteni kegyelem és a valóság teljessége lakik.” Isten odaadta neked az Élő Igét, Jézust, hogy hited szerzője és beteljesítője legyen, valamint odaadta az írott Igét, hogy felkészítsen arra, hogy megélhesd a hitedet.

Beszéljünk róla:

  • A Biblia több, mint egy egyszerű tudás elosztó, vagy információk tárháza. Szerinted hogyan használja Isten a Bibliát, hogy megváltoztassa az életedet?
  • Jézus maga Isten Igéje. Beszéljetek róla, vagy írjátok le, hogy a Bibliával való közeli kapcsolat hogyan eredményezheti a Jézussal való közeli kapcsolatot?
  • Mondj néhány példát arra, hogyan tudod a gyakorlatba átültetni Isten Igéjét, nem pedig csak olvasni azt.

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.10.02)

Szólj hozzá!

4 lépés, hogy Isten Igéje szokássá váljon

2014. október 08. 03:00 - magyarosijulia

„Ha megmaradtok az én szavamban, akkor valóban az én követőim vagytok!” (Jn 8,31b NASB fordítás).

read-the-bible.jpg

Igazán fontos lépés elkötelezni magunkat amellett, hogy egy rövid ideig, talán pár hétig rendszeresen olvassuk a Bibliánkat. Nagyon jó így elkezdeni, de soha nem szabad ezután abba hagyni. Jézus azt mondta, „Ha megmaradtok az én szavamban, akkor valóban az én követőim vagytok!” (Jn 8,31b NASB fordítás). A hosszú távú elhatározás, amely szerint tanulni akarunk Jézustól és az Ő szavából, lehetővé teszi, hogy az ő tanítványai legyünk.

De hogyan tudnánk megmaradni az Igében és kapcsolatban lenni Jézussal hosszú távon?

1. Határozd el, hogy megteszed! Minden az elhatározásoddal kezdődik. Ne várj egy alkalmasabb időre, hogy életed részévé tedd az Isten Igéjét! Még ma határozd el, hogy így teszel!

2. Írj egy nyilatkozatot! Mond el a szándékodat másoknak! Engedd meg, hogy számon kérjenek. Ha megtartod magadnak a döntésedet, sokkal könnyebben lecsúszhatsz erről az útról!

3. Határozd el magad! Semminek se engedd meg, hogy eltántorítson az elhatározásodtól! Biztosra határozd el, hogy állandó szokássá teszed ezt az életedben, főleg az első hónapokban. Ha már kimarad egy-két nap, sokkal nehezebb lesz elkötelezettnek maradnod Isten szava mellett.

4. Társulj! Kérj meg egy hívő embert, hogy veled tartson ezen az úton, hogy támogasson és bátorítson. Olyan emberre van szükséged, akivel megoszthatod, hogy mit tanultál a csendes perceidben. Lehet valaki a kiscsoportodból, egy barátod, vagy családtagod. A Biblia azt írja, hogy „Jobban van két ember, mint egy, mert segíteni tudnak egymásnak, hogy elérjék a célt.” (Préd 4,9 NLT fordítás).

Istennel tölteni az időt egy egész életen át tartó szokásnak kell lennie, nem csak időszakos kedvtelésnek. Kutatások szerint legalább hat hétig kell tenned valamit, hogy szokássá váljon. Legyen Isten Igéje életed része még ma, és ezentúl életed minden napján!

Beszéljünk róla:

  • Milyen elhatározást fogsz ma hozni, hogy szokássá váljon Isten Igéje az életedben?
  • Kivel fogod megosztani az elhatározásod, és ki fog számon kérni?
  • Melyek azok a zavaró tényezők, amelyek majd el akarják venni a figyelmed az Ige iránti mindennapi elköteleződésedről? Milyen változásokat tudsz megtenni az életedben, hogy csökkentsd vagy eltávolítsd ezeket a zavaró tényezőket?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.10.01)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása