Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Légy hálás a nehéz időkben!

2014. december 07. 03:00 - Habakuk

,,Örüljetek az Úrban, ismét mondom: örüljetek!” Filippi 4:4

Amikor Pál apostol azt mondja: ,,Mindig örülj az Úrban”, akkor nem azt mondja, hogy csak a boldog időkben örüljünk. Még ha nehéz időket is élünk, a Biblia arra tanít minket, hogy boldogok lehetünk, ha követjük ezt az egyszerű stratégiát:

Ne aggódj semmiért. Az aggódás nem változtat semmin. Aggódás nélkül is ugyanaz történik. Az aggódás egy tanult reakció: a szüleidtől, környezetedtől és a tapasztalataidból tanultad. Van egy jó hírem: ez a tény, hogy az aggódás tanulható, azt jelenti, hogy ugyanígy el is lehet felejteni.

Hogy tudod elfelejteni? Jézus azt mondja a Máté 6:34-ben:  Ezért ne aggódjatok a holnapért, majd az aggódik magáért. Elég minden napnak a maga baja.” Jézus azt mondja ezzel, hogy addig ne nyisd ki az esernyődet, amíg még nem is esik. Egyszerre csak egy nappal foglalkozz!

Imádkozz mindenért. Aggódás helyett használd az időt az imádságra. Ha annyit imádkoznál, mint amennyit aggódsz, kevesebb aggodalmad lenne. Vajon érdekli Istent az autód kiadásai? Igen, Istent az életed minden részlete érdekli. Ez azt jelenti, hogy minden problémádat Isten elé viheted.

Minden dologban adj hálát Istennek. Ha imádkozol, imádkozz hálaadással. A legalapvetőbb emberi érzelem nem a szeretet, hanem a hála. Igazából ez fejleszti a immunrendszeredet. Ellenállóbb leszel a stresszel szemben és kevésbé fogékony a betegségekre. A hálás emberek boldogok. Azok, akik hálátlanok, igazából boldogtalanok, mert semmi sem tudja boldoggá tenni őket. Sosem elégedettek, semmi sem elég jó nekik.  Szóval ha gyakorlod a hálás hozzáállást és mindenért hálás vagy, akkor kevésbé lesz stresszes az életed.

Gondolkodj helyes dolgokról. Ha csökkenteni szeretnéd a stressz-szintet az életedben, akkor meg kell változtatnod a gondolkodásmódodat, mert ez határozza meg az érzelmeinket. Az érzelmeink pedig a cselekedeteinket határozzák meg. A Biblia arra tanít minket, hogy a gondolatainkat kell megváltoztatnunk ahhoz, hogy megváltoztassuk az életünket.

Ez magába foglalja, hogy szándékosan és tudatosan hozol döntést amellett, hogy helyes dolgokról fogsz gondolkozni. Úgy kell döntened, hogy pozitívan és Isten igéjén gondolkodsz.

Mi az eredménye a nem aggódó, mindenért imádkozó, hálát adó és a helyes dolgokról való gondolkozásnak? Pál azt mondja erről: ,,Istennek békessége, mely minden értelmet felülhalad, meg fogja őrizni szíveiteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.” (Filippi 4:7)

Beszéljetek róla

  • Miért aggódsz? Beszélj Istennel az aggodalmaidról és mondd el neki őszintén, hogy miért aggódsz!
  • Ha legalább annyit imádkoznál, mint amennyit aggódsz, szerinted mennyire változna meg az életed?
  • Isten azt mondja, hogy nagyon is érdekli őt a szíved. Köszönj meg Istennek mindent, még akkor is, ha nem érted, hogy mit tesz most az életedben.
  • Miről gondolkozol a legtöbbet? Mit gondolsz, Isten miről szeretné, hogy gondolkodj? Ez a két dolog egyensúlyban van? Ha nem, miért?

 

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2014.11.30.)

Szólj hozzá!

Adj még többet és legyen hálás a hozzáállásod

2014. december 06. 03:00 - torokaron

„Így fogtok mindenben meggazdagodni, hogy mindig bőkezűen adakozhassatok a rászorulóknak, … akik kapják, hálát adnak érte Istennek.” (2Kor 9,11)

Milyen csodálatos ez a vers! Isten mindenben gazdaggá tesz téged, hogy mindig nagylelkű lehess másokkal, ami pedig Isten iránti hálát eredményez.

Isten nem azért áld meg téged, hogy kapzsivá válj, hanem azért, hogy nagylelkű legyél. Amit másoknak adsz, azt Isten visszaadja neked, hogy te még többet tudj adni és így Ő még többet tudjon visszaadni neked és így tovább. Isten nem azért ad neked dolgokat, hogy azokat felhalmozd, hiszen amikor elengeded ami a kezedben van, akkor üressé válik ahhoz, hogy még nagyobb áldásban részesülj Istentől.

Ugyanakkor, ahogyan azt már korábban is mondtam, a hozzáállásodon múlik, hogy Isten mennyit ad neked. Ezért annyira fontos, hogy hálás hozzáállással éljünk. A Biblia azt mondja, hogy „az adakozás szolgálata ugyanis kettős haszonnal jár. Egyrészt így Isten népének segítségére siettek, másrészt azok, akik az adományokat kapják, hálát adnak érte Istennek.” (2Kor 9,12).

Amikor adsz, akkor tulajdonképpen egy szolgálatban veszel részt. Szolgálni és adni ugyanazt jelenti, mindkettő a szeretet egy cselekedete. Nem tudsz úgy szeretni, hogy ne szolgálj és ne adj. Ami pedig a legjobb az egészben: a szolgálatod Isten iránti hálaadást eredményez.

Ragadd meg a pillanatot, imádkozz egyet és mondd el Istennek, hogy mennyire hálás vagy neki.

Beszéljetek róla

  • Miben volt nagylelkű hozzád Isten, amiért hálás lehetsz?
  • Milyen dolgokat kaptál Istentől, amivel másokat is áldásban részesíthetsz?
  • Milyen cselekedeteket tudsz tenni annak érdekében, hogy kifejezd a háládat Istennek mindazért, amit Ő adott neked?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2014.11.29)

Szólj hozzá!

Hálás szívvel bízni Istenben

2014. december 05. 03:00 - hofgartekesnoemi

„Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb.” (Kol 2,7)

A túláradó hálát Isten a hited növekedése érdekében várja el tőled.

De hogyan is növelheti a hála az hitet? Akkor történik, amikor kemény időket élsz át, amikor úgy tűnik, értelmetlen dolgok követik egymást, amikor nem látod a kiutat, amikor az imák válasz nélkül maradnak, amikor minden pontosan arra halad, amerre nem szeretnéd. Akkor történik, amikor mindezen körülmények között ezt mondod: „Uram, tudom, hogy ura vagy a helyzetnek. Tudom, hogy szeretsz, és tudom, hogy mindent jóra tudsz fordítani. Köszönöm, hogy nagyobb vagy a problémámnál.”

Mindenki képes hálára a szép és jó dolgokért. De ha képes vagy hálát adni a rossz időkben is, a hited meggyökerezik és növekedésnek indul.

Habakuk sok viszontagságot látott. Ezt mondja: „A fügefák nem fognak virágozni, a szőlőtőkéken nem lesz gyümölcs. Hiányozni fog az olajfák termése, a kertek sem teremnek ennivalót. Kivész a juh az akolból, és nem lesz marha az istállókban. De én vigadozni fogok az Úr előtt, víg örömre indít szabadító Istenem.” (Habakuk 3,17-18)

A káosz és a borzalmak közepette Habakuk Istent dicsőíti. Mi lehet ennek az oka? „Vigadozni fogok az Úr előtt.” Amikor elsüllyedsz a hullámok között, lehetsz hálás például azért, mert Isten a te megmentőd. Ki fog menteni a mélyből. Nem vagy egyedül. Nem hagyott magadra. Légy ezért hálás Istennek!

Ez a hited legnagyobb próbája. Tudsz hálás lenni, amikor az élet hullámai elnyelnek? Amikor nehéz időket élsz, ne arra tekints, ami elveszett, hanem irányítsd a figyelmed arra, ami megmaradt, és adj hálát érte!

Lehetsz hálás azért is, mert az Úr az Istened. Megígérte, hogy veled lesz mindenben, és hogy a próbák alatt növeli majd a hited.

Pál levelében ez áll: Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb.” (Kol 2,7)

Isten akarata a túláradó hála – adj hát hálát neki minden körülmény között! Miért? Mert a háláddal megtiszteled az Urat, szövetséget építesz általa, és növeli az Istenben vetett hitedet.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan viselkedsz nehéz körülmények között? Mit vár el tőled Isten, hogy cselekedj ilyenkor?
  • Mit jelent számodra megtisztelni Istent?
  • Hogyan erősítette meg a hitedet Isten a körülményeid által?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2014.11.28)

Szólj hozzá!

Radikális hála

2014. december 04. 03:00 - Lilla:)

"...mindenért hálát adjatok, mert ez Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra."
(1 Thesszalonika 5:18)


Hálaadónapot nem csak egyszer kellene egy évben tartanunk. Ez egyfajta lelki szokás kéne, hogy legyen a hívők életében. Minél mélyebben megérted Isten szeretetét, annál hálásabb leszel.

Tehát, hogyan lehetünk radikálisan hálás?

A Bibliában, 1 Thesszalonika 5:18-ban azt olvassuk, hogy "...mindenért hálát adjatok, mert ez Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra." Ez a radikális hálaadás. Minden körülmények között hálát adni, mert az Isten akarata.

Hálás lehetsz Istennek minden körülmény között, mert Isten hatalma alatt van minden. Isten ki tud hozni jót a rosszból. Helyre tudja hozni a buta hibákat, amiket elkövetsz. Mindegy, hogy mi történik, Isten szeretete feléd nem szűnik meg. Legalább száz dolog van, amiért hálásak lehetünk bármilyen körülmény között, még akkor is, ha nem  úgy tűnik.

A radikális hála - a képesség, hogy hálásnak tudunk lenni minden körülmények között - Isten akarata, mert ez szövetséget, közösséget eredményez.

Mit értek ez alatt? A hála mindig mélyíti a kapcsolatot közted és embertársaid között, valamint közted és Isten között.

Bárkivel is akarsz mélyebb kapcsolatot kiépíteni, kezd el kifejezni a háládat annak az embernek. Ha eltávolodtál a férjedtől vagy feleségedtől, akkor el kellene kezdened úgy viselkedni, mint amikor randiztatok. Fejezd ki a hálád! Írj neki kis kedveskedő vagy bátorító üzeneteket. Hívd fel, üzenj neki napközben, mondd el neki, hogy hálás vagy. Viselkedj úgy, ahogyan kapcsolatotok elején viselkedtél. Azért tűnt el a szerelem érzése, mert már nem teszed azokat a dolgokat, amelyek kiváltották a szerelmet, és valahol természetesnek, egyértelműnek veszed, hogy egy pár vagytok.  

Építeni akarod a házi csoportod? Nem elég, ha csak elmész. A hét folyamán írj nekik sms-t, email-t, hívd fel őket. Mondd azt, hogy "Hálás vagyok érted, mert ...". Rájössz, hogy minél hálásabb vagy a házi csoportodért, annál erősebbé válik a kötelék a csoporton belül.

A Biblia azt mondja: "Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat, ahogyan teszitek is." (1 Thesszalonika 5:11) Ahogy bátorítod, építed a másikat, rájössz majd, hogy Isten is úgy épít téged, a vele és embertársaiddal való mély kapcsolatokon keresztül.

Beszéljetek róla

  • Kit kellene bátorítanod, kivel kellene felvenned a kapcsolatot a héten? Kinek kellene kimutatnod a háládat?
  • Milyen egyszerű módokon tudod kimutatni a hálád házastársad, barátaid vagy házi csoportod tagjai felé?
  • Ahogy kifejlődik ez a magatartásod a hála irányában, milyen változásokat veszel észre magadban és a kapcsolataidban?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2014.11. 27.)

1 komment

A csoportos imádság ereje

2014. december 03. 03:00 - rorsy

"Azzal segítesz, ha imádkozol értünk. Így sok ember fog hálát adni, mert Isten kegyelmesen válaszolt az értünk mondott imádságokra." (2 Korinthus 1:11, NLT fordítás)


Ahhoz, hogy keresztül tudj jutni azon a helyzeten, amiben jelenleg vagy, toboroznod kell embertársakat, akik tudnak imádkozni érted.

Ezt egyszerűbb kérni, ha tagja vagy egy kis csoportnak. Amikor nehéz időket élsz át és nincs egy kis csoport melletted, védtelen vagy. Nem vagy olyan erős, mint azok, akik tagjai egy ilyen közösségnek, mert nincsen senki, aki tudna érted imádkozni.

A Bibliában, 2 Korinthus 1:11-ben azt olvassuk, hogy "Azzal segítesz, ha imádkozol értünk. Így sok ember fog hálát adni, mert Isten kegyelmesen válaszolt az értünk mondott imádságokra." (NLT fordítás)

Őszinte leszek veled: nem tudom, hogy ez hogyan működik. Mégis, van valami különleges, plusz erő abban, amikor csoportosan imádkoztok, és ez nincs jelen, ha egyedül magadért könyörögsz. Több erő van a csoportos imádságokban, mint az egyéniekben.

A Bibliában azt olvassuk, hogy "...ha közületek ketten egyetértenek a földön mindabban, amit kérnek, azt mind megadja nekik az én mennyei Atyám." és "Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük."

Szükséged van erre az erőre, ahhoz, hogy túljuss azon a helyzeten, amelyben éppen vagy. Ezért van szükséged egy kis csoportra. Ezért kell az házi csoportod tagjait megkérned, hogy imádkozzanak érted.

A Galata 6:2-ben arról tanít minket Isten, hogy "Egymás terhét hordozzátok és így töltsétek be az Isten törvényét." (NIV fordítás) Mi Krisztus törvénye? "Szeresd felebarátodat, mint magadat." Amikor másokért imádkozol, akkor úgy szereted a felebarátodat, mint magadat. Amikor ők imádkoznak érted, akkor ők úgy szeretnek, mint saját magukat.

Beszéljetek róla

  • Kik azok az életedben, akikhez bátran fordulhatsz imakéréseiddel és biztos is lehetsz abban, hogy imádkoznak majd érted?
  • Hogyan gondoskodott Isten rólad kiscsoportos imádkozáson keresztül?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.11.26.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása