Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi akadályoz meg abban, hogy meghalld Isten szavát?

2015. március 06. 03:00 - mintyovanviki

„A gazda kiment, hogy elvesse a magvakat. Ahogy szórta a mezőre némelyik mag az útra esett, és eltaposták vagy megették a madarak.” (Lukács 8:5 NLT fordítás)

seed.JPG

Ha hallani szeretnéd Isten szavát, akkor először nyitott elmére van szükséged.

Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy fogékonynak kell lenned. Készségesnek kell lenned. Nyitottnak kell lenned. Buzgónak kell lenned. Szolgálatkésznek kell lenned.

Amikor az ember ellenkezik, az akadályozza meg elsőnek, hogy meghallja Isten szavát. Olyan sok ember lehetetlennek tartja, hogy Isten beszélhet vele. Ha nem hiszel abban, hogy Isten beszélhet és beszélni is fog veled, találd ki mi történik? Akkor valóban nem is fog.

Jézus erről a fajta magról beszélt – az útfélre esett magról – a Lukács 8:5-ben:

A gazda kiment, hogy elvesse a magvakat. Ahogy szórta a mezőre némelyik mag az útra esett, és eltaposták vagy megették a madarak.” (Lukács 8:5)

Ahogy a munkások gyalogolnak a termőföld sorai között, lábukkal letapossák azt.  A magvak összenyomódnak és megkeményednek. Ha a magvak éppen az útra esnek, nincs esélye a csírázásra. Nem fog tudni gyökeret ereszteni. Csupán a felszínen hever, amíg a madarak meg nem eszik. 

Jézus elmagyarázza a 12.versben mit jelent: „Akiknél az útfélre esett, azok meghallották az igét, de azután jön az ördög és kiragadja szívükből, hogy ne higgyenek és ne üdvözüljenek.”

Két sajátossága van az útnak: megkeményedett és szűk. Ismered ezt a fajta gondolkodásmódot? Én nagyon sok olyan embert ismerek, akinek zárva van az elméje, kemény a szíve és szűklátókörű. Ők azok, akik nem adnak Istennek egyetlen esélyt sem. Az elméjük zárva van és nem hajlandók meghallani a hívó szót.

A zárva tartott elme és a kemény szív tragédiája az, hogy terméketlen. Semmi nem képes megteremni ott. Minden életképtelenné válik ott. Még ha egy kicsiny mag be is hatol a zárt elmén és kemény szíven, képtelen gyökeret ereszteni. A bezárt elmével rendelkező emberek nem élnek igazán, csak vegetálnak. A megkeseredett élet egy elpazarolt élet. Mindössze csak állandósítja a fájdalmat!

Mégis hogyan kell akkor reagálnunk? A Biblia azt mondja: „Ezért tehát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és a gonoszság utolsó maradványát is, és szelíden fogadjátok a belétek oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket.” (Jakab 1:21) A zárt elme ellentéte a nyitott elme. Azt kell mondanod Istennek: „Képtelen vagyok a saját erőmből megtenni. Ahogy eddig próbálkoztam, nem működött jól. Úgy döntöttem, hogy hallgatok rád és kinyitom a szívemet, az elmémet. Uram, hiszek benned és szeretnék rád hallgatni.”

Beszéljetek róla:

  • Mit jelent, hogy teremtesz valamit? Hogyan alkalmazhatod ezt a nyitott elme érdekében?
  • Hogyan utasítottad vissza Isten szavát, amelyet elültetett a szívedben?
  • Milyen elvárásaid vannak, mikor Isten szavát szeretnéd hallani?

 
* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.02.27.)

Szólj hozzá!
Címkék: Isten szava Ige

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása