Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A kis dolgok számítanak

2014. november 16. 03:00 - angie.keyr

"Aki hű a kevesen, a sokan is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokan is hamis az." (Lk 16,10)

iStock_000007114478Small.jpg

Isten kis dolgokat használ arra, hogy a feddhetetlenségedet próbára tegye. Noha úgy gondoljuk, hogy a nagy dolgoktól lesz valaki vezető, pedig nem így van. A nagy krízisek felfedik a vezetői képességet, de nem azokra épül fel, hanem az élet kis dolgaira. Ez az, ahol a feddhetetlenség meglátszik, azokban a dolgokban, amiket senki se lát, amik a színfalak mögött vannak. A kicsi, észrevehetetlen, nem látványos dolgokban, amikor helyesen döntesz, pedig soha senki nem fogja ezt megtudni.

A hűség feltétele a feddhetetlenség, és ezt Isten a kis dolgokon teszteli.

A Lk 16,10-ben Jézus azt mondja: "Aki hű a kevesen, a sokan is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokan is hamis az." Ezzel azt mondja, hogy a közösségben megélt áldás a személyes feddhetetlenségedtől függ.

Ha valamelyik politikusról kiderül egy botrány, biztos lehetsz benne, hogy akik védik, előlépnek, és azt mondják: "Egyáltalán nem kell számítson az, hogy mi történik a magánéletében." Találkoztál már ezzel a véleménnyel? "Egyáltalán nem számít az, hogy mi zajlik valaki magánéletében, mert semmi köze, hogy milyen vezető."

Pedig pont a magánéleti kérdések azok, amelyek meghatározzák ezt. Ha egy férfi hazudik a feleségének, hazudni fog a választópolgároknak is. Hidd el nekem, ha hazudik a legjobb barátjának, és annak akinek megfogadta, hogy "míg a halál el nem választ", akkor téged is - aki rá szavazol - be fog csapni.

A nyilvánosság előtt is látható áldások, amelyeket vezetőként kapok, a magánéletem miatt valósulhatnak meg, amit soha senki sem lát. A te közösségben megélt áldások a te személyes életedből fakadnak, amit szintén senki sem lát. Isten a kis dolgokat használja, hogy a feddhetetlenségünket tesztelje.

Beszéljetek róla:

  • Melyek azok a kis dolgok, amelyeket Isten rád bízott, hogy feddhetetlenséggel kezeld?
  • Milyen különbséget teszel a "kis" és "nagy" dolgok között? Isten mit szeretne, hogyan kezeld ezeket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2014.11.09)

Szólj hozzá!

A hit fontossága

2014. november 15. 03:00 - gyanus

"Mert az ÚR szeme körbejár az egész földön, hogy megerősítse azokat, akik teljes szívvel odaszánják magukat neki." (2Krón 16,9a NLT fordítás)

A Biblia három dolgot mond el a hit fontosságáról.

1. Isten keresi a hűséges embereket.

Isten fizikailag, láthatóan, aktívan kezdeményez, hogy megtalálja azokat a hűséges embereket, akiket megáldhat. A 2Krón 16,9 ezt mondja: "Mert az ÚR szeme körbejár az egész földön, hogy megerősítse azokat, akik teljes szívvel odaszánják magukat neki" (NLT fordítás).

Ez volt az egyik "élet igém", és megtanultam, hogy ha engedem, hogy használjon, akkor Isten teljes mértékben használni fog. Ha engeded, hogy áldottá válj, akkor Isten áldása miatt hihetetlen dolgokban lesz részed. Isten keresi a hűséges embereket, akiket használhat.

2. Nehéz hűséges embereket találni.

A Biblia azt mondja a Péld 20,6-ban: "Mindenki arról beszél, hogy milyen hűséges, de próbálj találni valakit, aki tényleg az." (GNT fordítás). Sokan csak mondanak dolgokat, de nem bíznak igazán Istenben. Inkább bíznak a bankkártyájukban. Azt mondják, hogy hisznek Istenben, de amikor az anyagiakról, az egészségükről vagy a munkájukról van szó, nem bíznak benne igazán.

A Zsolt 53,2-3 azt mondja: "Isten lenéz a mennyből az egész emberi fajra; azt nézi, hogy valaki igazán bölcs-e, hogy valaki keresi-e Istent. De nem, mindenki elfordult, és romlott lett. Senki sem tesz jót, egyetlen egy sem!" (NLT fordítás).

3. A hűség az áldás és a győzelem kulcsa.

Az 1Jn 5,4-5 azt mondja: "Isten minden gyermeke legyőzi a gonoszat a világban, és ezt a győzelmet a hitünkkel érjük el. És ki tudja megnyerni ezt a csatát a világ ellen? Csak azok, akik hiszik, hogy Jézus Isten Fia."

A Biblia azt mondja a Péld 28,20-ban: "A hűséges embernek sok áldásban lesz része" (HCSB fordítás). Szeretném, ha az életed áldásokkal lenne tele, de hogy ebben részed legyen, meg kell tanulnod hűségesnek lenned. Isten sokféle módon teszi próbára a hűségedet. Megengeded-e neki, hogy növekedést adjon ezen a területen, hogy ezen keresztül a hit embere legyél?

Beszéljetek róla:

  • Tudsz-e néhány olyan módot, ahogyan Isten próbára teheti a hűségünket?
  • Kik azok az emberek, akikre felnézel, mert hűségesnek tartod őket - emberek, akik tele vannak Isten iránti hittel? Milyen közös tulajdonságok vannak bennük?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2014.11.08)

Szólj hozzá!

A bűn a kapcsolatokban eltávolodást okoz

2014. november 14. 03:00 - Robin85

"Láttam azt is, hogy milyen sok elnyomás történik a nap alatt. Láttam az elnyomottak könnyeit, akiknek nincs vigasztalójuk. Elnyomóik erőszakosan bánnak velük, és nincs vigasztalójuk."  (Prédikátorok 4:1)

 

A bűn negyedik következménye a kapcsolatokban jelentkező eltávolodás és a viszályok.

Egy tökéletes környezetben, ahol nincs bűn, nem kerülsz konfliktusokba. Házasságon belül viszont, ahol két tökéletlen ember találkozik, nem alakulhat ki tökéletes kapcsolat. Lehetetlen. Sosem leszel tökéletes kapcsolatban. Minden kapcsolatban fogsz problémákkal találkozni.

Erről Salamon is említést tesz. A Prédikátorok könyvében azt írja nekünk, hogy "Figyeltem az embereket a világban, és tudod mit fedeztem fel? Nem kedvesek egymáshoz. Nem bánnak jól egymással. Kihasználják egymást. Bántják egymást. Hazudnak egymásnak. Becsapják egymást. Az emberek megjátsszák magukat a kapcsolataikban. Álarcokat viselnek; eltakarják magukat; megbántják; kihasználják a másikat."

Miért tesszük ezeket? Mert semmi sem működik ezen a bolygón a bűn miatt. Amikor nem követjük Isten akaratát, kárt okozunk.

A Prédikátorok könyve 4:1-ben azt olvassuk, hogy "Láttam azt is, hogy milyen sok elnyomás történik a nap alatt. Láttam az elnyomottak könnyeit, akiknek nincs vigasztalójuk. Elnyomóik erőszakosan bánnak velük, és nincs vigasztalójuk." 

Amikor Ádám és Éva fellázadtak, az nemcsak Istentől választotta el őket; hanem egymástól is. Amíg Istennel nem vagy mély, bensőséges kapcsolatban, addig a házastársaddal sem lehetsz abban a fajta kapcsolatban, melyet Isten neked szánt. Ha nem kapcsolódtok Istenhez, akkor nem tudtok Isten szerinti teljességgel férjként és feleségként összekapcsolódni.

Az ötödik következménye a bűnnek az anyagi és szakmai nehézségek.

A bűn megrongálta az anyagi és munkahelyi területeidet is. Miért omlanak össze a gazdaságok? Mert figyelmen kívül hagyják a bibliai pénzügyi alapelveket, melyekről Isten beszél az Ő Igéjében. Nagyon sok pénzügyi alapelv található a Bibliában. Napjaink összes gazdasági problémájának az alapja az, amit a kormányok is nehezen értenek meg, a felelőtlen életvitel - olyan pénzek elköltése, amelyeket nem kerestünk meg, valamint Isten pénzügyi alapelveinek megtagadása.

A Prédikátorok 5:13-14-ben ezt olvassuk: "Van egy fájdalmasan rossz dolog, amit láttam a nap alatt: a gazdája rovására őrizgetett gazdagság. Az ilyen gazdagság elveszhet valamilyen rossz számítás miatt, és ha fia születik, annak semmi sem marad."

Beszéljetek róla

  • Hogyan állsz másképp a bűnhöz, most, hogy már ismered annak következményeit? 
  • Hogyan látod Isten kegyelmét működni pénzügyi vagy munkahelyi nehézségeid közben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2014.11.07.)

Szólj hozzá!

A bűn érzelmi gyötrelmet okoz

2014. november 13. 03:00 - FodorImi

„Megfigyeltem mindent, ami a Nap alatt történik, és valóban, minden értelmetlen – mint a szelet kergetni. Ami rossz, azt nem lehet megjavítani, ami hiányzik, azt nem lehet visszaszerezni.”
(Prédikátorok 1:14-15 – NLT fordítás)

A bűn harmadik következménye az érzelmeid területére hat. A bűn érzelmi gyötrelmet és kiábrándultságot okoz.

Salamon sokat ír erről a Prédikátorok könyvében: „Megfigyeltem mindent, ami a Nap alatt történik, és valóban, minden értelmetlen – mint a szelet kergetni. Ami rossz, azt nem lehet megjavítani, ami hiányzik, azt nem lehet visszaszerezni.” (Prédikátor 1:14-15 – NLT fordítás)

Salamon azt mondja, hogy emberként, minden értelmetlennek látszik, mert nem tudjuk megváltoztatni a múltat, és nem tudjuk ellenőrzésünk alatt tartani a jövőt. Mindazt, amit mi elrontottunk, nem tudjuk visszavonni. A bennünket ért rossz dolgokat sem tudjuk meg nem történtté tenni.

A jövőnknek sem vagyunk urai. Életed legfontosabb dolgait nem tudod befolyásolni, irányítani. A világot nem lehet megjavítani csupán emberi erőfeszítéssel.

Elindulhatunk jót tenni a világban? Igen. Kellene ezt tennünk? Igen. Kellene enyhítenünk a szenvedést? Természetesen.

A világ azonban gyógyíthatatlanul összetört. Szolgálunk másokat, hogy enyhítsük a szenvedést, gyógyítsuk az embereket, segítsük őket túljutni a nehézségeken. De ne csapjuk be magunkat. Nem fogjuk elhozni Isten Királyságát a Földre. Ez nem a Menny. Végső soron nem az a feladatunk, hogy megpróbáljuk a világot egy tökéletes hellyé tenni, hanem az, hogy az embereket ez a bizonyos tökéletes hely felé vezessük. Kell próbálkoznunk a világot jobbá tenni? Igen. El kell, hogy várjuk, hogy a világ tökéletes legyen? Nem. A sérülés túl mély ahhoz, hogy helyre lehessen hozni.

Mivel a sérülés ilyen mély, feszültséggel telik leszünk – mert a dolgok nem jól működnek, mert nincs elég időnk mindent megtenni, mert a dolgok utunkban vannak, gátolnak. Késedelmek, nehézségek, zsákutcák és természetesen csalódottság van jelen.

Terveztél valaha is valami nagy dolgot, amiről azt gondoltad, hogy „Milyen nagyszerű lesz!” Aztán mikor túl voltál rajta, azt kérdezted, „Ennyi volt?” Ismerek embereket, akik egy egész évig tervezték az esküvőjüket, aztán egyetlen óra alatt minden elmúlt.

Tény, hogy nagyszerű képességünk van túlbecsülni, milyen boldogok leszünk majd egy személlyel, milyen boldogok leszünk, ha megtörténik velünk egy esemény, vagy ha birtokolhatunk majd valamit. Aztán csalódunk, nem csak az emberekben vagy az életünk eseményeiben. Önmagunkban is csalódunk.

Miért? Mert ez nem a Menny. Minden össze van törve ezen a bolygón. Semmi sem működik tökéletesen a bűneink miatt.

Beszéljetek róla

  • Kit vagy mit okoltál a megtört kapcsolatokért és csalódásokért az életedben?
  • Mi az a dolog, esemény vagy személy, amitől / akitől azt várod, hogy majd boldogabbá tesz téged? Mit gondolsz, akarja Isten, hogy megváltoztasd a szemléletmódodat?


*(Daily Hope by Rick Warren – 2014.11.06.)

Szólj hozzá!

A bűn mindent megrongált

2014. november 12. 03:00 - hofgartekesnoemi

 “Hiszen tudjuk, hogy az egész teremtett világ együtt sóhajtozik és együtt vajúdik mind ez ideig.” (Róma 8:22)


Semmi sem működik tökéletesen, mert az emberiség sorozatosan rossz döntéseket hozott.

Minden megtört, semmi sem működik hibátlanul a földön. A bűn mindent megrontott.

Mindent összetört. A bűn mindent megmérgezett. A bűn mindent elrontott, tönkretett. A bűn mindent megsebzett - minden kapcsolatot, ötletet, álmot és emberi testet. A bűn mindent megérintett.

A Példabeszédek könyvében Salamon az életed hat dimenziójáról ír, amelyet a bűn megfertőzött. A következő néhány napban ezeket fogjuk átnézni.

  1.     Az első következmény a természeti katasztrófák és eldeformáltságok.

Nem élünk már az Éden kertjében. Ahogyan John Milton írta egy világhírű művében, "A paradicsom elveszett." Romlott világban élünk, és ennek eredményeként hurrikánok, tájfunok, kiszámíthatatlan időjárás, földrengések, szárazság és áradások sújtanak bennünket.

Döbbenetes számomra, hogy a biztosítók mindezeket az eseményeket Isten cselekedetének nevezik (angolul: Act of God), ugyanakkor Jézus születésével kapcsolatban ez nem merül fel. Más szavakkal, Istentől csak negatív dolgok érkeznek felénk? Isten nem akarja, hogy a fent említett szerencsétlenségek megtörténjenek a földön. Ugyanúgy felzaklatják ezek Őt, mint minket. A föld viszont megrongálódott, mikor a bűn megszennyezett mindent. 

A Bibliában, Róma 8:20-ban a következőt olvassuk: „A teremtett világ megzavarodott.” (CEV fordítás) Minden elvesztette az eredeti célját. Minden elromlott, a te DNS-ed, a szüleid DNS-e és az ő szüleik DNS-e is. Észrevetted már, hogy a tested nem működik tökéletesen? Ha tökéletesen működne, nem volna szükség orvosokra.

  1.     A második következmény a fizikai elmúlás és halál.

Nem létezett halál ezen a bolygón, míg a bűn be nem tette a lábát közénk. A Példabeszédek 8:8-ban azt olvassuk, hogy tudjuk, hogy "Nem irányíthatjuk a szelet és ugyanígy a halálunk napját sem tudjuk meghatározni." (Szabad fordítás) Tudjuk, hogy a halál elkerülhetetlen, mégis megpróbáljuk megállítani. Rengeteget teszünk azért is, hogy késleltessük az elmúlást. 

Van viszont egy öröm hírünk: Isten nem akarja azt, hogy örökké élj ezen a bolygón. Azt szeretné, hogy örök életed legyen egy tökéletes helyen, nem egy bűn által tönkretett világban.

„Így van a halottak feltámadása is. Elvettetik romlandóságban, feltámasztatik romolhatatlanságban, elvettetik gyalázatban, feltámasztatik dicsőségben, elvettetik erőtlenségben, feltámasztatik erőben.” (1Kor 15:42-43)


Beszéljetek róla

  • Miért olyan nehéz még hívőként is elfogadni testünk romlandóságát és halálát?
  • Mit gondolsz, milyen felelősségünk van keresztényekként a környezetünkért?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2014.11.05.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása