Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szerezz barátokat, hogy tanítványokká válhassanak

2015. május 25. 03:00 - gyanus

 "Legyetek barátságosak mindenkivel. Ne legyetek büszkék és ne gondoljátok magatokat okosabbnak másoknál. Szerezzetek barátokat az átlagos emberek közül." (Róma 12:16 - CEV fordítás)

Mindenki igaz barátot keres - nem csak ismerősöket, hanem olyan embereket, akik melletted állnak, amikor a legnagyobb szükséged van rájuk. Isten szeretné, ha igazi barátságokat építenél azokkal, akik már az életed részei, hogy megoszthasd az evangéliumot velük. Isten leginkább azért helyezte ezeket az embereket - a munkatársaidat és osztálytársaidat, szomszédaidat és csoporttársaidat - az életedbe, hogy beszélhess nekik a legfontosabb döntésről, amit valaha hozhatnak. Ha te nem mondod el, hogy Krisztus mit tett értük, akkor ki fogja?

A Biblia azt mondja Róma 12:16-ban: "Legyetek barátságosak mindenkivel. Ne legyetek büszkék és ne gondoljátok magatokat okosabbnak másoknál. Szerezzetek barátokat az átlagos emberek közül" (CEV fordítás).

A keresztények hajlamosak rá, hogy vagy elszigetelődnek, vagy utánoznak - hajlamosak vagyunk e két szélsőséges irányba sodródni. Néhány keresztény azt mondja: "Nem akarom, hogy a világ megfertőzzön. Inkább elszigetelem magam tőlük. Építek egy falat, és létrehozom az én saját kis kultúrámat."

Az elszigetelődés nem működik! Ezzel a módszerrel hogyan is tudnál bármilyen barátságot építeni?

A másik szélsőséges gondolkodás az utánzás, ami azt mondja: "Legyünk olyanok, mint a világ. Öltözzünk úgy, mint a leghíresebb pop sztár. Azt mondunk más emberekről, amit csak akarunk. Olyan értékeink és céljaink lesznek, amilyeneket a mai népszerű kultúra fontosnak tart. Nem fogunk különbözni a világtól."

Ez sem az, amit Isten szeretne látni. Nem akarja, hogy a társadalom legkisebb közös nevezőjére pozícionáld magad. A válasz nem az elszigetelődés, vagy az utánzás. Sokkal inkább a beépülés, és beszivárgás. A Biblia azt mondja, hogy sónak és világosságnak kell lennünk ebben a világban. Be kell hatolnod a világba Isten jóságával.

Ha elmegyek vacsorázni, és tengeri süllőt rendelek, az első dolog amit tennem kell evés előtt, hogy megsózom. A hal az egész életét sós vízben töltötte, mégis meg kell sóznom. Miről van itt szó? A hal "beépült". Ha Isten képes egy halat egész életében sós vízben tartani és mégsem engedni, hogy a só áthatoljon a halon, akkor Isten képes arra is, hogy fogja bármelyik hívőt, elhelyezzen minket a világban, és megóvjon minket attól, hogy befolyásoljanak minket a rossz értékek.

Isten szeretné, ha szent és biztos lennél a hitedben. Azt is szeretné, ha kimennél az ajtódon a világba és megismernéd az embereket, akiket az életedbe helyezett. Miközben építed a kapcsolatokat a körülötted élő emberekkel, és megosztod velük az Igazságot, jelen tudsz lenni a világban, de nem leszel a világból való.

"A Szent Szellem, Isten ajándéka, nem szeretné, ha félnétek az emberektől, hanem, hogy bölcsek és erősek legyetek, szeressétek őket, és élvezzétek a velük való közösséget" (2 Timóteus 1:7 - TLB fordítás).

Beszéljetek róla!

  • Néha miért könnyebb elszigetelődni, ahelyett, hogy más embereket mélyebben megismerjünk?
  • Milyen módon estél már bele abba a csapdába, hogy a világ utánzója legyél?
  • Ha valakinek egész életében te lennél az egyedüli, aki Jézus Krisztust képviseli neki, milyennek látná a kereszténységet? Hogyan segít ez abban, hogy változtass?

 

*(Daily hope by Rick Warren, 2015.05.18)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása