Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mutasd ki a szereteted az időddel!

2014. február 16. 03:00 - sema22

"Őszinte cselekedeteinkkel mutassuk ki a szeretetünket, ne üres szavakkal..."

(1 János 3:18 GW fordítás)

love-is-time.jpg

Mindannyiunknak különböző mennyiségű energiája, anyagi java vagy tehetsége van, de mindannyiunknak ugyanannyi az ideje: 168 óra hetente. Mindig szerezhetsz több pénzt, de több időt nem. Csak egy bizonyos idő adatott meg neked, így aztán döntened kell, ki vagy mi érdemli meg az idődet.

A legnagyobb érték, amit adhatsz valakinek, a figyelmed, mert amikor figyelsz valakire, akkor ezt érzékelteted vele: "Fontos vagy nekem. Értékes vagy. Megérdemled az időmet."

Jézus azt mondja, hogy nem az a legfontosabb a kapcsolatainkban, hogy mit teszünk vagy mit adunk a másiknak. A legfontosabb, hogy mennyit adunk magunkból a másik embernek.

A szeretet második törvénye ez: a szeretetet leginkább az idővel lehet kifejezni.

A Biblia ezt mondja az 1 János 3:18-ban: "Őszinte cselekedeteinkkel mutassuk ki a szeretetünket, ne üres szavakkal. " (GW ford.)

El sem tudom mondani, hogy hány férj és apa mondta nekem a következőt: "Egyszerűen nem értem, Rick. Mindent megadok a családomnak, amire szükségük van, jól élünk.... Nem értem, mit akarnak még!"

Én tudom, mit akarnak! Téged!

Csak szánj rájuk egy kicsit az idődből. Semmi nem pótolhatja az időt - nincs olyan mennyiségű ajándék, pénz vagy ruha. A gyerekeknek nem tárgyakra van szükségük, hanem szülőkre. Ha veszel nekik még egy videójátékot, az nem oldja meg a dolgot. Mert Rád van szükségük!

Hogyan találhatnál időt azokra az emberekre, akik szeretnek és akiknek szükségük van a szeretetedre?

Adok egy tanácsot: kapcsold ki a TV-t és a számítógépet. Mindig elcsodálkozom azon, hogy emberek inkább a Barátok közt sorozat ismétléseit nézik ahelyett, hogy a saját barátikkal találkoznának, vagy valóságshow-kat néznek mások családi életéről ahelyett, hogy a saját családjuk életére figyelnének oda. 

Az Efézusi levél 5:2 ezt mondja: "Éljetek olyan életet, amely tele van szeretettel, Krisztus példáját követve. Ő szeretett minket, és önmagát adta értünk áldozatul, ami Isten számára kedves illat." (NLT ford.)

A szeretet feladást és lemondást jelent. Azt jelenti, hogy feladom az időmet érted. Azt jelenti, hogy fontosabb számomra, amit te szeretsz, mint amit én. Azt jelenti, hogy feladom azt, amit én szeretnék inkább csinálni azért, amit te szeretnél most inkább csinálni. Ez áldozat. Ez a szeretet. 

Beszéljünk róla: 

  • Mondj néhány példát arra, hogyan mutathatnád ki a szeretetedet a családod és a barátaid felé azzal, hogy időt szánsz rájuk.
  • Hogyan kell változtatnod az időbeosztásodon, hogy több időd legyen tettekben kifejezni a szeretetedet?
  • Mit tanultál meg eddig a szeretetről azzal, hogy Krisztus példáját követed? 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 02. 09.)

Szólj hozzá!

A szeretet elfedezi bűneidet

2014. február 15. 03:00 - Lilla:)

"A legfontosabb mindenek előtt, hogy mutassátok ki mély szereteteteket egymás iránt, mert a szeretet elfedez sok bűnt."

(1 Péter 4:8, NLT fordítás)

Az első és legfontosabb dolog, hogy megtanuljuk igazán szeretni Istent és más embereket, mert a szeretet a legjobb, amire használhatjuk az életet. Van még két ok, hogy miért van szükséged arra, hogy az életcélod a szeretet megtanulása legyen.

Először is, a szeretet kompenzálja a bűnöd. A Biblia azt mondja az 1Péter 4:8-ban, "A legfontosabb mindenek előtt, hogy mutassátok ki mély szereteteteket egymás iránt, mert a szeretet elfedez sok bűnt." (NLT ford.)

Jézus Krisztus szeretete elfedezi a bűneidet, és ahhoz is erőt ad, hogy más embereknek te is elengedj dolgokat. Neked is megbocsátott Isten, így te is megbocsáthatsz másoknak.

A bibliai Dávid király nem volt igazán tökéletes ember. Sőt, nagyon sokat hibázott. Hazudott. Csalt. Ellopta egy másik ember feleségét. Házasságtörést követett el. Sőt, megöletett egy embert, hogy elfedezze a bűnét!

Amikor azonban Dávid hibázott, gyorsan beismerte és megbánta. Nem mindig tette azt, ami helyes, de kereste Isten akaratát, és azt akarta tenni, ami helyes. Isten Dávidról azt mondta, hogy szíve szerint való ember.

Hogyan mondhatja ezt Isten egy olyan emberről, mint Dávid? Úgy, hogy sokkal fontosabb, hogy szeresd Istent teljes szívedből, mint az, hogy tökéletes legyél. Szereted Istent teljes szívedből? Úgy szereted  embertársadat, mint magadat? Ha igen, az el fogja fedezni sok bűnödet.

Másodszor, azért van szükséged arra, hogy az életcélod a szeretet megtanulása legyen, mert a szeretet óriási kihatással van az életünkre.

Meg kell tanulnod, hogy a mostani életünkben a kapcsolatok számítanak leginkább. A Biblia azt mondja, hogy szeretet nélkül az élet értéktelen és eltékozolt. "Nem számít, mit mondok, mit hiszek vagy mit csinálok, szeretet nélkül nincs semmim, ami értékes lenne." (1Kor 13:3, MSG ford.)

De miért van az, hogy mégis a kapcsolataink "húzzák a rövidebbet"? Ha tudjuk, hogy a szeretet mennyire fontos, miért nincs időnk azokra az emberekre, akiket szeretünk? Azért, mert elfoglaltak vagyunk. Mert a legfontosabbnak tartunk olyan dolgokat, amik csak másodlagosak vagy egyáltalán nem lényegesek az életben, és ennek a kapcsolataink isszák meg a levét.

A szeretetet azonban semmivel nem lehet pótolni. Az élet nem a teljesítményről, a jó időbeosztásról vagy az elismerésekről szól, hanem a szeretetről. Ne engedd, hogy az életedben lévő sürgés-forgás ezt elfeledtesse veled.

Beszéljünk róla:
-Mit gondolsz, mit jelent az, hogy szeretni Istent "teljes szívedből"?
-Milyen módon szenvedik meg a kapcsolataid azt, hogy nagyon elfoglalt vagy?
-Isten szeretete elfedezi a bűneidet, de mit kell teljes szívből megbánnod ahhoz, hogy igazán tudd Istent keresni és még közelebb tudj kerülni hozzá?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. 02. 08.)

Szólj hozzá!

Tedd a szeretetet életcéloddá!

2014. február 14. 03:00 - rorsy

"A szeretet mindennél fontosabb. Ez az, ami mindent teljesen összeköt."

Kol 3,14 (CEV fordítás)

puppy-love-colossians-3-14-niv-550x320.jpg

Tudni akarod, hogyan tudod legjobban élni az életed? Hát itt a megoldás: SZERESS!

Isten azt mondja, meg kell tanulnod, hogyan lehet a szeretet az első és legfontosabb célod az életben. Miért mondja ezt?  A szeretet 4 dolog miatt fontosabb, mint bármi más. Ma kettőt nézünk meg.

1. A szeretet igazolja a hitünket
Isten azért akarja, hogy megtanulj szeretni, mert hasonlóvá akar tenni Magához. A Biblia a János 4,20-ban ezt írja: "Ha azt mondjuk, szeretjük Istent, de utálunk másokat, hazugok vagyunk, mert nem szerethetjük Istent, akit még nem láttunk, ha nem szeretjük az embereket, akiket látunk." (TEV ford.) A szeretet igazolja a hitedet. Ez mutatja, hogy igazán Isten gyermeke vagy.

2. A szeretet fogja össze az életünket
Sok mindent választhatsz fontos életelvként, de kell, hogy legyen valami az életed középpontjában, ami sziklaszilárd, ami nem esik darabjaira, amikor jönnek a próbák - amikor úgy tűnik, hogy a talaj kicsúszik a lábad alól, amikor érzelmi földrengések rengetik meg az életed, vagy amikor viharos idők járnak az anyagi életedben. Amikor nehéz időszakon mész át és mindenféle problémákkal kell megküzdened, fontos, hogy legyen valami, ami összetartja az életedet, különben darabokra hullhat.

A Biblia azt írja, hogy az egyetlen szilárd dolog, ami erre képes, az a szeretet - Isten és az emberek iránti szeretet. Amikor ez lesz életed középpontjában, mindent más szemmel látsz majd.

A Kol 3,14 ezt írja: "A szeretet mindennél fontosabb. Ez az, ami mindent teljesen összeköt." (CEV ford.)

Beszéljünk róla:

  • Milyen más célok vagy ambíciók vannak az életedben, amelyek akadályoznak abban, hogy a szeretet legyen a legfontosabb célod?
  • Hogyan helyezhetnéd a szeretetet életed középpontjába? Hogyan lehetne ez az erősséged?
  • Vajon mások hogyan jellemeznének Téged mint Isten gyermekét? El tudnák mondani rólad, hogy nagy szeretet van benned?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.02.07.)

Szólj hozzá!

Életünk egy lecke szeretetből

2014. február 13. 03:00 - mintyovanviki

„Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.” (Máté 22,36-39)

68 2014.02.13_1.jpg

Ha azt szeretnéd, hogy értékes legyen az életedet, a fontos dolgokra kell fókuszálnod. Nincs időd mindenre, és nem minden dolog ugyanolyan fontos az életben.

A Máté 22,36-39 ezt mondja: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.”

Jézus azt mondja, hogy két dolog van az életben, ami fontosabb, mint bármi más: szeretni Istent, és szeretni egymást.

Eltűnődtél már azon valaha, hogy Isten vajon miért nem vitt fel a Mennybe azonnal, amikor megalkotott Téged, és miért helyezett ide a Földre? Legfeljebb 100 évig leszel itt a Földön, és utána az örökkévaló életedet fogod élni a Mennyben vagy a Pokolban. Miért nem visz mindenkit Isten egyből a Mennybe?

A Biblia világosan kijelenti, hogy Isten két dolog miatt helyez minket ide a Földre: megtanulni szeretni Istent és az embereket. Az élet nem a vagyongyűjtésről, a teljesítményről vagy a sikerekről szól, és nem azokról a dolgokról, amelyeket a világ közvetít feléd manapság. Nem fogod a karrieredet a Mennybe vinni magaddal. Az autódat és a házadat sem. Viszont a személyiségedet igen. Önmagadat fogod vinni magaddal.

Isten 80-100 évre helyez erre a Földre, hogy megtanuld szeretni Őt teljes szívedből, és hogy megtanuld szeretni az embertársaidat is. Az élet nem más, mint egy óriási lecke szeretetből.

Beszéljünk róla:

  • Milyen dolgokra nem kellene fókuszálnod - annyit vagy egyáltalán - az életedben ahhoz, hogy több időd legyen mások felé kimutatni a szeretetedet?
  • Hogyan használod ki az idődet itt a Földön? Mennyi időt töltesz azzal, hogy megtanulj úgy szeretni, mint Jézus?
  • Ha valaki megfigyelné az életedet, mit mondana, mely dolgok a legfontosabbak számodra?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.02.06)

Szólj hozzá!

A szeretet cselekedet

2014. február 12. 03:00 - magyarosijulia

„Nincs meg már benned az első szeretet. Emlékezzél tehát vissza, honnan estél ki, térj meg, és tedd az előbbiekhez hasonló cselekedeteidet.” (Jel 2,4-5)

A szeretet cselekedet, nem csak érzelem. A szeretet abban látszik meg, amit teszel.

Könnyű azt szeretni, aki viszont szeret, nem igaz? Ehhez semmi erőfeszítés nem kell. De az igazi szeretet cselekszik és akkor is szeret, amikor az emberek nem érdemlik meg, nem viszonozzák, vagy amikor nem érzem, hogy szeretnem kellene. Valójában, szeretettel cselekedni akkor is, amikor nem érzem úgy, a szeretet legmagasabb foka. Az a felnőttes szeretet, amikor olyan iránt viselkedsz szeretettel, aki nem ugyanúgy viszonyul hozzád.

Észrevetted, hogy sokkal könnyebb úgy cselekedni, ahogy érzel, mint úgy érezni, ahogy cselekszel? Néhányan közületek évek óta házasságban éltek, és az igazság az, hogy a tűz kialudt. A bizsergés kimaradt. Külön életet éltek ugyan abban a házban. Hogyan lehetne újraéleszteni az romantikát? Hogyan lehetne újraéleszteni azt az első szeretetet?

Úgy kell, hogy viselkedj, hogy újra azt érezd. Lehet, hogy most az gondolod, hogy nincs kedvem szeretettel viszonyulni másokhoz. Akkor mi legyen? Ha elkezdesz szeretettel viselkedni, biztosítlak, hogy rögtön az érzések is megjönnek, mert azok mindig követik a viselkedést.

A Jel 2,4-5-ben Jézus így szól az egyházhoz: „Nincs meg már benned az első szeretet. Emlékezzél tehát vissza, honnan estél ki, térj meg, és tedd az előbbiekhez hasonló cselekedeteidet.”

Amit Jézus itt az egyházra mondott, érvényes minden házasság és kapcsolat újraélesztésére is. Visszaemlékezel, megtérsz és újra azt teszed, amit a legelején. Valójában csak azért tűnt el a szeretet, mert már nem tetted azokat a dolgokat, amelyek az elején kiváltották a szeretetet.

Isten nem akarja, hogy az érzelmeid vezessenek. Ő azt akarja, hogy a hited vezessen. Így tudod, hogy mit tesz? Néha megengedi, hogy az érzés elmúljon, hogy akkor a hitből tudj szeretni, és hitből tudj élni. Ha szeretsz valakit és szeretettel viszonyulsz hozzá, még akkor is, ha nem viszonozza vagy ellenáll neked, akkor hitből szeretsz. A szeretet cselekedet.

Beszéljünk róla:

  • Hogyan mutatod meg a szeretetedet a körülötted élő embereknek a cselekedeteidbe?
  • Ki az a szeretetlen ember a környezetedből, aki a tetteid által kell, hogy meglássa az iránta való szeretetedet?
  • Ahhoz, hogy növekedjenek a kapcsolataid, milyen dolgokat kell újra megtenned, amiket megtettél az elején?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.01.05)

1 komment
süti beállítások módosítása